Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zgrada Pomorskog fakulteta u Rijeci

Najstarije zgrade u našem gradu. Neke zgrade na sebi imaju pisani dokaz o godini gradnje - bilo iznad ulaza, bilo u hodniku iza vratiju pa dobro gledajte ;)
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Zgrada Pomorskog fakulteta u Rijeci

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 6.9.2010, 12:14

Sa vrlo prometne ulice koja nosi ime najpoznatijeg New Yorkškog gradonačelnika, a prije toga našeg sugrađanina Fiorello La Guardia i ulice koja je na svom vrhu imala sinagogu, koja je davno prije u svom nizu imala gradsku bolnicu, skrenuo sam uskim prolazom ispod rampe i našao se u dvorištu zgrade, koja obučava naše mladiće za život na moru, makar teoretski.
Kao i drugdje, i tu su automobli preuzeli "vlast", pa je cijelo dvorište zapravo jedno veliko parkiralište.
Ipak, ima par detalja koji ga izdvajaju i to ću probati prezentirati.
Uslaskom na dvorište, desno se nalazi admiralsko sidro i brodski vijak - propela, koji su uokvireni starim brodskim lancem.Šteta da nema podataka sa kojeg je to broda.
pomorski faks rijeka sidro.jpg
pomorski faks rijeka sidro.jpg (112.54 KiB) Pogledano 11287 puta

pomorski fakultet rijeka (1).jpg
pomorski fakultet rijeka (1).jpg (136.36 KiB) Pogledano 11182 puta

na drugoj strani, uz vrata kojima se ulazi u fakultet, stoji sidro i bitva.Bitva je naših ruku djelo, Vulkan - Rijeka ga je načinila 1965.godine
pomorski fakultet rijeka (2).jpg
pomorski fakultet rijeka (2).jpg (100.83 KiB) Pogledano 11182 puta

pomorski fakultet rijeka (3).jpg
pomorski fakultet rijeka (3).jpg (102.02 KiB) Pogledano 11182 puta

pomorski fakultet rijeka (4).jpg
pomorski fakultet rijeka (4).jpg (128.54 KiB) Pogledano 11182 puta

A na zidu koji vodi na gornje dvorište, na nosačima, u kutu, neprimjetno visi nekada ponosni uradak tvornice Torpedo - projektil, sa oznakama, najočuvaniji kojega sam vidio.Čak nije ni grafitima prešaran!
sam03961280x768.jpg
sam03961280x768.jpg (112.9 KiB) Pogledano 11503 puta

sam03921280x768.jpg
sam03921280x768.jpg (168.33 KiB) Pogledano 11503 puta

sam03941280x768.jpg
sam03941280x768.jpg (93.64 KiB) Pogledano 11503 puta

sam03931280x768.jpg
sam03931280x768.jpg (139.43 KiB) Pogledano 11503 puta

tu je postavljena replika drvene palube, sa svim svojim elementima, jedino je jarbol trenutno na restauraciji, a na njegovo mjesto naboli su je automobilsku gumu.Obećao sam vratiti se kada renoviraju i nanovo postave jarbol.
sam03971280x768.jpg
sam03971280x768.jpg (88.43 KiB) Pogledano 11182 puta

sam03981280x768.jpg
sam03981280x768.jpg (107.33 KiB) Pogledano 11283 puta

Kratak je ovo putopis, tek da se svi upoznaju sa zanimljivostima koje ovo dvorište nudi.Krećući se ovim dvorištem, pomalo sam se osjećao kao da sam ispred guvera.Samo što su tu eksponati očuvani!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Re: dvorište pomorskog fakulteta

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 6.9.2010, 12:58

Odlična kratka reportaža. :bravo: Opet si bio blizu mene. :putopisac: :gore :zastava:

Ovo je potvrda da sidro sa bojnog broda “Emanuele Filiberto“ nije kod Pomorskog fakulteta Rijeka, kao što su neki pričali.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 6.9.2010, 13:07

Adamić napisao:Odlična kratka reportaža. :bravo: Opet si bio blizu mene. :putopisac: :gore :zastava:

Ovo je potvrda da sidro sa bojnog broda “Emanuele Filiberto“ nije kod Pomorskog fakulteta Rijeka, kao što su neki pričali.

Sidro sa tog talijanskog broda je 3 puta veće od ovoga u dvorištu.Nema veze jedno sa drugim.Ipak, trebalo bi pisati porijeklo ovih sidara i propele.Šteta da nemamo nikoga sa pomorskog faksa da nam to istraži i uredi.Navodno je jedan stariji profesor sa faksa veliki ljubitelj tih stvati, starinai Rijeke, koji je to potaknuo.Kada bi znali koji profesor, znali bi i otkuda sidra!
P.S.Crvena rečenica za onoga sa pom.faksa!!!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 6.9.2010, 13:10

Da , mogu pitati ali ništa ne obećavam. :gore :zastava:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 6.9.2010, 13:12

Adamić napisao:Da , mogu pitati ali ništa ne obećavam. :gore :zastava:

Desno u kutu dvorišta je neki lik, da li tamo stanuje ili ima ured, ne znam, on mi je rekao za tog profesora, ali sam ja zaboravio ime.Mižeš njega pitati.

rijeka53

Post broj:#6  PostPostao/la rijeka53 » 6.9.2010, 16:32

:pozdrav: .... ajme, da parkiraliste dvoriste, a koliko generacija igralo granicara i marendavalo tamo,
a i kibicirali deckice sa faksa, koji je onda bio samo u produzetki OS "Matteotti" :mrgreen:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 6.9.2010, 16:34

rijeka53 napisao::pozdrav: .... ajme, da parkiraliste dvoriste, a koliko generacija igralo granicara i marendavalo tamo,
a i kibicirali deckice sa faksa, koji je onda bio samo u produzetki OS "Matteotti" :mrgreen:

Sigurno su ti to bili lijepi dani.

rijeka53

Post broj:#8  PostPostao/la rijeka53 » 6.9.2010, 20:04

:mrgreen: ..... dani mladosti su sima najlipci, bezbrizni i razigrani.....samo mislis kako se igrati ahhhhhhhhhhh.... :srce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 11.2.2011, 12:14

SMRT STABALA U JEDNOM DANU U POVIJEST OTIŠLE DVIJE PLATANE, NA BRAJDI I U ULICI LIPA
»Edupoint« umjesto stoljetne platane
Na mjestu platane u dvorištu Pomorskog fakulteta bit će uređeno natkriveno sastajalište studenata s klupicama, bežičnim internetom ...

Stoljetna platana u dvorištu Pomorskog fakulteta.jpg
Stoljetna platana u dvorištu Pomorskog fakulteta.jpg (58.44 KiB) Pogledano 11286 puta

RIJEKA Stoljetna platana u dvorištu Pomorskog fakulteta bit će posječena odlukom poslovodstva ove visokoškolske ustanove, koje na toj lokaciji planira urediti »Edupoint«, odnosno sastajalište za studente. Pojašnjavajući kako je utvrđeno da je zbog starosti stabla ugrožena sigurnost studenata i osoblja fakulteta, prodekan za znanost Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Axel Luttenberger istaknuo je kako su za rušenje dobivene sve potrebne dozvole.
– Platani su već odrezane grane, a samo rušenje bit će izvršeno u fazama kako bi izbjegli moguće štete. Nakon uklanjanja krošnje deblo će biti piljeno u dijelovima – kaže Luttenberger.
»Edupoint«, što će biti uređen na lokaciji srušene platane, raspolagat će različitim štivom za studente, bežičnim internetom, a u planu je i hortikulturno uređenje.
– Rušenjem platane otvara se mogućnost uređenja prostora za okupljanje studenata. Prostori poput ovog koji imamo u planu urediti, uobičajeni su prizor na brojnim fakultetskim kampusima diljem svijeta, a svakako ćemo nastojati da »Edupoint« bude zaštićen od kiše. Postavit ćemo klupice, a zahvaljujući bežičnom internetu studenti će moći vidjeti rezultate ispita i brojne druge korisne informacije za studij, bez potrebe da odlaze do oglasne ploče fakulteta – objašnjava Luttenberger.
Najava rušenja platane uzbunila je višeg predavača na Pomorskom fakultetu i riječkog HSLS-ovca mr. sc. Željka Glavana, koji je čak najavljivao da je spreman prosvjedom spriječiti taj čin.
– Smatram da se radi o brzopletom činu jer riječ je o zajedničkom vlasništvu. U vremenima kad ekološka svijest oko nas raste, donesena je jedna, u najmanju ruku nepromišljena odluka. Smatram da je nedopustivo rušiti platanu, osim ako stablo stvarno nije moguće spasiti. Platana je posađena još za vrijeme Austro-Ugarske, jer je tadašnje vodstvo fakulteta vjerovalo da će time uljepšati ustanovu. Barcelona se ponosi svojim brojnim platanama, a mi rušimo ovo malo što imamo – rekao je Glavan.

Maslina pomirenja

Nakon dodatnih konzultacija s dekanom prof. dr. sc. Serđom Kosom, mr. sc. Željko Glavan je, prema pojašnjenju Luttenbergera, prihvatio odluku poslovodstva Pomorskog fakulteta.
– Glavan se složio s dekanovim obrazloženjem, posebice stoga što će »Edupoint« biti hortikulturno uređen. Odlučili smo, među ostalim, zasaditi i stablo masline, a obećao sam kolegi Glavanu da ćemo zajednički izabrati sadnicu – kazao je Luttenberger.

Andrej PETRAK

--------------------
Ne volim kad se stoljetna stabla ruše ali ako je za dobrobit zajednice neka je. Makneš jedno stablo , zasadiš dva stabla tako bi trebalo kod svakog uništavanja. : stablo

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 30.8.2011, 19:25

Pomoski fakultet u Rijeci dobio je novi natpis iznad ulaza.
Pomorski fakultet u Rijeci.jpg

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Pomorski fakultet u Rijeci

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 30.8.2011, 19:28

Dobra fotka... :zastava: :bravo: :bravo:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Pomorski fakultet u Rijeci

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 28.11.2011, 15:40

Eto prvih informacija o izgradnji te zgrade nema ih nigdje na internetu, nego samo ovdje na našem forumu. :zastava: :čitati:

Današnja zgrada Pomorskog fakulteta projektirana je 1899. i izgrađena 1900. godine kao Velika trgovačka akademija naručitelja Mađarske pomorske uprave. Autor zgrade je Alpar Ignaz, a izvođači braća Grunwald i Schiffer. Zgrada pripada razdoblju arhitekture historicizma u Rijeci.

Scuola Elementare Edmondo de Amicis di piazza Cambieri.jpg
Scuola Elementare Edmondo de Amicis di piazza Cambieri.jpg (245.26 KiB) Pogledano 11351 puta

Scuola Elementare Edmondo de Amicis di piazza Cambieri
Pomorski fakultet od 1979.godine.

gost

Re: Zgrada Pomorskog fakulteta u Rijeci

Post broj:#13  PostPostao/la gost » 29.4.2012, 11:32

60-tih godina je tu bila O.Š. "Matteotti".
Zna li netko da li se radi o Giacomo Matteotti? : čitam
(Talijan koji je vodio kampanju protiv Benita Mussolinija i njegove fašističke stranke. Nakon što je u lipnju 1924. nestao iz Rima, pronađen je tri dana kasnije, mrtav.)

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 29.4.2012, 22:20

Da, škola je dobila naziv po njemu. Giacomo Matteotti bio je talijanski komunist. Ubila ga je talijanska tajna služba.
Matteottija gl. tajnika tal. Socijalističke partije u blizini njegova doma u Rimu su izboli i zakopali njegovo tijelo u šumarku izvan grada.

gost

Post broj:#15  PostPostao/la gost » 29.4.2012, 22:27

Da, pred malo sam tražila podatke, ali nigdje na netu nema ime, samo Matteotti prezime. Već sam pomalo i zaboravila na to, ali sad kad sam boravila u Agliani sam vidjela ulicu "Giacomo Matteotti"! Pa sam tako ukucala u net, i sve pročitala, zato pitam je li to taj.
Hvala! :gore

:pozdrav:

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: do 1900. te