Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Kopajtić Žiga (1853-1925)

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 28.10.2016, 12:15

U ovoj temi govorimo o značajnoj osobi našeg pomorstva. Tekst je napisan prema nekrologu iz Novog lista 1925. godine, dakle prema riječima ljudi koji su bili njegovi suvremenici i koji su ga poznavali.

Žiga Kopajtić – Bakar 6. travanj 1853. – Rim 25. travanj 1925,

Telegrafska vijest koja je stigla iz Rima u Sušak 25. travnja 1925. god glasila je:
„Danas u 7 sati ujutro, umro je nenadano u Rimu, u hotelu „Massimo D'Azeglio“, g. Žiga Kopajtić, predsjednik „Jadranske Plovidbe d.d.“. Banke i štedionice za Primorje, itd.“

Tko je bio Žiga Kopajtić?

Žiga Kopajtić rodio se u Bakru 1853. god. Kao sin ugledne i tradicionalno pomorske i brodovlasničke obitelji, već u ranoj mladosti opredijelio se za pomorstvo.
Nautičku naobrazbu dobio je na jedinoj tadašnjoj nautičkoj školi u Rijeci. Svršivši nauke, u svojoj 21 godini, pošao je na more i proveo nekoliko godina kao zapovjednik broda, upoznavši pomorski život, njegove teškoće i pomorsku organizaciju u praksi.
Nakon nekoliko godina plovidbe u kojima je upoznao sve europske luke i obalu, odlučio je napustiti karijeru moreplovca i posvetiti se brodarstvu.
To je bilo 1880ih, kada se je još vodila borba između jedrenjaka i parobroda. Naši pomorci tada su još bili vjerni jedrenjacima, ali odlika Žige bila je pronicavost te je shvatio tada da su jedrenjaci izgubili bitku pred pogonom na paru.

Nakon što je naslijeđenim kapitalom koji je uvećao, proveo nekoliko godina u trgovini, osnovao je 1884. god. u Rijeci, zajedno s kapetanom Matom Švrljugom i još nekoliko pomoraca, parobrodarsko društvo „M. Švrljuga i drugovi“. Time je udario temelj početku parobrodarstva u našim krajevima.
Parobrodarsko društvo „M. Švrljuga i dr.“, napredovalo je dobro unatoč skromnom parku, kada mu je iznenada zaprijetila opasnost od Mađara kod kojih se probudila ambicija da postanu pomorski narod.
Mađarski ministar trgovine Baross počeo je ozbiljno raditi na osnivanju jednog mađarskog parobrodarskog društva za obalnu plovidbu, sa sjedištem u Rijeci.
Kopajtić je shvatio da bi ostvarenje ovog mađarskog nauma u korijenu presjeklo svaku mogućnost razvoja i prosperiteta našeg parobrodarstva, osobito na Gornjem Jadranu. Da bi omeo ovu Barossevu nakanu, proveo je fuziju riječkog parobrodarskog društva „M. Švrljuga i dr.“ sa senjskim društvom „Krajač i dr.“ te je tako stvorio društvo s relativno dobrim parkom od 11 parobroda, koje je tako imalo preduvjete da uspješno konkurira mađarskom društvu pa čak i da konkurencijom utuče to buduće čisto mađarsko društvo.

parobrod Panonija.jpg
parobrod Panonija.jpg (159.4 KiB) Pogledano 4947 puta

Kada je Baross uvidio da su zbog fuzije hrvatskih parobrodarskih društva izgledi za uspjeh mađarskog parobrodarskog društva slabi na Gornjem Jadranu, ponudio je hrvatskom društvu kompromis, koji je nastojanjem Kopajtića prihvaćen.
Taj kompromis se sastojao u tome da je mađarskoj data formalna koncesija u nazivu novoosnovanog društva koje se prozvalo „Ugarsko-hrvatsko dioničko parobrodarsko društvo“.
Društvo je tom koncesijom sebi osiguralo trajnu budućnost i razvitak jer si je osiguralo državnu subvenciju, prijevoz pošte i druge pogodnosti a da u stvari nije prestalo biti hrvatskim društvom, u svom cijelom sastavu.

parobrod Tatra 1910.jpg
parobrod Tatra 1910.jpg (140.02 KiB) Pogledano 4947 puta

Da se nije pristalo na tu formalnu koncesiju s Mađarima, ne samo da bi izgubili sve svoje prednosti nego bi ipak došlo do osnutka čisto mađarskog obalnog parobrodarskog društva, koje bi bilo bogato subvencionirano i na sve moguće načine u prednosti, te gurano od mađarske vlasti, što bi u konačnici značilo kraj našeg parobrodarskog društva. To je bila realnost tadašnjeg političkog stanja i Kopajtić je napravio najbolje što je mogao.

„Ugarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo“ osnovano je 1891. god. Od samog osnutka Kopajtić je svojom neumornom energijom i organizacijskim talentom rukovodio sudbinom društva.
U početku je bio aktivan član izvršnog odbora tog parobrodarskog društva, a od 1901. god njegov predsjednik (prema kratkoj vijesti iz novina "Naša sloga" od 25.rujna 1898., predsjednik je postao 1898.-op. Vežičanka).
Na dužnosti predsjednika je ostao sve do trenutka kad je „Ugarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo“ ušlo u sastav „Jadranske plovidbe d.d.“ 1922. god. Kopajtić je bio tada izabran za predsjednika "Jadranske plovidbe".

parobrod Višegrad.jpg
parobrod Višegrad.jpg (125.69 KiB) Pogledano 4947 puta

1925. godine u trenutku kada je preminuo Žiga Kopajtić „Jadranska plovidba d.d.“ je raspolagala s parkom od 80 parobroda (28000 tona sveukupno) – (podatak iz Novog lista 1925.god.)
Kopajtić je bio čovjek velike životne energije koji je stekao golemo iskustvo u pomorstvu i brodogradnji. Započeo je osnutkom društva „M. Švrljuga i dr.“ sa 6 parobroda, zatim je došao na čelo „Ugarsko-hrvatskog parobrodarskog društva“ kada je ono raspolagalo sa svega 11 parobroda. To isto društvo je uveo u koncern „Jadranske plovidbe“, kada je ono imalo 45 parobroda male plovidbe s ukupnom tonažom od 17000 tona.
Kopajtić se nije ograničio samo na organizaciju naše male obalne plovidbe, već je istodobno radio na obnovi naše duge plovidbe. U tu svrhu osnovao je 1893. god. društvo „S.Kopajtić i dr.“ koje je 1896.god. sa svoja 4 parobroda – „Rečina“, „Dunav“, „Azov“ i „Triglav“, ušlo u sastav „Ugarsko- hrv. parobrodarsko društvo za slobodnu plovidbu“ kojem je Kopajtić bio prvi predsjednik, i iz kojega je nikla „Prekomorska Plovidba d.d.“.

Riječka luka 1907.jpg
Riječka luka 1907.jpg (76.19 KiB) Pogledano 4947 puta

Pored toga, Kopajtić je intenzivno radio na tome da Rijeka, centar naše navigacije, dobije svoje brodogradilište, pa je njegovim nastojanjem došlo do osnutka „Društva za dokovanje parobroda“, koje je isposlovalo da je Kielsko brodogradilište „Howaldtswerke“, godine 1893. u Rijeci izgradilo svoju ekspozituru.
Žiga Kopajtić bio je svestrani i obrazovan pomorac koji je pratio svaku djelatnost na polju pomorstva u Europi, kod svih vodećih nacija i u svim velikim europskim lukama.
Bio je stručnjak u tehnici, organizaciji i ekonomiji pomorstva, te je bio poznat i izvan naše domovine. Bio je ekspert za pomorstvo u mađarskom ministarstvu prometa i assesore marittimo kod Pomorske uprave u Rijeci.

Riječka luka oko 1900-1.jpg
Riječka luka oko 1900-1.jpg (133.57 KiB) Pogledano 4947 puta

Kopajtić je imao značajnu ulogu u organizaciji i djelatnosti bankarstva u Primorju. Bio je dugogodišnji predsjednik „Banke i štedione za Primorje“; bio je predsjednik banke „Banca Fiumana“, član trgovačke komore u Rijeci, kao i dopisni član zagrebačke trgovačko-obrtničke komore.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 28.10.2016, 19:09

Žiga Kopajtić Bakarski 1.jpg
Žiga Kopajtić Bakarski 1.jpg (113.26 KiB) Pogledano 4932 puta

Žiga Kopajtić Bakarski.jpg
Žiga Kopajtić Bakarski.jpg (224.27 KiB) Pogledano 4932 puta


Novi list izvještava da je 30. travnja 1925. u Rijeci na groblju na Kozali u 4 sata poslije podne bio pogreb koji je protekao vrlo svečano. Prisustvovao je velik broj ljudi, članovi "Jadranske plovidbe", pomorci, ravnateljstvo Banke i štedione za Primorje, mnoštvo delegacija, predstavnika, između ostalih i načelnik Sušaka Kučić.

Lijes je pokriven zastavom "Jadranske plovidbe". Kapetani i strojari "Jadranske plovidbe" nosili su vijence.
Žiga Kopajtić pokopan je u obiteljskoj grobnici na Kozali, pored svoje prve supruge Olge* i dva sina iz prvog braka.

* supruga Olga, rođena Battagliarini (1852.-1900.), iz poznate i bogate riječke trgovačke obitelji, podrijetlom iz Burana – Venecije. Posjedovala je kuću gdje se nalazila poznata gradska kavana Caffe Fiumara i zgradu nekadašnje Narodne čitaonice riečke na Korzu. --ovaj podatak je iz teksta Branko Metzger-Šober "Nadgrobni spomenici Ivana Rendića u Hrvatskom primorju" (2012)

Novine "Naša sloga" od 27.travnja1900. izvještavaju da je umrla (prva) supruga Žige Kopajtića, Olga.:
Naša sloga 27travnja1900 umrla supruga Olga.JPG
Naša sloga 27travnja1900 umrla supruga Olga.JPG (78.64 KiB) Pogledano 4832 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#3  PostPostao/la Vežičanka » 29.10.2016, 19:49

Kao što smo rekli u gornjem postu, Žiga Kopajtić pokopan je u obiteljskoj grobnici na Kozali 30. travnja 1925.godine

Iz teksta: Branko Metzger-Šober "Nadgrobni spomenici Ivana Rendića u Hrvatskom primorju" (2012):
Kapetan, trgovac i brodovlasnik Sigismondo de Copaitich, diplomat i poslovni čovjek koji je uveliko pridonio razvoju Rijeke na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, oženjen Olgom Battagliarini, potomkinjom slavne i imućne riječke obitelji mletačkog podrijetla, naručuje Ivanu Rendiću 1892. godine još u vrijeme svog života izradu mauzoleja obitelji Copaitich-Battagliarini.
Rendić zamišlja mauzolej u kojem miješa arhitektonske elemente romaničke i bizantske umjetnosti, dodajući im autorske dekorativne elemente.....

U tekstu dalje slijedi opširan opis grobnice.

Tijekom Drugoga svjetskog rata i bombardiranja Rijeke u veljači 1945. godine bombom je mauzolej djelomično oštećen. Osim rupe u jugozapadnom kutu strukture kripte, eksplozija bombe izazvala je i pomak kamenih blokova nosivih zidova i kupole ozbiljno utječući na statiku mauzoleja. Tijekom vremena zbog nebrige začelje kripte se urušilo, a redovi glatka klesana kamena bočnih strana kripte i dalje su izmaknuti ili čak i uklonjeni iz svojih položaja, što prijeti urušavanju cijeloga mauzoleja.
Mislim da se grobnica obnavlja ili je obnovljena. Ako netko zna, neka napiše.

slikao: Branko Metzger-Šober "Nadgrobni spomenici Ivana Rendića u Hrvatskom primorju"
Mauzolej obitelji Kopajtić- Battaglierini.JPG
Mauzolej obitelji Kopajtić- Battaglierini.JPG (112.05 KiB) Pogledano 4916 puta

iz gore spomenutog teksta:
Novinarka Novoga Lista Nela Valerjev Ogurlić svojim člankom naslova „Milijun za Rendićev spomenik” izvještava javnost kako će još jedan mauzolej izveden prema projektu značajnog hrvatskog kipara, arhitekta i slikara Ivana Rendića doživjeti obnovu. Obnova je planirana, kako je tada potvrdila ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara pri Odjelu za kulturu Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić, 2010. godine. NELA VALERJEV OGURLIĆ

U tekstu je spisak pokopanih u grobnici. U nekrologu Novog lista 1925. je pisalo da je pokopan uz prvu suprugu (to je Olga Kopajtić) i dva sina iz prvog braka. Ovo o dva sina možda je bila greška :ne znam:
Pokopani su u kripti: Maria Bartolich (1885. u dobi od 10 godina), Božica Copaitich (1891. u dobi od 5 godina), Maria Battagliarini (1897.), Olga Copaitich (1900.), Sigismund Copaitich de Bakar (1925.).

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 30.10.2016, 09:16

U drugom postu, u prvoj osmrtnici spomenuta je supruga Joza Kopajtić.
Jožefina (Joza) Kopajtić, rođena Gorup (1874.- 1955.), kćerka Josipa Gorupa, bila je druga supruga Žige Kopajtića. Oženili su se 1908.godine.

U istoj osmrtnici spominju se dva sina Milutin i Aleksa.
Milutin Kopajtić - sin Olge Kopajtić i Žige Kopajtića (vidi dolje osmrtnicu Olge Kopajtić)
Aleksandar Kopajtić (1910.-1997.) sin Žige Kopajtića i Jožefine Kopajtić https://www.geni.com/people/Aleksander- ... 2866298143

Prva supruga Žige Kopajtića bila je Olga Kopajtić, rođena Battagliarini (1852-1900) iz poznate i bogate riječke trgovačke obitelji, podrijetlom iz Burana

osmrtnica Olge Kopajtić, iz mađarskog muzeja. Na lijevo je tekst na talijanskom jeziku koji sam izostavila
Olga Kopajtić - 18 travanj 1900.jpg
Olga Kopajtić - 18 travanj 1900.jpg (116.88 KiB) Pogledano 4906 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 1.11.2016, 10:32

Na dan njegovog sprovoda, u 11 sati ujutro održana je u prostorijama "Jadranske plovidbe" žalobna sjednica u počast preminulog.
Iza toga održana je zajednička sjednica članova nadzornog odbora na kojoj je između ostalog zaključeno "da se prvi novi parobrod "Jadranske plovidbe" okrsti u počast pokojnika imenom "Žiga Kopajtić"".

Jadranska Plovidba dd, Sušak dva je svoja broda nazvala imenom Žige Kopajtića. Oba su stradala 1942. godine.

Prvi je bio brod "Žiga Kopajtić". Izgrađen 1904.godine kao "Luque" u brodogradilištu "Sir Raylton Dixon & Co. Ltd., Middlesbrough". Imao je razne vlasnike i razna imena http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?151087
1925. kupuje ga "Jadranska plovidba" i preimenuje u "Žiga Kopajtić". 1929. godine brod dobiva ime "Una". Pod tim imenom je potopljen kada ga je 11. listopada 1942. pogodio torpedo.

Iz "Dictionary of disasters at sea during the age of steam":
UNA
Italian Government; 1904; Sir R. Dixon & Co.; 1,397 tons; 238x35-7x!2-2; 165 n.h.p.; triple-expansion engines.
The steamship Una was a former Yugoslav ship seized by the Italians. On October 11th, 1942, she was torpedoed and sunk by a British submarine five miles S. of Capri.

parobrod "Žiga Kopajtić", slika sa stranice Shipspotting
Žiga Kopajtić- shipspotting.jpg
Žiga Kopajtić- shipspotting.jpg (47.18 KiB) Pogledano 4891 puta


Drugi brod bio je "Predsednik Kopajtić". Predsednik zbog toga što je Žiga Kopajtić bio predsjednik kompanije "Jadranska plovidba d.d." - Sušak.
Brod je izgrađen 1928. godine za "Jadransku plovidbu d.d." u brodogradilištu "Clyde Shipbuilding & Engineering Co Ltd", Port Glasgow.
21. rujna 1942. godine brod Predsednik Kopajtić je bio pogođen torpedom s podmornice U-175 kod Britanske Gvajane, (danas neovisna država Gvajana u Južnoj Americi), zapalio se i potonuo za 7 minuta.

Iz "Dictionary of disasters at sea during the age of steam":
PREDSEDNIK KOPAJTIC
Jadranska Plovidba D.D.; 1928; Clyde S.B. & E. Co.; 1,798 tons; 260-4x40-2xl8-2; 188 n.h.p.; triple-expansion engines.
The Yugoslav steamship Predsednik Kopajtic was torpedoed and sunk by a German submarine on September 21st, 1942, between Trinidad and Demerara.

slika iz naše teme "Jadranska plovidba d.d." - Sušak
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#6  PostPostao/la Vežičanka » 15.12.2016, 18:40

Za osobite zasluge car Franjo Josip I. dodijelio je Žigi Kopajtiću 1910. godine nasljedno plemstvo te grbovnicu s pridjevkom Bakarski ili de Buccari.

Iz mađarskog muzeja:

Copaitich 1.JPG
Copaitich 1.JPG (223.27 KiB) Pogledano 4837 puta

Copaitich 2.JPG
Copaitich 2.JPG (241.85 KiB) Pogledano 4837 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#7  PostPostao/la Vežičanka » 17.10.2019, 15:42

Naša sloga 24.09.1908.- obavijest o vjenčanju s drugom suprugom

Naša sloga 24.09.1908-.JPG
Naša sloga 24.09.1908-.JPG (39.8 KiB) Pogledano 3190 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kopajtić Žiga (1853-1925)

Post broj:#8  PostPostao/la Vežičanka » 12.10.2023, 14:34

Uvećan detalj fotografije iz teme Rijeka i naš kraj u Prvom svjetskom ratu (1914-1918.) post br.7
Sjede s oznakom crvenog križa na rukavu - lijevo Vinko Zmajić, desno Žiga Kopajtić

Slika


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost