Adamić napisao:
Zvuk prevali oko 1.6 km za pet sekunda. Ako vas zanima koliko je daleko udario grom, brojite sekunde od sijevanja do grmljavine i podijelite s pet.
Na fotku najviše utječe »background«, priča kako smo došli do nje. Među mojim se fotkama tako izdvaja jedna fotografija dnevne munje koje je teško uloviti jer su zbog veće razine svjetlosti kraće ekspozicije. Ekspozicija ne može trajati 30 sekundi kao noću i zato je nužno napraviti jako puno fotografija. U ovom slučaju sam snimio oko tri tisuće fotki da bih ulovio 3 munje. To je dovoljan dokaz koliko je volje i želje da se slika. Ta je fotka zabilježena s vrha nebodera. Nevera je bila tako pozicionirana da nisam mogao snimati s prijateljevog balkona s kojeg inače fotkam, nego sam išao na terasu susjednog nebodera koja je bila nenatkrivena. Stajao sam na vrhu terase i u jednom trenutku skužio da pored mene cvrči naelektriziran gromobran, otkrio je Kvajo i nastavio:
– Kad sam shvatio u kojoj sam opasnosti, krenuo sam složiti stativ i shvatio da je i on počeo cvrčati. Kad sam shvatio da se izlažem velikoj opasnosti, brzo sam pobjegao. Kasnije sam to prepričavao kolegi meteorologu Ivanu Tomanu koji mi je sablažnjeno rekao – ti nisi normalan! Kad ti to kaže netko tko je »storm chaser« i meteorolog, malo se zabrineš. Do tad nisam znao da u situacijama kada je nevera munja može opaliti i 50 km od matičnog oblaka. Zapravo nigdje niste sigurni.
Vrati se na: Meteorologija i seizmologija
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju