Sredisnja muzejska ustanova Zupanije primorsko-goranske djeluje od 1961. godine kao kompleksna ustanova koju cine: pomorski, kulturno-povijesni, etnografski i arheoloski odjel.
Smjesten u bivsoj zgradi Guvernerove palace izgradjene u neorenesansnom stilu 1896. Godine, prema projektu budimpestanskog arhitekte Alajosa Hauszmanna, Muzej daje cjeloviti kulturno-povijesni pregled razvija Zupanije primorsko-goranske i grada Rijeke kao njezina sredista.
U prizemlju sa nalaze radne sobe, depoi, biblioteka i etnografski postav koncipiran na velikim temetima: ratarstvo, stocarstvo, transport, tradicijski obrt, graditeljstvo, nosnje i inventar seoske kuce. Teritorijalno predmeti obuhvacaju prigrad Rijeke, Kastavstinu, Grobinstinu, Vinodolsku dolinu, rubne dijelove Like i Slovenije te otoke Krk, Cres, Rab, Losinj, Susak, Unije i dio otoka Paga. Ovako koncipiran etnografski postav prezentacija je temeljne nacionalne kulture i nepobitan dokaz trajanja hrvatskog etnosa.
Sad krenimo u posjetu. Na vratima stoji zabranjeno fotografiranje.
To čak ne prakticiraju ni najpoznatiji svjetski muzeji . Uzimam ulaznicu koju sam platio 10 kuna.
- ulaznica za pomorski i povijesni muzej hrv primorja rijeka.jpg (129.05 KiB) Pogledano 10521 puta
Koliko sam primjetio nisam vidio kamere nigdje ,čuvara nigdje.....
Osoba koja je zadužena za prodaju karata je u maloj sobici desno od ulaza .
Krecem sam u razgledavanje nema žive duše oko mene.
Iako piše lijepo na ulazu da je zabranjeno fotografiranje , odlučio sam ipak da okinem par fotki ali bez blica da ne oštetim kao slike. Zato su slike dosta loše.
- Pomorski i povijesni muzej (1).jpg (84.66 KiB) Pogledano 10521 puta
Predivno zar ne ?
- Pomorski i povijesni muzej (2).jpg (88.77 KiB) Pogledano 10521 puta
i ove figure su prekrasne
Slika koja plijeni najviše pažnje.
Da mi je jedna takva.
Inače morao sam preskočiti ogradu da bi uslikao sliku ,postavljena je posjetiteljima da je gledaju skroz iz kosa.
da loše vide ili šta
Ulazimo u malu koncertnu dvoranu.
- DSC09441.jpg (232.5 KiB) Pogledano 10521 puta
Samuraj i vitez,tko je jači ?
Inače ovo je prostorija u kojoj se drže stara oružja.
Sve u svemu moja ocjena -4.Oduševljen sam najviše unutrašnjošću Guvernerove palače ,prekrasna je. Zaključak: ima zanimljivih stvari ali premalo stvari vezanih za naš grad .