Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

"Krvavi Božić" 1920.24-29.12.

Dotaknite se neke teme iz bogate povijesti našeg grada. Jedino rubrika "Osobe" vezana je cijeli naš kraj. Pridonesite svojim prilogom da saznamo i naučimo nešto više .
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Re: "Krvavi Božić"

Post broj:#121  PostPostao/la Adamić » 20.11.2009, 14:36

Evo još jedne slike ,ovo bi trebalo biti na Zametu kod Erste banke.

Slika
Barikade na ulici
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#122  PostPostao/la Adamić » 25.12.2009, 22:13

Može se reci da smo ja i Nikola prostudirali skoro većinu slika . Pošto znamo svima današnju lokaciju i danas je Božić premještam ovu temu van rasprava .

Nikola :majstore:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#123  PostPostao/la Adamić » 10.2.2010, 20:17

Ima još slika ali kako doći do njih. :ne znam:

Le Cinque Giornate 44 različite vedute 1921

Slika

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#124  PostPostao/la kobler » 25.10.2010, 12:26

Adamić napisao:Btw imam jedno pitanje cemu služe ove velike antene na krovovima? Vidim ih dosta na starim fotografijama Rijeke.
Slika
...
Znači to jedino može biti gromobran :?:

Počeo sam polako pregledavati razne teme i postove i odgovarati na ono što znam.
Dakle, nije gromobran ni antene, nego su to telefonske linije. Naime, telefon (fiksni!) MORA biti vezan s centralom pomoću jednog para žica. To nije kao struja - dovedeš napajanje do trafa jednom žicom za svih, pa onda dalje opet jednom žicom do kuće i tek se u kući razdvajaju po stanovima, kud koji mili moji.
Telefon ne: jedan te isti par žica mora ići od centrale do aparata! Da se ne bi miješale, svaki par ide od vlastitog izolatora do drugog vlastitog izolatora. To je razlog zašto su dugo vremena išli zrakom, jer toliki grop žica u onoj tehnologiji (na proračunatim udaljenostima čekali su ih tzv. Pupinovi lonci koji su pojačavali signal) kad bi bio zakopan bio bi trekompliciran za održavanje.
I struja je (pogotovo u Starom gradu) razvođena po zraku (ima i danas!), ali su njeni držači izolatora puno manji i manjeg broja, pa su najčešće po fasadi, a ne krovovima. OK? :D : lud

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#125  PostPostao/la Adamić » 25.10.2010, 12:30

To te ja pitam znači to nije ADSL :mrgreen: . Šalim se , toliko slika sam se nagledao sa tim čudnim antenama a da nisam / nismo znali čemu je točno služilo.
Hvala Kobler na informaciji.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#126  PostPostao/la kobler » 25.10.2010, 13:35

Ajmo još.

nikola napisao:
ilirija napisao:
Adamić napisao:Slika
VRLO RIJETKA FOTOGRAFIJA SA POKOPA U RIJECI 1921

ova zastava u pozadini ?

komentirao sam sliku u prijašnjem postu i rekao da se datumi koji su na slici ne slažu sa događajem kojega mi obrađujemo, ali evo i original i slobodni komp.prijevod teksta koji se nalazi ispod slike:

Foto cartolina d'epoca, che riproduce le esequie di alcuni militari deceduti nell'impresa d'annunziana nel 1920. Natale di Sangue - Fiume. Sul verso vi è una lunga dedica. La didascalia è trascritta ad inchiostro.Tecnica: stampa fotografica con emulsione alla gelatina bromuro d'argento su supporto baritato standardizzato per cartolina postale.Dimensioni: 90 x 140 mm.Condizioni ottime, leggeri segni del tempo, come da foto per gli studiosi, appassionati e amanti del genere!

Slika razglednice, koji reproducira pogreb nekog vojnika koji su umrli u poduzimanje annunziana u 1920. Krvavi Božić - River. Na poleđini se nalazi duga posveta. Naslov se otpisuje do inchiostro.Tecnica: fotografski ispis sa želatinom emulzijom srebrnog bromida na barijev oksid podršku standardizirani razglednicu postale.Dimensioni: 90 x 140 mm.Condizioni dobro, svjetlo znakove starosti, vidi sliku za znanstvenike, obožavatelji i ljubitelje vrsta!

Meni nije jasno.Može li neko objašnjenje? :ne znam:

Loš prijevod lošeg talijanskog teksta, koji samo nagađa što predstavlja slika.
Uglavnom, ovo je fotka cijelog zahvata:
olocausta012bhf.jpg
olocausta012bhf.jpg (506.58 KiB) Pogledano 2083 puta

Prijevod potpisa: Mučenici iz Porto Barossa pali tijekom protesta protiv njegova prepuštanja Jugoslaviji.

Pogrebna povorka dolazi po Via Roma i skreće prema guveru
olocausta013bhf.jpg
olocausta013bhf.jpg (506.99 KiB) Pogledano 2083 puta

Povorka u prolazu pred guverom
olocausta013ahf.jpg
olocausta013ahf.jpg (310.49 KiB) Pogledano 2083 puta

A što se dogodilo?
"26. 6. 1921.
Najveći incident dogodio se noću s 26. na 27. u porto Barossu, nakon što je talijanski ministar Sforza u talijanskom parlamentu obznanio prepuštanje porto Barossa Jugoslaviji.
Neka jedinica alpinaca pokušala je pucanjem raspršiti manifestaciju u kojoj je učestvovalo mnogo fašista i bivših legionara, koji su protestirali protiv po njima nepravednog prepuštanja.
Oružana reakcija alpinaca uzrokovala je smrt pet osoba među manifestantima (27. VI.: Bruno Mondolfo, Glauco i Giuseppe Nascimbeni, Ercole Forcato, Antonio Toncinich, i 28. VI. Alberto Zambon) te dvadesetak ranjenih."

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#127  PostPostao/la Adamić » 25.10.2010, 13:54

"Alpinci" su pretpostavljam bili vojska od Jugoslavije ili ?

Ne znam zašto smo bili stavili ove slike pogreba ovdje ali dobro neka se nađu..vremenski se mogu nekako povezati..

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#128  PostPostao/la kobler » 25.10.2010, 14:18

Adamić napisao:"Alpinci" su pretpostavljam bili vojska od Jugoslavije ili ?

Oni su ili ? - tj. regularna talijanska vojska i danas postoje.

Adamić napisao:Ne znam zašto smo bili stavili ove slike pogreba ovdje ali dobro neka se nađu..vremenski se mogu nekako povezati...

Zato što objašnjavaju one izložene lijesove. To su slike kako su ih nosili pokopati.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#129  PostPostao/la Adamić » 25.10.2010, 14:30

kobler napisao:

Teško te pratim :lol:

Čekaj Alpinci su pucali u svoje . Zašto ?

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#130  PostPostao/la kobler » 25.10.2010, 14:37

Adamić napisao:
kobler napisao:

Teško te pratim :lol:

Čekaj Alpinci su pucali u svoje . Zašto ?

Zato što je D'Annunzio već istjeran (ima već pol godine), jer su It. i SHS potvrdile da će se držati Rapallskog sporazuma, jer je već potpisan i sporazum u Santa Margheriti, jer konačno treba dopustiti Ustavotvornoj skupštini (Konstituanti) da se sastane, a vjerujem i zato jer su već svima išli na neku stvar.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#131  PostPostao/la Adamić » 25.10.2010, 14:40

To te ja pitam... :zastava:

gost

Post broj:#132  PostPostao/la gost » 25.10.2010, 15:12

kobler napisao:... a vjerujem i zato jer su već svima išli na neku stvar.

Odličan komentar. Treba razlikovati D'Annunzijeve "legionare" i "domaće"(riječke) talijanske nacionaliste od regularne talijanske vojske. Po ulasku D'Annunzija u grad 12.9.1919. regularna talijanska vojska se povukla iz grada i cijelo vrijeme držala Rijeku u blokadi. Kontrolirana je svaka informacija koja je sa talijanske strane stizala ili odlazila iz Rijeke.
Možda pomogne činjenica da je Nittiju (premijer) fašistička ideologija predstavljala izravnu prijetnju što se kasnije i pokazalo točnim.
Dakle, službena politika Kraljevine Italije u to vrijeme (do dolaska fašista na vlast u Italiji) nije ista kao D'Annunzija. ;)

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#133  PostPostao/la kobler » 25.10.2010, 15:48

FiumeRi napisao:Treba razlikovati D'Annunzijeve "legionare" i "domaće"(riječke) talijanske nacionaliste od regularne talijanske vojske.

Treba još svašta razlikovati. Primjerice, "arditi" nisu fašisti, čak imaju malo crne na svojoj uniformi.
No, ima još jedna stvar koja se u našim krajevima tako rijetko spominje: legionara je bilo 13.000!!! Ne želim time reći da su bili u pravu, jer ih je bio puno, nego da je z*jeb bio velik. A kod nas se to redovito otpili pričom o šačici napaljenih.

gost1

Post broj:#134  PostPostao/la gost1 » 25.10.2010, 18:18

Ljudi, potrebno je proširiti znanje o tadašnjem talijanskom osvajanju Rijeke, i po mogućnosti pristupiti tome bez predrasuda. One priče "mrski neprijatelj", "okupator", "tuđinska vlast" ostavimo za "događanja naroda"... :mrgreen:

Ne dvojim da nam Kobler može u tome dosta pomoći.

Inače, međutalijanski sukobi "Krvavog Božića" nisu tada bili ograničeni samo na Rijeku.

Ovo sam stavio na forum kolekcionara:

"A vidi ovu sliku grafita iz utvrde D31:

Slika

E sad, budno oko dežurnog bunkerologa primijetilo je da se radi o slici nacrtanoj preko "službenog" naziva utvrde.
I onda sam se poslužio najsuvremenijim istraživačkim metodama, poput povećanja slike, te novotarija poput interneta i gugla, te pronašao o kojem se nazivu radi. A nije da se baš najjasnije vidi na slici...
Daklem, "slavna osoba" je momak imena Riccardo Vucassovich, simpatizer "odmetnika" D'Annunzija, kojeg su sami Talijani protjerali iz Rijeke 1920. godine, i to uz pucanje "po svojima". Jednom od žrtvi tog mini građanskog rata u Italiji bio je i gore spomenuti Vucassovich, učenik iz Splita, koji je bio teško ranjen 26. prosinca 1920. godine, za vrijeme tzv. "krvavog Božića" u Zadru (iako je Rapalskim sporazumom Zadar već bio dodijeljen Italiji, ova se ekipa nije mirila s činjenicom da mora prepustiti Rijeku i ostatak Dalmacije, pa ih je regularna tal. vojska rastjerivala vatrom strojnica). Umro je nakon 18 dana, u teškim mukama, nakon što mu je bila amputirana noga. Imao je samo 16 godina. I danas mu se grob nalazi na zadarskom groblju.
Eto, malo talijanske povijesti... "

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#135  PostPostao/la nikola » 25.10.2010, 21:30

Meni je sve jasno.I ništa mi nije jasno.
Arditi, legionari, alpinisti, regularci, njihovi, naši, štotijaznamtkosvene itd.
Pa onda ti budi pametan!
Šalu na stranu, slažem se sa lappinovim razmišljanjem da se o tome mora razgovarati.Prošlo je toliko vremena, a o tome zna samo određeni krug ljudi, kojemu je to posao i pojedinci, kao što smo mi.Doduše mi znamo samo nešto.Zato nam trebaju takvi kao Kobler, da podastru i prenesu znanje koje posjeduju i kojemu imaju pristup.
Znanje je zabranjeno zadržati za sebe!!!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

PrethodniSljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Povijest