Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Bark Conte Geza Szapary (1874)

Jedrenjaci Rijeke i Kvarnera
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4931
Teme: 171
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Bark Conte Geza Szapary (1874)

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 27.5.2022, 22:48

Jedrenjak bark Conte Geza Szapary

Napomenuli smo već u temi Bark Nemirna (1878), da su rijetke fotografije naših jedrenjaka. Naročito su rijetke fotografije naših jedrenjaka građenih u domaćim brodogradilištima.
Fotografije hrvatskih jedrenjaka građenih u stranim brodogradilištima i to dok su još bili u stranom vlasništvu, kao što su nava Miroslav (1853), nava The Lord Warden, nava Francesco Giuseppe, bark Contessa Hilda (1875), škuna Zagreb (1892), škuna Sveti Nikola (1920), lakše se nađu.

Zbog toga je zanimljivo vidjeti fotografiju iz Sveučilišne knjižnice u Washingtonu koja prikazuje jedrenjak Conte Geza Szapary na sidrištu u luci Seattle, država Washington. Vrijeme nastanka fotografije je između 1892. i 1904., fotograf je Wilhelm Hestler.
Slika prikazuje trojarbolni jedrenjak elegantnih linija trupa.

bark Conte Geza Szapary.jpg

O jedrenjaku je opširno pisano u knjizi “Onput kad smo partili” autora Radojice Barbalića i Ive Marendića.

U knjizi se navodi da je brod izgrađen u Kozulićevom škveru koji se nalazio u istočom dijelu današnje Brajdice.
U Lloydovom registru kao brodograditelj upisan je G. Brazzoduro. (Giacomo Brazzoduro to jest Jakov Brazzoduro).
U temi Riječka brodogradilišta, post br. 15 vide se lokacije brodogradilišta – uz ime Giacomo Brazzoduro upisano je Sušak. Pretpostavljam da je G. Brazzoduro tada djelovao na Kozuličevom brodogradilištu, možda ga je unajmio.

Obavijest u novinama Primorac od 7. studenog 1874. da je izgrađen bark Conte Geza Szapary:
Primorac, 7. studenog 1874.jpg
Primorac, 7. studenog 1874.jpg (14.27 KiB) Pogledano 1417 puta

O barku iz knjige “Onput kad smo partili” I.Marendića i R. Barbalića:

Jedrenjak je izgrađen za poznatu riječku brodovlasničku obitelj Kozulić. Ime Conte Geza Szapary dobio je po jednom od prvih riječkih guvernera, grofu Szaparyu.
Bark je porinut u more 07. listopada 1874. Drveni brod bio je dug 45,3 m; širok 8,92 m i visok 6,02 m; s tonažom od 593 BT.
Kao suvlasnici upisani su Kazimir Kozulić i njegov sin Vjekoslav. Nakon smrti Kazimira njegov dio prelazi na udovicu i šestero djece. Takvi suvlasnički odnosi ostali su do prodaje barka turskom državljaninu.

Bark Conte Geza Szapary na slici koju je naručio kapetan Eduard Perović kao uspomenu na svoje šestogodišnje zapovijedanje barkom; Adam 1899; privatno vlasništvo (iz knjige Onput kad smo partili)
bark Conte Geza Szapary-1.JPG

Na zapovjedi broda u trideset godina izmijenila su se šestorica kapetana. Prvi zapovjednik broda bio je Kazimirov sin Bela. Drugi je bio kapetan Vilim Dubravčić iz Otočca. Zatim su brodom zapovijedali redom Kostrenjani Franjo Šodić, Srećko Vranić, Eduardo Perović i posljednji kapetan Norbert Randić.

Jedrenjak je prevozio drva iz Rijeke za Siciliju, Francusku, Egipat, iz Sicilije sol za Burmu, iz dalekog istoka rižu za Europu.
Iz Engleske prevozi ugljen za Ameriku i kontinentalnu Europu, a iz američkih luka žito za Europu. Po žito za Englesku odlazi i u Crno more. Iz New Orleansa doprema u Europu pamuk preko Atlantika.
Za crnomorsku luku Batoumi prevozi iz Rijeke prazne bačve petroleja.
Odlazi i u Južnu Ameriku, u Buenos Aires.
Prevozio je, iako rjeđe, razne mješovite terete, fosfor, željezničke pragove.

1880ih prevozi također petrolej iz Amerike za Španjolsku.

Krajem 1886. godine na putu iz New Yorka u Lisabon brod je u nevremenu izgubio jednog mornara. Kapetan Šodić šalje brzojav o tome iz Lisabona u Rijeku ali očito ne smatra važnim navesti ime mornara. :shock:

Bark Conte Geza Szapary, Slika marinista Basila Ivankovića iz 1892., Pomorski muzej u Rijeci (iz knjige Onput kad smo partili). Na slici dolje je upisano ime kapetana Srećka Vranića.
bark Conte Geza Szapary-2.jpg
bark Conte Geza Szapary-2.jpg (151.39 KiB) Pogledano 1417 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4931
Teme: 171
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Bark Conte Geza Szapary (1874)

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 27.5.2022, 22:54

O kraju jedrenjaka

O kraju jedrenjaka pišu Barbalić i Marendić u knjizi “Onput kad smo partili” ovako: Bark Conte Geza Szapary prodat je 1904. godine turskom državljaninu iz Skadra. Kupoprodajni ugovor potpisan je 12. veljače 1904. Brod dobiva novo ime Massalah Bilalli (ovo je pogrešno - novo ime broda bilo je Masciala Bilali –op. Vežičanka).

Krajem ožujka, nekad riječki a sada turski jedrenjak, isplovio je iz Rijeke s teretom drva za Microvathyju (Grčka). Brodom je zapovijedao kapetan Salim Bilali.

Brod je slijedećih deset godina plovio istočnim Sredozemljem do početka Prvog svjetskog rata. Prije kapitulacije Crne Gore ukrcao je u luci Bari teret živežnih namirnica za crnogorsku vojsku.
U prosincu 1915. u napadu Austrijske ratne mornarice na luku Sv. Ivan Meduanski, pogođen je torpedom, te je potonuo u plićak.

Nakon okupacije Crne Gore, pomoćni brodovi Austrijske ratne mornarice oteglili su ga u Tivat na popravak. U proljeće 1920. dotegljen je u Kotor gdje je bio privezan uz operativnu obalu u blizini Gurdića.
Bilo je predviđeno da se brod otegli u Kraljevicu na popravak, međutim potonuo je na dno. Čini se da je problem bio u pitanju vlasništva pa je brod ostao na tom mjestu duže vrijeme.
U međuvremenu se rasušio i prevrnuo na bok dok nije sasvim propao. Uklonila ga je tek u proljeće 1935. godine uprava Pomorskog arsenala u Tivtu.

Na slijedeće tri slike vidljivo je propadanje broda uz obalu u Kotoru. (iz zbirke starih fotografija Kotora)

olupina u Kotoru-1.jpg
olupina u Kotoru-1.jpg (192.27 KiB) Pogledano 1416 puta

olupina u Kotoru-2.jpg
olupina u Kotoru-2.jpg (137.16 KiB) Pogledano 1416 puta

olupina u Kotoru-3.jpg
olupina u Kotoru-3.jpg (209.72 KiB) Pogledano 1416 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Jedrenjaci

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost