Strana 1 od 1

Tvornica tjestenine Cartesio Vezzil & Co

PostPostano: 16.10.2021, 17:54
Postao/la Kantrida76
Adresa: Vodovodna 13
Razdoblje: Historicizam
Vrsta: Nepokretna baština
Stoljeće: 19.
Godina: 1888.
Namjena: industrijska

Počeci rada Tvornice tjestenine Cartesio, Curti & Co. vežu se uz 1888. kada su napravljeni nacrti poprečnog presjeka tvornice s ucrtanim strojevima na parni pogon koji će se u njoj koristiti.
U prvim godinama djelovanja tvornice koristila se samo jedna građevina, ali su s vremenom izgrađeni i drugi objekti i aneksi. Od kompleksa Tvornice tjestenine Cartesio, Curti & Co do danas je ostala sačuvana historicistička zgrada u Vodovodnoj 13.

Zgrada je sagrađena 1904. prema nacrtima Giovannija Cureta, a smještena ispred tvornice, na samoj ulici. Vrlo brzo, 16. siječnja 1905., izdana je uporabna dozvola i za ovaj dio pogona. Dobro poslovanje zasigurno je dovelo do novih radova na tvornici te već 1911. vlasnici pod novim imenom Cartesio Vezil & Co naručuju adaptaciju i reorganizaciju tvorničkog prostora. Idejna rješenja povjerena su uglednome riječkom arhitektu Emiliju Ambrosiniju. Ambrosini Curetovu zgradu prenamjenjuje za stanovanje, a za potrebe pogona projektira dodatan dvorišni objekt ispod klisure.

Curetova i Ambrosinijeva reprezentativna trokatnica pogonske, odnosno poslije stambene funkcije, pročeljem okrenuta Vodovodnoj ulici, do danas je ostala sačuvana u gotovo nepromijenjenu obliku. Riječ je o tipičnome historicističkom oblikovanju koje se izvrsno uklapa u stilski izričaj ostalih objekata Vodovodne ulice. Dekoracija same građevine je skromna, a estetici i fasadnom ritmu pridonosi različito oblikovanje prozorskih okana, ovisno o etažama. Prizemlje i prvi kat doimaju se kao postament za piano nobile na drugom katu i mansardu poviše njega.

slika 1.JPG
slika 1.JPG (67.83 KiB) Pogledano 2306 puta

slika2.JPG
slika2.JPG (77.01 KiB) Pogledano 2306 puta


Valorizacija:
Arhitektonski objekti tvornice tjestenine valorizirani su kao spomenička vrijednost druge kategorije.

Izvor: Rijecka Bastina