fusher napisao:crekav va Rukavce,ča ni bila kašneje popravjana? iman neke sliki čini mi se z '84 kade se vidi skela na zvonike...majka božja će ju nać sada
fusher napisao:a ovo za Batinu..spametilo me na postolara
jazbac napisao:@Ozren: ajde da i ja tebe malo "podučim" Ovo je crkva Svetog Luke u Rukavcu, a koja je bila bombardirana od strane njemačkih tenkova i koja je obnovljena tek krajem '70.-tih. Inače, ova fotka je već bila na forumu i oko nje se vodila velika rasprava odakle je ovo slikano. Nakon dosta vremena uspio sam po jednom jedinom detalju identificirati mjesto fotografiranja. Mislim da sam stavio u temu stara-nova fotografija.
jazbac napisao:fusher napisao:crekav va Rukavce,ča ni bila kašneje popravjana? iman neke sliki čini mi se z '84 kade se vidi skela na zvonike...majka božja će ju nać sada
Siguran san da je popravjana 70.-teh, a da je dofinjena početkom 80.-teh aš se je moj barba ženil va friško storenoj.fusher napisao:a ovo za Batinu..spametilo me na postolara
Moran priznat da ne znan tu štoriju od postolara (Lojzića?) ?!
fusher napisao:
i nemoren sliku nać od crekvi ima ki sliko od stare školi pul crekvi?
jazbac napisao:fusher napisao:
i nemoren sliku nać od crekvi ima ki sliko od stare školi pul crekvi?
Evo Fusher dokla ne najden ča bojega:
Malo informacija o ovoj školi članovima foruma:
Prva (jednogodišnja) škola u Rukavu otvorena je 1865. godine va "Kinkeloven skadnje" - inače kuća moje noni i nonota , a učitelj je bio svećenik Jakov Janc - Slovenac rodom. Nakon talijanske okupacije i silom provođene talijanizacije izgrađena je vrlo moderna školska zgrada u kojoj su djeca morala učiti talijanski jezik. Nakon talijanske kapitulacije školu zaposjedaju njemačke vojne jedinice (Ozren bi mogao znati koja je to bila jedinica ) i u njoj se utvrđuju. U borbama za oslobođenje Rukavca i okolice škola je totalno devastirana i praktično prestala biti upotrebljiva. Neki su smatrali da ju treba obnoviti, ali struka je presudila da je to neisplativo pa je polovicom sedamdesetih konačno srušena do temelja i na tom je mjestu sada parkiralište. Na slici je školska zgrada šezdesetih godina.
P.S. odlične su ti ove stare sliki. Mislin da san ja bil zadnja generacija ka je paradirala okol Matuj na "Cvjetnen korze" tamo negdere 1970.-71.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju