Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zaštićena kulturna dobra i cjeline Grada Rijeke - nepokretna

Rasprave o arhitekturi Rijeke i okolici
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zaštićena kulturna dobra Grada Rijeke - nepokretna

Post broj:#31  PostPostao/la Adamić » 26.7.2019, 23:19

I još jedan primjer nebrige konzervatorskog odjela u Rijeci. Postavlja se pitanje smisla postojanja takve institucije. Badave ima skupljanje fotografija , ovo su njihove fotografije.

Nema veze što je dio liburnijskog limesa koji je išao je od Tarsatike do Prezida u Gorskom. I onda se čudimo kako nam ništa nije ostalo iz daleke povijesti.

Slika
Z-104 Rijeka Stari gradski zid ispred O.Š. "Nikole Tesle", Trg Ivana Klobučarića 1 Nepokretno kulturno dobro - pojedinačno

Više slika na https://www.lokalpatrioti-rijeka.com/fo ... 2&start=15


Više se ne može vratiti na svoje mjesto . Čak 16 godina nitko ne na što će s njim ali na njegovom mejstu niknuo je stambeno poslovni objekt nekog policajca, bez problema.


Evo što kaže pročelnica.Opet ima spreman odgovor. Za lansirnu rampa koja se urušava je rekla da je 5-6 po izvedbi i po tome nije nesto. Za ovja zid kriv je prošli pročelnik, dalje pročitajte sami..

- Konzervatori intenzivno surađuju na tom projektu koji je vrlo upitan, stoji u odgovoru pročelnice. Najvredniji dijelovi rimskog zida su srušeni prilikom gradnje garaže, ostao je samo kasniji sloj. Njegov povratak na betonski zid ispod novosagrađene kuće je prostorni promašaj jer je zid u novoj prostornoj konstelaciji izgubio svoju prostornu i povijesnu ulogu gradskog obrambenog zida, navela je pročelnica, dodajući da njegov novi položaj uz neprimjereno oblikovanu kuću nema više isto značenje.
- Optimalno bi bilo prezentirati arheološki sloj kule Lešnjak i na nju nadovezati ostatke zida. U projekt povratka zida na betonsku gredu je uključen i bivši pročelnik koji je dozvolio njegovu dislokaciju i vjerujem da će se naći najbolje rješenje, zaključila je naša sugovornica.

http://www.novilist.hr/novilist_public/ ... fresh=true
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zaštićena kulturna dobra i cjeline Grada Rijeke - nepokretna

Post broj:#32  PostPostao/la Adamić » 5.7.2022, 13:46

MiGra napisao:
Jakob Raunacher napisao:...
A priložena slika je zona obuhvata zaštićene cjeline.
Privitak Rijeka_zona zaštite.jpg više nije dostupan.

Crvenim su označene A zone zaštite centra Rijeke i Trsata, a plavo je zona obuhvata B zone zaštite. Ovo je važno svima onima koji od Grada Rijeke traže sredstva iz spomeničke rente u programu obnove fasada. Ili onima koji žele tužiti svog susjeda konzervatorima zbog bespravnih radova. :lol:


pdf urbanističke cjeline Rijeke

Poštovani.
Tražim na netu urbanističku mapu grada Rijeke, sa zonama. Navodno postoje A, B i C zona.
I na stranicam grada Rijeke postoji ova karta, ali nigdje ne stoji nikakva legenda. :roll:
Ovdje se navodi da je crveno A, a plavo obrubljena B zona. Tako sam svojedobno i ja zaključila.
No gdje je C zona, i što znači područje zelene boje?Da kartu bez legende i bilo kakvog tumača koju su stavili teško je shvatiti. No ovako ide za sve one koji se žele javiti na Sufinanciranje programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke.
https://rumat.hr/natjecaji-i-novosti/ak ... _page39574

zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke.jpg
zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke.jpg (259.68 KiB) Pogledano 1785 puta

A je 1 zona.
B je 2 zona.
C je zona bez kuća.

Na natječaj se nije moguće prijavit samo za krov ili fasadu, ako Vam jedno od toga nije obnovljeno. Za to morate imat dokaz da ste nedavno obnovili krov. Te 51 % potpisa.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zaštićena kulturna dobra i cjeline Grada Rijeke - nepokretna

Post broj:#33  PostPostao/la Adamić » 9.5.2024, 23:18

Skladišta Metropolis koja su zaštićena. Onaj s lijeve strane bliže moru , jedna strana služi kao odlagalište otpada .Cigle i žbuka sva je uništena, ostrugana od stalnog dizanja i spuštanja smeća po tome. Nemam riječi. Do krova taj otpad ide. Užas a pola i u moru završi jer nema nikakve barijere. Stakla porazbijana.

Budem slikao, kod pošte se može slikat.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Jakob Raunacher
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 192
Teme: 9
Pridružen: 17.9.2011, 06:55

Re: Zaštićena kulturna dobra i cjeline Grada Rijeke - nepokretna

Post broj:#34  PostPostao/la Jakob Raunacher » 10.5.2024, 09:41

Krivac za to stanje je Lučka uprava i tvrtka CE-ZA-R d.o.o. koja preko riječke luke izvozi u Tursku rasuti metalni otpad. To je ekipa braće Pripuz, čija je marioneta bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Još veći problem od oštećivanja skladišta je povećanje emisije lebdećih čestica teških metala. Na probleme s ovim otpadom već je upozoravano:
https://www.hop.com.hr/2020/10/14/u-luci-rijeka-nalazi-se-velika-kolicina-opasnog-otpada-opasan-i-neadkvatan-otpad-nakon-ukrcaja-na-brod-deklarira-kao-otpadno-zeljezo/

U zadnje vrijeme su se oko ovog problema digli riječki političari iz stranaka Možemo, Most i župan PGŽ Zlatko Komadina. Mjerenja taloga lebdećih čestica na poziciji Zavoda za javno zdravstvo pokazuju šest puta veće zagađenje nego u rafineriji i Viktoru Lencu. Zavod je na svoj trošak ovdje počeo mjeriti PM10 frakcije lebdećih čestica. Što znači da mjere 10 mikronske čestice kao i u luci Bakar. Rezultate još nisu objavili. No trebali bi napraviti mjerenja i na pm2.5 frakciju lebdećih čestica, jer su ove još opasnije za respiratorni sustav. Problematika mi je poznata jer sam dobio astmu, a vjerujem da je ovaj metalni otpad uzrok tome.

No pretovar ovog otpada je oko trećine prometa riječke luke te nam puni proračun. I džepove braće Pripuz.
NEMO SINE CRIMINE VIVIT

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Arhitektura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost