Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Donja Vežica / Podvežica

Grad Rijeka se sastoji od 34 mjesna odbora i 637 ulica. Zanimljivosti o nekom dijelu grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti. Imamo i sve ulice i kućne brojeve kvartova , pogledajte i saznajte pod koji mjesni odbor pripada vaša ulica te otkrijete po kome ulica nosi ime.
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Re: Donja Vežica / Podvežica

Post broj:#31  PostPostao/la Vežičanka » 29.8.2014, 23:40

Zanimljivo :bravo:

milic napisao:---- Živio u Gabrovšekovoj (ni dandanas ne znam kako se točno piše-ovako piše na osobnoj. Na kamenoj ploči na ulazu u ulicu je nekada pisalo Grabrovšeka.) ulici od 1965.-88.
....

Ja sam tu ulicu oduvijek znala kao Ulica Jože GRabrovšeka. Tako su je svi zvali. I oni koji su živjeli u njoj, vjerojatno jer je tako pisalo na ploči na početku ulice.
Izgleda da je ispravno Gabrovšek kada je tako napisano na više mjesta na internetu. :ne znam:
Inače postoji prezime Gabrovšek i Grabrovšek

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#32  PostPostao/la Vežičanka » 30.8.2014, 15:22

Još dvije stare zgrade nalaze se na Podvežici, ne daleko od žute kuće čudnog oblika. To je zgrada Mjesnog odbora Podvežica i ruševina pored nje.
Nalaze se preko ceste od Osnovne škole Podvežica i japanskog vrta ispred škole.

pogled na zapad:
zgrada MO Podvežica i ruševina (1).JPG
zgrada MO Podvežica i ruševina (1).JPG (156.49 KiB) Pogledano 8179 puta

pogled na istok:
zgrada MO Podvežica i ruševina (2).JPG
zgrada MO Podvežica i ruševina (2).JPG (190.87 KiB) Pogledano 8179 puta

pod br.1 je ruševina, pod br2. zgrada MO Podvežica:
Vežica kod osnovne škole.JPG
Vežica kod osnovne škole.JPG (111.76 KiB) Pogledano 8179 puta

Iste zgrade na Austrougarskom katastru iz 19.st:
AU katastar 19.st.JPG
AU katastar 19.st.JPG (45.83 KiB) Pogledano 8179 puta

MO Podvežica s južne strane
MO Podvežica (5).JPG
MO Podvežica (5).JPG (268.37 KiB) Pogledano 8179 puta

nekada je u zgradi djelovao Glazbeni tečaj, sada ne vidim više natpis.
MO Podvežica (3).JPG
MO Podvežica (3).JPG (150.81 KiB) Pogledano 8179 puta

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#33  PostPostao/la Vežičanka » 30.8.2014, 15:47

Ovako je to nekad izgledalo:
Lupis.jpg
Lupis.jpg (175.95 KiB) Pogledano 8178 puta

Ispred i oko današnje MO Podvežica bili su vinogradi. Današnja ruševina je očito bila gospodarska zgrada.
Slika je sa stranice MO Podvežica http://www.rijeka.hr/NijeNiPodvezica. Tekst dolje je sa iste stranice:

Spomenik na ta vremena je i zgrada Mjesnog odbora u Kvaternikovoj izgrađenoj 1859.u tadašnjem Lupiševu (prema vlasniku Franji Antonu Lupisu) za kojeg se ne zna da li je bio u rodu s Ivanom Lupisom – konstruktorom torpeda.Kao da je znao u kakvim smo dvojbama 11.rujna 08. na vrata nam je zakucao prapraunuk F.A.Lupisa gosp. Antonio Ippolito s dokumentom u kojem piše da je teren u siječnju 1826. godine kupio njegov prapranono te da je zgrada Mjesnog odbora sagrađena 1859.. Slučajno je pokucao na vrata Mjesnog odbora želeći vidjeti kuću svojih predaka.Od 1945. godine u njoj je bila knjižnica, od 1947. kulturno umjetničko društvo "Mladost" pod vodstvom Marijana Prašelja,glazbeni tečaj od 1961. pod vodstvom profesora Dušana Prašelja.

Nekadašnja gospodarska zgrada već dugo je ruševina:
ruševina Vežica.JPG
ruševina Vežica.JPG (264.84 KiB) Pogledano 8178 puta

Na mjestu vinograda ispred MO Podvežica danas su peterokatnice, kuće i parkiralište:
pogled na jug:
nekadašnji vinograd (1).JPG
nekadašnji vinograd (1).JPG (267.91 KiB) Pogledano 8178 puta

pogled na sjever, vidi se zgrada MO:
nekadašnji vinograd (2).JPG
nekadašnji vinograd (2).JPG (211.71 KiB) Pogledano 8178 puta

Još starih slika:
zgrada MO Podvežica nekad.jpg
zgrada MO Podvežica nekad.jpg (65.87 KiB) Pogledano 8178 puta

zgrada MO Podvežica nekad1.jpg
zgrada MO Podvežica nekad1.jpg (63.63 KiB) Pogledano 8178 puta

Zanimljiv balkon na zgradi MO
MO Podvežica (4).JPG
MO Podvežica (4).JPG (140.76 KiB) Pogledano 8178 puta

milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Post broj:#34  PostPostao/la milic » 30.8.2014, 17:16

Ma bravo Vežica! :gore
Vežica napisao:Spomenik na ta vremena je i zgrada Mjesnog odbora u Kvaternikovoj izgrađenoj 1859.u tadašnjem Lupiševu (prema vlasniku Franji Antonu Lupisu) za kojeg se ne zna da li je bio u rodu s Ivanom Lupisom – konstruktorom torpeda.Kao da je znao u kakvim smo dvojbama 11.rujna 08. na vrata nam je zakucao prapraunuk F.A.Lupisa gosp. Antonio Ippolito s dokumentom u kojem piše da je teren u siječnju 1826. godine kupio njegov prapranono te da je zgrada Mjesnog odbora sagrađena 1859.. Slučajno je pokucao na vrata Mjesnog odbora želeći vidjeti kuću svojih predaka.Od 1945. godine u njoj je bila knjižnica, od 1947. kulturno umjetničko društvo "Mladost" pod vodstvom Marijana Prašelja,glazbeni tečaj od 1961. pod vodstvom profesora Dušana Prašelja.

Iz ovoga meni i dalje nije jasno je li Lupiševo ičim povezano s Ivanom Lupisom. Meni izgleda da nije.
Inače, moj najhajitd prijatelj stanuje u Lupiševu, u kući izgrađenoj, čini mi se, četrdesetih, pa smo svojedobno vrtjeli tu temu. On čak ima ugovor na kojemu je potpis Lupisov, ali vjerojatno nekog sljednika F.A.jer je ugovor negdje iz četrdesetih XX. st.
Daj balu mali!

milic

Post broj:#35  PostPostao/la milic » 31.8.2014, 08:00

Adamić napisao:Slika
Podvežica...rekao bi 67-68,.

Radi se o godini izgradnje zgrade na sadašnjoj adresi M. Kontuša 22.

vežica 003.jpg
zgrada u Kontuševoj 22
vežica 003.jpg (231.46 KiB) Pogledano 8160 puta

vežica 006.jpg
kontuša 22
vežica 006.jpg (325.02 KiB) Pogledano 8160 puta

Zgrada je napravljena 1964.,

vežica 005.jpg
gp jadran kontuša 22
vežica 005.jpg (80.91 KiB) Pogledano 8160 puta

godinu kasnije nego što sam mislio. Ali i to govori o izuzetnoj efikasnosti onodobne stanogradnje. Zgrada do ove

vežica 004.jpg
zgrada kvaternikova 59
vežica 004.jpg (206.4 KiB) Pogledano 8160 puta

vežica 007.jpg
kvaternikova 59
vežica 007.jpg (323.23 KiB) Pogledano 8160 puta

na adresi Kvaternikova 59 je paralelno s ovom građena i isto su godište i isti je izvođač - GP Jadran Rijeka.

vežica 009.jpg
gp jadran kvaternikova 59
vežica 009.jpg (132.22 KiB) Pogledano 8160 puta

Zgrada u kojoj sam živio u Gabrovšekovoj (da, to je ipak pravi naziv ulice. Dobro znam da je bila tu, na istom mjestu kao i ova, kamena ploča s nazivom GRabrovšeka. Vide se tragovi postavljanja nove, ispravne ploče.)

vežica 002.jpg
ploča s nazivom gabrovšek
vežica 002.jpg (266.34 KiB) Pogledano 8160 puta

izgrađena je 1965. od istog građevinara. One dvije u Kvaternikovoj - preko puta škole, negdje 1963. Ma praktički cijeli ovaj kvart s tim, onda, novim kućama izgrađen je za 5-10 godina. Poštovanje građevinari! :bravo:
Daj balu mali!

milic

Post broj:#36  PostPostao/la milic » 31.8.2014, 08:07

P.S.
Bilo bi dobro dodati fotku Adamićevog posta br. 2 s teme o crkvi sv. Terezije na Podvežici gdje se vide ove zgrade u izgradnji. Ja probo, pa se... uvjerio da ne ide.
Daj balu mali!

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#37  PostPostao/la Vežičanka » 31.8.2014, 22:14

milic napisao:izgrađena je 1965. od istog građevinara. One dvije u Kvaternikovoj - preko puta škole, negdje 1963. Ma praktički cijeli ovaj kvart s tim, onda, novim kućama izgrađen je za 5-10 godina. Poštovanje građevinari! :bravo:

Fasade tih peterokatnica su kvalitetno izrađene. Ne vide se ljuštenja, oštećenja, što se za mnoge zgrade i nebodere izgrađene kasnije ne može reći.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Što se tiče ubacivanja slike iz drugih postova, treba kopirati lokaciju - desni klik mišem na tu sliku, pojavi se izbornik, kliknuti "Copy image Location", ili sličan tekst na hrvatskom, zatim klik na ikonicu "ubaci sliku" koja je iznad posta koji pišemo, "umetnite image"-tamo zalijepimo kopiranu lokaciju slike, na kraju kliknuti "Umetni u post" da umetnemo sliku gdje želimo.
Tako citiramo slike da se ne ponavljaju privitci.

milic

Post broj:#38  PostPostao/la milic » 1.9.2014, 07:41

Da, nisam baš jak u korištenju PC-ja. Uf! :ne znam:
Nadam se da ću se drugi put snaći. Hvala!
Daj balu mali!

reful
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#39  PostPostao/la reful » 19.1.2015, 09:13

Vežica napisao:...Ja zamišljam kako je to bilo dok još nije napravljena pruga i veliki nasip. Lijepo se moglo dolinom prošetati sve do mora...

Zanimljivo! Prije 150 godina Vežica je bila povezana s morem, a velikim nasipom na kojemu se nalazi pruga stvorena je umjetna prepreka prema moru. Ne tako davno izgradnjom državne ceste D404 nestale su i šetnice koje su vodile prema Dragi, brdu Solin i Kostreni tako da je danas Vežica pješački izolirana...

Pero guska
Libvrnia
Libvrnia

Post broj:#40  PostPostao/la Pero guska » 22.1.2015, 22:47

Pozdrav
ispričavam se ako je glupo pitanje koje je općepoznato, ali meni nije iako sam može se reći domaći na Donjoj Vežici zadnjih 34 godine. Zanima me kad je točno došlo do promjene naziva Donja Vežica u Podvežica i iz kojeg razloga?

Po mom mišljenju ako ne postoji više Donja Vežica onda ne bi trebala postojati ni Gornja.

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 22

Post broj:#41  PostPostao/la Fiuman » 22.1.2015, 22:54

Koliko znam Podvezica je tocno...ovo donja i gornja je moderniji naziv...

reful
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#42  PostPostao/la reful » 23.1.2015, 07:27

Meni isto nije jasno zbog čega se Donja Vežica preimenovala u Podvežica? Rođen sam ovdje i uvijek je bio naziv Donja Vežica, čak štoviše postojao je uopćeni naziv za Donju i Gornju Vežicu - "Vežica". Izraz "Podvežica" sam čuo od starih Vežičana ali mi nije bilo jasno na što su točno mislili. Moguće da se neki predio na Donjoj Vežici nazivao Podvežica? Uglavnom '90-ih je bila učestala pojava preimenovanja svega i svačega pa se tako netko dosjetio da se može preimenovati i Donja Vežica u Podvežica.
Možda je doista Podvežica neki povijesni naziv za ovaj prostor ali izraz "Donja Vežica" toliko se udomaćio među Vežičanima da ga se nije trebalo mijenjati.
A naziv "Gornja Vežica" u situaciji kad "ne postoji" Donja Vežica postao je besmislen...

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 22

Post broj:#43  PostPostao/la Fiuman » 23.1.2015, 07:50

Ono sto sam ja cuo jednom prilikom je da je prije Vezica se odnosilo na gornju,a podvezica na donju,a sada je to gornja i donja

reful
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#44  PostPostao/la reful » 23.1.2015, 08:09

Gornja Vežica je dobila ime prema ulici koja je do kraja '60-ih bila zapravo i jedina ulica na tom, u to doba slabo nastanjenom području. Mislim da se ulica Andrije Peruča prije zvala Donja Vežica pa se taj prostor tako i nazivao, dok se područje gornjih ulica - Kvaternikova, Brdo, Gabrovšekova itd. nazivao - Vežica... ali osnovna podjela bila je Gornja i Donja Vežica, a pruga je označavala granicu između ta dva područja.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#45  PostPostao/la Vežičanka » 23.1.2015, 08:33

Fiuman napisao:Ono sto sam ja cuo jednom prilikom je da je prije Vezica se odnosilo na gornju,a podvezica na donju,a sada je to gornja i donja

I ja mislim kao Fiuman na osnovu raznog materijala na koji sam godinama nailazila. Čini se da je Vežica bio naziv za brdo koje zovemo danas Vežički brijeg, a područje ispod tog brijega bi bila Podvežica.
Ovo nije posve sigurno.

U temi Riječka kartografija superinadecosala je dao kartu iz 1851. godine na kojem se vide nazivi

Gornja Vesicza
Comune Vesicze
Dolnja Vesicza

Slika

U narodnim novinama iz 1851. izašao je popis Riječke županije gdje vidimo naziv Podvežica

Župania riečka Narodne novine -1851.jpg
Župania riečka Narodne novine -1851.jpg (170.63 KiB) Pogledano 8042 puta

Izgleda da su se oba naziva upotrebljavala. Je li jedan bio više službeni, drugi narodn? U kojem je periodu prevladao jedan ili drugi? Ostaje tek da se prouči.

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kvartovi