Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Gradske plaže

Šetnice, planine, plaže, životinje, biljke unutar PGŽ-e... posebna rubrika kućni ljubimci u kojoj možete pogledati gdje se sve nalaze veterinarske stanice te njihove ocjene , pseće plaže i parkovi te rasorave o ostalim kućnim ljubimcima poput mačaka, kanarinaca i sl.
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Gradske plaže

Post broj:#46  PostPostao/la Vežičanka » 22.3.2017, 16:06

Plaža Glavanovo na Pećinama 1930. god.
Ne znam čemu su služili ovi stupovi na slici. Jako dugo nisam bila tamo, ali kao da se sjećam nekih (ostataka) stupova.

plaža Glavanovo 1930.JPG
plaža Glavanovo 1930.JPG (47.34 KiB) Pogledano 8490 puta

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Gradske plaže

Post broj:#47  PostPostao/la milic » 22.3.2017, 21:33

Ovo je Glavanovo u novije vrijeme:

pećinske plaže 179.jpg
Plaža Glavanovo
pećinske plaže 179.jpg (197.66 KiB) Pogledano 8477 puta
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Gradske plaže

Post broj:#48  PostPostao/la Vežičanka » 23.3.2017, 09:06

Vidim dio stupa na desnom kraju tvoje slike.

Kad sam davno išla na tu plažu, zamjerila mi se jer su gužve bile tako strašne da nisi mogao ležati na plaži, samo sjediti.
Bilo je to doba kad nisu baš svi imali automobil, sad ih imaju po dva, pa vjerojatno idu na kupanje malo dalje.

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Gradske plaže

Post broj:#49  PostPostao/la milic » 23.3.2017, 09:17

Aha, ti gledaš stupove. Ja sam stavio slikicu kao da se vidi plaža, ali ima toga još. Evo i jedna s ovim stupom. :pozdrav:

pećinske plaže 180.jpg
Glavanovo
pećinske plaže 180.jpg (306.46 KiB) Pogledano 8461 puta
Daj balu mali!

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Gradske plaže

Post broj:#50  PostPostao/la milic » 23.3.2017, 09:27

A vidi vraga! Ima toga puna torba. Ovo je pogled s plaže hotela Park. (Barem se to nekad tako zvalo. Sad je u hotelu smještena Srednja škola A. LJ. Adamića :smile02 http://www.ss-adamic.com/ )

pećinske plaže 164.jpg
Glavanovo
pećinske plaže 164.jpg (335.71 KiB) Pogledano 8461 puta
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 570
Teme: 44
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradske plaže

Post broj:#51  PostPostao/la Kantrida76 » 8.4.2017, 10:57

Malo i povjesti o Rijeckim plazama

Priča o sušačkim i riječkim kupalištima započinje 1899 godine kada su Josip i Adolf Strauss sagradili prvo sušačko morsko kupalište na Brajdici. Svoje su kupalište stalno proširivali i ograđivali mrežom, a 1906. izgradili su na njemu kabine za dame. 1912. kupalište na Brajdici postaje Gradsko kupalište uz koje se dograđuje sunčana kupelj. Tako Sušačko Gradsko kupalište postaje omiljeno kupalište Sušačana ali i Riječana. Te iste 1912. na Pećinama se gradi i uređuje Reschovo kupalište, a godinu dana ranije uređeno je i kupalište na posjedu braće Sabljić, i danas popularno Sabljićevo. Općina Sušak posebno je vodila brigu o svojem Gradskom kupalištu na Brajdici, koje je 1925. u potpunosti obnovljeno, te je uz njega bio vezan velik dio sportskog i društvenog života Sušaka.

Riječani su već od kraja 19. stoljeća pokušavali sagraditi morsko kupalište na potezu od Kantride do korijena velikog gata u luci. Čak su i bila sagrađena dva kupališta s unutrašnje strane luke, ali oba je uništilo nevrijeme. To što Rijeka nije imala svoje kupalište, ne znači naravno da se Riječani nisu kupali u moru. Kada su se zaželjeli kupanja u moru, Riječani bi otišli do sušačkog kupališta na Brajdici, ili do nekog od mnogobrojnih Opatijskih kupališta, zapravo slično je i dan danas. No tadašnji Riječani se nisu mirili s takvom situacijom. Uostalom, tadašnji ugledni liječnici diljem svijeta, promiču morske kupelji kao mjesta za liječenje gotovo svih bolesti. A onda, 1912. riječko Općinsko vijeće napokon od Ministarstva trgovine dobiva dozvolu za gradnju, ne jednog, već dva komunalna kupališta. Kao da su susjedi s one strane Riječine nešto bolji od njih! No susjedi su spremno odgovorili i proglasili Sušak - kupališnim mjestom i klimatskim lječilištem.

Riječki Bagno Quarnero i Bagno Nettuno bili su izgrađeni po, za to vrijeme, najsuvremenijim principima važećim u poznatim europskim kupalištima. Bagno Quarnero na Molo longu, za razliku od svojih prethodnika, bilo je okrenuto prema Riječkom zaljevu i stajalo na željeznoj konstrukciji visine 5 i pol metara. Kupalište je osim kabina, imalo i prostranu terasu koja je gledala prema Kvarneru i gradu. Na njoj je bila i mala pozornica za varijate, buffet, mala ambulanta i garderoba.

Hotel Park plaza.jpg
Hotel Park plaza.jpg (222.37 KiB) Pogledano 8424 puta

Kupaliste Kvarner-Gat marije Terezije.jpg
Kupaliste Kvarner-Gat marije Terezije.jpg (225.73 KiB) Pogledano 8424 puta

Kupaliste Rijeka.jpg
Kupaliste Rijeka.jpg (322.43 KiB) Pogledano 8424 puta

Rijecka kupalista.jpg
Rijecka kupalista.jpg (230.03 KiB) Pogledano 8424 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradske plaže

Post broj:#52  PostPostao/la Adamić » 1.6.2018, 17:47

LJETO POČELO Radovi na Biviju i kod Park hotela na Pećinama još uvijek u punom jeku

Bivio i Park hotel su kupače dočekali nespremni i sa smećem, a na plaži Ploče bivši koncesionar je navodno prema nekim nepotvrđenim informacijama već trebao pokupiti svoju derutnu opremu

RIJEKA Po temperaturama i sparini ljeto je već odavno započelo, a naša novinarska ekipa dobila je zadatak da provjeri jesu li riječke plaže spremne za ovu sezonu kupanja koja »kalendarski« uvijek počinje 1. lipnja (iako su je neki već odavno otvorili).

Naime, ove godine – a o tome je bilo riječi na gradonačelnikovom kolegiju – Grad Rijeka se po prvi put suočio s nekim »problemima« koji bi mogli izazvati probleme kada je riječ o održavanju i čišćenju plaža.

Naime, raspisana su dva natječaja za bravarske radove koji su dio projekta održavanja i nitko im se nije javio jer obrtnici navodno nemaju dovoljno ljudi da bi preuzeli jednogodišnji ugovor.

Slično je i s čišćenjem plaža. Grad Rijeka održava 22 plaže, 13 plaža na Kantridi i Kostabeli i devet plaža na Pećinama čija je ukupna površina 108.000 metara.

Lani je Grad Rijeka za riječke plaže imao na raspolaganju 5,17 milijuna kuna prikupljenih iz komunalne naknade i naknade upravljanja pomorskim dobrom, što je bilo za 961 tisuću kuna više nego godinu ranije. I ove godine na raspolaganju im je isti budžet za ulaganje u riječko pomorsko dobro.
Smeće na plaži

Većina plaža bila je solidno popunjena i relativno je spremna za ovo ljeto. Mnogi su jučerašnji vrući dan odlučili provesti na moru, a najviše je kupača bilo na plaži kod nogometnog stadiona.

G315VK09

Tomu je tako zbog dostupnog parkinga, do mnogih riječkih plaža zapravo se ne može autom. Sve je znači dobro: ne treba baš cjepidlačiti – osim Bivija, plaže kod hotela Park na Pećinama, koje se uređuju i koje su trebale po najavama Grada biti već gotove, a i situacija oko plaže Ploče je malo nejasna.

Bivio i Park su kupače dočekale nespremne i sa smećem, a na plaži Ploče bivši koncesionar je navodno prema nekim nepotvrđenim informacijama trebao pokupiti svoju zaostalu i već derutnu opremu – ali nije.

Riječ je o nekakvoj kućici, baldahinima, drvenim podestima, daskama. Ako ništa drugo kvaliteta mora jučer je prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a svugdje bila izvrsna.

– Da je to trebalo biti gotovo, mislim da ipak jest. Ako će to trajati još nekih 15 dana, onda je to u redu, ali vidjet ćemo. Ima tu dosta turista. Ne znam zašto sve kod nas mora trajati mjesecima, rekla nam je kupačica koju smo zatekli na Biviju Ana Miletić. Ako radovi nisu gotovi, moglo se barem pokupiti ovo smeće, dalje nam veli pokazujući na jednu hrpicu biootpada. No, to nije bila jedina hrpica, i na ulazu u plažu bile su nekakve vreće.

G315VK19
Uređenje sunčališta

Najviše se posljednjih godina (nakon Grčeva na Pećinama) ulagalo upravo u to kupalište. Podsjetimo, krajem 2016. godine na plaži Bivio izvedeni su radovi na zaštiti stijenskog pokosa da bi lani fokus bio na središnjem dijelu ovog kupališta.

Naime, taj dio imalo je staro betonsko sunčalište, koje je bilo dotrajalo. Sunčalište je obnovljeno, napravljena je staza, dok je kupalište dobilo tri ulaza u more, sanitarni čvor i plažnu svlačionicu.

Ove godine nastavlja se s uređenjem sunčališta i staze na zapadnom dijelu plaže. Bivio će dobiti još jedan ulaz u more te će se urediti šljunčani dio obale. Radovi po nekim kupačima kasne zbog vremenskih prilika i što se u njih ušlo prekasno.

G315VK20

Kada je riječ o plaži kod hotela Park, tu se radi novi betonski plato, u planu je da kupalište dobije nove ulaze u more na mjestima nepristupačne obale, u gabaritu postojeće plaže i katastarske čestice. No, ono je još uvijek raskopano. Neki kupači su nam rekli da su čuli da bi sve trebalo biti gotovo do 15. lipnja. I to ostaje otvoreno.
Previše novca potrošeno

– Mislim da se tu utuklo previše novaca. To je ludo. To se moglo samo malo popraviti, postaviti pokoji rukohvat. A sada beton, beton i samo beton. Park je trebalo urediti u nekom mediteranskom štihu, a ne ovakvo. A kada su u pitanju radovi – strojevi su u pogonu do kasnih večernjih sati. To se stalno nešto ronda, rekla nam je jedna kupačica i stanarka Pećina koja je željela ostati anonimna. Neki drugi pak kupači smatraju da je bilo vrijeme da se ovo kupalište popravi, ono će sada izgubiti starinski štih – ali bit će barem moderno, rekli su nam.

G315VK03

Radovi su tu bili planirani još lani, ali se nisu izveli zbog preraspodjele sredstava Plana održavanja pomorskog dobra na prijelazne radove iz 2016. godine od kojih su značajniji bili uređenje sunčališta i staze na plaži Grčevo, uređenje staze do šljunčane plažice istočno na plaži Igralište i uređenje obalnog zida do plaže za pse Brajdica.

bivo olaza radovi.jpg
bivo olaza radovi.jpg (73.81 KiB) Pogledano 8128 puta

pecine 2 plaza radovi.jpg
pecine 2 plaza radovi.jpg (98.13 KiB) Pogledano 8128 puta


http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/L ... punom-jeku
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradske plaže

Post broj:#53  PostPostao/la Adamić » 30.3.2020, 21:42

Žeton gradskog kupališta

A FIUME, 10 centesimi, žeton gradskog kupališta (2).jpg
A FIUME, 10 centesimi, žeton gradskog kupališta (2).jpg (61.8 KiB) Pogledano 6224 puta

A FIUME, 10 centesimi, žeton gradskog kupališta (3).jpg
A FIUME, 10 centesimi, žeton gradskog kupališta (3).jpg (61.88 KiB) Pogledano 6224 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Prethodni

Vrati se na: Priroda

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost