Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Tićac Erazmo (1904-1968) brodograđevni inžinjer

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Tićac Erazmo (1904-1968) brodograđevni inžinjer

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 25.6.2010, 22:04

ERAZMO TIĆAC

Erazmo Tićac.jpg
Erazmo Tićac.jpg (168.31 KiB) Pogledano 2584 puta

Prvi trgovački brod na nuklearni pogon, izgrađen je prema projektu Erazma Tićca. Rođen u Žurkovu 1904., Erazmo se školovao u Žurkovu, Kostreni i Bakru, a karijeru brodograđevnog inženjera napravio je u SAD-u. Nakon što je predsjednik Dwight Eisenhower 15. travnja 1955. objavio odluku o izgradnji eksperimentalnoga trgovačkog broda na nuklearni pogon, projektiranje je povjereno tvrtki The Sharp Brothers Inc., a Tićac je postao glavni projektant. Brod je porinut 21. srpnja 1959. Prvo putovanje učinio je 31. siječnja 1962., u redovnu linijsku službu krenuo je 1963. Imao je dva reaktora, dostizao brzinu od 21 čvora i jednim punjenjem goriva mogao je ploviti gotovo tri i pol godine. U riječku je luku stizao u nekoliko navrata, prvi put 19. studenoga 1966. Na ploči postavljenoj na ulazu u brodski salon moglo se pročitati zlatnim slovima: »Ben Tićac, projektant broda«. Ime Ben Erazmo je dobio primanjem američkoga državljanstva. Ispunivši sva očekivanja, »Savannah« je plovio do 1971., kada je privezan kao brod-muzej u matičnoj luci Savannah. Tićac je ujedno projektirao specijalni desantni brod-dok (LSD – Landing Ship Dock), vojni transportni brod »Victory« te niz drugih brodova. Do smrti (1968.) bio je član prestižnih američkih udruga brodograđevnih inženjera.

Ns_savannah.jpg
Ns_savannah.jpg (22.37 KiB) Pogledano 2584 puta
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Re: Poznate riječke ličnosti

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 25.6.2010, 22:11

Svaka mu čast. :bravo: :zastava:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 85

Erazmo Tićac (Naval Architect)

Post broj:#3  PostPostao/la edotijan » 3.10.2014, 07:50

PROJEKTANT SAVANNAHA

Orfeo Tićac

Kako je Erazmo još za školovanja i pokazanog inteodlučio ostati u SAD-u pa se 1924. iskrcao s parobroda Zvir, na koji se ukrcao kao kadet.

Pred nešto više od stotinu godina u Žurkovu se 20. svibnja 1904. rodio Erazmo Tićac. Mladost i školovanje proveo je u Žurkovu, Kostreni i Bakru. Uspješnu karijeru i ime poznatog pomorskog arhitekta i brodograđevnog inženjera stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama.
Erazmo potječe iz poznatih kostrenskih pomoračkih obitelji Tićac i Krtica. Otac Julije nije slijedio svoje pradjedove, djedove, oca i brata u kapetanskom zvanju, već je radio u tadašnjim upravnim službama Austro-Ugarske Monarhije. Zadnja dužnost bila mu je općinskog bilježnika i blagajnika u Lokvama u Gorskom kotaru. Majka Marija (rođena Krtica) bila je također iz poznate kapetanske obitelji Krtica. Tuberkuloza, tada opaka bolest, u mladim je godinama svladala oca Julija pa je Erazma i kćerku Ladislavu u vrlo teškim uslovima odgojila udovica Marija, za tadašnje prilike vrlo načitana žena koja je, iako neškolovana, govorila još njemački i talijanski jezik. Erazmo kao odličan đak upisuje se u gimnaziju na Sušaku i Pomorsku školu u Bakru, koju pohađa za vrijeme talijanske okupacije nakon Prvog svjetskog rata. Zajedno sa svojim najvećim prijateljem Jurom Suzanićem, također odličnim đakom i iz isto tako siromašne obitelji iz Šodića, svakodnevno su se probijali kroz bodljikavu žicu
demarkacione linije kako bi iz Žurkova stigli u Bakar, prolazeći preko umejaka Raspelja i Svetog Kuzma, bez obzira na kišu, buru, snijeg i led ili jake vrućine.
U Pomorskoj školi maturirao je 1923. godine s odličnim uspjehom.
Već od najranije mladosti volio je more, a i što mu je drugo preostalo živjeći u Žurkovu gdje su mu pješčani žal i mala rivica zamjenjivali livadu ili vrt pred kućom. Vrlo rano pokazivao je veliku nadarenost i interes za gradnju brodova, pa je gotovo sve svoje slobodno vrijeme provodio u žurkovskom škveru gdje su se popravljali ribarski brodovi i gradile male brodice. Već se tada moglo vidjeti da ga to mnogo više interesira i privlači nego plovidba morima, odnosno poziv za koji se školovao. Izrađivao je male drvene barčice i brodice kojima su se on i Jura igrali u Žurkovu. Imao je sreću da je u škveru bio upravitelj poznati korčulanski brodograditelj u drvu Stijepo Bonvardo, kao i njegovi pomoćnici i poslovođe Nino Randić iz Vežice i Čeh Jozef Jambor. Od njih, posebno od Bonvarda, upijao je znanje, najčešće boravio u crtaoni i trasirnici sam radeći crteže za koje je Bonvardo znao kazati da su to crteži budućnosti.
Kada je u Žurkovu izgrađen motorni brod Kondor, ponos tadašnjih žurkovskih brodograditelja, Erazmo je pomno proučavao njegove nacrte, te je kao esnaestgodišnji dječak prema njemu izgradio model, s jedinom razlikom što je model umjesto motora pokretao mali parni stroj kojeg je također sam izgradio – od kotla, prenosnika do propelera i ložišta. Umjesto ugljena paru je u kotlu stvarala mala špiritjera. Plovio je taj brodić još dugo godina nakon Erazmova odlaska iz Žurkova, a kad je mama Mičica 1948. godine otišla u posjet u Ameriku sobom je ponijela i tog malog Kondora.
Osim što ga je zanimala gradnja i projektiranje brodova, Erazmo je bio i vrlo društven mladić, lijepo je pjevao i svirao gitaru i mandolinu. Mnogo je čitao, za što je imao i velike mogućnosti jer je u vlastitoj kući imao tada jednu od najbogatijih privatnih knjižnica u Kostreni.

Izvor: Sušačka Revija br 52.
Zadnja izmjena: edotijan; 3.10.2014, 09:13; ukupno mijenjano 1 put/a.

milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Re: Erazmo Tićac (Pomorski Arhitekt)

Post broj:#4  PostPostao/la milic » 3.10.2014, 09:10

Ovome bih ja dodao malo svojih sjećanja.
Za doček nove godine, čini mi se, 1975. u Bovcu sam upoznao Tićčevog nećaka? inž. Branka Krticu koji je prije par godina, nažalost, umro. Branko je živio u kući u samoj uvali Žurkovo, tamo gdje je kafić Val, ako se tako još zove, a domaći ga zovu Pod smokvun. Čini mi se da je i Erazmo tu živio, koliko se sjećam Brankovih priča.

Evo, stavio sam ovo pa se nadam da će netko potvrditi ili demantirati moje sjećanje.
Ne mogu naći sliku te kuće, a bio sam siguran da sam je slikao. Ako netko ima neka stavi, molim.

Nadalje, Savannah je prvi trgovački brod na nuklearni pogon pa je zato poznat širom svijeta. Čini mi se da je brod bio i u Rijeci šezdesetih godina.

U tekstu je navedeno da je brodograđevni inženjer i arhitekt. Mislim da je tu greškica u prevođenju jer Englezi, jasno i Amerikanci, kažu "naval architect" za brodograđevnog inženjera u našem značenju.

Nešto više: http://www.croatia.org/crown/articles/9 ... -1959.html ...
:pozdrav:
Daj balu mali!

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Re: Erazmo Tićac (Naval Architect)

Post broj:#5  PostPostao/la edotijan » 3.10.2014, 09:20

Dobar Vam dan,
Evo ispravljeno. Budući da je Erazmo (Ben) Tićac završio studije u Americi, mislim da je bolje staviti kao Naval Architect. Još jedan mali podatak. Erazmo je jednom želio posjetiti stari kraj, ali zbog nekih razloga nije smio dalje od Trsta, pa ga je obitelj posjetila u Trstu. Postoji fotografija broda Savannah u Rijeci a ispred njega je brod Primorje od Jugolinije. Za Savannah je zapisano da je ispunio sva očekivanja.
Pozdrav
Edo Tijan

milic

Re: Erazmo Tićac (Naval Architect)

Post broj:#6  PostPostao/la milic » 3.10.2014, 09:43

A gdje je ta slika broda Savannaha u Rijeci? Pa da je stavimo i tu.
Daj balu mali!

milic

Re: Erazmo Tićac

Post broj:#7  PostPostao/la milic » 3.10.2014, 17:44

Eto, našla se i slika broda, doduše ne "riječka", i Benova.
Hvala moderatorici!
Daj balu mali!

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#8  PostPostao/la edotijan » 3.10.2014, 21:39

Dobar dan,
Ovo je slika savannaha u Rijeci.
Originalno postao Oliana na Vlakovi-ri.hr.
Pozdrav
Edo Tijan
Primorje1961Rijeka.jpg
Primorje1961Rijeka.jpg (153.03 KiB) Pogledano 2567 puta

milic

Post broj:#9  PostPostao/la milic » 3.10.2014, 21:54

Hvala Edo, sad mogu mirno na spavanje. :pozdrav:
Daj balu mali!

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Riječanin projektant prvog nuklearnog trgovačkog broda na svijetu

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 19.11.2014, 14:02

! Adamić napisao:
U tekstu je bio pisalo Tičac a ne Tićac pa sam ispravio.

Erazmo Ben Tićac projektant nuklearnog broda “Savannah”

Starije kolege zasigurno se siječnju s kakvim smo zanimanjem iščekivali uplovljavanje prvog trgovačkog broda nenuklearni pogon „Savannah“ u Rijeku 19.studenog 1966. i kasnije 13.svibnja 1968 . u Sjevernoj luci u Splitu.. Brod je izgrađen u USA na temelju inicijative „Atoms for Peace“ predsjednika D.Eisenhowera .Porinut je umore 1959. godine a na prvo putovanje krenuo 20.kolovoza 1962.godine , dakle pune 1 43 godine nakon istoimenog broda koji je prvi na parni pogon preplovio Atlantik. Brod je imao 13.599 GT, Lpp 181 metara, snaga stroja 15.100 kW,maksimalna brzina 24 čvora , autonomija plovidbe 350.000 NM bez uzimanja goriva , DWT 9.900, kapacitet 60 putnika i 124 člana posade.

Moramo s ponosom naglasiti i da je glavni projektant ovog“ čuda od tehnike“ naš čovjek i kolega Erazmo Ben Tićac. Pomorski arhitekt i inženjer brodogradnje Tićac rođen je u poznatoj kostrenskoj kapetanskoj obitelji 1904.godine u Žurkovu Završio je Pomorsku školu u Bakru kao odličan đak. Iskrcao se u USA 1924. godine kao kadet sa broda „Zvir“.Studij brodogradnje bogatu karijeru projektanta stekao je USA. Na ulazu u nadgrađe nuklearnog broda „Savannah“, koji je sada privezan kao muzej postavljena je ploča sa imenom Erazma Tićca glavnog projektanta.
http://udruga-kapetana.eu/hrvat-projekt ... rni-pogon/
NSsavannah-1962.jpg
NSsavannah-1962.jpg (142.96 KiB) Pogledano 2529 puta

Ide u rubriku "Jeste li znali ?" ;) :zastava:

milic

Re: Riječanin projektant prvog nuklearnog trgovačkog broda na svijetu

Post broj:#11  PostPostao/la milic » 19.11.2014, 14:47

Tićac, a ne Tičac kako si napisao. Ispravi, molim te.
---------------------
Neki njegov prezimenjak, možda i rođak jer je živio u Kostreni, pokojni Ivica išao je u isti razred Tehničke škole, smjer brodograđevni kao i ja. Bio je loš iz Tehničkog crtanja pa je zamolio jednog našeg kolegu da mu nacrta nešto (riječ je bila o nekoj kuci). I Ovaj mu je to nacrtao. Ivica je to predao, ali mu je prof. Uroda, naš profa iz Tehničkog crtanja i Nacrtne geometrije, primjetio jednu greškicu. Pitao ga je kako se preziva. Ovaj odgovori Tićac. A, kaže profa, zašto je ovdje Tičac-sjedi jedan! :lol:
Daj balu mali!

milic

Re: Tićac Erazmo (1904-1968) brodograđevni inžinjer

Post broj:#12  PostPostao/la milic » 15.1.2015, 16:38

Rodna kuća Erazma Tićca u Žurkovu.

žurkovo 037.jpg
Rodna kuća Erazma Tićca
žurkovo 037.jpg (95.06 KiB) Pogledano 2500 puta

Spomen ploča na rodnoj kući. (Doduše loše snimljena, ali bolje nemam.)

žurkovo 054.jpg
Spomen ploča
žurkovo 054.jpg (69.67 KiB) Pogledano 2500 puta
Daj balu mali!

milic

Post broj:#13  PostPostao/la milic » 15.1.2015, 17:10

Malo sad guglam, kad sam već na ovoj temi, koja mi je bliska zbog nekih ljudi koje sam upoznao, a rođaci su ing. Tićca. Pa sve mislim otkuda si Adamiću izvukao ovu fotku Erazma? Meni ovo ne sliči na njega, ni iz kojeg kuta gledao. Djeliš li moje mišljenje? :ne znam:
Daj balu mali!

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 15.1.2015, 17:57

Nemam pojma, poguglao i ja , ne vidim odakle sam ju skinuo i umetnuo. Možda se nalazila u članku,pa maknuta. Bolje onda maknuti jer se ta slika ne nalazi u tome članku. Maknut ću je.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Post broj:#15  PostPostao/la Vežičanka » 8.9.2024, 21:43

Čitam i ne mogu vjerovati!!!

Pišu o nuklearnom brodu Savannah a nisu spomenuli Erazma Tićca! Kako jadno! Vjerojatno nekakav copy-paste sa automatskim prijevodom, a da nemaju pojma zašto je to značajno za nas!

https://pomorac.hr/2024/08/24/ns-savann ... i-pogon-2/

https://povijest.hr/nadanasnjidan/ns-sa ... ogon-1962/

Vrati se na: Osobe