Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

La Guardia Fiorello Henry(1882-1947) američki konzul, gradonačelnik NY

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

La Guardia Fiorello Henry(1882-1947) američki konzul, gradonačelnik NY

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 30.11.2009, 13:14

Fiorello Henry La Guardia


Fiorello Henry La Guardia.jpg
Fiorello Henry La Guardia.jpg (17.88 KiB) Pogledano 7102 puta

Na središnjem riječkom šetalištu Korzo, na zgradi s kućnim brojem 2, u kojoj je početkom 20. stoljeća djelovao američka konzularna agencija svečano je otkrivena spomen-ploča Fiorella La Guardia (1882. - 1947.), legendarnoga gradonačelnika New Yorka, čiju je karijeru, među ostalim, obilježila i funkcija američkog konzularnog predstavnika u Rijeci, tada u sklopu Austro-ugarske monarhije.

Fiorello ploča.jpg
Fiorello ploča.jpg (34.7 KiB) Pogledano 7102 puta

Spomenik gradonačelniku New Yorka

U gradu na Rječini La Guardia je kao američki diplomat djelovao od 1904. do 1906., a tijekom svojeg mandata zauzimao se za organiziraniji odlazak i bolji tretman brojnih iseljenika koji su iz riječke luke odlazili u "obećanu zemlju".

Inače, po Fiorellu La Guardiju već dulji niz godina zove se i jedna od važnijih ulica u samom središtu Rijeke.

La Guardia je postao član Republikanske stranke, ušao u Kongres te tri puta zaredom bio biran za gradonačelnika New Yorka, od 1933. do 1945.
Fiorello Henry La Guardia rođen je 11. prosinca 1882. godine u Bronxu u New Yorku, u obitelji emigranata, oca Talijana i majke Židovke iz Istre (srednje ime Henry amerikanizirana je verzija njegova imena Enrico).

U njegovoj biografiji na wikipediji i drugim izvorima boravak u Rijeci zabilježen je samo kao fusnota, što je i logično, budući da su La Gurdijevu karijeru u najvećoj mjeri označila tri uzastopna gradonačelnička mandata u New Yorku, tijekom kojih je poveo rat protiv korupcije, organiziranog kriminala i uspješno izvukao grad iz financijske depresije koja je tridesetih godina nagrizala SAD. Jedan od prvih njegovih poteza bio je nalog za uhićenjem Luckyja Luciana. Bio je poznat kao gradonačelnik-prijatelj siromašnih i obespravljenih koji je "Veliku jabuku" transformirao u moderan kozmopolitski grad zbog čega ga nazivaju "ocem New Yorka", a njegovo ime, među ostalim, nosi i jedan poznati njujorški aerodrom, kao i srednja škola.

Fiorellov otac Achille Carlo La Guardia koncem 19. stoljeća, nakon dvadesetak godina boravka u SAD-u, s cijelom se obitelji vratio u Europu, gdje se bavio raznim poslovima. La Guardia stariji u Rijeci je prijateljevao s Raymondom Willeyem, tadašnjim američkim konzularnim agentom, preko kojeg je u Generalnom konzulatu SAD-a kao namještenika zaposlio svojeg sina Fiorella, najprije u Budimpešti. Zahvaljujući znanju talijanskog jezika, Fiorello je po službenoj dužnosti 1904. godine premješten prvo u Trst, zatim u Rijeku.

U Rijeci se Fiorello uselio u vrlo skroman dvosobni konzularni stan na samom Korzu, u kući obitelji Vuković-Jurman i tako započeo posao posve samostalno, kao jedini američki službeni predstavnik u Rijeci. Uz izdavanje službenih potvrda, glavna mu je dužnost bila nadgledanje iseljenika koji su svaka dva tjedna brodovima odlazili u New York. U kontaktu s ljudima bio je srdačan, otvoren i spontan, zbog čega je bio prilično popularan među riječkim diplomatima. Po odlasku iz Rijeke, La Guardia je upisao pravne studije u New Yorku, otvorio odvjetnički ured, sudjelovao u Prvom svjetskom ratu, postao član Republikanske stranke, ušao u predstavnički dom američkog Kongresa te bio biran za njujorškog gradonačelnika tri puta za redom od 1933. do 1945. g.

S Riječanima se ponovno susreo 1917. godine u Milanu, gdje je kao bojnik američkog ratnog zrakoplovstva održao govor o potrebi produljenja rata sve do pobjede nad Centralnim silama. Od 1920. bio je i predsjednik Talijansko-američke republikanske lige, utemeljene radi okončanja pitanja Rijeke i njenog pripajanja Kraljevini Italiji, a 1922. zastupao je u međuvremenu proglašenu Slobodnu Riječku Državu u New Yorku.

Nadimak mu je bio "Little Flower "(mali cvijet), kao engleski prijevod njegova imena. O njegovom životu napravljen je i broadwayski mjuzikl "Fiorello!". Umro je u New Yorku 20. rujna 1947. g. od posljedica raka gušterače, a prije smrti bio je američki povjerenik u UN-u za obnovu Europe. Njegova unuka Catherine poznata je liječnica koja se brine o zdravlju žena u siromašnim zemljama svijeta.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Fiorello Henry La Guardia

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 30.11.2009, 13:14

USA New York NY Fiorello Henry La Guardia Press Photo ca. 1943.jpg
USA New York NY Fiorello Henry La Guardia Press Photo ca. 1943.jpg (112.72 KiB) Pogledano 7100 puta

USA New York NY Fiorello Henry La Guardia Press Photo ca. 1943 s3.jpg
USA New York NY Fiorello Henry La Guardia Press Photo ca. 1943 s3.jpg (86.83 KiB) Pogledano 7100 puta

Fiorello Henry La Guardia 1943.jpg
Fiorello Henry La Guardia 1943.jpg (124.36 KiB) Pogledano 7100 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Fiorello Henry La Guardia

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 20.3.2011, 22:19

Ipak moramo pohvaliti ovaj rijedak primjer što su gradske vlasti odlučile obilježit spomen pločom i ulicom da je nekoć u našem gradu bila ovako poznata svjetska osoba. :bravo:

Fiorello la Guardia spomen ploča rijeka fiume.jpg
Fiorello la Guardia spomen ploča rijeka fiume.jpg (90.8 KiB) Pogledano 7100 puta

Spomen ploča na Korzu
fiorello korzo konzularni predstavnik SAD-a  Rijeka 1904  1906.jpg
fiorello korzo konzularni predstavnik SAD-a Rijeka 1904 1906.jpg (134.87 KiB) Pogledano 7100 puta

I zgrada u kojoj je radio.


La Guardia se u Rijeci zanimao i za sport - nogomet, plivanje, veslanje, tenis... Bio je član izvršnog odbora Cluba atletico fiumano a i igrao je za njega.

Pa evo jedan katak novinski isječak iz tog razdoblja
3.1.1905.
Nogometni klub Zagreb, pobijedio je domaći Atletico club rezultatom 4:3. Za domaćine su nastupili:Singer, Mathiasko, Fleischman, La Guardia, Naschitz, Szemere, Hoelczh, Diamant, Morini, Fink i Schoen, a za pobjednike: Baki, Slavnić, Kiseljak, Kabelka, Filipić, Koruna, Višinger, Ugrinić, Todl, Polivka i Ralo. U izvještaju s utakmice, uz ostalo je, pisalo doslovno ovako:»Jučer u 2 i 3/4 sata poslije podne bilo je natjecanje među zagrebačkim nogometnim i riečkim atletskim klubom. Borba kojoj je sa svake strane učestvovalo po 11 borioca, radi vrsnoće jednog i drugog odiela, trajala je vrlo dugo, a dovršila se je da je zagrebački klub pobjedio u 4 tačke, a riečki u 3. Tom vrlo zanimivom natjecanju prisustvovalo je mnogo puka, koji je s osobitim zanimanjem pratio borbu izmed dvaju vrsnih klubova.«.


Tko je od te dvadeset i dvojice nogometaša ostvario najslavniju karijeru? U svakom slučaju riječki desni half, ali to desni half mlađim nogometnim štiocima valja malo objasniti. Točno prije sto godina taj desni half, desni pomagač, nije bio vezni igrač već je čuvao protivničko lijevo krilo. Kakvu je, dakle, nogometnu karijeru poslije ostvario taj riječki desni half? Nikakvu! Kako je onda uspio ostvariti najslavniju karijeru od svih nogometaša, koji su zaigrali na toj povijesnoj premijernoj nogometnoj utakmici na Kantridi? Dobro, ne smijem vam više tajiti, taj je desni half bio – Fiorello La Guardia, kojemu su tada bile dvadeeset i tri godine. Slavan nije postao radi svog, istini na volju, relativno kratkog nogometanja, nego poslije, u SAD-u, kao vrstan političar. Fiorello La Guardia bio je kongresmen iz Greenwich Villagea i gradonačelnik New Yorka(od 1934–1945.), gradonačelnik koji je i u najtežim vremenima depresije i drugoga svjetskoga rata, u kojem je pomagao oslobodilački pokret na našem tlu, inicirao i proveo mnoge uspješne reforme.

ulica fiorello la guardia.jpg
ulica fiorello la guardia.jpg (178.94 KiB) Pogledano 7100 puta

Ulica od zgrade pom.faksa pa do pizzerie Victoria nosi njegovo ime
fiume rijeka fiorello la guardia.jpg
fiume rijeka fiorello la guardia.jpg (54.8 KiB) Pogledano 7100 puta

a ovako je izgledala prije, tada Via Parini (tridesete godine proslog stoljeca)


Karizmatični reformator, član Američkog kongresa, gradonačelnik, odvjetnik, utemeljitelj modernog New Yorka, prvi Talijan koji je uspio ući u Američki kongres, a kasnije postati i gradonačelnikom New Yorka – Fiorello H. La Guardia (1882. – 1947.) – također krasi listu »NYC TOP 400«. Znameniti borac za prava siromašnih, radnika, Židova, žena i stranaca, bio je jedan od najomiljenijih njujorških gradonačelnika s čak tri mandata


Fiorello Henry La Guardia statue.jpg
Fiorello Henry La Guardia statue.jpg (34.84 KiB) Pogledano 7100 puta

U njegovom rodnom mjestu Village podignut je 1994 spomenik.

U prvoj polovici 20. stoljeća grad je postao svjetsko industrijsko i trgovačko središte. Veliki burzovni bum tijekom "ludih dvadesetih" naglo je završio krahom burze na "crni utorak", 24. listopada 1929. Gospodarska kriza tridesetih godina teško je pogodila New York, a nesposobna i korumpirana gradska uprava pod vodstvom gradonačelnika Jimmyja Walkera nije se, unatoč velikom zaduživanju, mogla nositi s problemima. Stopa nezaposlenosti prešla je 25 posto, a ljudi su gubili ne samo radna mjesta nego i stanove pa su širom grada iznikla naselja straćara. Prekretnica je bio izbor gradonačelnika Fiorella LaGuardije koji je pokrenuo programe pomoći i javnih radova. U ovom su razdoblju izgrađeni i neki od poznatih newyorških nebodera, npr. Empire State Building i Chrysler Building.

New York.jpg
New York.jpg (111.15 KiB) Pogledano 7100 puta

New York još zovu Velika Jabuka, Grad koji nikad ne spava, Gotham, Glavni grad svijeta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Fiorello Henry La Guardia

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 10.7.2011, 20:41

Klub Atletico Fiumano - Fiorello La Guardia.jpg
Klub Atletico Fiumano - Fiorello La Guardia.jpg (85.36 KiB) Pogledano 7099 puta

Klub Atletico Fiumano - Fiorello La Guardia u sredini srednjega u redu.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Fiorello Henry La Guardia (1882.-1947.)

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 20.7.2011, 22:51

Katherine la Guardia, unuka Fiorella la Guardije posjetila je Rijeku
02. 07. 2007.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac priredili su službeno primanje za dr. Katherine la Guardia, unuku Fiorella la Guardije, njujorškog gradonačelnika i američkog konzula koji je u tom svojstvu u vremenu od 1904. do 1906. boravio u Rijeci. Potom su zajednički obišli spomen-ploču Fiorellu la Guardiji, koja je na pročelje zgrade "Staroga Kraša", na adresi Korzo 2b, postavljena 16. travnja ove godine.

drcatherinelaguardia.jpg
drcatherinelaguardia.jpg (27.26 KiB) Pogledano 6425 puta

Pred spomen-pločom Fiorellu la Guardiji

Katherine la Guardia u Rijeci boravi od 1. do 3. srpnja na poziv gradonačelnika Grada Rijeke. Pored La Guardijine unuke, primanju je prisustvovala i njegova praunuka, te predstavnici Američkoga veleposlanstva u Zagrebu, i to Amy Bliss, ataše za kulturu, Ken Wetzel, savjetnik za odnose s javnošću te Marica Bahlen, direktorica Information Resource Center.

Izražavajući srdačnu dobrodošlicu u Rijeku, gradonačelnik Obersnel istaknuo je veliko značenje koje Fiorello la Guardia ima za Riječane, koji su mu stoga i postavili spomen-ploču. Katherine la Guardia zahvalila se na prijamu, ispričavši se što zbog obaveza s Fondacijom La Guardia, osnovanom s ciljem poticanja održivog razvoja u zemljama u razvoju, nije mogla prisustvovati otkrivanju spomen-ploče svom djedu. Trenutno se sa svojom kćerkom nalazi na putovanju koja uključuje Trst i Rijeku, putovanju koje se temelji na povijesnim činjenicama, ali i snažnim emocijama.

"Naime, djed je, u vrijeme kad je bio na čelu humanitarne organizacije UNRA, na putovanje po zemljama Europe poveo mog oca, pa se sada osjećam kao da dijelim to povijesno putovanje. Mislim kako je Fiorellu la Guradiji iskustvo koje je stekao pomažući kao američki konzul brojnim emigrantima u Ameriku, puno značilo u radu s imigrantima na Ellis Islandu i kao gradonačelniku New Yorka", kazala je Katherine la Guardia.

prijam2.jpg
prijam2.jpg (23.63 KiB) Pogledano 6425 puta

Amy Bliss te Katherine la Guardia (u sredini) s kćeri

U kontekstu suradnje s Fondacijom La Guardija, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je Rijeka još početkom 20. stoljeća bila jedna od najjačih iseljeničkih luka Austro-ugarske monarhije, a velik broj sugrađana otputovao je u SAD preko riječke luke. Upravo iz tog razloga postoji inicijativa Grada Rijeke i Matice iseljenika za osnivanjem Muzeja iseljeništva, sličnog onom na Ellis Islandu. Sagledavajući povijesne činjenice i analizirajući životni put Fiorella la Guardije, Obersnel je kazao da ga kao gradonačelnika motivira činjenica da se s javnom vizijom i velikom upornošću mogu postići značajni uspjesi.

Katherine la Guardia dala je prijedlog za buduću suradnju. Naime, 11. prosinca u New Yorku će se u suradnji s današnjim njujorškim gradonačelnikom održati svečanost obilježavanja 125. godišnjice rođenja Fiorella la Guardije, što bi bila dobra prilika da se podsjeti na sve aktivnosti koje je provodio tijekom svog boravka u Rijeci.

Tijekom današnjeg dana Katherine la Guardia primio je i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Fulvio Rustico, te predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Agnese Superina i predsjednik Izvršnog odbora Zajednice Talijana Roberto Palisca, a prijepodne su joj u Muzeju grada Rijeke domaćini bili ravnatelj muzeja mr.sc. Ervin Dubrović i mr.sc. Jelena Dunato, u društvu Johna Kraljića, američkoga odvjetnika iz New Yorka, porijeklom iz naših krajeva. Svima njima zajednički je interes i rad na projektu koji se bavi problemima emigranata s područja bivše Austro-ugarske monarhije u SAD u vremenu od 1880. do 1918. godine. Na tom projektu surađuju i s Fondacijom La Guardia.
(S.R.)


CATHERINE LA GUARDIA
Jelena Dunato, Sušačka revija

drcatherinelaguardia2.jpg
drcatherinelaguardia2.jpg (26.14 KiB) Pogledano 6425 puta

dr Catherine La Guardia

Nikada niste upoznali svog djeda, Fiorella La Guardiju, jer je umro prije nego što ste se rodili, a sigurno ste čuli mnogo priča o njemu. Što vam je najviše ostalo u sjećanju?

Da, moj je djed umro prije mog rođenja. Ali njegova žena, moja baka, Marie La Guardia, živjela je još 37 godina nakon njegove smrti. Bili su vrlo bliski i ona je također bila aktivno uključena u politiku. Od nje sam čula mnogo priča o Fiorellu, kao i od svog oca. A i građani New Yorka voljeli su ga i pričali su priče o njemu.

Možda najpoznatija priča – od onih koje pričaju neznanci, ljudi koje ne poznajem – jest ona o novinskom štrajku tridesetih godina. Trajao je samo nekoliko dana, ali tada se jasno vidjelo kako jedan političar može silno utjecati na živote ljudi jednim vrlo jednostavnim potezom, a on ukazuje također i na moć radija. Fiorello je volio radio kao način komunikacije i bio je jedan od prvih političara koji ga je usvojio kao moćno sredstvo komunikacije. Kako djeca zbog štrajka nisu mogla čitati stripove svaki dan, on ih je čitao na radiju, na stanici koju je pomogao utemeljiti – WNYC. I to je vjerojatno najpopularnija priča koju ljudi pričaju o njemu.

SR Je li vam baka pričala još nešto posebno o njemu kao osobi? Neka privatna sjećanja, obiteljske priče?

Najčešće sam slušala o njegovoj posvećenosti populizmu. Pripadao je ljudima, oni su ga izabrali i on se posvetio toj ulozi. Postoji kuća u New Yorku koja je u vrijeme njegovog mandata pretvorena u rezidenciju gradonačelnika – zove se Gracie Mansion. Otac mi je pričao da oko rezidencije nije bilo ograde, svatko je mogao došetati i baciti pogled kroz prozor. Moj je djed smatrao da je to kuća koju im je dao Grad i da joj ljudi mogu prići.

SR I osjećao se dovoljno sigurnim da to dopusti?

Ne samo da se osjećao sigurnim, već je osjećao da je to njegova dužnost, obveza da bude dostupan javnosti. Mom ocu to baš i nisu naročito pozitivne uspomene, imali su vrlo malo privatnosti, kao i bilo koja druga obitelj političara. Danas su političari jako zaštićeni, ali ono je bilo drugo vrijeme i ljudi su imali pristup gradonačelniku. Znali su gdje živi, mogli su doći k njemu. Njegova predanost ljudima provlači se kroz sve priče o njemu.

SR Koliko je utjecao na vaš život, primjerice na vaš izbor profesije?

Rekla bih kako je, što se više osvrćem na vlastiti izbor, a izabrala sam karijeru aktivista, on na mene imao izuzetan utjecaj. Čini se da je to preskočilo jednu generaciju: moj otac je profesor engleskog i uopće nije uključen u javni život. Na mene je možda najviše utjecala moja baka, koja je bila tajnica mom djedu, vrlo spretna s ljudima. Ja sam postala liječnica, ginekolog, da bih pomogla podići razinu zdravlja žena. Nikada nisam imala privatnu ordinaciju, uvijek sam radila sa siromašnim pacijentima, u javnom zdravstvu. Bavila sam se i problemom smrti rodilja u trećem svijetu i poboljšanjem uvjeta osnovne njege. A i rad naše Fondacije povezan je s idejama aktivizma, to je kreiranje programa koji pomažu siromašnima, podižu razinu kvalitete života.

SR Jeste li ikada upoznali Gemmu La Guardia, Fiorellovu sestru?

Ne, nikada nisam imala prilike upoznati je, iako je umrla nakon Fiorella. Ne znam zašto. Kasnije sam upoznala njenu kćer Irene i unuku Gladys. Moj ih je otac pronašao, ja nisam znala ništa o njima, čak ni gdje žive, nisam čula mnogo priča o Gemmi dok sam odrastala. Fiorello je umro otprilike 6 mjeseci nakon Gemminog povratka u Ameriku, pomogao joj je da nađe stan. Ne znam koliko su bili bliski tijekom tih šest mjeseci, ali nakon njegove smrti moja je baka imala svoje probleme i obveze. Nisam znala mnogo o Gemminom životu, a i ono što znam, saznala sam tek u posljednjih petnaestak godina otkad sam upoznala Irene i Gladys.

SR Možete li mi reći malo više o cilju vašeg putovanja? Kako to da ste posjetili Rijeku?

Za mene ovaj posjet zatvara krug. Pokušavam razumjeti Fiorellovu povijest u Italiji i u zadnjih sam nekoliko godina posjetila mjesta na kojima je bio i boravio – počevši od juga Italije, prema sjeveru. Znam da je njegova karijera započela u Rijeci i da mu je otac umro u ovim krajevima, blizu Trsta, i da je Fiorello ostao ovdje još neko vrijeme i zaposlio se. I mislim da je tijekom tih godina dok je ovdje radio kao konzularni agent, razvio vlastiti smisao za aktivizam i svijest o tome što znači biti emigrant, što mu je pomoglo kad je kasnije na Ellis Islandu radio kao prevodilac, a utjecalo je i na njegovu političku karijeru.

---------------------------------------------------------
Događaji ubačeni u rubriku "Riječka kronologija " i "Jeste li znali". :čitati: :zastava:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Fiorello Henry La Guardia (1882.-1947.)

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 20.7.2011, 23:01

Slijedi jedna zanimljivost. :kava:

Gdje i kako su nastale tange?

Moderne tange su nastale u New Yorku. Gradonačelnik Fiorello Henry La Guardia bio je šokiran shvativši da plesačice u predstavi nemaju donje rublje te je naredio da se sašiju male gaćice kako bi skrile golotinju.

tangeg.jpg
tangeg.jpg (16.35 KiB) Pogledano 6425 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Fiorello Henry La Guardia (1882.-1947.)

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 21.7.2011, 09:23

Dražesne li gradonačelnikove dužnosti...
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Lokalpatrioti Rijeka
Administracija
Administracija
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 830
Teme: 80
Pridružen: 5.6.2009, 21:53

Re: Fiorello Henry La Guardia (1882.-1947.)

Post broj:#8  PostPostao/la Lokalpatrioti Rijeka » 6.12.2011, 14:10

Poštovani,

Kroz projekte Upoznaj Hrvatsku, koje je Ministarstvo turizma RH objavilo ove godine, putnička agencija Jett Service-Ri Tours iz Rijeke prošla je sa 9 projekata koji uključuju neke karakteristične događaje koji se vezuju uz Grad Rijeku, pa su tako i dva projekta Rijeka-New York, gradovi koji povezuju i Rijeka-New York, luke koje povezuju, usko vezani uz Fiorella La Guardiu (vrijeme emigriranja iz riječke luke u Ameriku)..

11.12.2011. obilježavamo i slavimo 129 godina od rođenja Fiorella La Guardie, koji je svojim djelovanjem uvelike povezao gradove Rijeku i New York. U sjećanje na njegovo djelovanjeu našem gradu, prisjetit ćemo se svih aktivnosti koje je provodio tijekom svog boravka u Rijeci gdje je kao američki diplomat djelovao od 1904. do 1906., a tijekom svojeg mandata zauzimao se za organiziraniji odlazak i bolji tretman brojnih iseljenika koji su iz riječke luke odlazili u "obećanu zemlju“.

Kako bi se podsjetili na neraskidivu vezu Rijeke, Fiorella La Guardie i New York-a, putnička agencija Jett Service – Ri Tours u suradnji sa TZ Grada Rijeke organizira ugodno druženje na njegov rođendan u poznatom riječkom kafiću „Fiorello Pub“ koji se nalazi u zgradi u kojoj je on živio i radio dok je boravio u Rijeci. ( Korzo 2, Rijeka )

Tom prilikom biti će otkrivena statua Fiorella La Guardia u prirodnoj veličini, a uvodnu riječ o njegovom djelovanju u Rijeci dati će jedan od povjesničara.

Turistička zajednica grada Rijeke podržala nas je i ponudila pomoć oko svega što je potrebno, kako bismo u njegovu čast organizirali i realizirali lijepo okupljanje i druženje s dahom New Yorka u Rijeci, uz glazbu Franka Sinatre u ovo predbožićno vrijeme. Ovaj događaj je ujedno i početak realizacije naših projekata s ciljem konkretnijeg povezivanja ova dva grada, upravo zbog Fiorella La Gurdia i mnogih koji su tamo otišli iz Rijeke i okolice ili preko Rijeke..., a znamo da ih je jako puno.

Podršku nam je iskazala Croatian National Tourist Board NY, uvrstivši ovaj događaj u Croatia Newsletter 12/2011.


Veselimo se Vašem dolasku i lijepom druženju,

Voditelj poslovnice

JETT SERVICE - RI TOURS
Travel Agency
Matije Gupca 15
RIJEKA - CROATIA
Tel.:+385 51 211 090
Fax:+385 51 211 076
http://www.jettservice.hr

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Fiorello Henry La Guardia (1882.-1947.)

Post broj:#9  PostPostao/la nikola » 6.12.2011, 23:28

A gdje će biti postavljena statua?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Fiorello Henry La Guardia (1882.-1947.)

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 7.12.2011, 12:53

Statua će biti pomična, a biti će postavljena unutar kafića, a po potrebi će se moći iznositi i van. Autor je jedan riječki umjetnik, statua od smole će biti patinirana u broncu .

Vrijeme održavanja:
11.12.2011. Program počinje u 17 sati u Fiorello Pub-u Rijeka. :kava: :zastava:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Dah New York-a u Rijeci

Post broj:#11  PostPostao/la gost » 11.12.2011, 20:48

Uz obilježavanje 129. godišnjice rođenja Fiorella LaGuardie, svečano je večeras otkrivena u Fiorello pub-u na riječkom Korzu njegova skulptura u naravnoj veličini.

Fiorello LaGuardia (1882.-1947.), član Američkog kongresa, gradonačelnik, odvjetnik, utemeljitelj modernog New Yorka, sin talijanskih useljenika, prvi je Talijan koji je uspio ući u Američki kongres, a kasnije postati i gradonačelnikom New Yorka. Bio je neumorni borac za prava siromašnih, radnika, useljenika, koji je ustrajao na oživotvorenju svoje vizije da moderni grad mora pružiti svojim građanima i kruha i zabave. Borio se i za ravnopravnost afričkih Amerikanaca, Židova, žena i stranaca, što je za vrijeme u kojemu je živio predstavljalo izniman iskorak.

Fiorelo pub (1).JPG
Fiorelo pub (1).JPG (62.59 KiB) Pogledano 6409 puta

Uploaded with LPR :zastava:
Zadnja izmjena: gost; 11.12.2011, 21:00; ukupno mijenjano 1 put/a.

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Dah New York-a u Rijeci

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 11.12.2011, 20:59

Hm da, ne vidjeh skulpturu, niti našeg visokog u publikumu?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Dah New York-a u Rijeci

Post broj:#13  PostPostao/la gost » 11.12.2011, 21:02

nikola napisao:Hm da, ne vidjeh skulpturu, niti našeg visokog u publikumu?

Polako, nikola, polako...
Jedno po jedno, he, he!
Najprije hostese ...

gost
 

Dah New York-a u Rijeci

Post broj:#14  PostPostao/la gost » 11.12.2011, 21:04

Trenutak svečanog otkrivanja skulpture ...
:slikanje:
otkrivanje skulpture.JPG
otkrivanje skulpture.JPG (51.09 KiB) Pogledano 6411 puta

:slikanje:
otkrivanje skulpture (2).JPG
otkrivanje skulpture (2).JPG (53.06 KiB) Pogledano 6411 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24029
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Dah New York-a u Rijeci

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 11.12.2011, 21:06

Nisi im trebao otkriti kip, trebao si ih držati u neizvjesnosti. :mrgreen:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 8 gostiju