Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zgrada Pomorskog fakulteta u Rijeci

Najstarije zgrade u našem gradu. Neke zgrade na sebi imaju pisani dokaz o godini gradnje - bilo iznad ulaza, bilo u hodniku iza vratiju pa dobro gledajte ;)
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Re: Zgrada Pomorskog fakulteta u Rijeci

Post broj:#31  PostPostao/la milic » 18.2.2016, 13:42

Vežičanka napisao:Užasno izgleda! :šok
:gore

Adamić napisao:Hahaha meni ok.
:dole

Ovo bi se moglo nazvati sukob generacija. :lol:
Daj balu mali!

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Post broj:#32  PostPostao/la Vežičanka » 18.2.2016, 14:03

Miliću generacijo, ja bih ipak rekla da je sukob mišljenja više nego generacija.

Ona zgrada sama po sebi nova nakalemljena i nije loša kad bi bila negdje drugdje. Ovdje ne poštuje graditeljsku baštinu, ne uklapa se, narušava sklad i još toga bi se dalo nabrojati.

Nema taj arhitekt poštovanja prema riječkoj kulturnoj baštini ni malo.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Post broj:#33  PostPostao/la Adamić » 18.2.2016, 21:10

:lol:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Rodoslovac
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#34  PostPostao/la Rodoslovac » 3.12.2017, 22:36

Prije Pomorskog fakulteta u ovoj zgradi bila je Učiteljska škola. mislim da je to trajalo od vremena njezinog preseljenja iz Kastva pa do useljenja Više pomorske škole kasnije unaprijeđene u sadašnji fakultet. Osnovna škola je po svoj prilici služila za vježbaonu budućim učiteljima.

giovanni
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 2

Post broj:#35  PostPostao/la giovanni » 6.4.2019, 23:17

Rodoslovac napisao:Osnovna škola je po svoj prilici služila za vježbaonu budućim učiteljima.

Ne znam kako je bilo u vrijeme kad je tu bila učiteljska škola. Ja sam pohađao OŠ Matteotti krajem šestdesetih i početkom sedamdesetih godina, kad smo dijelili zgradu sa tadašnjom Višom Pomorskom školom. Škola nije bila nikakva vježbaona, bilo je učitelja svih generacija, daleko od toga da bi bili samo mladi učitelji koji su tu stjecali praksu.

luce
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#36  PostPostao/la luce » 7.4.2019, 15:26

Rodoslovac napisao:Prije Pomorskog fakulteta u ovoj zgradi bila je Učiteljska škola. mislim da je to trajalo od vremena njezinog preseljenja iz Kastva pa do useljenja Više pomorske škole kasnije unaprijeđene u sadašnji fakultet. Osnovna škola je po svoj prilici služila za vježbaonu budućim učiteljima.

Kakva "vježbaona"?? Ja sam išla u Matteotti, neki stariji učitelji su bili godinama tamo, odlični po znanju.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#37  PostPostao/la Adamić » 13.4.2019, 17:51

Pomorski fakultet u Rijeci, prva i najznačajnija institucija visokoškolskog obrazovanja u djelatnosti pomorstva u Republici Hrvatskoj te najstarija visokoškolska obrazovna institucija na Sveučilištu u Rijeci, tijekom 2019. godine obilježava 70 godina postojanja.
https://www.pfri.uniri.hr/web/hr/70_godina.php
Pomorski fakultet  Rijeka  najstariji u Hrvatskoj  .jpg

04.04.2019.- 1949.
Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci najstarija i najznačajnija visokoškolska i znanstveno-istraživačka ustanova u pomorstvu u Republici Hrvatskoj.

The Faculty of Maritime Studies of the University of Rijeka is the oldest and the most significant higher education, scientific and research institution in the area of maritime affairs in the Republic of Croatia. :zastava:

Osnovan je 1949. godine kao viša pomorska škola, a od 1992. godine naziv mu je Pomorski fakultet. Na njemu je diplomiralo više od 13.550 studenata iz Hrvatske i još tridesetak država svijeta, obranjena su 127 znanstvena magistarska rada i više od 100 doktorskih disertacija.
(1949.-2019.) Tijekom svih tih godina, fakultetskim hodnicima su prolazili mnogi velikani, i među studentima i među profesorima. Tako je, primjerice, najmlađi zapovjednik LNG broda kompanije SHELL Darian Turk zapovjednikom postao sa svega 30 godina starosti, a bivši je student Pomorskog fakulteta. Na istom Fakultetu studirao je i kapetan Denis Bonetta, prvi zapovjednik koji je samostalno, bez pomoći ledolomaca, preplovio Arktik, a moćnom klubu bivših studenata pridružuje se i Velibor Krpan, prvi zapovjednik koji je preuzeo tada najveći kontejnerski brod na svijetu

Svoje korijene vuče iz 1866. godine, no službeno obilježava 70 godina postojanja.

Početci pomorskog obrazovanja u Rijeci sežu u 1857., kada je otvorena → Mornarička akademija koja je u Rijeci neprekidno djelovala 1866−1914., a upisivali su je polaznici iz čitave Austro-Ugarske Monarhije.

Gledaj na youtube.com

Uvršteno u rubriku "100 činjenica o gradu Rijeci". :zastava:

Ana
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#38  PostPostao/la Ana » 14.4.2019, 00:30

luce napisao:
Rodoslovac napisao:Prije Pomorskog fakulteta u ovoj zgradi bila je Učiteljska škola. mislim da je to trajalo od vremena njezinog preseljenja iz Kastva pa do useljenja Više pomorske škole kasnije unaprijeđene u sadašnji fakultet. Osnovna škola je po svoj prilici služila za vježbaonu budućim učiteljima.

Kakva "vježbaona"?? Ja sam išla u Matteotti, neki stariji učitelji su bili godinama tamo, odlični po znanju.

Ja sam isto išla u "Matteotti" u Ia vježbaonicu Učiteljske škole, a maturanti te škole su nam često držali nastavu. Zato su u taj razred stavili više boljih učenika ( a u ostalima ih je zato bilo manje). Kako su nagrađeni najbolji budući učitelji? Tako sa smo trčali za njima i skakali na njih. Učiteljska škola je bila u istom krilu kao i škola "Matteotti", a Pomorska škola mi se čini u zapadnom dijelu zgrade. Najprije je otišla Učiteljska škola u zgradu I gimnazije, onda je ukinuta Matteotti, pa se Pomorska škola proširila na čitavu zgradu, negdje sedamdesetih.

giovanni
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#39  PostPostao/la giovanni » 14.4.2019, 12:37

Ana napisao:
luce napisao:

Ja sam isto išla u "Matteotti" u Ia vježbaonicu Učiteljske škole, a maturanti te škole su nam često držali nastavu. Zato su u taj razred stavili više boljih učenika ( a u ostalima ih je zato bilo manje). Kako su nagrađeni najbolji budući učitelji? Tako sa smo trčali za njima i skakali na njih. Učiteljska škola je bila u istom krilu kao i škola "Matteotti", a Pomorska škola mi se čini u zapadnom dijelu zgrade. Najprije je otišla Učiteljska škola u zgradu I gimnazije, onda je ukinuta Matteotti, pa se Pomorska škola proširila na čitavu zgradu, negdje sedamdesetih.

Kad je to bilo? Ja se ne sjećam Učiteljske škole, a kao što sam već napisao, pohađao sam "Matteotti" krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, točnije od 1967 do 1973.

Ana
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#40  PostPostao/la Ana » 14.4.2019, 15:18

Od 1959 do 1967.

luce
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#41  PostPostao/la luce » 14.4.2019, 18:37

Ni pod razno se ne mogu sjetit nekih "maturanata" (pod kraj te Učiteljske). Imali smo stalno iste učitelje, i razrede sa oko 30-34 učenika, niti tog posebnog razreda odličnjaka, sama sam imala skoro do kraja odličan uspjeh.
Ali, u redu, možda je na početku 60.-tih bilo tako.

monkey
Gost
Gost

Post broj:#42  PostPostao/la monkey » 31.12.2020, 07:34

pomorski fakultet sredinom 1930-ih
pfri sredina 1930-ih.jpg
pfri sredina 1930-ih.jpg (121.03 KiB) Pogledano 11335 puta

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Post broj:#43  PostPostao/la Vežičanka » 31.12.2020, 11:27

Odlično!

U temi Povijest riječkih dječjih vrtića i ubožnica, post br.11, postavila sam tu fotografiju, a nisam znala gdje je slikano.
Sad znamo.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#44  PostPostao/la Adamić » 17.6.2023, 09:41

Za mnoge koji su išli u ovu školu , ovo će biti predivna fotografija. :srce

osnovna škola Matteotti Rijeka.jpg

Sasvim lijepo i pristojno su svi obučeni. :gore

giovanni
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#45  PostPostao/la giovanni » 18.6.2023, 11:16

Sasvim lijepo i pristojno su svi obučeni.

Pa uvijek su nam na kraju godine rekli da ćemo se slikati i da se lijepo obučemo taj dan.

PrethodniSljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: do 1900. te