Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Slobodna država Rijeka / Stato Libero di Fiume (ANKETA DA ili NE)

Općeniti razgovori o Rijeci, koji nisu pokriveni drugim rubrikama.

Podržavate li da Rijeka bude država?

Da
45
51%
Ne
41
46%
Ne zanima me.
3
3%
 
Ukupno glasova : 89

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23979
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Slobodna država Rijeka / Stato Libero di Fiume (ANKETA DA ili NE)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 3.9.2009, 22:00

Da, vidim Riječani vaše mišljenje jeste li da Rijeka bude država.
Evo imate tu sve njihove zahtjeve pa pročitajte.
http://www.rijeka-drzava.com/index.php

Često Riječani znaju reći kad država napravi neku nepravdu Rijeci da je Rijeka država baš iz inata svima. Treba spomenuti da je i na sportskom planu korišten taj poklič ,sjetimo se gostovanja NK Rijeke u Puli i Zaprešiću gdje tridesetak navijača bivaju izbačeni sa stadiona zbog transparenta 'Rijeka - država'. SEZONA 1992/1993 .To su jos tada bila luda ratna vremena .

Imamo svoj grad lijepo nam je u njemu, bilo bi nam još lijepše da neka lokalna stranka vlada ali što je tu je demokratski su odabrani . Ideje koje SDR zastupa san su svakog grada no to je mislim teško ostvarivo u uvjetima u kojima se danas nalazimo.

 ! Adamić napisao:
12.11.2014. Tema je promijenjena iz "Rijeka država DA ili NE" u "Slobodna država Rijeka / Stato Libero di Fiume (ANKETA DA ili NE)"
Bit ovog mjesta je da naučimo nešto, konstruktivno uz argumente. Ovo je jedino mjesto na kojem možemo raspravljati o tome. Ovo je tema koja zanima mnoge i izvan Hrvatske, tako da tema zaslužuje da osim rasprave , punimo i korisnim podacima iz povijesti koje su vezane uz SDR.

Imamo i temu "Zanella Riccardo (1875-1959) predsjednik Slobodne Države Rijeka".
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Milo14
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 285
Teme: 44
Pridružen: 16.8.2009, 23:19
Lokacija: Golden Island

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#2  PostPostao/la Milo14 » 6.9.2009, 18:50

Dosta sam pratio ovu ideju. Kad je nastala prije nekih 3 godine, u vrijeme kad se "furao" svojevrsni anarhizam, bilo mi je to simpatično, ali više kao otpor centralistički ustrojenoj hrvatskoj državi. Međutim to polako prerasta u nešto što mi više nije previše simpatično. Naročito kad se umiješaju strani elementi, koji sumnjam da žele dobro Hrvatskoj, ali bogami ni Rijeci. Tu mislim prvenstveno na naše "drage" susjede Slovence i Srbe, ali i na Talijane. Dovoljno je spomenuti da se u Banja Luci nalazi "ambasador SDR" :roll:
Bolje ispasti glup nego iz aviona

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 28.9.2009, 10:03

Iako blagonaklono gledam na tu ideju, čvrsto stojim nogama na zemlji.Glasao nisam, jer nema opcije za koju bi glasao.
Tri su razloga koja mi odmah padaju napamet, sjetiš li se kojega drugoga (za ili protiv), slobodno nadopiši

1.Politički nemoguće-sudionici takve odluke (Rijeka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Europska Unija, SAD) nemaju političke volje kao ni mogućnosti učiniti takvo što, tj valjani razlog za uspostavu države Rijeka.

2--Gospodarski nemoguće-dok je u "ono" doba Rijeka bila gospodarski gigant gdje je egzistiralo više tvornica i pogona nego li se može zamisliti, a o važnosti luke da i ne govorim, danas je Rijeka gospodarski svedena na margine i grad je "kao" krenuo novim putem "neindustrije".Industrija kao takva, kako je donijela "hit" ili "bum" u Rijeci, tako je i tvrdo prizemljila zadnjih 20-ak godina.U takvom ozračju, nikome nije stalo da se grad Rijeka odvoji (odcjepi) i djeluje kao samostalna država.Nema ekonomske računice!

3.Drugi čimbenici-grad je po okončanju II svjetskog rata ostao prazan, starosjedioci su otišli a napučili ga ljudi iz krajeva države koja se protezala od Vardara do Triglava.
Logično je da je kultura i običaji koji su donijeli sobom "pojela" 90% one "duše" grada koju je imao i 50-ak godina unazad važno je bilo "samoupravljanje bratstvo i jedinstvo" i slične floskule, pa je ideja o Rijeci kao državi ostala u podsvijesti onih koji su učesnici tog događaja i njihovih nasljednih pokoljenja.Drugi imaju malo znanja o tom pitanju, pa zamisli da se provede referendum o odcjepljenju i samostalnosti Rijeke koliki bi postotak glasova bio "ZA" državu Rijeka?


Ipak, neki (čitaj političari) u gradskoj vlasti već duže vrijeme ponašaju se kao da je Rijeka država.Nitko im ništa ne može!

________________________________________________________________________

Ciljeve SDR-a podržavam, smatram da je za dobrobit naše zajednice i trebalo bi širiti tu ideju do tolike prepoznatljivosti, da se na kraju i ostvare (ne samo lokalno, nego i šire):

• Objedinjavane urbanog područja od Mošćeničke Drage do Crikvenice u Kvarnersku metropolu i formiranje grada-regije po uzoru na njemački Hamburg

• Decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske uz prepuštanje svih nadležnosti osim vanjskih poslova, monetarne politike i obrane - regijama.

• Vraćanje gradu Rijeci njezine povijesne zastave (karmin crvene-žuto-plave)


Podjela grada na četvrti :

Inicijativa SDR traži potpuni preustroj sadašnje podjele grada na mjesne odbore te formiranje gradskih kvartova: Kantrida, Zamet, Turnić-Toretta, Kozala, Centar, Trsat-Sušak i gradskih općina: Kastav, Viškovo, Grobnik, Bakar, Kraljevica (kojima bi se prepustile dosadašnje nadležnosti). Nakon vraćanja Rijeke u granice bivše općine, sudjelovanje u budućem gradu-regiji trebalo bi ponuditi općinama na cijelom metropolskom području Rijeka-Opatija-Crikvenica te općini Omišalj na otoku Krku.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 284
Teme: 13
Pridružen: 9.2.2010, 20:45

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#4  PostPostao/la luka lik » 12.2.2010, 00:52

Ja pdržavam..ali treba reći da SDR danas ne znači samo grad Rijeka i nitko više.To znači prostor od Brseča do Senja.Što će reći PGŽ.
Generelano to je moguće (postpeno ali jest) ,štos je u tome da treba zaraditi puno puno novčića,zatim držeći državu u šaci prisliti ju na na to. Zatim bi trebalo proglasiti neutralnost i to je to.
Samo sumnjam u to... prvo u Rijeci treba deset godina da se izgradi autobusni kolodvor,deset da se počne graditi kontenjerski terminal,šest godina grade se 3 km ceste itd to je uglavnom put za nikamo.

gost
 

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 12.2.2010, 13:16

Ja se izvasnjavam sa NE. Ta vremena SDRi su prosla. Imala su smisao u doba kada je SDR predstavljava tampon zonu izmedu dvije drzave, Italije i Jugoslavije. Slicna je sitacija bila 1945. kada su postojale inicijative za drzavom od Ilirske Bistrice preko Rijeke do Susaka. Imalo bi smisao samo da je zapadno od Rijeke ostala Italija a istocno Jugoslavija.
Svoju posebnost, autohtonost i povijest mozemo njegovati na puno drugih nacina. Postavljanje granicne policije (za vojsku nema novaca :lol: ) nije jedan od tih nacina.
U danasnje vrijeme je trend otvaranja granica, ali ne na politickoj vec na ekonomskoj osnovi. Po meni glavni ciljevi bi trebali biti snazna decentralizacija i ulazak u EU. :zastava:

Avatar korisnika
igorino
Gost
Gost
 
Postovi: 8
Pridružen: 25.2.2010, 08:48

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#6  PostPostao/la igorino » 1.3.2010, 12:24

Mislim da ako se sagledaju svi aspekti i sve cinjenice nece dugo proci prije nego netko to pocne javno proklamirati u punom smislu te parole.
Sav ovaj macehinski odnos RH ne pomaze puno da se to ljudima izbije iz glava jer evo vam posljednjeg primjera HNK Rijeka koja bi se mogla ugasiti zbog dugova drzavi. Onoj istoj drzavi kojoj su "slucajno" s tog istog parangala pobjegle velike ribe D i H. Sad ce ona (drzava) da pokaze svoju moc taj zakon prekotrljati preko ledja Rijeke.
Drzavni proracun je srezao nas dio kolaca a povecao Zagrebacki na ime recesije, KBC Rijeka je nezeljeno dijete HZZO-a. Rijecka privreda je MRTVA zahvaljujuci pretvorbi kojom je dirigirano iz drzavnog vrha. Rijecki gradski oci se ponasaju ne glupo ne skandalozno ne idiotski nego sve to na 5 potenciju. I sad klima je stvorena da se pojavi netko i da grakne ocemo autonomiju i mislim da bi imao podosta sljedbenika jer je sama drzava tome doprinjela. Ne kazem da bi imalo smisla da bi nam mozda bilo bolje i da bi prosperirali jer to nemogu predvidjet ni najveci strucnjaci i ekonomisti ali da bi se narod osjecao manje ponizen i omalovazen to bi sigurno jer kamo god da odete u RH opcenita klima je da smo mi Rijecani samo srbi i cigani koji nisu vrijedni Hrvatske i tog imena i ja sam vec prestao razuvjeravati i objasnjavati bilo koga i bilo kome jer nema smisla. Mi smo crna ovca koju se ne hrani i ne poji sluzi samo za sisanje i da daje mlijeko da bi se drugi napojili e ako stvari tako stoje i ako je grad koji je ucinio puno i jako puno dao Hrvatskoj,europskoj i svjetskoj kulturi i napredku to sazluzio onda je moj glas
DA

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23979
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 7.10.2011, 15:44

U Pragu se otvara pivnica na temu Slobodne Države Rijeka

U nedostatku sličnih sadržaja u vlastitom gradu, Riječani će uskoro riječku povijest moći doživjeti u glavnom gradu Češke. Na ideju komercijalizacije činjenice da je Rijeka imala svoju državu, došao je Pražanin Pavel Trojan koji je prije pola godine otvorio kafić s galerijom koji se zove “Republika Žižkov’. Žižkov je dio Praga koji je dobio prefiks republika po knjizi ‘Dobri vojak Švejk’.

slobodnadrzavarijeka.jpg
slobodnadrzavarijeka.jpg (10.77 KiB) Pogledano 12259 puta


Kako bi dobili što autentičniji ambijent, kafić je uređen na temu razdoblja 1900.-1940., a proučavajući malo poznate činjenice iz doba između dva svjetska rata, vlasnik je došao na ideju da u kafiću uredi dva virtualna konzulata za dvije ozbiljne slobodne države iz tog razdoblja – Slobodni grad Gdanjsk/Free City of Danzig i Slobodnu Državu Rijeku/Stato libero di Fiume.

zizkov300x187.jpg
zizkov300x187.jpg (21.08 KiB) Pogledano 12259 puta


Kako bi došao do više informacija i materijala iz tog razdoblja, Trojan se obratio udruzi Slobodna Država Rijeka iz koje su mu obećali pomoć u ostvarenju njegove ideje. Promocija riječkog identiteta u Pragu mogla bi tako privući Riječane koji žive u Pragu ali i turiste iz našeg grada koji se tamo zateknu. (rd)
http://www.rijekadanas.com/u-pragu-se-o ... ve-rijeka/
-----------------------------------------------

Zastava Rijeke Prag.jpg
Zastava Rijeke Prag.jpg (72.9 KiB) Pogledano 12259 puta

Zastava Rijeke u centru Praga :)

Republika Žižkov SDR.jpg
Republika Žižkov SDR.jpg (65.98 KiB) Pogledano 12259 puta

Zatekne li se tko u Pragu neka posjeti kafić. :gore :putopisac: :slikanje: :piti:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23979
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 7.10.2011, 18:44

“Republika Žižkov" nalazi se u ulici Koněvova 1853/129, Praha 3.

Republika Žižkov Koněvova Praha.jpg
Republika Žižkov Koněvova Praha.jpg (65.73 KiB) Pogledano 12259 puta


http://www.republikazizkov.cz
http://www.facebook.com/pages/Republika ... 81?sk=wall
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
medo90
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 372
Teme: 5
Pridružen: 5.8.2011, 08:15
Lokacija: Rijeka, Drenova

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#9  PostPostao/la medo90 » 7.10.2011, 19:07

Prošli vikend mi je kći bila u Pragu. Da sam prije znala, poslala bih joj preporuku. :piti:

Sad mi je sinulo da se neće samo Spliće hvaliti kako je Hajduk osnovan u nekoj praškoj pivnici. Sada i mi konja (pivnicu) za trku imamo! :zastava:
Šegrtica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23979
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 7.10.2011, 19:09

Svakako bi ju trebalo posjetiti i ostavit nešto riječko :zastava: da imaju za uspomenu. Ja sam bio u Pragu , fenomenalan grad, sviđa mi se ali naravno ne više od Rijeke. :D
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1720
Teme: 22
Pridružen: 23.6.2011, 00:40
Lokacija: Turnić

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#11  PostPostao/la Fiuman » 12.10.2011, 08:02

Hajduk je osnovan u pivnici Flek, tamo onaj stari već 30 god svira harmoniku kada dođu gosti i svira Marijanu...ja možda odem za novu u Prag pa ćemo sigurno ovo posjetiti...

Avatar korisnika
zanella
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 24
Pridružen: 9.9.2011, 22:59

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#12  PostPostao/la zanella » 25.10.2011, 21:11

"To je jako opasna ideja"

To su i za vrijeme Juge govorili o nezavisnosti Hrvatske. Ako zagrebačke elite budu ovako nastavile tretirati ostatak Hrvatske a posebice Rijeku (koja ima ogroman potencijal), ova mogućnost će postati sve realnija...

DA s moje strane
"For me is an insult to be called as an Italian,we are Fiumani, a mix of various nationalities and not just Italians" - Riccardo Zanella,former president of the Free State of Rijeka

Avatar korisnika
AronRi
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 38
Teme: 1
Pridružen: 4.4.2012, 03:21
Lokacija: Rijeka

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#13  PostPostao/la AronRi » 15.5.2012, 20:59

Slika
Zastava Rijeke u centru Praga :)

Slika
Zatekne li se tko u Pragu neka posjeti kafić. :gore :putopisac: :slikanje: :piti:


Fenomenalno, tako nešto bi trebalo otvorit i kod nas ali da je glavna tema naravno SDR. Da se građani i turisti malo bolje upoznaju sa Riječkom povijesti. Imamo jako bogatu povijest a neznamo ju iskoristit, žalosno što neki tip iz Praga zna više o Riječkoj povijesti nego mnogi Riječani. Ali nisu krivi građani, kriva je vlast i marketinški ''stručnjaci'' koji očito ne rade svoj posao. Što se tiče ovog pitanja neznam, ako bi to bilo dobro za Rijeku onda da ali nema šanse, ipak je Rijeka pre važna Hrvatskoj zbog svoje luke da ju pusti samo tako. :kava:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23979
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 15.11.2012, 20:02

Konzulat Slobodne Države Rijeka otvoren u Pragu

slika1.jpg
slika1.jpg (19.99 KiB) Pogledano 12408 puta


Slobodna Država Rijeka dobila je svoj konzulat u Pragu. Na ideju komercijalizacije činjenice da je Rijeka imala svoju državu, došao je Pražanin Pavel Trojan koji je prije godinu dana otvorio kafić s galerijom koji se zove “Republika Žižkov’. Žižkov je dio Praga koji je dobio prefiks republika po knjizi ‘Dobri vojak Švejk’.

Kako bi dobili što autentičniji ambijent, kafić je uređen na temu razdoblja 1900.-1940., a proučavajući malo poznate činjenice iz doba između dva svjetska rata, vlasnik je došao na ideju da u kafiću uredi dva virtualna konzulata za dvije ozbiljne slobodne države iz tog razdoblja – Slobodni grad Gdanjsk/Free City of Danzig i Slobodnu Državu Rijeku/Stato libero di Fiume.

Kako bi došao do više informacija i materijala iz tog razdoblja, Trojan se obratio udruzi Slobodna Država Rijeka iz koje su mu obećali pomoć u ostvarenju njegove ideje.
http://www.rijekadanas.com/konzulat-slo ... n-u-pragu/
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 570
Teme: 44
Pridružen: 18.9.2012, 07:23
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka država DA ili NE

Post broj:#15  PostPostao/la Kantrida76 » 16.11.2012, 22:27

Slobodna Drzava Rijeka je nasa proslost i neka tako i ostane, nasa sadasnjost i budicnost je Hrvatska i tu se Rijeka kao regija treba postaviti i izboriti za svoja prava. Za to sluze politicari koji u nasem voljenom gradu vec dugo ne rade nista osim za svoju korist

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Općenite rasprave

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron