Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Teritorijalne granice grada Rijeke (RASPRAVA)

Grad Rijeka se sastoji od 34 mjesna odbora i 637 ulica. Zanimljivosti o nekom dijelu grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti. Imamo i sve ulice i kućne brojeve kvartova , pogledajte i saznajte pod koji mjesni odbor pripada vaša ulica te otkrijete po kome ulica nosi ime.

Da li ste za to da se općina Kostrena pripoji gradu Rijeci ?

Da,naravno.
38
86%
Ne,ni u ludilu.
6
14%
 
Ukupno glasova : 44

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Teritorijalne granice grada Rijeke (RASPRAVA)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 12.8.2009, 09:19

Hrvatska ima 126 gradova i 429 općina više od Velike Britanije koja ima 15 puta više stanovnika.
U 429 općina zaposleno je više od 9000 ljudi.
Istovremeno više od pola općina ne uspije godišnje po stanovniku zaraditi ni minimalnu plaću.Prije 1992. godine bilo je oko stotinjak općina da bi se sada taj broj popeo na preko 400.
Hrvatska je tada mislila siromašnim dijelovima zemlje pomoći putem novosnovanih općina ,međutim većina žive kao paraziti na teret poreznih obveznika.

Rijeka je nastankom R.H. teritorijalno namjerno smanjena i neki dijelovi grada koji prirodno usko gravitiraju gradu su oduzeti i pretvoreni u općine.
Tako imamo općinu Kostrenu koja ima 3 897 stanovnika i koja bi živjela od državne pomoći da nema riječke industrije INA-Rafinarija nafte na Urinju, Termoelektrana Rijeka i Brodogradilište "Viktor Lenac" u Martinšćici . Njima je dobro u Kostreni dok im kaplje lova ,sad planiraju zaposliti još djelatnika u općini a šta imaju Riječani od svega toga ništa osim da se truju i za to ne dobivaju ni kunu. Meni je nepojmoljivo da grad Rijeka nema u svojem teritoriju glavne gradske subjekte.
Tu su općina Matulji koja ima preko 10.544 stanovnika a večina ih je zaposlena u gradu Rijeci.

Grad Rijeka je postao prenapučen i nema se više gdje širiti i zato je potrebno prigrad pretvoriti u grad što bi zadovoljilo Rijeku u narednih 80-100 godina.
Kada se kaže Rijeka onda se misli na područja koja prirodno gravitiraju Rijeci a to je područje od Opatije do Bakra, od Krka do Grobnika.
Pogledajmo malo sastav stanovništva okolnih općina i gradova blizu Rijeke.

128pzx.jpg
128pzx.jpg (40.46 KiB) Pogledano 13573 puta


GRAD
KASTAV
Broj stanovnika 8,891 Površina (km2 ) 11 Naselja 6

OPĆINA
KOSTRENA

Broj stanovnika 3 897 Površina (km2 ) 12 Naselja 19


OPĆINA
VIŠKOVO
Broj stanovnika 8 907 Površina (km2 ) 19 Naselja 7

OPĆINA
ČAVLE

Broj stanovnika 6 749 Površina (km2 ) 85 Naselja 10

OPĆINA
KLANA
Broj stanovnika 1 931 Površina (km2 ) 94 Naselja 5

Općina Matulji
Broj stanovnika: 10.544 (prema popisu stanovnika iz 2001.g.)

Znači da se pripoje svi oni Rijeci , grad bi imao oko 190 tisuća stanovnika. Povećao bi se gradski buđet te bi sigurno imao preko milijardu kuna za raspolaganje.
Grad bi imao više novaca za kulturu,sport i razne druge financijske zahtjevne projekte (knjižare,muzej,zološki vrt,koncerti,marine itd.). Međutim ovi nabrojani projekti dosta ovise i o gradskoj vlasti.Sdp koji je trenutno na vlasti u Rijeci svaki put na izborima Riječanima obećavaju razne projekte koje nisu sposobni za ispuniti. Tako imamo najružniji autobusni kolodvor u državi ,u biti sliči na sve osim na kolodvor.
To je normalno za očekivati kad znamo da se sve važnije odluku vuku iz središta stranke a to je Zagreb isti slučaj je i sa Hdz -om.
Zato Riječani kad izađete na izbore dajte glas nekoj lokalnoj stranci. Na ovim gradskim izborima 2009 mogli smo vidjeti samo starčiće koji su se prodali za 200 kuna vecu penziju i jedan obrok srdelica. Njima je dobro imaju vecu penziju a za ostale što ih briga.

Da zaključimo temu s općinama. Država je rekla da ce ukinuti preko 150 općina dali ce se naći koja iz PGŽ vidjet ćemo .

Možda bi mogli pustiti sve te općine i stvoriti još općina pa da nas sve zaposle! :D Naravno šalim se ali lijepo zvuči.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 28.9.2009, 13:50

Za Rijeku i okolicu najbolje bi bilo objedinjavanje urbanog područja od Mošćeničke Drage do Crikvenice, kako uz more, tako i u zaleđu te formiranje grada-regije.
Da li bi se zvala "Kvarnerska regija", "Liburnijska regija", "Primorska regija"ili "XY", druga je tema.
Tim spajanjem današnjih općina i gradova bi se povećali svi resursi novonastale regije, a smanjila administracija.Čini mi se da to i nije neka "nova ideja" i svako političko doba imalo je neke "svoje" regije.Naravno, budžet bi se povećao, ali bi se i dijelio na više dijelova, jer centraliziranjem novčana sredstva bi ostala samo na Korzu i imali bi nezadovoljstvo svih općina koje bi se pripojile i bile pod kapom Rijeka-regija.

Činjenica je da je sadašnje stanje za Rijeku neprihvatljiv, skučena i stješnjena polako izdiše, bez svog prirodnog zadeđa nema ponovnog zamaha ni u jednoj grani gospodarstva, tako ni napretka, kako Rijeke, tako i sadašnjih općina koje gravitiraju sa Rijekom, pa je i njima u interesu da se objedine i zajedno učine napredak.

Što se tiče spomenutih projekata (knjižare,muzej,zološki vrt,koncerti,marine itd.) ne znam ima li to ikakve veze sa spajanjem općina i sl.već sa voljom da se to i napravi.
Po meni ni u kakvoj vezi nije gradnja autobusnog kolodvora ili knjižnice ili marine ili dvorane, stadiona,... sa spajanjem općina, jer u ovo doba surovog kapitalizma ne može izgraditi takav objekt od davanja građana (porezi, prirezi, poklođene dnevnice k`o u socijalizmu i sl.), već na otvorenom natječaju javi se "majstor" sa šuškom u džepu (u slučaju HR može i za jednu kunu)i već unaprijed napravljenim planom kako će zaraditi 5-6 puta više.

No, ja kao totalni laik moguće je da sam u krivu, a iako važim za popriličnog optimistu, kada su u pitanju stvari kao projekti npr.novi bazeni, autobusni kolodvor, nova knjižnica, cesta ova, cesta ona..., tu sam totalni pesimista.U njima vidim samo interes pojedinaca, mutne poslove i mazanje očiju građanima.


ZAKLJUČAK: DA, za to sam da se općine koje prirodno gravitiraju na Rijeku pripoje i onda kao veliki nastupimo u svijetu, gdje ćemo biti jači i učinimo boljitak za nas i našu djecu!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 574
Teme: 23
Pridružen: 21.9.2009, 14:34

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#3  PostPostao/la Gost » 29.9.2009, 17:24

To bi bilo ljepo za Rijeku i korisno, pogotovo što se tiče buđeta i mogučnosti u razvoju, ali ja ne vjerujem da bi se Kostrenjani složili sa tom mogučnošću. Nisam siguran dali su još uvijek najbogatija općina u državi, ali su to sigurno bili prije par godina.
Imaju velike prihode od Viktora Lenca i INE i ne vjerujem da bi se oni toga odrekli.
Kada bi došlo do spajanja, svu tu lovu bi dobivala Rijeka, a Kostrena bi dobivala samo mrvice.

Kada smo već kod te naknade za okoliš (ili kako se već zove) koji dobiva Kostrena, dali je ikada Rijeka dobivala nešto slično od INE, 3.Maja i ostalih industrija u općini Rijeka. Ne vjerujem baš!!

Vjerovatno bi isto tako propala za Kostrenu a i za Rijeku mogučnost dobivanja te love, jer ne vjerujem da bi Rijeka uopće tražila tako nešto od industrije koja i tako propada.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 9.1.2010, 05:23

Kako bi po meni trebala izgledati Rijeka :zastava: ,Rijeka bi onda kao i prije imala negdje oko 200 000 stanovnika . Imala bi planski u zaleđu smiještenu industrijsku zonu, marinu blizu centra grada , elitne hotele i kuce na području Bivia odnosno Preluke , komercijalnu zonu na potezu od brodogradilišta 3 Maja pa sve do kuda je bilo indust.postrojenje nafte "Mlaka" i imala bi još jedan barem jedan veci park u blizini središta grada kao i svaka strana grada bi imala malu oazu gdje se građani mogu doci nakon posla odmoriti i prošetati :D :putopisac: i napravio bi na potezu gdje ce biti buduci autobusni kolodvor jedan veliki toranj u obliku torpeda nesto slično kao Eiffelov toranj u Parizu gdje bi ga došli posjecivati turisti iz cijelog svijeta. Imam još puno toga u glavi ali to je ovako ukratko. :pušiti:

rijeka2w.jpg


Ovakav plan bio bi Rijeci dovoljan u narednih pa usudio bi se reci i 100 godina ,naravno Rijeka ako želi biti u rangu suvrmenih metropola trebala bi imati razvijen i zeljeznički promet , stavljanje gradskih vlakova u službu prijevoza putnika to je svakako od prioriteta u buducnosti.

Eto nakon pisanja okrenes se prema prozoru i vidis stvarnu realnost u Rijeci i odmah shvatis da sam sve ovo sto sam napisao samo plod moje mašte. :lol:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 11.5.2010, 15:51

Općina Kostrena - Aleja bogataša
Imaju rafineriju, termoelektranu, elektranu i brodogradilište. Pomorska su ‘nacija’. Žive u blagostanju

Općina Kostrena, koja se prirodno nastavlja na Rijeku na istočnom dijelu, poprilično je profitirala administrativnom podjelom jedinica lokalne samouprave kojom je Rijeka puno toga izgubila i usput ostala najmanji grad u Primorsko-goranskoj županiji.

Naime, na samo osam i pol kilometara dužine, na koliko se Kostrena proteže uz more, smještena su tri važna industrijska subjekta - Inina rafinerija, HEP-ova termoelektrana i brodogradilište “Viktor Lenac”.

Zbog tolike koncentracije industrije na malom području Kostrena, “bez da je orala ili kopala”, nosi laskavu titulu najindustrijaliziranije općine u Hrvatskoj.

Upravo su te kompanije nositelji općinskog proračuna jer donose trećinu prihoda.

Bogati pomorci

Proračun Kostrene ove godine iznosi 63,6 milijuna kuna, što je prilično velik novac za općinu od 3987 stanovnika. Od toga, 18,1 milijun donosi Ina, koja na 300 hektara zauzima trećinu površine općine, a HEP i Lenac participiraju sa po 1,1 milijun.

Zahvaljujući industriji, Kostrenu recesija nije pogodila. Dapače, u najnovijem rebalansu proračuna povećali su ga za čak 420 tisuća kuna, jer je ostvaren višak planiranih prihoda.

Ostatak proračuna dobrim dijelom puni i naknada za korištenje prostora elektrane, koja se, ovisno o godini, zna popeti i na 10 milijuna kuna, a tu su, naravno, i porezi i prirezi, kao i prodaja zemljišta.

Kostrena je općina s dugom pomorskom tradicijom, pa je i načelnik Miroslav Uljan kapetan. Osim njega, tu živi čak 200 kapetana.

Naravno, ima i pristojan broj brodskih časnika i običnih pomoraca, a radi se o ljudima koji i više nego dobro zarađuju.

Upravo zbog toga Kostrena je naselje u kojem dominiraju velike lijepo uređene obiteljske kuće s okućnicama.

Podatke o broju nezaposlenih u općini nismo mogli dobiti jer ih Zavod za zapošljavanje ne obrađuje. No, te brojke ionako nisu odraz realnog stanja jer supruge mnogih pomoraca ne rade zato što njihovi muževi zarađuju sasvim dovoljno.

Paradoksalno je da je, unatoč tolikoj koncentraciji “zagađivača”, Kostrena i turistički vrlo atraktivna.

Krcate plaže

To može zahvaliti prekrasnom šetalištu uz more Žurkovo, uz koje se nalaze jako lijepe plaže. One su ljeti krcate i čini se da nikome ne smeta što s plaže, s jedne strane, gledaju na dimnjak termoelektrane, a s druge na dok i dizalice Viktora Lenca.

Iako donedavno nije imala urbanističkog plana, tržište nekretnina u Kostreni buja. Cijene zemljišta na najatraktivnijem području, u prvoj zoni uz more, kreću se od 200 do vrtoglavih 250 eura po kvadratu.

Na prvoj liniji iznad mora nalazi se nešto što se naziva “aleja bogataša”. Tu su svoje vile sagradili tajkuni, poput bivšeg direktora Riječke banke Ivana Štokića, bivšeg direktora Jadroagenta Borisa Brnelića ili Vladimira Brusića, bivšeg direktora Trećeg maja.

Tu je i kuća doktora Ognjena Šimića, osuđenog za primanje mita, trenutačno “u bijegu” u Sarajevu.

Raste broj stanovnika

- S pozicije općinskih prihoda zadovoljni smo što ovdje žive bogataši. Koja je osnova njihova bogatstva, to je drugi par rukava - kaže Miroslav Uljan.

U cijeloj priči o Kostreni najgore su prošli oni koji žive na Urinju. Tim se područjem svako toliko širi nesnosni smrad iz obližnje rafinerije i termoelektrane, a s obzirom na te okolnosti, zemljišta baš i nisu na cijeni.

Broj stanovnika u Kostreni raste svake godine.U školi je 300 učenika, no puno roditelja upisuju djecu u riječke škole jer im je tako lakše zbog posla. Sva ova “sreća” na samo je pet minuta autom od Rijeke.

Za svako dijete gotovo 5000 kuna

Na što se troši proračunski novac? Načelnik Miroslav Uljan zadovoljan je što može ponuditi odgovore koji su primjer uspješne samouprave - sagradili su veliku sportsku dvoranu, novu školu, novi vrtić, obnovili su zgradu stare škole, dvije čitaonice, dva groblja, napravili su 25 kilometara kanalizacijske mreže.

I to nije sve.

- Imamo dobar socijalni i zdravstveni program. Subvencioniramo vrtiće, tako da općina pokriva čak osamdeset posto cijene, a roditelji samo dvadeset posto. Obitelji s troje i više djece imaju besplatan vrtić i sve što je vezano za školovanje, rodilje dobivaju 2500 kuna plus godinu dana dojilačke potpore koaj iznosi 200 kuna mjesečno - nabraja ponosni načelnik Uljan.

graf1272442s0.jpg

graf2272443s0.jpg
graf2272443s0.jpg (64.17 KiB) Pogledano 13573 puta-----------------------------------------------------------------------------
Tko nas je dijelio meni je neshvatljivo da Kostrena koja se svakom Riječaninu podrazumijeva kao dio Rijeke da nije naša.
Inače stranka koja drži općinu Kostrenu je PGS točnije načelnik Miroslav Uljan . Ajde bolje nego SDP ili HDZ.
Prema najnovijim inforamcijama nemaju novaca za uređenja plaža ni ove godine a najbogatija su općina u Hrvatskoj. U svakom slučaju pohvalno je što rade na socijali i izgradnji objekata ali više bi volio vidjeti tu općinu u sastavu Rijeke jer to je naprimjer kao muž i žena kad spoje svoju plaču odmah je život kvalitetniji i lakši zar ne ?
Inaće općine služe da bi se lakše osvajale kupovinom glasova. Zato ih toliko mnogo ima.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#6  PostPostao/la gost » 18.5.2010, 11:42

Adamić napisao:Kako bi po meni trebala izgledati Rijeka ...

Na tvojoj karti je jedan (nadam se slucajan) detalj. "Elitna" zona od Bivia do Preluke.
Nadam se da ne mislis na tom potezu ikakvu stambenu ili stambeno-poslovnu izgradnju. To je zeleni pojas i neka tako ostane za vavik !
Ne treba mi da se neki novopeceni bogatasi sepure i razmecu u tom elitnom dijelu.
Inace, niti sadasnji detaljni plan uredenja nije los (vidi na stranicama grada). U pitanju je uvijek realizacija i (ne)postivanje zakona. A u tome smo majstori :lol:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 18.5.2010, 12:59

Ne znam do kuda je točno zeleni pojas ali grad razmišlja, ima već neke planove o tom zemljištu na koje ja mislim.

:arrow: http://www.novilist.hr/2010/05/17/zanim ... eluk-.aspx

prelukicostabella2010.jpg
prelukicostabella2010.jpg (158.25 KiB) Pogledano 13573 puta

Kostabela

Kada kažem na elitnu zonu .Onda mislim na skupocjene vile i sve ostalo što se viže uz njih.

Ne vidim šta ima tu loše, svaki malo bolji grad ih ima. Zašto ne bi onaj koji ima viška novca došao na našu obalu i tu se skrasio. Sigurno ce više popunit gradski proračun nego neki tamo običan šljaker. Naravnouz uvjet da postoji prethodno detaljan urbanistički plan gdje se može graditi a gdje ne.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Marin
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 128
Teme: 10
Pridružen: 8.5.2010, 12:15

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#8  PostPostao/la Marin » 18.5.2010, 13:13

i ne samo kostrena, i bakar treba, i buduca podrucja rijecke luke na krku, sve bi to moralo bit administrirano iz rijeke, da ima logike

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 18.5.2010, 13:28

Marin napisao:i ne samo kostrena, i bakar treba, i buduca podrucja rijecke luke na krku, sve bi to moralo bit administrirano iz rijeke, da ima logike


Normalno Marine.Ti si moj čovjek ! :zastava: Pa grad treba imati svoje zaleđe. To svako dijete zna.

Ne može se nijedna luka na svijetu razvijati bez industrijog zaleđa i dobre prometne povezanosti. To neki ljudi ne shvačaju. Ne može Rijeka biti skučena u 5 m2.
Što se tiče povezanosti autocestu imamo ali željeznica nam vapi za ualganjima. Priča se o novoj pruzi ali teška su vremena u HŽ-u, ali vjerojatno ima nade jer željeznice pate za modernom tehnologijom.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#10  PostPostao/la nikola » 19.5.2010, 09:16

Marin napisao:i ne samo kostrena, i bakar treba, i buduca podrucja rijecke luke na krku, sve bi to moralo bit administrirano iz rijeke, da ima logike

Ima logike i ja sam za, no, nije li gradska administracija servis građana (pardon, to je u svijetu-kod nas je to kasta nedodirljivih)?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Marin
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 128
Teme: 10
Pridružen: 8.5.2010, 12:15

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#11  PostPostao/la Marin » 19.5.2010, 10:51

samo da usporedimo:
Rijeka 44km²
Split 63 km2

Koper 311 km² <<<

Trieste 84,49 km²

Genova 243 km²
Rimini 134 km²
Ancona 123 km²
Bari 116 km²
Livorno 104 km²

Nice 71 km²

Almeria 295 km²
Gijon 181 km²

Brugge 138 km²

Lubeck 214 km²
Kiel 118 km²

Szscecin 301 km²
Gdansk 262 km²

AAlborg 139 km²
Arhus 91 km²

Malmo 335 km²

Bergen 465 km²
Trondheim 587 km²

Klaipeda 110 km²

Varna 238 km²

Constanta 124 km²to su vise manje sve gradovi nase velicine ili jako slicnih prilika,
inace..

Rotterdam 319 km²
Hamburg 755 km²
Antwerpen 204
Bremen 326
Dover 314
Valencia 134
Felixtowe (suffolk coastal district) 891

Lisabon 84 km²
Barcelona 101

Pula 41 km²
Zagreb 162 km²

a ovo su nasi gradovi prijatelji (slicnog ili manjeg broja stanovnistva)
Linz 96 km²
Rostock 181 km²
Faenza 215 km²
Jalta 283 km²
Neuss 99 km²
Bitola 422 km²

ima sta drugog za dodat? o da, da 90% tih gradova zna imat puno naseljenije zaledje i demografski pritisak sa strane okolnih opcina, dok mi imamo tri sela i zelenu pustinju.. :)

Ima logike i ja sam za, no, nije li gradska administracija servis građana (pardon, to je u svijetu-kod nas je to kasta nedodirljivih)?

ne, nego su oni nasi zaposlenici :zastava:

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 19.5.2010, 11:09

Od ove usporedbe izdvojio bi Trst, koji je nama najbliži.
Nije ni duplo veća kvadratura, a jači su 100 puta.
Dakle nije samo do toga.Evo i članak sa RD koji zorno pokazuje odnos "naših zaposlenika" i "njihovih zaposlenika":

Gradska administracija u 9 godina nabujala 41 posto


Trend bujanja administracije u posljednjih desetak godina nije zaobišao ni Grad Rijeku. Tako je u razdoblju od 2000. do 2009. godine broj zaposlenih u gradskoj upravi skočio za čak 41%, odnosno s 316 na 446 osoba. Rashodi za plaće su u istom razdoblju skočili za nešto manje od 100%. U ove brojke nisu uključeni ostali korisnici proračuna poput dječjih vrtića i vatrogasaca kao ni zaposlenici u komunalnim poduzećima. Trend bujanja troškova administracije je najzamjetniji upravo u zadnje dvije godine za vrijeme kojih je proračun narasao za 5,10%, a rashodi za plaće zaposlenih u gradskoj upravi za čak 32,58%. Broj zaposlenih je u istom razdoblju skočio za preko 15%.

Iz grada u svoju obranu poručuju kako se broj zaposlenih povećavao zbog decentralizacije izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola te uvođenja komunalnog redarstva. Ipak, radi se o tek simboličnoj decentralizaciji i postavlja se pitanje na koliko bi zaposlenika po gradskim ocima nabujao gradski servis kada bi decentralizacija bila stvarna i došla na razinu razvijenih zemalja EU.

Zanimljivo je da je istovremeno broj stanovnika u Rijeci prema policijskim podacima od 2000. do 2007. godine pao za 7 tisuća gradjana koji su odselili iz Rijeke pa ispada da se broj zaposlenika gradske uprave kreće obrnuto proporcionalno u odnosu na broj stanovnika kojem bi trebala pružati usluge.

Grad Rijeka po ovakvim brojkama nije nikakva iznimka unutar Hrvatske, mnoge jedinice lokalne samouprave stoje i mnogo gore. Pravi razmjeri neefikasnosti vidljivi su tek kada se napravi usporedba s gradovima poput susjednog Trsta ili po veličini Rijeci bliskog Maribora čije su gradske uprave svojim građanima dvostruko jeftinije. Udio plaća i materijalnih rashoda za zaposlene izravno u upravi u riječkom proračunu je na razini od 10,7 posto za razliku od Maribora ili Trsta gdje se isti troškovi godinama kreću na razini nižoj od 5 posto. (dankošvorinić)

Dakle, Rijeka se treba širiti, ali gospodarski!
Zapravo, sada kad sam ponovo pročitao tvoj post, shvatio sam da isto mislimo, ti nigdje nisi napisao da treba administracija rasti već da sve treba biti administrativno upravljano iz Rijeke,a ja sam shvatio da govoriš o rastu administracije. :oops:
:pozdrav:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 29.8.2010, 12:10

Ind.zone

kukuljanovo.jpg
kukuljanovo.jpg (140.73 KiB) Pogledano 13591 puta

Meni jedna od najljepših cesta tu se nalaze brojni trgovački, poslovni, skladišni te proizvodni prostori kao što su Lidl, Bauhaus i Lesnina, Pevec itd...

Nije ni čudno da nazadujemo kad nemamo još industrijske zone u pravom smislu !

Nema razvoja Rijeci ako se teritorijalno ne proširimo , preskučeni smo na samo 44 km2.

Nepojmljivo mi je da jedna industrijska zona kao što je Kukuljanovo koja je na nekih 8 minuta udaljena od "centra" Rijeke ne spada pod Rijeku. Lova se zato slijeva u grad Bakar ali ne mogu oni pratit investicije jer proračun im to ne dozvoljava. Pazi oni nose ime "grad" onda ako su grad neka ne dolaze u riječku bolnicu , pa valjda njihov grad treba imati svoju bolnicu ,škole itd. :lupiti: Nema logike se zvati gradom ako to nisu.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#14  PostPostao/la gost » 29.8.2010, 12:40

Politika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Grad Rijeka i općine

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 29.8.2010, 12:43

ilirija napisao:Politika


Da znam. Dok im Europa ne kaže da tako više ne može. Zato i razmišljaju sad da smanje županije i općine koje žive na državnoj sisi.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Kvartovi

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost