Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Tesla Nikola (1856-1943) znanstvenik; njegove poveznice s Rijekom

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Tesla Nikola (1856-1943) znanstvenik; njegove poveznice s Rijekom

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 17.7.2011, 19:47

TAJNA STROGO SKRIVANOG DNEVNIKA NIKOLE TESLE
ZAŠTO BEOGRAD SKRIVA TAJNI DNEVNIK NIKOLE TESLE?


Naizgled vijest koja nema veze sa Rijekom i našim krajem, no pomnim čitanjem ima dodirnih točaka. Između ostalog...

Nakon smrti velikog izumitelja u New Yorku 1943. U njegov su apartman upali agent FBI-a i dugo kopali po negovim papirima. Pretpostavka je da su se najviše zanimali za Tesline pokuse s oružjem sa smrtonosnim razarajućim zrakama, odnosno tragali su za izumima primjenjivim u vojne svrhe. U knjizi Tesla čovjek izvan vremena, jednoj od najpoznatijih Teslinih biografija objavljenoj u SAD-u, Margaret Cheney, stoji da je veliki dio Teslinih rukopisa i prijavljenih i neprijavljenih patenata pod velom državne tajne smješten u Washingtonu. Drugi dio Tesline rukopisne ostavštine, koji nije bio toliko zanimljiv agentima FBI-a, a odnosi se na njegove zabilješke vezane za njegov život i podrijetlo, kraljevski i Titov diplomat, Teslin rođak,Savo Kosanović prebacio je u Beograd. Poslužio se Teslinom željom da njegova rukopisna ostavština završi u zemlji u kojoj je rođen i Amerikanci su, pošto su dobro pročešljali po Teslinim prijavljenim i neprijavljenim patentima, udovoljili želji velikoga znanstvenika da ostatak njegovih rukopisa završi u starom kraju. Međutim, Teslin stari kraj nije Srbija, on je rođen u nekadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, točnije u Hrvatskoj i umjesto u Beogradu, njegovi su rukopisi trebali završiti u Hrvatskoj.

Tako u Teslinom dnevniku piše : "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljeni Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali.
U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak." (ovo su rečenice iz neobjavljenog dnevnika Nikole Tesle).

Citirani dio navodno je jedan od razloga zašto taj dnevnik slavnog znanstvenika nikad nije objavljen, već se u Beogradu u strogoj tajnosti skriva od javnosti zajedno s mnogim tajnama u njemu zapisanim. Ove Tesline riječi, iz njegova nikad ne objavljenog dnevnika, prvi put u javnosti isplivale su 1977.

„Kada se o Nikoli Tesli govori i piše, uvijek se počinje sa selom Smiljanom. Njegova obitelj međutim nije iz Smiljana, nego iz drugog dijela Like pa i dalje. U podatcima o svim obiteljima koje su prije više stotina godina živjele u svim dijelovima Like nigdje nije pronađeno prezime Tesla. Bio je to nadimak jednog od Teslinih predaka, koji se zapravo prezivao Draganić, a bio je doseljenik vjerovatno iz Ledenica. Priženio se u obitelj prote Mandića, pa je tako nastala lička obitelj Tesla.“ piše u knjizi Nikola Tesla istraživač, izumitelj, genij potpisanoj od grupe autora: Brudež, Muljević, Petković, Paar, Androić (Školska Knjiga 2006) u predgovoru Vladimira Muljevića

Teslu je, 08.01.1942. zanemarujući poruku na vratima „Ne smetaj“ pronašla spremačica Alice Monghan. Mrtvozornik je kao vrijeme smrti upisao 7. Siječnja u 22:30, a kao uzrok smrti je naveo srčanu trombozu. Luis Adamić napisao je ganutljivi posmrtni govor koji je 10. Siječnja na radijskoj postaji pročitao tadašnji gradonačelnik New Yorka Fiorelo H. LaGuardia. Velikoga znanstvenika na posljednjem ispraćaju uoči kremiranja ispratilo je samo 12 osoba, od kojih je bilo nekoliko novinara. Zbog velikih napetosti između Hrvata i Srba, Amerikanci su ga procijenili da je tako najbolje.
Ipak, kad se 12. Siječnja u katedrali svetog Ivana održalo pravoslavno opijelo, u nju je nagrnulo oko 2000 ljudi, podjednako Hrvata i Srba. Smjestili su se na suprotne strane katedrale, a biskup William T. Manning prije službe tražio je obećanje da ne će biti političkih govorancija i međusobnih provokacija. Biskup je počeo misu na engleskom, a na srpskom ju je okončao prota Dušan Šukletović. Od balkanskih političara uz Teslinog rođaka Savu Kosanovića bili su nazočni veleposlanik Fotić i hrvatski ban Ivan Subašić, bivši premijer Kraljevine Jugoslavije, te ministar poljoprivrede i obnove. Spomenute biografske činjenice pokazuju koliko su se Hrvati i Tesla voljeli javno.
___________________________________________________________

Uzmimo da je porijeklom iz Ledenica, dakle našeg Primorja, ako je krenuo iz Rijeke u SAD, a na sprovodu mu govor držao Luis Adamić (moguće iz roda Adamića iz Rijeke) slovenski pjesnik, koji je možda u SAD otišao isto iz Rijeke, a poznati stanovnik Rijeke Fiorello la Guardia održao posmrtni govor na radiju, morate priznati da je puno dodirnih točaka N. Tesle i Rijeke i ovog našeg kraja.
A danas, jedna ulica i osnovna škola u gradu nosi njegovo ime.Dovoljno ili ne...ocijenite sami.

_________________________
sve preneseno sa hrvatskipravoslavci.com
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 18.7.2011, 00:54

Životpis mu je prezanimljiv. To je genij samo takav, najveći na svijetu. Ali mislim da nema nikakvih dodirnih točaka s nama , iako sam u sebi uvijek mislio da imamo i potajno se nadao barem u najsitnijem detalju kao što je prolazak kroz naš grad. . "Nažalost" prilike su ga odvele po Europi i od tamo je krenuo u Ameriku točnije iz Francuske za Englesku i tamo za Ameriku.

Kasnije je dolazio i odlazio u našu Hrvatsku možda je tada u dolasku i odlasku prošao kroz naš grad prošao ...Cunard line je bio tu ..


U Rijeci je napravljena (poslje nagrađivana) izložba "MERIKA Iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku 1880.-1914." Obrađuje se iseljavanje preko riječke luke koja je bila glavna u ovom dijelu Europe i spominje se Nikola Tesla ali samo u tom kontekstu iseljavanja iz naših krajeva ne i to da je kroz našu luku prošao.

http://muzej-rijeka.hr/merika/izlozba-s ... tesla.htmlSlijede citati
Odlazak Nikole Tesle u Ameriku
Tesla je sve pripremio (rezervirao vlak i brod) i krenuo na vlak u
Parizu
Na putu su ga lopovi opljačkali i odnijeli mu sve dokumente i novac
Uz velike peripetije (dokazivanja preko agencije) uspio je doći u
AmerikuNa nagovor prijatelja, Tesla odluči otići u New York i obratiti se već slavnome Thomasu Alvi Edisonu. Kada se iz Pariza upućuje na vlak, ustanovljava da nema ni novca ni karata, no ipak uspijeva stići do Callaisa i odatle brodom Saturnia u Englesku. Iz Liverpoola kreće parobrodom City of Richmond (Inman Line) - s nekoliko svojih pjesama, snopom proračuna o rješavanju jednog nerješivog integrala i sa skicama vlastitoga letećeg stroja.

Brod pristaje u New York 6. lipnja 1884. godine i Tesla se odmah upućuje Edisonu.


1889. Tesla postaje državljaninom SAD-a, u jesen boravi u Parizu na
međunarodnoj izložbi. Dolazi u Hrvatsku i ostaje neko vrijeme – do
početka 1890. godine


smiljan nikola tesla.jpg
smiljan nikola tesla.jpg (140.52 KiB) Pogledano 4122 puta

Smiljan mjesto rođenja Nikole Tesle, 7km od Gospića.

Tesla je rekao za sebe "ponosim se svojim srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom. "
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 18.7.2011, 07:52

Svi se danas pozivamo na Teslinu izjavu: „Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom“. Međutim malo se zna kako ta rečenica ne pripada svjetski poznatom izumitelju. Izreka sa statusom parole, za Hrvate idealnoga stava za Srbe iz Hrvatske, parafraza je čestitke koju je povodom Teslina 80. rođendana velikom pronalazaču 1936. uputio dr. Vlatko Maček, tadašnji predsjednik HSS-a. U čestitki je dr. Vlatko Maček napisao: „Obraćam vam se kao sinu srpskoga roda i hrvatske domovine“, na što je Tesla ljubazno uzvratio da se ponosi i jednim i drugim i to se kasnije pogrješno uzelo kao glavni dokaz osobnoga nacionalnoga izjašnjavanja najpoznatijega znanstvenika s ovih područja. Sam Tesla Hrvate i Srbe podjednako je volio, često je recitiraonarodne pjesme. Listajući brojne Tesline biografije, može se konstatirati da je bio rojalistički Jugoslaven naklonjen kralju Petru II Karađorđeviću, s kojim se 1942. u hotelu New Yorker, gdje je proveo zadnjih 10 godina života, i sastao.(http://www.hrvatskipravoslavci.com/inde ... t&Itemid=6)
______________________________________________________
A to što je rodom iz Ledenica, to ti kao nije dovoljno blizu Rijeke, valjda se morao roditi u Užarskoj ulici ili barem u Bačvarskoj. : lud
Nije nešto, ali dodirna točka je i La Guardia, koji mu je održao govor na radiju. Sada se sjeti poveznice radio-Marconi-Rijeka, pa je poveznica još jača. Pa nije cilj ove priče-legende nije smjestiti Teslu u Rijeku i od njega napraviti starog Fiumana, nego istaći njegovo porijeklo iz Ledenica koje se nalaze u zaleđu Novog Vinodolskog, što je naš Primorski kraj.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
kobler
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1336
Teme: 10
Pridružen: 30.9.2010, 12:29

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#4  PostPostao/la kobler » 18.7.2011, 12:34

Što se tiče Tesle i Rijeke: njegova mlađa sestra Marija živjela je u Rijeci s obitelji (4 sina: Ljubiša, Dragiša, Milutin, Sava), jer joj je muž Nikola bio riječki paroh. Kad je umro 1899. od tuberkuloze, nakon godinu dana postao je paroh njegov brat Sava, a Nikolina udovica s djecom ostala je živjeti u parohijskom stanu. Potom je otselila u Karlovac, no opet se vratila u Rijeku. Vidi o tome čkanak Ljubinke Karpowicz u Sušačkoj reviji.
Najmlađi Maričin sin Sava je završio pravo i potom zvršio u poliici i diplomaciji: bio je ministar u kraljevskoj vladi, potom ministar u vladi bana Ivana Šubašića, a nakon rata veleposlanik (ambasador) FNRJ u SAD-u te ministar informiranja. On je dao prenijeti Teslinu ostavinu u Beograd.

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 18.7.2011, 13:01

Kobler, imaš li kakvih poveznica pjesnika Adamića i našeg Adamića (ne mislim na kolegu)?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 18.7.2011, 13:22

Odlične informacije kobler. Sad sam se sjetio nešto da sam pročitao da mu je netko od njegovih bio ovdje. :zastava:

Ovo bi se dalo iskoristiti. Barem za našu kronologiju. Nikola šta kažeš ? Cijeli svijet obilježava rođenje ovog genija pa bi ga mogli i mi i onda na kraju, nakon što kažemo tko je i šta je bio, da stavimo ovaj koblerov dio . :čitati:

Što se tiče Lusia (Alojz) Adamića, obrađen je također u povodu ove izložbe o iseljeništvu.

Za njegovo rodbinsko stablo , mislim da će Kobler imat odgovor. Ovaj je završio u Sloveniji tj. na kraju u Americi.

Louis Adamic - život i smrt poznatog iseljenika

(Prapoče/Blato kod Grosuplja, 1898. - Milford, New Jersey, 1951.)

louisadamic1.jpg
louisadamic1.jpg (51.72 KiB) Pogledano 4122 puta


Alojz Adamič - Louis Adamic rođen je u dvorcu Prapoče u selu Blato pokraj Grosuplja kao najstariji sin u seljačkoj obitelji. Nakon osnovne škole upisao se 1909. na gimnaziju u Ljubljani. Već u trećem razredu pridružuje se pokretu za ujedinjenje jugoslavenskih naroda i sudjeluje u uličnim demonstracijama. Nakratko pritvoren te izbačen iz škole, ostaje i bez prava nastavka školovanja na državnim školama.

Odlučuje iseliti: ukrcava se u parobrod Niagara u Le Havreu i stiže u New Yorku u dobi od petnaest godina!

Najprije odlazi na krajnji zapad - u Kaliforniju, u naselje hrvatskih ribara u San Pedru. Ne preostaje mu drugo nego da se prihvati radničkih poslova, no ubrzo počinje pisati za slovenski dnevni list Glas naroda koji izlazi u New Yorku. Već 1916. prijavljuje se u američku vojsku i služi u Panami, Louisiani i na Havajima. Godine 1918. postaje naturalizirani građanin SAD-a.

Godine 1923. zauvijek se laća pera te piše za američke novine i prevodi slovenske pisce.

Potkraj desetljeća, 1929., seli u New York i sve više piše, te u idućih petnaestak godina objavljuje otprilike po jednu knjigu godišnje.

Od 1931. piše, gotovo isključivo na engleskom, brojne knjige sa socijalnim, useljeničkim i domovinskim temama. Piše o uspomenama iz mladosti, te o životu slovenskih iseljenika. Za knjigu Smijeh u džungli: Autobiografija američkog useljenika (Laughing in the Jungle: The Autobiography of an Immigrant in America, New York & London, 1932.) nagrađen je Guggenheimovom nagradom.

Nakon jednogodišnjega boravka u Europi, piše svoju najuspješniju knjigu Povratak u rodni kraj: Američki useljenik posjećuje Jugoslaviju i otkriva svoju staru domovinu (The Native s Return: An American Immigrant Visits Yugoslavia and Discovers His Old Country, New York & London 1934.). Iste godine putuje i drži predavanja po SAD-u. U knjizi Moja Amerika: 1928.-1938. (My America, New York & London, 1938.) združuje intimni ton, socijalna promišljanja i snove o jedinstvenoj američkoj naciji.

Njegova naprasna smrt nikad nije razjašnjena: 4. rujna 1951. nalaze ga ustrijeljena na farmi u Milfordu (New Jersey), a u kući mu je podmetnut požar. Jedni tvrde da je počinio samoubojstvo, drugi da je žrtva "balkanskoga" (jugoslavenskog) političkog obračuna.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 18.7.2011, 14:01

Stavio sam tekst o Tesli iz razloga što je dijelom rodom iz našeg kraja, pa kad još dodaš da mu je sestra tu živjela, eto ti interesantnog podatka.
A ti da nema nikakvih dodirnih točaka s nama... ;)
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
kobler
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1336
Teme: 10
Pridružen: 30.9.2010, 12:29

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#8  PostPostao/la kobler » 18.7.2011, 16:27

Luj Adamič, osim što dijeli ime i prezime s našim Andreom Lodovicom, NEMA veze s Rijekom, koliko ja znam.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nikola Tesla i njegove poveznice s Rijekom

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 27.7.2011, 21:34

D Annunzijevi legionari uništili su pisma Nikole Tesle

O Savi Kosanoviću zna se dosta, ali se to odnosi na razdoblje njegove političke djelatnosti u Kraljevini SHS te u socijalističkoj Jugoslaviji, dok je prethodno razdoblje, odnosno razdoblje njegova školovanja u Rijeci i Budimpešti te njegov boravak na Rijeci i Sušaku do Rapallskog ugovora (studenti 1920.) nepoznat.

maricakosanovisestranik.jpg
maricakosanovisestranik.jpg (27.27 KiB) Pogledano 4121 puta

Marica Kosanović, sestra Nikole Tesle živjela je u Rijeci. Marica je imala neobičan dar za matematiku i pamtila bolje od Nikole dugačke odlomke iz knjiga.

Sava Kosanović je rođen u Plaškom 1894. godine, kao najmlađi od četiri preživjela sina Nikole (Nikoladina) Kosanovića i najmlađe Tesline sestre Marice. Njemu je, dakle, Nikola Tesla bio ujak.

Nikola i Marica najprije su živjeli u Plaškom, gdje je Nikola Kosanović bio administrator Eparhije plaške, a na Rijeku su došli 1894. godine, kada je Nikola najprije bio postavljen na mjesto administratora Parohije riječke, a zatim je imenovan za stalnog paroha.
Muzej Nikole Tesle u Beogradu je 1993. godine izdao knjigu s dijelom pisama Nikole Tesle svojim rođacima u Hrvatskoj, koje je on sačuvao u svojoj ostavštini i koju je iz New Yorka, skupa s ostalim stvarima, preselio Sava Kosanović 1953. godine.
Knjiga sadrži 228 pisama iz ogromne zbirke od 70.000 raznih pisama koja je Nikola Tesla razmjenjivao s oko 7.000 korespondenata.
U knjizi su, pored pisama dobivenih od ostalih rođaka i znanaca, objavljena i pisma Marice i Nikoladina Kosanovića Tesli, poslana iz Rijeke, ali i iz Plaškog. Radi se o 30 pisama, a pisana su u razdoblju od 1889. do 1914. godine.

teslafaks1936s.jpg
teslafaks1936s.jpg (70.77 KiB) Pogledano 4121 puta

"Samo da me ne dižu u nebesa“, piše u telegramu koji je Tesla 1936. iz New Yorka poslao sestri Marici

Sva objavljena pisma dokazuju da je Nikola Tesla zadržao živu vezu sa svojim rođacima u Hrvatskoj, da je s nekima od njih bio u stalnom kontaktu korespondencijom, da je neke svoje rođake u Hrvatskoj, pa tako i Maricu, stalno financijski pomagao, dok je nekima, koji su odselili u Ameriku, pomagao da tamo dobiju posao i steknu položaj sukladno svojim stručnim, pa i znanstvenim kvalitetama.

parohnikolakosanovimari.jpg
parohnikolakosanovimari.jpg (13.52 KiB) Pogledano 4121 puta

Paroh Nikola Kosanović, Maričin suprug

Nikola Kosanović umro je od tuberkuloze 1899. godine, a nakon smrti svog supruga Marica Kosanović sama je nastavila pisati Nikoli iz Rijeke sve do 1912. godine, da bi se iz Rijeke pismom ponovno javila 1926. godine.
U pismima pisanim iz Rijeke mogu se naći podaci o životu i školovanju sinova Nikole Kosanovića na Rijeci, Sušaku i Budimpešti..
U prvim pismima koja je bračni par Kosanović pisao Nikoli Tesli vide se prvi odjeci znanstvenih uspjeha Nikole Tesle kod Srba Habsburške Monarhije.
Naime, u prvom pismu kojeg bračni par Kosanović piše iz Rijeke, 3. veljače 1896. godine, Maričin suprug zahvaljuje Nikoli Tesli na poslanom novcu, te ga obavještava kako omladinsko društvo Zora iz Beča svake godine predlaže po jednog «zaslužnog Srbina» za uspjehe u radu, te da je te godine predložen Nikola Tesla. Organizatori su od Marice zatražili njegovu fotografiju i podatke iz životopisa, ali kako fotografiju još nisu vratili, Marica se boji, javlja Nikola Kosanović, da joj rijetka fotografija njezina brata neće biti vraćena. Nikola Kosanović piše, pored ostalog, da očekuju napis u novinama kako je proteklo slavlje organizirano u Beču u čast Teslinih naučnih okrića.

Tesla je u to vrijeme za sobom već imao otkriće kozmičkih zraka, počeo razvijati svoju teoriju o radioaktivnosti (1896.-98.), otkriće vakuumske cijevi za visoke potencijale (1896.-99.) te otkriće metode za reguliranje i prilagođavanje rezonantnih kola.

U pismima koja slijede sve do smrti njezina supruga 1899. godine Marica ga stalno obavještava o svom slabom zdravstvenom stanju te o njihovim najbližim rođacima, prije svega o ostalim sestrama i uspjehu njihove djece.
No, kako Nikola Tesla, sudeći prema pismima Marice, uopće ne piše, ali redovito šalje novac, Marica se boji se da ga netko od obitelji nije uvrijedio, da ga nije možda u svom pismu uvrijedio Nikola Kosanović, pa s divljenjem piše svom bratu kako ga svi moraju «kao sveca gledati i štovati.».

Kada je Nikola Kosanović umro, postavilo se pitanje ostanka Marice Kosanović u Rijeci i u protinom stanu. Ona tada javlja bratu u pismu od 1. svibnja 1899. da je snažna te da će izdržati bez supruga i da će ostati u Rijeci i njihovom stanu radi školovanja svoje djece u Rijeci i Sušaku.

Naredne godina javila je Tesli da je Sava Kosanović, brat Nikolin, koji je od bratovljeve smrti dolazio na Rijeku radi administriranja, sada dobio stalno mjesto paroha, te će tako svi ostati u istom stanu.
U narednim pismima Marica stalno preklinje brata da joj se javi i obavještava ga o svojim sinovima. Posljednje pismo iz Rijeke datirano je 9. prosinca 1912. godine kada javlja Nikoli da je najstariji sin Ljubiša postao Oberleutenant, da je srednji sin Milutin promoviran za doktora medicine, te da je «kada je rat otpočeo otišao u Beograd da Braći pomaže». Riječ je vjerojatno o Balkanskom ratu.

Izgleda da je nakon toga Marica odselila u Karlovac, kao što je u jednom pismu nagovijestila, a njezino sljedeće pismo iz Rijeke datirano je tek 1926. godine.

Svršetkom Prvog svjetskog rata, kao što je poznato, Rijeka se na mirovnoj konferenciji u Parizu našla u centru europske diplomacije.

D’ Annunzio i njegovi legionari uništavaju Teslina pisma

404695origh.jpg
404695origh.jpg (54.88 KiB) Pogledano 4121 puta

D’ Annunzio

U nju je 12. rujna 1919. upao D’ Annunzio sa svojim legionarima. Pljačka, zastrašivanje i krađa bili su svakodnevni. Godine 1920. napravljen je djelomičan popis nasilnih akata. U Izvještaju o štetama, poharama i krađama koje su legionari napravili tijekom okupacije nalaze se 82 odštetna zahtjeva, a među njima i odštetni zahtjev zbog pohare kuće Save Kosanovića, pravoslavnog svećenika u Rijeci.
Prije no je napravljen konačni zahtjev, komisija je napravila detaljan popis oštećenja u stanu, a taj se dokument, neočekivano i nelogično, nalazi u fondu Obiteljske zbirke Ossoinack. Popis sadrži retroaktivno sastavljen popis imovine, knjiga i raznih spisa koji su se našli u kući Save Kosanovića 22. rujna 1919. godine kada je napravljena premetačina i kada je veći dio imovine uništen.
Dokument o kojem je riječ nema formu službenog izvještaja, nedostaje poimeničan navod članova komisije, a napravljen je godinu dana nakon pohare, točnije 18.VI. 1920., dakle, više od osam mjeseci od upada legionara.

Slika
D’ Annunzio sa svojim vojnicima

U naslovu dokumenta stoji «Približni inventar učinaka koji su ustanovljeni u stanu srpskog prote Save Kosanovića i obitelji, pokojnog riječkog prote Nikole Kosanovića, koja se nalazi u Via del Porto, br. 8(Iparco Bacich) I. kat desno, 22 rujna 1919, tj. datumu prvog ulaska talijanskih vojnika u stan».

Iz navoda u dokumentu vidljvo da je obitelj Kosanović na Rijeci imala vrijednu zbirku starih molitvenika, knjiga, fotografija i portreta ličnosti iz srpske povijesti, ali su popisane i stvari koje se odnose na Nikolu Teslu.

Naime, u izvještaju stoji da su se u radnom stolu knjižnice nalazila pisma Nikole Tesle obitelji Kosanović, pisana između 1887.-1914., ukupno oko stotinu pisama. Na istom mjestu nalazila su se i Teslina pisma upućena posebno Nikoli Kosanoviću, pokojnom Lazaru Kosanoviću (?) te Budi Budisavljeviću, od 1908. godine velikom županu u Zagrebu.

Osim toga, u radnom stolu bili su pohranjeni memoari Nikole Kosanovića, propovijedi te prijevodi Nikole i Marice Kosanović s francuskog, talijanskog i njemačkog jezika. Tu se nalazila i kutija od crvenog pliša, obložena bijelom svilom sa zlatnim nalivperom i dva mala krsta, poklon Nikole Tesle svojoj sestri.

U ormaru knjižnice nalazila se originalna diploma Save Kosanovića, najmlađeg sina Nikole i Marice Kosanović. To je diploma pravnog fakulteta u Budimpešti. Na istom mjestu, pored nekih dragocjenih pisama iz 1700. godine (vladika Jakšić, Vukovići), nalazila se i diploma za zasluge u Balkanskim ratovima, vjerojatno jednog od sinova obitelji Kosanović, liječnika Milutina Kosanovića.

nikolateslausrediniudru.jpg
nikolateslausrediniudru.jpg (27.66 KiB) Pogledano 4121 puta

Posljednja fotografija Nikole Tesle (u sredini) u društvu sa Savom Kosanovićem,
Teslinim nećakom (lijevo drži Teslu pod ruku),i Petrom II. Karađorđevićem (desno)

U zadnjem broju Revije s interesom sam pročitao članak dr. Iva Margana pod naslovom Nikola Tesla na Goat Islandu.

Sava Kosanović

savakosanoviteslinsestr.jpg
savakosanoviteslinsestr.jpg (36.05 KiB) Pogledano 4121 puta

Sava Kosanović prvi ambasador Jugoslavije u SAD

Budući da se u članku spominje i porodica Kosanović, protojerej riječki Sava Kosanović, rođak Nikole Tesle, mogu Vam dati još neke podatke o toj porodici.

Kada sam 1948. godine došao u Washington na dužnost u Ambasadi FNRJ, ambasador je bio Sava Kosanović, nećak Nikole Tesle, kao prvi ambasador nove Jugoslavije u SADu. Na toj dužnosti ostao je do 1950. ili 1951. godine kada ga je zamijenio Vlado Popović. Neoženjen, Savica, kako smo ga privatno svi nazivali, živio je u Americi sa svojom sestrom Micom Trbović, koja je i službeno bila njegova domaćica i voditeljica rezidencije ambasadora. U razgovorima Mica se rado sjećala čestih posjeta i boravaka u Sušaku prije početka rata i izbjeglištva u Londonu.

Sava Kosanović bio je poznati demokrat i političar u Pribičevićevoj srpskoj stranci u Hrvatskoj, ali i istaknuti opozicionar vladama Jeftića i Stojadinovića. Nisam siguran, ali mislim da je bio član vlade Simović-Maček s kojom je 1941. godine izbjegao u London. U Londonu bio je član izbjegličke jugoslavenske vlade, a kako se nije slagao s politikom vlade, preselio se u New York.

S obzirom da su u SAD-u sve učestalije stizale vijesti o NOB-u i izdaji Draže Mihailovića, to se Kosanović ubrzo našao u krugu američkih intelektualaca našeg porijekla, Zlatka Balokovića, Zinke Kunc, Luisa Adamiča i drugih, koji su već aktivno propagirali našu borbu i Josipa Broza Tita. Bio je povezan s radom Udruge američkih Hrvata kao i Udruge slavenskih naroda, te je sudjelovao na njihovim Kongresima.

Po završetku dužnosti ambasadora u Washingtonu vratio se u Beograd, ali mi dalje o njemu nije poznato. Važno je napomenuti da Sava Kosanović nikada nije bio član Komunističke partije, a kao istaknuti demokrat predstavljao je našu zemlju na tako važnom i istaknutom mjestu u kritičnom vremenu pune četiri godine. U SAD-u bio je vrlo cijenjen, a o njegovom službenom oproštaju u State Departmentu još se dugo poslije pričalo.

Smatram da će ovih nekoliko podataka o ambasadoru Savi Kosanoviću bar donekle popuniti praznine o obitelji Kosanović i njihovim rodbinskim vezama s Nikolom Teslom.

Orfeo Tićac

rodoslovljeobiteljitesl.jpg
rodoslovljeobiteljitesl.jpg (97.86 KiB) Pogledano 4121 puta

Rodoslovlje obitelji Tesla - Nikola Tesla nije imao djecu.
Boško Budisavljević živi u Zagrebu, po majčinoj liniji Teslin pranećak. Njegova majka Dana bila je unuka Tesline sestre Angeline, udane Trbojević.

50727584.jpg
50727584.jpg (35.42 KiB) Pogledano 4121 puta


---------------------------------------------------------------------------------
Tekst je baziran na članku iz Sušačke revije. Tema je uvrštena u rubriku "Jeste li znali" i riječku kronologiju.

Gdje je Savo Kosanović imao stan ? Spominje se ulica Via del porto broj 8.,

To znači da je kod kazališta.

viadelporto1905.jpg
viadelporto1905.jpg (46.75 KiB) Pogledano 4121 puta

Via del porto 1905.

Spominje se i Iparco Bacich I. kat desno

bacich1924.jpg
bacich1924.jpg (42.22 KiB) Pogledano 4121 puta

Via Ipparco Baccich 1924

Možda je živio u zgradi Transadrie (Baccich)?

:arrow: viewtopic.php?f=49&t=769
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Nikola Tesla i njegove poveznice s Rijekom

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 8.1.2013, 22:05

Danas je u 24 sata izašao jedan zanimljiv tekst o Tesli. Kakav je to bio genij!
--------------------------------------------------------------------------

Misterij: FBI još skriva spise koje je uzeo iz Tesline sobe
Lički genij posljednje godine života proveo je hraneći golubove ispred hotela u New Yorku. No nakon njegove smrti savjest znanstvene zajednice ipak je proradila
nikola tesla.jpg
nikola tesla.jpg (248.48 KiB) Pogledano 4120 puta

Sanjao je o otkrićima koje će ljudi koristiti besplatno

Umro je sam i siromašan u 87. godini u hotelskoj sobi na 33. katu njujorškog hotela New Yorker u kojemu je boravio posljednje desetljeće života. Bilo je to 7. siječnja 1943. godine, prije 70 godina.

Iako je bio veliki izumitelj, bez čijih otkrića današnji svijet ne bi bio isti, Nikoli Tesli tek su nakon smrti priznali svu njegovu genijalnost i zasluženo ga nazvali jednim od najvećih umova 20. stoljeća.

Čim su saznali za njegovu smrt, hotel i sobu u kojoj je živio okupirali su agenti FBI-a.

Naredbu im je osobno dao direktor J. Edgar Hoover. Agenti su imali samo jedan cilj - zaplijeniti svu Teslinu imovinu. Kofere prepune nacrta odvezli su u nepoznato i do danas se ne zna što je u njima pisalo. Sobu su zapečatili.

Iako se pričalo da je lički genijalac umro prirodnom smrću, teoretičari zavjere uvjereni su da su ga ubili.

Po jednoj od luđih teorija zadavio ga je Otto Skorzeny, Hitlerov komandos. On je, predstavljajući se kao američki tajni agent, od Tesle tražio da mu priča o tajnim oružjima na kojima je radio. Nakon ubojstva Skorzeny je dio dokumenata odnio Hitleru, da bi ih nakon II. svjetskog rata Amerikanci vratili. FBI nikada nije pokrenuo istragu o Teslinoj smrti.

Teslina soba s pogledom na njujorški Manhattan danas se iznajmljuje za 200 dolara na noć, a na recepciji s ponosom ističu da je genijalac bio njihov dugogodišnji gost.

Dok je boravio u hotelu, na raspolaganju je imao dvije sobe uređene u art deco stilu na 33. katu. Spojio je sobe 3327 i 3328 i pretvorio ih je u svoj dom, a u njoj su nastali nacrti i izumi koje je, smatra se, nakon njegove smrti američka vojska iskoristila u unapređivanju i razvijanju novih oružja.

- Deset Nobelovih nagrada dobili su ljudi za nešto što je on otkrio. Bio je prvi u svijetu po promašenim nagradama i to ga je vjerojatno frustriralo - kazao je fizičar Vladimir Paar o Nikoli Tesli.

Smatra da su ga europski znanstvenici onoga vremena podcjenjivali jer unatoč golemom talentu i brojnim izumima Tesla nije imao formalno obrazovanje i diplomu.

- Tesla je bio živopisna ličnost, pomalo čudak, no u svakom slučaju genijalac. Njemu je napravljeno najviše nepravdi koje se mogu zamisliti - kazao je Paar.

Nizom izuma na području električne energije zadužio je čovječanstvo, a poznati fizičar tvrdi i da su ga više puta pokrali.

- Tesla je tvrdio da je vidio elektron i 1891. objavio je rad o njemu. Britanski fizičar J. J. Thomson ga je tad napao da su to gluposti, a nekoliko godina poslije toga on je dobio Nobelovu nagradu za otkriće elektrona - kazao je Paar i dodao da takvih primjera ima previše.

Paar tvrdi kako je Nikola Tesla doista bio vrstan fizičar. Sa samo četiri centa, nekoliko pjesama i nacrtom za leteći stroj Tesla se zaputio u Ameriku kako bi izgradio karijeru. Izumio je radar i ponudio ga Američkoj vojsci. Odbili su ga jer su smatrali da to neće funkcionirati. Tesla je godinu dana prije Röntgena otkrio X-zrake i njihovu medicinsku primjenu, a čak 30 godina prije ostalih fizičara Tesla je napravio ubrzivač čestica kakvima se koriste u eksperimentima u fizici elementarnih čestica.

Kozmičke zrake, otkriće lasera čak 60 godina prije službenog otkrića 1957. godine, svaki put kad upalimo kompjutor, možemo zahvaliti Nikoli Tesli, genijalcu iz Smiljana.

- Čipovi, odnosno mikroelektronika, rade na tri osnovna principa logičnih sklopova, a temeljni je otkrio upravo Tesla - ističe akademik Vladimir Paar.

Dok su neki zarađivali na svojim izumima i patentima, Tesla nije. Službeno su prijavljena samo 272 patenta koja nose Teslin potpis, a neslužbeno se nagađa da ih je moglo biti još barem 800. Upravo bi dokumenti iz Tesline njujorške hotelske sobe mogli otkriti što je sve gospodar munja, kako su ga nazivali, imao još u pripremi, odnosno što su njegovi nasljednici uspjeli izumiti zahvaljujući njegovim nacrtima.

Tijekom II. svjetskog rata Tesla je s ostalim znanstvenicima, poput Alberta Einsteina, radio na tajnim eksperimentima za američku vojsku, odnosno na izumu tajnih oružja. Upravo zbog toga moguće je da je bio meta Hitlerovih špijuna.

Imao je malo prijatelja. Družio se piscima Robertom Underwoodom Johnsonom, Markom Twainom i Francisom Marionom Crawfordom. Koliko je bio velik genijalac i učenjak, o financijama nije znao puno. Odnosno, novac mu je doslovno klizio iz ruke. Bio je nespretan, ekscentričan i kompulzivan. I kolege znanstvenici i javnost nazivali su ga samotnjakom. Teška narav i ćud sprečavali su da ga ljudi slušaju i da ostvaruje zaradu od svojih izuma.

Zadnje godine života proveo je hraneći golubove i životario je od godišnjih honorara. No nakon njegove smrti savjest znanstvene zajednice ipak je proradila.

- Europski znanstvenici pate od grižnje savjesti i Nikola Tesla dobio je veliku čast. Čast koju nema niti jedan drugi znanstvenik 20. stoljeća. Po njemu je nazvana fizikalna jedinica za magnetsko polje, ali i krater na mjesecu - ističe Paar.
Znao je da će njegov projekt zloupotrijebiti

Mnogi Teslini projekti i danas spadaju u sferu znanstvene fantastike, no Eksperiment Philadelphia sigurno je jedan od najtajanstvenijih. Koristeći jedan od Teslinih eksperimenata, Amerikanci su navodno uspjeli učiniti razarač USS Eldridge nevidljivim. Kasnije su sve demantirali, a dokumentaciju uništili.

U jeku Drugog svjetskog rata, 12. kolovoza 1943. godine u mornaričkom brodogradilištu u Philadelphiji stometarski brod s posadom na nekoliko trenutaka je potpuno nestao pred očima okupljenih. Obavijen zavojnicama i pretrpan žicama, brod je prvo obavila sumaglica da bi potom postao nevidljiv, a posada je navodno poginula. Voditelj eksperimenta bio je John von Neumann, kojeg je Nikola Tesla nekoliko puta upozoravao o mogućim katastrofalnim posljedicama korištenja te tehnologije. Tesla je projekt napustio kad je shvatio o čemu se radi, a poklonici teorija zavjere vjeruju da je ubijen u siječnju 1943. godine jer je znao previše.

Tehnologija korištena u famoznom eksperimentu koristi se danas u kontroverznom projektu HAARP američke vojske. Amerikanci tvrde da njime žele poboljšati komunikaciju i veze na planetu, no prema nekim teorijama njime mogu kontrolirati atmosferske prilike te izazivati prirodne katastrofe poput tsunamija ili potresa.
Točno u ponoć: Munje i gromovi najavili rođenje Gospodara munja

Rodio se u ponoć 9. 7. 1856. u Smiljanu kraj Gospića. Prema legendi, kad je prvi put zaplakao, u blizini njegove rodne kuće udario je grom. Znanstvenik kojega su poslije prozvali gospodarom munja pohađao je njemačku osnovnu školu, a poslije Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu.
Nesuđeni svećenik umjesto vjere izabrao je znanost

Nakon srednje škole mladi Tesla uzeo je dvije godine “slobodno”. Njegov otac, pravoslavni svećenik, nije želio da mu sin dangubi pa mu je predložio da se zaredi. No Tesla je odbio pa je upisao studij tehničkih znanosti u Grazu.
Edisonov laboratorij: Mali prostor za dva genijalca

Lutajući Europom, Tesla je kratko radio u Telefonskom društvu u Francuskoj, a nakon toga se 1884. zaputio u SAD. Zaposlio se u laboratoriju Thomasa Edisona. Početna suradnja i uvažavanje uskoro su se pretvorili u rivalstvo.
Sanjao je o otkrićima koje će ljudi koristiti besplatno

Teslin transformator koristio je za pokuse za bežični prijenos energije i informacija na daljinu. Između dvije zavojnice transformatora se stvara jako električno polje. Ako se stavi lampa unutar tog polja, ona će se upaliti.
Teslin toranj namijenjen je bio za bežičnu telefoniju

Gradnja Wardenclyffova tornja na Long Islandu započela je 1901. Toranj je trebao besplatno dijeliti struju i omogućiti interplanetarnu komunikaciju. No, financijer J.P. Morgan htio je zaraditi pa je nakon sukoba s Teslom srušio toranj.
Rat struja - Teslina borba za izmjeničnu struju

Tvrdio je da se izmjenične struje mogu učinkovito prenositi na vrlo velike udaljenosti. Kao posljedicu protjecanja struje nastajali su elektromagnetski valovi, što je primijenio za prijenos energije bez žica.
Otkrio je X-zrake prije Röntgena

Godinu prije Röntgena Nikola Tesla proizveo ih je djelovanjem električnog polja visoke frekvencije. Zbog požara koji je uništio njegov laboratorij nije publicirao svoje otkriće i zasluge su pripale drugome.
Teslu je pokrao i Marconi

Iako se izum radija često pripisuje Marconiju, Tesla je tužbom Ustavnom sudu u SAD-u promijenio tijek povijesti. Dokazao je da je Marconi koristio njegove patente i prepisao si zasluge izuma radija. Marconi je za to dobio Nobela.
Postavio je standard za sve buduće elektrane

Tesla je uspio 1895. ukrotiti Niagarine slapove. U hidroelektranu je ugradio dva Tesla-Westinghouse generatora koji su radili u višefaznom sustavu izmjeničnih struja.

http://www.24sata.hr/sudbine/misterij-f ... obe-296426
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 289
Teme: 86
Pridružen: 5.8.2009, 11:19

Marica Tesla - Kosanović

Post broj:#11  PostPostao/la edotijan » 2.10.2014, 22:22

Dobar dan,
U Rijeci je živjela najmlađa sestra Nikole Tesle, Marica Tesla udata Kosanović.
Ovdje sam postao kratak teks uočen na internetu:
U tekstu objavljenom 2006. u „Sušačkoj reviji“ Ljubinka Toševa-Karpović navodi dokument u kome su popisane stvari koje su italijanski vojnici odneli iz stana u Via del Porto, broj 8, u kom su živeli prota Sava Kosanović i porodica njegovog pokojnog brata, prote Nikole Kosanovića – snaja Marica sa četvoro dece. U dokumentu se navodi da su legionari odneli oko stotinu Teslinih pisama upućenih porodici Kosanović u periodu 1887–1914, kao i pisma Budi Budisavljeviću, velikom županu u Zagrebu. S pismima je odneta i kutija od crvenog pliša sa zlatnim nalivperom i dva mala krsta, poklon Nikole Tesle sestri.
SESTRINSKA BRIGA
Kako u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu nema pisama koje je Tesla slao sestri Marici, a nema ih ni u knjizi „Nikola Tesla, prepiska s rodbinom“, Ljubinka Toševa-Karpović zaključuje da se može pretpostaviti da su pisma uništena u pohari legionara kojima vrednost ovih dokumenata najverovatnije nije bila poznata. U pomenutoj knjizi, koju je Muzej Nikole Tesle izdao 1993, objavljeno je 30 pisama koja su Marica i Nikola Kosanović slali Tesli u periodu od 1889. do 1914. Pisma dokazuju da je Nikola Tesla održavao živu vezu s rođacima u Hrvatskoj, a nekima je i finansijski pomagao. Tako u pismu od 3. februara 1896. Nikola Kosanović zahvaljuje Tesli na poslanom novcu i obaveštava ga da je od strane omladinskog društva „Zora“ iz Beča predložen za dodelu priznanja „zaslužni Srbin“.

I nakon smrti supruga Marica nastavlja da piše bratu koji joj redovno šalje novac, ali retko odgovara. Strahujući da ga neko iz porodice nije uvredio, Marica u pismu uverava brata da ga svi moraju „kao sveca gledati i štovati“. I poručuje mu da će i kao udovica izdržati i nastaviti da školuje decu.
Pozdrav
Edo Tijan
Nadam se da je ovo pravo mjesto za ovaj post, ako ne, molim moderatora da ga premjesti gdje treba.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Tesla Nikola (1856-1943) znanstvenik; njegove poveznice s Rijekom

Post broj:#12  PostPostao/la Vežičanka » 22.11.2016, 17:21

Digitalizirana fotografija iz američkog muzeja

Nikola Tesla.jpg
Nikola Tesla.jpg (448.61 KiB) Pogledano 3627 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Tesla Nikola (1856-1943) znanstvenik; njegove poveznice s Rijekom

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 7.1.2023, 18:32

Prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica o liku s kovanica hrvatskih Eura.
Kovanice Eura Hrvatska tesla glagoljica kuna hrvatska šahovnica.jpg
Kovanice Eura Hrvatska tesla glagoljica kuna hrvatska šahovnica.jpg (127.4 KiB) Pogledano 754 puta

Što je Hrvatska stavila na kovanice eura ?
Za kovanice od 1 c, 2 c i 5 c odabran je dizajn s ligaturom uvezanim slovima Ⱈ (H) i Ⱃ (R) na glagoljici. Glagoljica (starosl. glagoljati: govoriti), prvo slavensko pismo. Najjača uporišta glagoljaša baš možemo vdijeti u našem kraju na Kvarneru kao i u Istri.
Za kovanice od 10 c, 20 c i 50 c odabran je dizajn s Nikolom Teslom koju ji izazvao protivljenje Narodne banke Srbije zbog njegove srpske narodnosti, iako je rođen u Hrvatskoj.
Za kovanicu od 1 € odabrana je kuna koja je pronađeno kao sredstvo plaćanja na jednom starom hrvatskom novčiću. Nažalost u izgledu kovanice od 1 € prekršena su autorska prava. Hrvatski dizajner Stjepan Pranjković kopirao je sliku kune na grani škotskoga fotografa Iaina Leacha te je natječaj morao biti poništen nakon pritiska hrvatske javnosti i medija.
Za kovanicu od 2,00 € odabrana je karta Hrvatske sa šahovnicom.

Obljetnica je danas smrti našeg izumitelja i genijalca Nikole Tesle. :idea:

Nikola Tesla (Smiljan, 10.7.1856. – New York, 7. 1 1943.)

Smiljan - Nikola Tesla rodna kuća Lokalpatrioti Rijeka maskica.jpg
Smiljan - Nikola Tesla rodna kuća Lokalpatrioti Rijeka maskica.jpg (164.77 KiB) Pogledano 754 putaČinjenice koje treba ukazati !

Nikola Tesla se rodio 1856. u selu Smiljani u tom trenutku dijelu Vojne krajine. To je bila autonomna oblast, izdvojena od Hrvatske, kao i ostatak pograničnog područja, ustrojena samo radi obrane od Osmanlija. Kad je turska opasnost prošla, Vojna krajina je 1881. pripojena Hrvatskoj.


Njemački jezik u školi.

O školovanju Nikole Tesle u Rakovcu

Tesla je u jesen godine 1870. došao u Karlovac, da se upiše u Veliku realku u Rakovcu. To je mjesto spadalo u hrvatsko-slavonsku vojnu krajinu, u kojoj se školska obuka držala na njemačkom jeziku. Za školske predmete postojalo je ovih šest ocjena:

odlično (ausgezeichnet),
izvrsno (vorzüglich),
veoma dobro ili pohvalno (lobenswert),
dobro (befriedigend),
dovoljno (genügend),
nedovoljno (ungenügend).

Samo je peti razred [zapravo šesti, jer je preskočio peti razred, kao što je objašnjeno gore] svršio Tesla s odličnim uspjehom, a ostale s dobrim i vrlo dobrim. Najbolji je bio u njemačkom jeziku, gdje je ponajviše ocijenjen s odličnim. Najslabiji je bio u nacrtnoj geometriji i prostoručnom risanju. Na ispitu zrelosti (maturi) imao je ove ocjene

izvrsno: zemljopis, povijest, njemački jezik;
veoma dobro: fizika, kemija, prirodopis, francuski jezik, vjeronauk;
dobro: matematika, deskriptivna geometrija, hrvatski jezik;
dovoljan: prostoručno risanje.

Nikola tesla zeugnis1873_1885ocjene (1).jpg
Nikola tesla zeugnis1873_1885ocjene (1).jpg (162.84 KiB) Pogledano 754 puta

Nikola tesla zeugnis1873_1885ocjene (2).jpg
Nikola tesla zeugnis1873_1885ocjene (2).jpg (241.73 KiB) Pogledano 754 puta


http://www.croatianhistory.net/etf/tesla_sekulic.html
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Jakob Raunacher
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 192
Teme: 9
Pridružen: 17.9.2011, 06:55

Re: Tesla Nikola (1856-1943) znanstvenik; njegove poveznice s Rijekom

Post broj:#14  PostPostao/la Jakob Raunacher » 25.4.2024, 12:13

Ovo nije poveznica s Rijekom, ali je s Puntom, u kojemu je po kazivanjima Rade Žica Mikulina postojala Munjara za koju je nacrt izradio osobno Nikola Tesla:
https://www.facebook.com/PunatPuntari/posts/2389327504620907/

Opširnije je o tome pisao Darko Žubrinić:
https://www.croatianhistory.net/etf/teslah.html

Inače Darko je u Rijeci održao predavanje o školovanju Nikole Tesle koje se može poslušati na sljedećoj poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=i_0fzEU5YOs

Napominjem i kako je udruga Primorski Hrvat obnovila oštećeno spomen obilježje Nikoli Tesli na istoimenoj riječkoj osnovnoj školi. Rad akademskog kipara Zvonimira Kamenara.
https://www.fiuman.hr/nakon-devet-godina-obnovljeno-vandalizirano-spomen-obiljezje-nikole-tesle/
https://www.primorskihrvat.hr/rad_udruge/obnovili-smo-spomen-obiljezje-nikoli-tesli/
NEMO SINE CRIMINE VIVIT


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost