Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Matulji

Općina Matulji
Broj stanovnika: 11 274
jazbac
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 7

Re: Matulji

Post broj:#61  PostPostao/la jazbac » 27.10.2012, 19:55

Ovo ni teško pogodit: Šporer i Mrkat, a na žalost nonota još nisan prepoznal :(

ozren
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 16

Post broj:#62  PostPostao/la ozren » 27.10.2012, 21:11

Pripadnici 188.divizije kod doma na Lisini:

Matulji 62-1.jpg
Matulji 62-1.jpg (206.05 KiB) Pogledano 1883 puta

Matulji 62-2.jpg
Matulji 62-2.jpg (139.59 KiB) Pogledano 1883 puta

ozren
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#63  PostPostao/la ozren » 29.10.2012, 21:43

Jedna stara slika Matulji, u pozadini dominira crkva Sv.Marka u Veprincu:

Matulji 63.jpg
Matulji 63.jpg (189.01 KiB) Pogledano 1883 puta

fusher
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#64  PostPostao/la fusher » 29.10.2012, 22:54

zikopal san sliki z '50-'60 let od matujskeh školani (razredne sliki, cvjetni korzo, gimnastičari, drug Batina..Jezbac će znat ki je... :mrgreen: )
morda jutra skeniran, sad mi otrok spi a skener mi va njenoj kamare...i jena slika z općini na centar isto '50e leta

jazbac

Post broj:#65  PostPostao/la jazbac » 30.10.2012, 07:58

@Ozren: ajde da i ja tebe malo "podučim" :mrgreen: Ovo je crkva Svetog Luke u Rukavcu, a koja je bila bombardirana od strane njemačkih tenkova i koja je obnovljena tek krajem '70.-tih. Inače, ova fotka je već bila na forumu i oko nje se vodila velika rasprava odakle je ovo slikano. Nakon dosta vremena uspio sam po jednom jedinom detalju identificirati mjesto fotografiranja. Mislim da sam stavio u temu stara-nova fotografija.
@Fusher: odlično! Normende da znan ki je bil Batina. Strah i trepet za nas decu, magari ni bil baš tako loš kako smo ga mi zamišjali. Vela komunjara i tobože ratni invalid, a pokla smo doznali da je ruku zgubil kad je kako mulac lovil ribi z dinamiton. Hobi mu je bil nedeju jutro špijunirat z školi čigova deca hode va crekvu i onda ih je prijavljival komitetu (oneh ki su bili va Partije). Kako i doliči pravemu Hercegovcu 90.-teh je postal Veli Hrvat, a žena mu, inače Vrbenčanka, opet je postala pobožna. Ali, se va sen bili su, zapravo ona je još, a on je pokojni, dobri judi.

fusher
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#66  PostPostao/la fusher » 30.10.2012, 09:43

crekav va Rukavce,ča ni bila kašneje popravjana? iman neke sliki čini mi se z '84 kade se vidi skela na zvonike...majka božja će ju nać sada :roll:

a ovo za Batinu..spametilo me na postolara :mrgreen:

jazbac

Post broj:#67  PostPostao/la jazbac » 30.10.2012, 12:12

fusher napisao:crekav va Rukavce,ča ni bila kašneje popravjana? iman neke sliki čini mi se z '84 kade se vidi skela na zvonike...majka božja će ju nać sada :roll:

Siguran san da je popravjana 70.-teh, a da je dofinjena početkom 80.-teh aš se je moj barba ženil va friško storenoj.
fusher napisao:a ovo za Batinu..spametilo me na postolara :mrgreen:

Moran priznat da ne znan tu štoriju od postolara (Lojzića?) ?!

ozren
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#68  PostPostao/la ozren » 30.10.2012, 15:35

jazbac napisao:@Ozren: ajde da i ja tebe malo "podučim" :mrgreen: Ovo je crkva Svetog Luke u Rukavcu, a koja je bila bombardirana od strane njemačkih tenkova i koja je obnovljena tek krajem '70.-tih. Inače, ova fotka je već bila na forumu i oko nje se vodila velika rasprava odakle je ovo slikano. Nakon dosta vremena uspio sam po jednom jedinom detalju identificirati mjesto fotografiranja. Mislim da sam stavio u temu stara-nova fotografija.

Ajoj,moja greška nisam pazio na satu.Hvala na ispravci! :gore

fusher
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#69  PostPostao/la fusher » 30.10.2012, 22:11

jazbac napisao:
fusher napisao:crekav va Rukavce,ča ni bila kašneje popravjana? iman neke sliki čini mi se z '84 kade se vidi skela na zvonike...majka božja će ju nać sada :roll:

Siguran san da je popravjana 70.-teh, a da je dofinjena početkom 80.-teh aš se je moj barba ženil va friško storenoj.
fusher napisao:a ovo za Batinu..spametilo me na postolara :mrgreen:

Moran priznat da ne znan tu štoriju od postolara (Lojzića?) ?!

zgubil nogu kod fantina, mislin pod vlakon, a onput pokle rata boračka kapala saki mesec na ime invaliditeta :lol:
tako mi mat povedela, a ona je hodila školu z sinon

i nemoren sliku nać od crekvi :evil: ima ki sliko od stare školi pul crekvi?

fusher
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#70  PostPostao/la fusher » 30.10.2012, 22:31

Slika
1. i 3. cvjetni korzo pul Matuj, 2. 8 razred mislin '68

Slika
izlet va Postojnu, ne piše leto

Slika
opet cvjetni korzo, dečarija na ceste proti Kastvu...rekli bi matujci pul Ferandi

Slika
srednja škola va Opatije, mesari, prvi na dne pokojni barba Lojdi, poginul z posujenen motoron va Preluke z 18 let.

SlikaSlika
najbrže Dan Mladosti, nisan siguran ni leto ni je ovo pred školun

Slika
8. razred najbrže, samo kade su ovi skalini i vrata? Batina se uklopil mej mladići kod kopriva mej rožice :mrgreen:

Slika
pioniri na štacijone, karakterističan stup od portuna. (obrati pažnju na fotošop onega vremena :pušiti: )

Slika
kompletna postava nekadašnje firmi Istok, piše '59 a morda i 69, slabo se vidi
i jedna vizura Matuj z '50eh let...danas čekaš da ti se auti očiste da slikaš neš, onputa su sel dan čekali da i kakov auto slikaju na ceste :lol:

Slika
štacion, baren po železnemi ornamenti na puneštrah i visini od cesti kade judi stoje...morda kega raspoznamo :ljubav

jazbac

Post broj:#71  PostPostao/la jazbac » 2.11.2012, 08:26

fusher napisao:

Evo Fusher dokla ne najden ča bojega:
skolaz 71.jpg
skolaz 71.jpg (81.83 KiB) Pogledano 1883 puta

Malo informacija o ovoj školi članovima foruma:
Prva (jednogodišnja) škola u Rukavu otvorena je 1865. godine va "Kinkeloven skadnje" - inače kuća moje noni i nonota :oops: , a učitelj je bio svećenik Jakov Janc - Slovenac rodom. Nakon talijanske okupacije i silom provođene talijanizacije izgrađena je vrlo moderna školska zgrada u kojoj su djeca morala učiti talijanski jezik. Nakon talijanske kapitulacije školu zaposjedaju njemačke vojne jedinice (Ozren bi mogao znati koja je to bila jedinica :lol: ) i u njoj se utvrđuju. U borbama za oslobođenje Rukavca i okolice škola je totalno devastirana i praktično prestala biti upotrebljiva. Neki su smatrali da ju treba obnoviti, ali struka je presudila da je to neisplativo pa je polovicom sedamdesetih konačno srušena do temelja i na tom je mjestu sada parkiralište. Na slici je školska zgrada šezdesetih godina.
P.S. odlične su ti ove stare sliki. Mislin da san ja bil zadnja generacija ka je paradirala okol Matuj na "Cvjetnen korze" tamo negdere 1970.-71.

jazbac

Post broj:#72  PostPostao/la jazbac » 2.11.2012, 11:09

Izgradnja crkve i općinske zgrade u Matuljima 1934. godine.

skola 72-1.jpg
skola 72-1.jpg (99.42 KiB) Pogledano 1883 puta

skola 72-2.jpg
skola 72-2.jpg (114.39 KiB) Pogledano 1883 puta

skola 72-3.jpg
skola 72-3.jpg (117.14 KiB) Pogledano 1883 puta

fusher
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#73  PostPostao/la fusher » 2.11.2012, 17:14

jazbac napisao:
fusher napisao:

Evo Fusher dokla ne najden ča bojega:

Malo informacija o ovoj školi članovima foruma:
Prva (jednogodišnja) škola u Rukavu otvorena je 1865. godine va "Kinkeloven skadnje" - inače kuća moje noni i nonota :oops: , a učitelj je bio svećenik Jakov Janc - Slovenac rodom. Nakon talijanske okupacije i silom provođene talijanizacije izgrađena je vrlo moderna školska zgrada u kojoj su djeca morala učiti talijanski jezik. Nakon talijanske kapitulacije školu zaposjedaju njemačke vojne jedinice (Ozren bi mogao znati koja je to bila jedinica :lol: ) i u njoj se utvrđuju. U borbama za oslobođenje Rukavca i okolice škola je totalno devastirana i praktično prestala biti upotrebljiva. Neki su smatrali da ju treba obnoviti, ali struka je presudila da je to neisplativo pa je polovicom sedamdesetih konačno srušena do temelja i na tom je mjestu sada parkiralište. Na slici je školska zgrada šezdesetih godina.
P.S. odlične su ti ove stare sliki. Mislin da san ja bil zadnja generacija ka je paradirala okol Matuj na "Cvjetnen korze" tamo negdere 1970.-71.

mater se spameti školi, i govori da je teh let hodila va školu va današni župni ured, i da je bil šaraj kad je pala odluka za definitivno rušenje...

fenomenalne sliki matujske crekvi i općini, pokoljni nono bi sad počel štoriju o Ducetu, postoli ki jee dobil za poć va školu i brageše, one trikvari i jedan bić...ala balila :lol:

jazbac

Post broj:#74  PostPostao/la jazbac » 3.11.2012, 08:44

balila 74.jpg
balila 74.jpg (129.05 KiB) Pogledano 1883 puta

Evo Fusher kad već spominješ Balille: morda ti je nono na ovoj slike! Ovo je slikano pul Matuj 1930. leta. Levo va belen su "Figli di lupa", bimo rekli mlađi pioniri, a desno va škuren su "Balille" iliti stariji pioniri.
Bile su to organizacije va ku su nasilno upiševali decu radi potalijančivanja i indoktrinacije z fašizmon. U pricipu isto kako i potla rata Savez pionira i izviđači, s ten da su izviđači bili dobrovoljna organizacija, ali do kosti zadojena z komunizmon. :lupiti:
Ako pogodiš kade je ovo slikano imaš čevapčići na boćarije! :pušiti:

fusher
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#75  PostPostao/la fusher » 3.11.2012, 14:15

ubuduće, nemoj stavjat ovakove pitalice aš se moja mater naživcira a žena krači name..si tri smo se pokarali i daje nezamo kade je..mane zgleda na odzada oštarije Milano, na štacijone, mater plete da je to v Rukavce na Kaliće, žena nezna ma sejeno zija na nas....

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Matulji