Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Prirodoslovni muzej Rijeka

Kulturne ustanove, zbivanja, predstave, izložbe, književnost i jezik, dijalekti nacionalne manjine itd.
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 3.11.2010, 21:41

Prirodoslovni muzej Rijeka nalazi se na Šetalištu Vladimira Nazora, nekadašnjem botaničkom parku nadvojvode Josipa, bratića cara Franje Josipa I. Na današnjoj lokaciji djeluje od 1946. godine, no nažalost u prilično skučenim prostorima (610 m2). Treba spomenuti da je prirodoslovni muzej utemeljen zapravo još 1876. godine, da
je veliki akvarij u egipatskom stilu bio otvoren 1904. godine na Školjiću, a da je do 1928. godine postojao i akvarij u zgradi Luke. Sve to, te manji zoološki vrt, samo su dio prošlosti.
Fundus muzeja broji oko 90 000 predmeta iz bogatih zbirki - paleontološke, botaničke, herbarijske. U stalnom je postavu 600 primjeraka flore, faune i mineralnog svijeta riječke regije. Muzej je 1945. godine osnovala Primorsko – goranska županija.

Treba napomenuti da nije omogućen prikladan prilaz za posjetitelje s posebnim potrebama.

sam1092.jpg
sam1092.jpg (169.74 KiB) Pogledano 5737 puta

Prirodoslovni muzej smješten je u obiteljskoj vili grofa Negronia.
1.5.1946. vila Negrona dana je za zgradu Muzeja

sam1094.jpg
sam1094.jpg (157.35 KiB) Pogledano 5737 puta

Prolaz je nazvan po austrijskom istraživaču dr.Josefu Romanu Lorenzu.

sam1095.jpg
sam1095.jpg (185.21 KiB) Pogledano 5737 puta

Približavamo se samom ulazu , lijevo je spomen ploča.

Slika
Datumom utemeljenja Prirodoslovnog muzeja u Rijeci smatra se 16. svibnja 1876. godine kada je dr. Josef Roman Lorenz poslao detaljno razrađen program razvoja regionalnog prirodoslovnog muzeja gradonačelniku Rijeke Giovanniju de Ciotti. Koncepcija Prirodoslovnog muzeja u Rijeci razrađena je po principima bečkog Naturhistoriches Museuma i za ono vrijeme jedna od najsuvremenijih muzejskih koncepcija.Taj dan je dan utemeljenja Prirodoslovnog muzeja Liburnije.

sam1097.jpg
sam1097.jpg (102.89 KiB) Pogledano 5737 puta

Na vratima piše radno vrijeme Ponedeljak - subota 09:00 - 19:00
Nedelja 09:00 - 15:00

Ulaznice

Pojedinačni posjeti:
Djeca (do 18 godina): 5 kn
Odraslli: 10 kn
Studenti i umirovljenici: 5 kn

sam1098.jpg
sam1098.jpg (110.83 KiB) Pogledano 5737 puta

Na ulazu je moguće kupiti zanimljive cd materijale o flori i fauni s riječkog podneblja. :zastava:
CD-Rom Ptice riječkog područja
CD-Rom Sisavci riječkog područja
CD-Rom Vodozemci i gmazovi riječkog područja
CD-Rom Kukci
CD-Rom Primorski botanički vrt
DVD-Rom Morski psi i raže

Slika
Ulazim unutra kupujem kartu i krećem u ekpediciju. :lol: Ljubazna teta koja radi na ulazu nema kad sam ja slikao. Ulazna vrata se elektronski otvaraju i zatvaraju.
Inače teta na ulazu mi je rekla da je ovdje bio zoološki vrt no da se je zbog loših uvjeta ukinuo 1962.godine.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Prirodoslovni muzej Rijeka

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 5.11.2010, 00:27

Slijedi unutrašnjost muzeja.

Slika

Jeste li se kako zapitali kako jedan dinosaur može ostaviti takav veliki otisak na kamenu ?
Slika

Pa lijepo težili su nekoliko desetak tona. No za očuvanje otisaka morali su se poklopiti neki uvjeti. Otisci kretanja dinosaura fosilno su se mogli sačuvati ukoliko
su se oni kretali preko mekane podloge i na taj način ostavljali tragove. Da bi se ti tragovi mogli sačuvati, otisci trebaju biti relativno brzo pokriveni sedimentom, koji je različit od podloge u kojem su otisnuti i trebaju ostati netaknuti sve dok dijagenetski procesi ne “očvrsnu” (litifi ciraju) sediment i pretvore ga u konsolidiranu stijenu (u našim područjima najčešće je to vapnenac).

Plima dođe kao vegeta u juhi . Točka na očuvanje otisaka.

Na Brijunima je pronađeno dosta otisaka od dinosaura koji potječu iz vremena prije 125-130 milijuna.

Pretpostavlja se da je brzina kretanja dinosaura s tih lokaliteta na temelju određenih parametara, za manje primjerke Sauropoda (biljojeda) iznosila od 2–2.5 km/h, (što bi odgovaralo sporom hodu), a za teropodne napadače mesoždere od 5–7, pa i do 10 km/h.

Sad ulazimo u riblji svijet , na ulazu nas dočekuju morski psi.

Slika

Slika
Pas ljudožder ili velika bijela psina (u sredini)

copyofsam1107.jpg
copyofsam1107.jpg (74.06 KiB) Pogledano 5737 puta

copyofsam1108.jpg
copyofsam1108.jpg (49.25 KiB) Pogledano 5737 puta

Iglun a ispod je gornja čeljust Igluna produžena u obliku sablje. Znaimljivo da njihove "sablje" možemo pronaći zabijene u drvenim brodovima i u ulovljenim kitovima. :shock:

copyofsam1110.jpg
copyofsam1110.jpg (66.96 KiB) Pogledano 5737 puta

Veliki jastog (ispod je pisalo mađ.kraljevska morska biološka stanica Rijeka,1905-1918)

copyofsam1109.jpg
copyofsam1109.jpg (67.86 KiB) Pogledano 5737 puta

Ribe našeg podneblja. Gore lijevo Lubin, ispod njega Kantar a iznad njega Podlanica ili Orada. Ove zadnje 2 nabrojane ribe sam upecao ali ova prva će se valjda jednog dana ulovit na moju udicu. :D

Idemo sad prema malom akvariju u prizemlju.

copyofsam1114.jpg
copyofsam1114.jpg (43.73 KiB) Pogledano 5737 puta

Putem se na monitorima vrte razni filmovi

copyofsam1112.jpg
copyofsam1112.jpg (58.31 KiB) Pogledano 5737 puta

Kosti razne od medvjeda zubi ,lubanje itd...

copyofsam1115.jpg
copyofsam1115.jpg (31.44 KiB) Pogledano 5737 puta

Zadržite dah idemo zaronit malo...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 5.11.2010, 00:37

Akvariji u kojem ima nešto i ribe....par komada živih :lol:

Slika

copyofsam1124.jpg
copyofsam1124.jpg (65.54 KiB) Pogledano 5737 puta

Slika

Slika

copyofsam1129.jpg
copyofsam1129.jpg (65.96 KiB) Pogledano 5737 puta

Idemo sad izronit i popest se na kat.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 5.11.2010, 00:50

Na stubama su prezentirani kukci riječkog područja i gore na katu gdje je hodnik i prostorije zaposlenika.

Uživajte u zanimljivoj i predivnoj kolekciji riječkih kukaca :bravoveliki: :zastava:

Slika

copyofsam1138.jpg
copyofsam1138.jpg (75.35 KiB) Pogledano 5737 puta

Slika

Slika

Slika

copyofsam1149.jpg
copyofsam1149.jpg (132.26 KiB) Pogledano 5737 puta

Slika

Naravno u tom ne biste sad mogli uživati da ljudi nisu odlučili darovat svoje zbrike muzejima.

Slika

Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 5.11.2010, 01:44

Sad prelazimo u sekciju gdje su razni gmazovi, vodozemci i ostali sisavci. Preparirani su.

copyofsam1184.jpg
copyofsam1184.jpg (72.65 KiB) Pogledano 5737 puta

copyofsam1152.jpg
copyofsam1152.jpg (61.85 KiB) Pogledano 5737 puta

Sedmopruga uspinjača, ogromna kornjača :shock:

copyofsam1154.jpg
copyofsam1154.jpg (54.57 KiB) Pogledano 5737 puta

copyofsam1166.jpg
copyofsam1166.jpg (64.14 KiB) Pogledano 5737 puta

Galeb klakuavac je nama svima poznat.
Malo je poznato da je galeb klaukavac u Republici Hrvatskoj zakonom zaštićena vrsta ptice.Dapače, iako galeb klaukavac nije rijetka, a niti posebno ugrožena vrsta, zabranjena je svaka radnja kojom ga se ometa i uznemiruje u njegovom prirodnom životu i slobodnom razvoju (rastjerivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, ozljeđivanje i njegovo ubijanje, te oštećivanje njihovih gnijezda ili legla i obitavališta). Zabranjeno je i prikrivanje, prodaja, kupnja i otuđivanje ili pribavljanje na drugi način zaštićene biljke i životinje, kao i njegovo prepariranje :lol: .

copyofsam1161.jpg
copyofsam1161.jpg (62.05 KiB) Pogledano 5737 puta

Bjeloglavi sup ovako prepariran odlično izgleda.

copyofsam1169.jpg
copyofsam1169.jpg (63.74 KiB) Pogledano 5737 puta

Ovo je Ris. :zastava:

copyofsam1173.jpg
copyofsam1173.jpg (79.47 KiB) Pogledano 5737 puta

Divlju svinju svi prepoznajte , ogromna je. :shock:
Slika

Lisica , jež i ostala perad.

I to je to.

Zaključak !

Muzej ima zanimljive eksponate ali je prostor premalen,preskučen . Trebalo bi stvarno proraditi na ovom području, od ovoga se može i živjeti prodajom ulaznica ali tko će ti doći kad sve obiđeš u 5 minuta i ponuda je jako mala. Dodatkom novih prepariranih životinja i večim akvarijima sa malo većim ribljim fondom ovo bi mogao biti pravi mamac za posjetitelje ovako ovo spada u još jednu skromnu riječku ponudu.Skromnost nekad nije vrlina. Možda jednog dan budu Riječani dobili "zoo vrt" kakvog zaslužuju , da nam bude na ponos. :zastava:

gost

Post broj:#6  PostPostao/la gost » 5.11.2010, 07:39

:bravo: Odlično. Tako si me zainteresirao da sutra odmah idem s klincima u obilazak.
Ne smeta mi mali prostor. Bar se stigne sve u pola ure obići. :lol:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 5.11.2010, 09:29

:bravo: Adamiću
Nije li se jedan naš član hvalio da mu je djed nakon `45-e pomogao u osnivanju tog muzeja?
A onaj jastog, to je iz akvarija koji je bio u današnjoj zgradi luke.

Sjećam se da sam sa školom obilazio taj muzej, u sjećanju mi je ostao onaj morski pas.
Jesi li što flore uslikao u dvorištu oko muzeja?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 5.11.2010, 09:42

nikola napisao:Nije li se jedan naš član hvalio da mu je djed nakon `45-e pomogao u osnivanju tog muzeja?
A onaj jastog, to je iz akvarija koji je bio u današnjoj zgradi luke.

Sjećam se da sam sa školom obilazio taj muzej, u sjećanju mi je ostao onaj morski pas.
Jesi li što flore uslikao u dvorištu oko muzeja?

Da , nisam spomenuo kad budete išli u posjet ovom botaničkom muzeju posjetitite i njegov vrt. Slike već imamo od naše uvažene kolegice Sanje koje možete pogledati na
viewtopic.php?f=65&t=634

nikola napisao:Nije li se jedan naš član hvalio da mu je djed nakon `45-e pomogao u osnivanju tog muzeja?

Sad sam zaobravio tko je to napisao , ali ako se netko prepozna neka da koju informaciju više ako može. :pozdrav:

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#9  PostPostao/la kobler » 5.11.2010, 13:04

Adamić napisao:... Naravno u tom ne biste sad mogli uživati da ljudi nisu odlučili darovat svoje zbrike muzejima.

Slika

Slika

Ovdje je potrebno nekoliko ispravaka:
Ernesto De Verneda, a ne Ernesto de Venda, koji je bio izabran za gradonačelnika na nekoliko mjeseci 1871., kad je odstupio zbog zdravstvenog stanja, a na njegovo je mjesto došao Giovanni de Ciotta.
Potom:
Giovanni de Ciotta, a ne Giovanni di Cotta, spomenuti dugogodišnji zaslužni gradonačelnik Rijeke.
Potom:
"1925. Muzej seli u "Vila Margherita" (današnji Povijesni muzej). Treba stajati "Villa Margherita" i (današnji Državni arhiv) - ako se malo koncentriramo znamo da u Rijeci ne postoji muzej koji bi se zvao "Povijesni muzej", ima samo muzej puno dužeg imena: "Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja". A taj pak nikad nije bio u "Villi Margheriti". To je zgrada damašnjeg Državnog arhiva.
Potom na drugom panou, uz biografiju Guida Depolia kaže se da je bio suosnivač "Societa di studia Fiumana", a treba stajati suosnivač "Societa' di studi Fiumani".

Znam, većinom su to tipfeleri nekoga tko baš nije doma u talijanskom. No, zar nije jednostavno pristojno prema posjetiteljima da izloženi materijal bude bez grešaka, pogotovo ovako trivijalnih i, u krajnjoj liniji, nevezanih izravno za bitnu djelatnost samog muzeja, već njgovo predstavljanje vlastite prošlosti?

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#10  PostPostao/la kobler » 5.11.2010, 13:11

PS. Na ovom forumu vilu koja je spomenuta na panou kao "Villa Margherita" mi nazivamo u temi koja joj je posvećena "Villa [archiduca] Giuseppe"
vidi http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=948&p=16720#p16720

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 5.11.2010, 13:50

Tako je Kobler, većinu tvojih ispravaka sam primjetio. Samo tako nastavi. :gore

A tu je gdje je pisalo "Povijesni muzej" malo sam se bio zamislio pa gdje bi to moglo biti :lol: , pretpostavljao sam da bi to mogla biti samo Guvernerova ali nosi drugačiji naziv pa nisam bio siguran.

Trebalo bi to samo malo urediti i to je to.

gost

Post broj:#12  PostPostao/la gost » 17.3.2013, 20:12

:srce

Prirodoslovni.JPG
Prirodoslovni.JPG (387.98 KiB) Pogledano 6742 puta

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Umjetnost i kultura