Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Šetnice, planine, plaže, životinje, biljke unutar PGŽ-e... posebna rubrika kućni ljubimci u kojoj možete pogledati gdje se sve nalaze veterinarske stanice te njihove ocjene , pseće plaže i parkovi te rasorave o ostalim kućnim ljubimcima poput mačaka, kanarinaca i sl.
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#31  PostPostao/la Vežičanka » 18.10.2013, 17:23

Evo dijela tog područja gdje se radi šetnica gledanog danas odozgo s Trsata

Slika

Slika

gost
 

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#32  PostPostao/la gost » 20.10.2013, 19:04

Moje slikice iste ekspedicije

Slika

Slika

Slika

Slika

gost
 

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#33  PostPostao/la gost » 20.10.2013, 19:05

Slika

Slika

Slika

gost
 

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#34  PostPostao/la gost » 20.10.2013, 19:05

Slika

Slika

Slika

gost
 

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#35  PostPostao/la gost » 20.10.2013, 19:06

Kod mlina su svi granični kamenovi preklesani. F u I a 0 (valjda) u 4

Slika

Slika

Slika

gost
 

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#36  PostPostao/la gost » 20.10.2013, 19:07

Slika

Slika

Slika

gost
 

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#37  PostPostao/la gost » 20.10.2013, 19:08

Slika

Slika

Slika

nebuloza
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 15
Teme: 1
Pridružen: 2.8.2014, 09:42

Re: Izleti u Žakalj kasnih 60-tih

Post broj:#38  PostPostao/la nebuloza » 15.8.2014, 08:05

Kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća Trsat je bio prilično drugačiji. Povrtnjaka i voćnjaka na sve strane. Glasanje domaćih pernatih životinja i njihov opojni miris dolazili su iz mnogih dvorišta. Jaja se nisu kupovala u dućanu, eventualno kod susjeda ako su tvoje kokice malo zakazale. Jedino jet-set mjesto bio je legendarni kafić Jelušić. Tada bez Dvorane Mladosti na Trsatu su tokom godine bila dva velika događanja. Vela Gospa sa mnoštvom štandova, brdima lubenica i velikom gužvom hodočasnika i Prvomajske moto utrke oko Trsata povodom oslobođenja grada Rijeke.
Eto u takvom je ozračju mladež Trsata provodila ljetne ferije zadnjih razreda osnovne škole. More im baš i nije bilo na dohvat ruke. Valjalo je propješačiti Dexu (Vojak), Tihovac, pa preko D. Gervaisa spustiti se na Plumbum i onda na Grčevo. I jasno istim putem pješice nazad. Kada bi im dodijalo klipsati na Grčevo premještali bi se sa jednog trsatskog zidića na drugi i ubijali vrijeme. Najpoznatije zidić-okupljalište bilo je ono na dnu Linićeve ulice. Tu se je znalo satima i satima do dugo u noć sjediti, pričati i zabavljati. Tu su se kovali i razni planovi vezani za nogomet u Dolcu ili preinake bicikla, a najčešće su to bili najobičniji teen razgovori. Tu su se događale prve simpatije, možda čak i ljubavi. Tu se je jedne tople srpanjske noći osmislio i plan za odlazak u Žakalj…
Žakalj je područje korita Rječine u kanjonu između Trsatskog brijega-Orehovice i Sv. Katarine-Pulca. Ime potječe od riječi žakalj koja opisuje oblik ili vrstu riječnog korita u obliku vreće. U ljetnim mjesecima kada je vode u koritu relativno malo naša Rječina se pretvara u interesantan spoj dijelova prekrivenih raznolikim kamenim oblutcima svih mogućih veličina te manjim bazenima zaostale vode. Ima tu i područja sa sasvim malo vode i dosta mahovine kao i povelikih kamenih kaskada. Bazeni sa sve više vode se nalaze u gornjem dijelu korita kada se odmakne uzvodno prema Orehovici-Pašcu.
Toga srpanjskog dana Trsaćani su po običaju bili na kupanju na Grčevu. Nakon kupanja slijedilo je uobičajeno mučno pješačenje sa Grčeva nazad na Trsat. Iako su to bile zadnje zrake sunca ipak je bilo fanj toplo. Večer na zidiću uz uobičajeno čavrljanje o svemu i svačemu nije ništa posebno obećavala dok u neko doba nije spoment Žakalj. Dvojica iz klape se se prije nekoliko dana spustila u Žakalj gdje su se okupali, bilo im je lijepo, pa su imali prijedlog da svi skupa odemo. Istina voda je hladnija od mora, ali i pješačenje natrag na Trsat je puno lakše jer je cijeli put u hladu. A nema tamo niti ljudi pa se može i cigareta zapaliti, a da te nitko doma roditeljima ne otkuca. Kao rijetko kada te se je večeri na zidiću na dnu Linićeve govorilo samo o jednoj temi...Žaklju. Glasanje nije bilo potrebno. Svi smo bili za to da se drugi tjedan ode na kupanje u Žakalj. Ali nije Žakalj Grčevo pa su dosta ručnik i jedan sendvič. U Žaklju nema niti tuša sa špinom i vodom kao na Grčevu. Za Žakalj se valja bolje opremiti, u Žakalj se ne ide samo na kupanje. Treba smisliti nešto novo i jasno uzbudljivo. Nije dugo trebalo i eto prijedloga da bi nešto na vatrici bilo ono pravo. Tada je došla do izražaja sloga i spremnost svakog od nas da učestvuje. U par minuta znalo se ko je zadužen za krumpir, kobasice, pomidore, kruh, vodu, koju pivicu, papir za potpalu, nož i sjekiricu. Ali tada se javio naš Ive. Pomislili smo da će spomenuti nešto što smo zaboravili, ali već onaj njegov poznati smješak i izraz lica dali su naslutiti da se sprema nešto veliko. Ispali on tako da kada se već spremamo zapaliti vatru i peći kobasice moglo bi se ispeći i kokicu. Jel to on nas zeza, ma ne, samo žmirka i zagonetno se smješka. Ali kako do kokice…one u našim dvorištima bile su dobro pobrojane. Polako nam je sve objasnio. Preko puta Škole u dvorištu od crkve (fratarskom) velika je gospodarska zgrada u kojoj ima puno kokica. Ne zvuči loše, uz kobasice biti će i pečenih bataka, krilca ali ko su ti junaci koji će se upustiti u taj pothvat. Jer nije trebalo samo dočepati se neopaženo kokice nego ju treba i zaklati pa pripremiti za pečenje. Četvorica i inače najodvažnijih odmah su se javila. U akciju se kreće u ponedjeljak navečer. Jedan će držati stražu i pomoći prilikom penjanja preko zida. Dvojica ulaze u fratarsko dvorište obavljaju delikatni zadatak, a četvrti čeka u Dolcu sa potrebnim alatom da se posao obavi do kraja i pripremi za spremanje u frižider. Glavni junaci su razrađivali detalje akcije dok smo mi ostali uključujući i cure bili nekako u strahu. Jer ako nešto krene naopačke pa to će cijeli Trsat brujati. A što će nam se tek doma dogoditi?! A milicija?!
Nakon četiri duga dana iščekivanja i pomalo bezvoljnog kupanja na Grčevu stigao je konačno i taj ponedjeljak. Sa prvim sumrakom društvo se je okupilo u nešto smanjenom sastavu na našem zidiću. Nije nam uopće bilo do brbljanja, čekali smo dolazak ekipe sa fratarskog kao ozebao sunce. Nakon otprilike sat vremena evo ih, vratili su se sa uspješno obavljenog zadatka mrtvi hladni. Malo nakon toga smo se razišli, a mnogi od nas bi bili najradije odmah krenuli put Žaklja.
Drugi dan ujutro oko deset sati na Školskom igralištu skupilo nas se je šesnaestero, šest djevojaka i dest dečki. Krenuli smo put Dolca, pa dalje prema Rječini. Sunce je već dobro peklo, ali čim smo se počeli spuštati sa Lujzijane postalo je ugodnije. Do korita Rječine stigli smo i brzo i lako. Nastavak pješačenja zahtjevao je malo više spretnosti. Nakon što smo prošli ostatke starih riječkih mlinova i ušli u uži dio kanjona nastavili smo pješačenje koritom Rječine. Jezerca sa vodom bivala su sve češća i nakon otprilike pola sata došli smo do povećeg jezerca među stijenama i raslinjem pod visokim liticama. Voda je u njemu imala tamno zelenu boju što je značilo da je duboka bar nekoliko metara. A sa jedne strane desetak metara dugačkog bazena bile su stijene idealne za skokove. Cure su se malo žalile na hladnu vodu i manjak sunca, ali im se svejedno Žakalj sviđao. Nije prošlo puno vremana kada je zrakom zamirisalo na pečene kobasice i piletinu. A što od hodanja što od skakanja i zraka bez fjake apetita nikome nije falilo. Nakon odlične klope nastavili smo sa kupanjem do kasno popodne. Popile su se i pivice a bilo je i nešto za pofumat. Povratak na Trsat bio je sve po hladu, istina sa dosta uzbrdice pogotovo u zadnjem dijelu do Lujzijane i prema Dolcu.
Te večeri na zidiću na dnu Linićeve bilo je posebno veselo. Dobili smo novo mjesto za odlazak na kupanje potpuno drugačije i nekako samo naše. Toga ljeta još smo nekoliko puta otišli na kupanje u Žakalj. Fratarskom se više nismo približavali da ne potežemo vraga za rep. Kobasice, panceta i krumpiri bili su specijaliteti roštiljanja u Žaklju.
I sljedećeg ljeta znalo se otići u Žakalj. I onda kasnije još ponekad, istina rijetko. Jer kao i sve drugo i Žakalj je imao svoje vrijeme i svoje trajanje.

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Obilazak područja Hartere i Žaklja, Matešićev mlin

Post broj:#39  PostPostao/la milic » 15.8.2014, 09:52

Uf, ovo je doooobro.
Nikad nisam bio dolje na kupanju, ali znam tko je.
Bravo nebuloza!
Daj balu mali!

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Priroda

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost