Prirodoslovni muzej Rijeka
Prirodoslovni muzej Rijeka nalazi se na Šetalištu Vladimira Nazora, nekadašnjem botaničkom parku nadvojvode Josipa, bratića cara Franje Josipa I. Na današnjoj lokaciji djeluje od 1946. godine, no nažalost u prilično skučenim prostorima (610 m2). Treba spomenuti da je prirodoslovni muzej utemeljen zapravo još 1876. godine, da
je veliki akvarij u egipatskom stilu bio otvoren 1904. godine na Školjiću, a da je do 1928. godine postojao i akvarij u zgradi Luke. Sve to, te manji zoološki vrt, samo su dio prošlosti.
Fundus muzeja broji oko 90 000 predmeta iz bogatih zbirki - paleontološke, botaničke, herbarijske. U stalnom je postavu 600 primjeraka flore, faune i mineralnog svijeta riječke regije. Muzej je 1945. godine osnovala Primorsko – goranska županija.
Treba napomenuti da nije omogućen prikladan prilaz za posjetitelje s posebnim potrebama.
Prirodoslovni muzej smješten je u obiteljskoj vili grofa Negronia.
1.5.1946. vila Negrona dana je za zgradu Muzeja
Prolaz je nazvan po austrijskom istraživaču dr.Josefu Romanu Lorenzu.
Približavamo se samom ulazu , lijevo je spomen ploča.
Datumom utemeljenja Prirodoslovnog muzeja u Rijeci smatra se 16. svibnja 1876. godine kada je dr. Josef Roman Lorenz poslao detaljno razrađen program razvoja regionalnog prirodoslovnog muzeja gradonačelniku Rijeke Giovanniju de Ciotti. Koncepcija Prirodoslovnog muzeja u Rijeci razrađena je po principima bečkog Naturhistoriches Museuma i za ono vrijeme jedna od najsuvremenijih muzejskih koncepcija.Taj dan je dan utemeljenja Prirodoslovnog muzeja Liburnije.
Na vratima piše radno vrijeme Ponedeljak - subota 09:00 - 19:00
Nedelja 09:00 - 15:00
Ulaznice
Pojedinačni posjeti:
Djeca (do 18 godina): 5 kn
Odraslli: 10 kn
Studenti i umirovljenici: 5 kn
Na ulazu je moguće kupiti zanimljive cd materijale o flori i fauni s riječkog podneblja.
CD-Rom Ptice riječkog područja
CD-Rom Sisavci riječkog područja
CD-Rom Vodozemci i gmazovi riječkog područja
CD-Rom Kukci
CD-Rom Primorski botanički vrt
DVD-Rom Morski psi i raže
Ulazim unutra kupujem kartu i krećem u ekpediciju. Ljubazna teta koja radi na ulazu nema kad sam ja slikao. Ulazna vrata se elektronski otvaraju i zatvaraju.
Inače teta na ulazu mi je rekla da je ovdje bio zoološki vrt no da se je zbog loših uvjeta ukinuo 1962.godine.