Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječki morčić (Moretto Fiumano)

Općeniti razgovori o Rijeci, koji nisu pokriveni drugim rubrikama.
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Riječki morčić (Moretto Fiumano)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 24.9.2009, 23:24

Mislim da ovaj riječki proizvod treba imati otvorenu zasebnu temu.

Morčić

Morcici.jpg
Morcici.jpg (58.54 KiB) Pogledano 26260 puta

Kada se spominje "morčić", obično se misli na naušnice kao najčešći nakit antropomorfnog oblika; crna glava s bijelim turbanom, ali i na sam lik, tj. poprsje crnog čovjeka s turbanom, koji je ukomponiran i u druge vrste nakita (broševi, ukrasne igle, prstenje). Na stvaranje morčića velik je utjecaj imala Venecija koja je u 17. i 18. stoljeću bila opsjednuta Orijentom, pa je tako uz orijentalne začine, mirise, tkaninu, odjeću i nakit, u odaje bogatih venecijanskih patricija uvela paževe i sluge, odnosno crnce u orijentalnoj odjeći. To je potaknulo mnoge venecijanske zlatare da počnu izrađivati ukrasne igle u obliku crnca s turbanom, zlatnog poprsja, bogato ukrašenog dragim kamenjem, prozvanog "moretto". U isto vrijeme u Rijeci nastaje morčić, kao skromnija verzija "venecijanskog moretta". Zbog specifičnog izgleda, majstorske izrade te prihvatljive cijene, morčić postaje dio tradicionalnog ženskog pučkog nakita, ponajprije Riječanki.

Osim Riječanki, nose ga žene Grobinštine, Kastavštine,Vinodola, Gorskog kotara, nose ga na otocima Pagu, Rabu, Krku i Cresu. U Rijeci ga nazivaju i "mori" , u Vinodolskom kraju "morči", u Kastvu "račini morci", a u Gorskom kotaru "morčeki". Ričinu morčića (naušnice) nosili su i sinovi jedinci, pomorci (po jednu u desnom uhu), te ribari kao zaštitu, odnosno hamajliju. Uz to morčići-naušnice označivali su društveni status i ekonomsku moć, te pripadnost primorskom kraju. Zbog svoje omiljenosti u svim društvenim slojevima, morčić je prihvaćen kao suvenir Rijeke.

Legenda o nastanku

O nastanku toga neobičnog nakita u našem kraju s likom crnca u bijelom turbanu postoje dvije legende:

Prva seže u 16. stoljeće i ovako objašnjava postanak morčića:

"Turci su na Grobničkom polju. U gradu strah, jer od Turčina ništa dobroga - samo pljačka i palež. Već dugo se čuju vijesti o njihovim upadima u našoj blizini, o krvavim borbama oko Senja, u Perušiću... Svi muški su na kuli. Srčano odoljevaju napadima, sve je manje snage, a pomoći niotkud. Žene i djeca zatvorili se u kuće i mole za spas, za Božju pomoć. Kamenje neka s neba zatrpa zlo, živi da ostanemo! Opsada traje... dani prolaze i onda Božjom rukom vođena strijela odapeta iz ruke plemenitog Zrinskog pogađa sljepoočnicu turskog paše. Vidjevši da im je vođa mrtav, Turci se razbježaše poljem. Uto i nebo usliši molitve Riječanki, te se otvori i zatrpa Turke kamenjem. Na polju su ostali samo razbacani bijeli turčinovi turbani. Kao uspomenu na tu pobjedu, riječki su muževi svojim ženama dali izraditi naušnice-morčiće."

Druga legenda s Pelješca kazuje:

"Jedna talijanska kontesa imala je crnu sluškinju koju je jako voljela. Darovala joj je slobodu, a kao uspomenu na nju dala je izraditi naušnice s njenim likom."

Rasprostranjenost i prepoznatljivost
Morčić kao zaštitni znak Riječkog karnevala
U drugoj polovici 19. stoljeća Rijeka sa svojim poznatim moretistima i njihovim umijećem izrade morčića postaje najjače središte za izradu takva nakita, pa tako "mori" (kako još nazivaju morčiće) dobivaju, kao izraz autuhtonosti, pridjev "riječki". Izrada lika crnca s turbanom proširila se s naušnica i na druge vrste nakita kao što su prstenje, broševi, ogrlice, igle.
Kako su se razvijale i jačale trgovačke veze, morčić je našao svoje mjesto i proširio se preko Senja u Liku, čak i u Bosnu, a morskim je putem stigao do Splita, Zadra i sjevernodalmatinskih otoka. U tom razdoblju Pavle Scarpa i Augustin Gigante osnivaju firmu "Gigante & Co" kao najjaču zlatarsku radionicu koja se bavila usavršavanjem i oblikovanjem nakita s morčićem i postižu zapažen uspjeh na svjetskoj izložbi u Parizu 1879. godine. Ta je radionica zaslužna za školovanje mnogih poslije poznatih moretista kao što su Tominich, Rollandi i Karlo Venazi.

U općoj atmosferi traganja za riječkim identitetom, potaknuti prikazivanjem predstave "Vježbanje života" Nedjeljka Fabrija 1990. godine, Riječani su izabrali upravo morčića kao simbol Rijeke, bolje reći "oživjeli" ga i vratili mu ono značenje koje je tijekom povijest imao. Nakon Drugoga svjetskog rata proizvodnje morčića umnogome je, naime, opala zbog iseljavanja velikog broja riječkih moretista, slabije kupovne moći stanovništva, a i zbog slabije zainteresiranosti novopridošlih stanovnika Rijeke. Godine 1991. Grad Rijeka i službeno prihvaća morčića i uzima kao "svoju masku" i simbol grada. Otada morčići ponovno ukrašavaju izloge mnogih zlatara, nose ih kao ukras i mladi i stariji, a svoje neizostavno mjesto i kao zaštitni znak Rijeke nalazi na čelu povorke sve poznatijeg i popularnijega Riječkoga karnevala.
http://www.rijeka.hr/MorcicSimbolRijeke
morcic (2).jpg
morcic (2).jpg (22.3 KiB) Pogledano 26260 puta

morcic.jpg
morcic.jpg (51.67 KiB) Pogledano 26260 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Morčić

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 24.9.2009, 23:33

I ja ga ponosno nosim :!: Ne bih se mogao zamisliti bez morčića a i drago mi je kad vidim neku osobu s tom naušnicom odmah znam da je naš :D

Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 23

Post broj:#3  PostPostao/la Gost » 25.9.2009, 17:23

Kliknuo sam na DA iako moj nije na uhu nego na lančiću. Ali tako mi je bliže srcu :D

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 25.9.2009, 18:59

seas napisao:Kliknuo sam na DA iako moj nije na uhu nego na lančiću. Ali tako mi je bliže srcu :D

Jos bolje... ;)

rijeka53

Post broj:#5  PostPostao/la rijeka53 » 3.11.2009, 22:29

.....meni se cini da mi je nona povedala da se divojke nisu mogle ozenit ako
nisu imale morcica......????

va mojoj familji tri generacije i se imamo morcica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 3.11.2009, 22:51

rijeka53 napisao:.....meni se cini da mi je nona povedala da se divojke nisu mogle ozenit ako
nisu imale morcica......????

Ma pusti priče ,danas je čak rijetkost vidjeti na nekom morčić. Trebalo bi ga popularizirati i napraviti brand od njega. Ovako bi lako mogao past u zaborav, sto se tiče naušnice.
Danas se nosi na lijevom uhu i služi kao talisman, zaštitinik... osobno ja ga tako smatram... i odnosim se prema njemu.
Tu se da puno napraviti naprimjer umjetničke radionice koji ce izrađivati razne predmeta s likom morčića, štandovi sa suvenirima,ma ima se tu dosta za raditi ali nitko ništa na tom planu ne poduzima :ne znam:

gost

Post broj:#7  PostPostao/la gost » 4.11.2009, 07:53

Pa makar za početak, naljepnica za auto i privjesak za oko retrovozora...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 15.12.2009, 16:08

Kupujem dosta dragim osobama morčić kao poklon. Pa evo provjerenih trgovina gdje možete kupiti ,opet radim reklamu :lol: .

zlatrna Contour Stari grad.jpg
zlatrna Contour Stari grad.jpg (85.86 KiB) Pogledano 26295 puta

Ovo je u Starom gradu i tu sam kupio svoj morčič i još ga dan danas ponosno nosim. Nije požutio niti se iskrivio.

zlatarna Kajtazi.jpg
zlatarna Kajtazi.jpg (118.55 KiB) Pogledano 26295 puta

Ovo je na Fiumari .

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 18.12.2009, 13:07

Rajko Dujmić nosi morčića :bravo:

Sad sam ga bio vidio na televiziji i vidim ja na uhu ima morčića. :D Odmah sam isao na internet da vidim ima li koja njegova slika s moričićem i evo našao sam ju.
rajko dujmic morcic.jpg
rajko dujmic morcic.jpg (51.24 KiB) Pogledano 26294 puta

miha
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#10  PostPostao/la miha » 22.12.2009, 17:02

Se je to sa Morcicen lipo , ali , dok vi jednome strancu ili bilo kome iz Hrvatske izvan Rike objasnite povijest tog suvenira rabit ce van pol ure i sejedno mislin da ce malo ki to razumet. To bi van bilo ko da vi dojdete va Brazil i tamo kupite maloga zvoncara , mozda bi on imel tamo neku svoju storiju ali vama na prvi pogled nikad ne bi palo na pamet to kupit jer se jednostavno ne uklapa u to podneblje .
Neka nam zivi nas Morcic ali mislim da bi trebali izabrat nes drugo ko prepoznatljiv Rijecki suvenir.

miha
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#11  PostPostao/la miha » 22.12.2009, 17:06

Kladil bin se da Dujmic nema pojma ca to nosi na uhu , rincica je lipa tu nima dileme al da zna ca znaci cisto sumnjam.

gost

Post broj:#12  PostPostao/la gost » 3.1.2010, 21:49

Ako se ne varam Dujmić je porijeklom sa Sušaka pa vjerojatno nešto zna o Morčiću.
Inače slažem se s Mihom da je Rijeci potreban (još) jedan šire prepoznatljiv suvenir

miha
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#13  PostPostao/la miha » 4.1.2010, 21:37

Nisan znal da je Dujmic sa Susaka ,onda ipak vjerovatno zna za morcica . Ca se tice suvenira ok mi je zvoncar u vezi maskara , grobnicami bi predlozil da store neku figuricu mlekarice , Rijeka ... nesto u vezi sa lukom , brodovima , pomorstvo , mozda sv.Vid . Uglavnom cim vise ideja i prijedloga tim bolje pa posle postepena selekcija .
Stvarno mi Morcic nikako ne gre ko tipicno Rijecki izvorni suvenir .

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 6.3.2010, 13:06

stare reklame zlatarnice koja je izrađivala morčiće, nalazila se na Piazza delle Erbbe,današnjem Koblerovom trgu
moretti2b.jpg
moretti2b.jpg (8.55 KiB) Pogledano 26688 puta

Giraldi dela original Riječke morette u New Yorku
moretticrd.jpg
moretticrd.jpg (19.35 KiB) Pogledano 26268 puta

i Gigante je delal moretti na Piazza del Duomo
moretti2a.jpg
moretti2a.jpg (34.83 KiB) Pogledano 26277 puta

Giraldov lijepi primjerak morčića
moretti3.jpg
moretti3.jpg (12.81 KiB) Pogledano 26277 puta
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 21.4.2010, 09:41

Evo još jedne zlatarne Dejhalla na samom Korzu kod Filodramatike . Ima u ponudi osim morčića i stare povijesne grbove Rijeke i nk Rijeke.

DSC01502.JPG
DSC01502.JPG (192.78 KiB) Pogledano 27115 puta

zlatarnea Dejhalla rijeka.jpg
zlatarnea Dejhalla rijeka.jpg (70.83 KiB) Pogledano 26446 puta

dsc01498t.jpg
dsc01498t.jpg (104.13 KiB) Pogledano 26865 puta

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post