Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Skijalište Risnjak

Šetnice, planine, plaže, životinje, biljke unutar PGŽ-e... posebna rubrika kućni ljubimci u kojoj možete pogledati gdje se sve nalaze veterinarske stanice te njihove ocjene , pseće plaže i parkovi te rasorave o ostalim kućnim ljubimcima poput mačaka, kanarinaca i sl.
0nine
Gost
Gost
 
Postovi: 1
Teme: 1
Pridružen: 22.3.2016, 19:12

Skijalište Risnjak

Post broj:#1  PostPostao/la 0nine » 7.1.2018, 01:36

Bok :)

Bio sam na danas na Redditu i naletio na jedan post s shemom skijališta na Risnjaku. Ali nije bilo ko drugi koji su ili bili mala skijališta, staza-dvije, ili ko Platak na južnoj padini pa da se svako malo otopi snijeg :(, nego baš pravo pravcato skijalište s puno staza, i to dugih staza po 2-3 kolimetra svaka, svih težina, i crvene, crne, plave, i to me dosta zaintrigiralo, pa sam odlučio podijeliti s vama :)

Skijalište Risnjak plan.jpg


Na planu se skijalište sastoji od 15 skijaških staza. 6 blagih ili "plavih", 5 umjerenih ili "crvenih" i 4 zahtjevne ili "crne". Sveukupno broji 24,7 km staza, čime bi se svrstalo među najveća skijališta u regiji (jedino veće bilo bi skijalište "Krvavec" u Sloveniji sa 26 km staza), od kojih je 8,8 km crvenih, 13,1 km plavih i 2,8 km crnih staza. Skijalište ima 3 vučnice, jednu duljine 2,2 km, jednu 2,6 km i 1,5 km, od koje svaka povezuje po jedan vrh sa zajedničkom točkom u dolini. Jedna prema V. Risnjaku (1528 m), jedna prema Snježniku (1505 m) i jedna prema Viljskim stijenama (1387 m). Skijalište se sastoji od 3 padina, od kojih dvije gledaju u smjeru sjevera, a jedna u smjeru sjeveroistoka, što je idealno za dugo održavanje snježnog pokrivača povoljnih uvjeta za skijanje.

U prilog ovom projektu idu: 1) pozicija na mjestu gdje se snijeg obično zadržava po 5-6 mjeseci u godini, gdje se uz umjetno zasnježenje može ostvariti do 150 radnih dana u godini (ne računajući ljetni planinski turizam kada nema snijega), 2) blizina velikih gradova (Zagreb, Rijeka, Karlovac, Sisak, Pula, Zadar, Ljubljana, Trst, Udine), 3) velik broj staza, te prisutnost staza svih zahtjevnosti, zbog čega bi skijalište bilo primamljivo i početnicima (plave), i rekreativcima (crvene) i profesionalcima (crne), prikladno za višednevne obiteljske odmore, 4) duljina pojedinih staza usporediva s duljinom istih u austrijskim skijalištima (crvene staze duljine 2,2-2,3 km, plave staze duljine 3-3,5 km i crne staze duljine 0,8-1,4 km) koje mogu pružiti dug i zadovoljavajući spust posjetiteljima, 5) blizina već postojećeg skijališta Platak, sa kojim postoji potencijal povezivanja (udaljenost od vrha Radeševa do vrha Snježnika je nešto više od 1 km, a Platak je na Južnoj padini planine Snježnik, povezivanjem sa platkom skijalište bi postalo najveće u ovom dijelu Europe sa više od 30 km staza!), 6) potencijal proširenja u smjeru mjesta Lividraga i vrha Lazačka glava (1426 m), 7) blizina izvora električne energije potrebne za pokretanje vučnica (HES Vinodol: CHE Fužine, RHE Lepenica i MHE Zeleni vir; HE Rijeka), 8) Mogućnost održavanja skijaških takmičenja na području skijališta, čime bi se privukao dodatan broj posjetitelja, 9) mogućnost iskorištavanja prostora skijališta za ljetni planinski turizam (pješačenja, biciklizam, alpinizam). Jedina negativna strana bilo bi da se predloženo skijalište djelomično nalazi na području nacionalnog parka Risnjak (~10% ukupne površine parka), no to nije toliki problem ako se prisjetimo da su upravo u najvećem austrijskom nacionalnom parku, Hohe Tauern, izgrađena najveća, najpoznatija i najprofitabilnija austrijska skijališta (Gastein, Aineck-Katschberg, Kals-Matrei-Großglockner, Hoentauern, itd.).

Hrvatska je trenutno vjerojatno jedina država u svijetu koja ima potencijal razviti uspješan zimski turizam, a taj potencijal ne iskorištava. Prisjetimo se da čak i Sjeverna Korea ima uspješno skijalište, a normalno, imaju ga i svi naši susjedi.

Svake se godine pitam zašto moram na skijanje putovati u Austriju po 4-5 sati neugodne automobilske vožnje, tamo ostaviti malo bogatstvo plativši skijašku kartu i smještaj, kada bih isto to i mogao u Hrvatskoj, plaćajući novce Hrvatskim poduzetnicima i iznajmljivačima apartmana, koji će zatim plaćati hrvatski porez, od kojega ću i ja imati korist.

Ovo je zadnji trenutak da se u Hrvatskoj pokrene inicijativa za izgradnju skijališta svjetskog ranga. S slabljenjem golfske struje (nuspojava globalnog zatopljenja) možemo očekivati idućih 40-50 godina blagog zimskog zahladnjenja na području Europe (golfska struja je topla struja koja zimi donosi topli vlažni zrak Europi), nakon čega slijedi gotovo sigurno zatopljenje, te nestanak uvjeta za poslovanje skijališta na području cijele Europe.

Nadam se da će se u Hrvatskoj uskoro pokrenuti inicijativa obnove zimskog turizma, te da će se u tu svrhu povući sredstva iz EU fondova.

Što vi mislite o svemu ovome? Biste li bili za izgradnju jednog ovakvog skijališta svijetske klase u našoj županiji i ako da, kako biste pomogli u ostvarenju tog plana? :)

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Skijalište Risnjak

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 7.1.2018, 19:07

Najveća visina Medvednice, Sljeme iznad Zagreba, nalazi se na 1033 metara nadmorske visine, što nije baš idealno za razvoj skijališta. Vidjeli smo sad na primjeru "Snježne kraljice" da su ulupani milijuni u umjetni snijeg.

Platak je po meni nešto posebno i jedinstveno. Gdje možeš skijat blizu mora ? :smile02 Na 1361 m visine (Radoševo) puca predivan pogled na more i Kvarner.

Mnogo je milijuna uloženo zadnjih nekoliko godina i stvarno je predivan . Uskoro se sprema nacrt prijedloga odluke o financiranju centra "Platak" u sljedećem trogodišnjem periodu, s planom da Platak postane izletište broj 1 u RH.

Dakle Platak za učenje i lokalno skijanje idealno, kad ga prerasteš ideš dalje...SLO, AUT, ITA... : smile01 :zastava: :piva
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Pero guska
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 152
Teme: 6
Pridružen: 29.11.2014, 21:50
Lokacija: Rijeka, Donja Vežica

Re: Skijalište Risnjak

Post broj:#3  PostPostao/la Pero guska » 8.1.2018, 00:44

To skijalište bi bilo kako se to kaže "novi Obrovac". A što je s Bjelolasicom koja je propala, na idealnoj poziciji, a ima već svu infrastrukturu ili Bijelom kosom koja je pompozno najavljivana i napravljen je prosjek kroz šumu tj. uništena stara crnogorična šuma i nakon toga tako stoji već 15 godina.

Nažalost taj Obrovac bi platila priroda u NP Risnjak.

Kad si spomenuo Hohe Tauern nisi naveo da je on površinom 1800 km2 a NP Risnjak 64km2. Takvi tipovi parka imaju razne sadržaje jer iluzorno je očekivati 1900 km2 netaknute prirode.

I ova livada može biti Lazac, nikako Lividraga, pa od vrha Risnjak do Lividrage im preko 5 km! Po tome se isto vidi koliko je ta karta "ozbiljna"


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Priroda

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost