Počinjem sa prikazom stanja glavne zgrade, a kasnije ću se nastaviti na zidine koje taj ex vojni kompleks okružuju sa svih strana.
Cijeli kompleks satoji se od dva glavna objekta i više sporednih, kojima je prvotna namjena meni nepoznata, no ići ćemo polako, pa valjda ćemo što pametnoga naučiti. Naravno, svi ste uključeni i sva(čija)ka pomoć je dobro došla.
Svojedobno sam pohađao školu lijevo po Šuvarovoj metodi srednju školu, pa mi je tako regionalno najbliža bila Tehnička škola. Zato je znam u dušu. Velika siva zgradurina kojoj je kosi krov skinut i nadograđen kat, a iznutra također siva masna boja do visine cca 1,70 cm. Nakon toga bijeli zidovi, siva velika vrata i raspored hodnika daju naslutiti da je riječ o nekada kasarni. Vrlo podsjeća sa unutrašnošću na današnju bolnicu (mislim na raspored prostorija i hodnike).
Evo i cijelog kompleksa iz zraka
A donjom stranom dolazi se putem istepenicama koje se nisu promijenile svo ovo vrijeme, osim što druge noge gaze putem
i na ovoj kao i slijedećoj fotki, vide se stari stupovi za rasvjetu koji su ostali na mjestu, nefunkcionalni i zapušteni, ali odoljevaju vremenu. Ne daj Bože da bi tko to malo uredio i doveo u funkciju. Moglo bi se pomisliti da je tu nešto i bilo prije 1945. godine

a desno od tog metalnog portala prošlosti, nalazi se kamena fontana i amfiteatar. Porijeklo i starost mi nisu poznati. Na staroj slici koju je postavio FiumeRi, vidi se da je na tom mjestu bila zgrada, ona sa riječkim grbom u krugu, sad da li je iza bila ova fontana...

Bojim se da će na to pitanje morati odgovoriti netko potkovaniji (ajmo reći kobler). Naravno, ni fontana nije u funkciji, začudo nije toliko ni oštećena, ali je zato standardno riječki "grafitirana" (imena luda nalaze se svuda)
izrađena je lijepo, a gore na vrhu kao da prepoznajem pleter, koji je hrvatski simbol, pa ne mogu nikako smjestiti tu fontanu ni u jedno "riječko doba"
dosta je detalja koji ukazuju na prošlost, tako i ovaj metalni stup, pretpostavljam od struje, ali i onaj betonski iza njega. Iz različitog su doba, ali ipak stoje jedan kraj drugoga, valjda iz inata onima što bi ih rado maknuli da zatru svu prošlost našeg grada
ispod je zgrada sa (donjim) zidom iz onog doba, a pažljivim gledanjem primjetit ćete i poznate stupove ograde za bodljikavom žicom. To su oni metalni okrugli stupovi sa okruglim alkama kroz koje prolazi bodljikava žica. Malo smetaju grane stabla, ali potrudite se pa ćete vidjeti