Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Građevinska škola i OŠ Centar nekad viša djevojačka škola

Sve škole koje su djelovale na području Rijeke
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4955
Teme: 172
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Građevinska škola i OŠ Centar nekad viša djevojačka škola

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 10.10.2014, 10:39

Viša djevojačka škola djelovala je u današnjoj Osnovnoj školi Centar na Sušaku.
Godina razglednice mi nije poznata. Vidi se da je slikano s pozicije ispred današnje Građevinske škole.

Pučka škola sušak .JPG
Pučka škola sušak .JPG (106.45 KiB) Pogledano 6585 puta


Povećani dio s razglednice gdje se vidi natpis Viša djevojačka škola:
viša djevojačka škola.JPG
viša djevojačka škola.JPG (25.91 KiB) Pogledano 6585 puta


O povijesti škole sa stranice Osnovne škole Centar
U studenom, 1875. godine, otvorena je dječačka škola na Sušaku. Nastava se održavala u jednoj privatnoj kući na ovom prostoru. To naravno nije
bila ova današnja zgrada, naime, tek školske godine 1876./1877. otvara se pitanje zgrade jer je već tada školu polazilo 74 dječaka i to u 4 razredna odjeljenja. Zgrada u kojoj i danas škola djeluje sagrađena je 1887. godine prema projektu Julija Stanisavljevića i imali su čak i predračun 42 000 forinta.
Trebalo je izgraditi zgradu za potrebe školovanja djece Sušaka na materinjem jeziku.
U to vrijeme, točnije 1917. g. djeca su u školu nosili pločicu s privezanom spužvom i kamenčićem kojim su pisali po ploči i to su onda uvijek iznova brisali, a za matematiku su imali svega nekoliko štapića. A zgrada je naravno služila svojoj svrsi. Od tada pa do 1954. g. zgrada doduše mijenja namjenu, ali škola radi u ovoj ili susjednoj zgradi, a poslije 2. svjetskog rata Rijeka i Sušak se spajaju u jedan grad.

koristim Adamićeve slike škole Centar iz teme Nove slike grada Rijeke
OŠ Centar.jpg
OŠ Centar.jpg (211.44 KiB) Pogledano 6585 puta


U grad se doseljavaju ljudi iz raznih krajeva, raste broj stanovnika i naravno
broj djece. I tako je na našoj adresi do tada bio Ðački dom za učenike u privredi. Dom se adaptira i otvara se škola i to pod nazivom „ X. narodna osmogodišnja škola“. Zvanično se započelo s radom 11. rujna 1954. g., a dio odjeljenja i dalje je radio u sklopu današnje Građevinske škole.

Oš Centar detalj.jpg
Oš Centar detalj.jpg (297.78 KiB) Pogledano 6585 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4955
Teme: 172
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Povijest riječkog školstva

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 4.11.2014, 13:33

Zgrada današnje srednje Građevinske škole također je u jednom razdoblju služila kao viša djevojačka škola- na prvom katu zgrade. U prizemlju je bila osnovna škola za dječake (pučka se to onda zvalo).

Na drugom katu je bila pučka škola za djevojčice - u tu pučku školu je išla moja baka -tu je na donjoj slici označena polukrugom iznad glave. Slika je iz teme Fotografije i slike osoba, lica prošlosti, slikano početkom 1920ih:
Slika

Zgrada se počela graditi 1908. na parceli bivšeg igrališta a završena je 1909.

Povodom svečanosti blagoslova škole 9. listopada 1909. , izašao je izvještaj:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zgrada sušačke više djevojačke škole blagoslovljena je 9. listopada 1909. Zgrada ova podignuta je troškom od 285.000 K, u koju je svrhu pridonijela zemlja 200.000 K, a općina trsatska 85.000 K.

Gradnjom ove dvokatne školske zgrade otpočelo se u srpnju 1908. na mjestu, koje je po upravnoj općini Trsat na Sušaku besplatno na raspoloženje stavljena i koje je do tada služilo kano dječje igralište. Položaj na kojem je ova zgrada podignuta, od velike je važnosti, ako se uzme u obzir okolnost, da ovu školu polaze i hrvatska djeca iz susjednoga grada Rijeke, pa da je valjalo novu školsku zgradu što bliže situirati, da bude pristup potonjim polaznicima što lakši i zgodniji. Ovom je zahtjevu na odabranom gradilištu posvema udovoljena, te se može izbor općine srećnim označiti.

Prizemlje zgrade određeno je za dječačku pučku školu i imade 6 školskih soba normalne veličine, od kojih su za današnju potrebu određene 4, a ostale dvije sobe ostaju za buduće proširenje t. j. za eventualne paralelke.
U prizemlju se nalazi također velika dvorana za gombanje, koja je snabdjevena svim potrebnim spravama za tjelovježbu.
U prvom katu zgrade nalaze se prostorije za višu djevojačku školu, koja obuhvaća 4 razreda normalne veličine, risaonicu, zbornicu, ravnateljstvo, zbirku i knjižnicu. U II. se katu nalazi djevojačka pučka škola sa 6 normalnih školskih soba, od kojih su 4 za današnju potrebu, a dvije za buduće proširenje, nadalje soba za ravnateljstvo, zbirku i knjižnicu.
U souterrainu zgrade ima 2 stana za školske podvornike uz prostorije za ogrjevni materijal. U zgradi je vodovod, plinovod, električno zvonilo, ventilacija i lokalno loženje.
Gradnju je poduzela građevna tvrtka Adolf i Ernst Ehrlich iz Zagreba, koja je tu gradnju prema rezultatu dan prije poduzete stručne pohvalbe zgrade veoma dobro, lijepo i bez svakoga prigovora izvela. Prema obračunu sa rečenim poduzetništvom i uz troškove u samoupravi izvedenih radnja i dobara stoji cijela gradnja 285.000 K. U tu je svrhu općina Trsat na Sušaku izim spomenutoga veoma skupocjenoga gradilišta doprinijela u gotovom 85.000 K. dok je ostatak od 200.000 K podmiren iz zemaljskih sredstava.
Nakon dne 9. listopada 1909. poduzete stručne pohvalbe obavijen je svečanim načinom blagoslov nove zgrade, te je ona predana u vlasnost upravne općine Trsat na Sušaku.

Sušak-nova školska zgrada.jpg
Sušak-nova školska zgrada.jpg (261.08 KiB) Pogledano 6538 puta

U tu svrhu sakupila se sva školska mladež, za koju je ova zgrada podignuta, u širokim i prostranim koridorima i stubištu zgrade, gdje je u lI. katu bilo improvizirano mjesto za sam čin blagoslova.
U ime kr. zem. vlade prisustvovao je svečanosti odsj. Savjetnik Dragan vitez Trnski sa kr. savjetnikom i zem. škol. nadzornikom A. Cuvajem. Nadalje su bili prisutni: ravnatelj kr. vel. gimnazije sa cijelim profesorskim zborom, učiteljstvo dječačke i djevojačke pučke i više djevojačke škole sa svojim ravnateljima na čelu školske mladeži, činovništvo kr. kot. oblasti sa svojim šefom kr. kot. predstojnikom dr. Vinkom barunom Zmajićem, načelnik općine Trsat Andre Sablić i predsjednik školskoga odbora Ante vitez Bačić, a bilo je i zastupnica krasnoga spola, kojima je prednjačila barunica Zmajićka.

tlocrt prizemlja, slika sa stranice Građevinske škole :
Građevinska škola Rijeka -tlocrt.jpg
Građevinska škola Rijeka -tlocrt.jpg (64.91 KiB) Pogledano 6538 puta

Točno u 10 sati otpočeo je svečani čin otadžbeničkim govorom mjesnoga župnika dra. Andrije Račkoga, koji je uputio na vrijednost i moć kulture i naobrazbe, koja čini čovjeka tek onim, što jest i što mora da bude, te je zaželio, da bi ova nova zgrada služila svojoj svrsi kano rasadnica kulture i naobrazbe. Nakon kratkoga akta blagoslova zapjevaše mlada grla školske mladeži kraljevku, a zatim prihvati riječ ravnatelj pučke škole R. Prestini. On je dovezao na riječi župnika Račkoga rekavši, da će svrha i cilj biti polučen tek mukom i radom hrvatskoga pučkog učitelja, koji će punim žarom i ljubavi prema uzvišenoj svojoj kulturnoj zadaći orati na ovoj njivi nastave i njegovim će mukotrpnim radom niknuti sjeme i dozreti plod.

Tomislavova ulica, danas ulica Milana Smokvine Tvrdog
Sušak-Tomislavova ulica.jpg
Sušak-Tomislavova ulica.jpg (60.84 KiB) Pogledano 6538 puta

Izatoga je predstavnik kr. zem. vlade savjetnik Troski u kratkom govoru istaknuo važnost ove zgrade sa narodno-kulturnoga gledišta, istaknuvši, da je općina Trsat svojim zamjerno velikim prinosom od 85.000 K pokazala, da znade i umije unapređivati kulturne interese, pa da je kr. zem. vlada uočigled toga rado i bez oklijevanja pružila za naše prilike znatnu svotu od okruglih 200.000 K. kako bi omogućila izvedenje ove veoma potrebne zgrade. U ime kr. zem. vlade predaje zgradu sa cijelim njenim novo nabavljenim pokućstvom u vlasnost i izdržavanje općine Trsat na Sušaku.
Načelnik upravne općine Trsat na Sušaku Andre Sablić zahvalio se za blagohotnost kr. zem. vlade, koja je tek svojim prinosom omogućila izvedenje ove zgrade, koja će na ovoj eksponiranoj točki, kao što je Sušak na obali morskoj i vis-a-vis velikoj i bogatoj trgovačkoj luci Rijeci, biti simbolom naše kulture i naobrazbe.
U daljem nastavku svojega zahvalnog govora izrazio je općinski načelnik molbu, da bi vis. kr. zem. vlada svojom očinskom brigom uvažila još jednu goruću potrebu ovoga mjesta i cijeloga Primorja, da se naime ovdje otvori trgovačka akademija, koja će mladom trgovačkom naraštaju omogućiti , da doma stekne potrebnu za svoje zvanje naobrazbu.
Konačno je školska mladež intonirala himnu »Lijepa naša domovina«, čime je završena ova svečanost, koja se svih prisutnih vrlo ugodno dojmila.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4955
Teme: 172
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Povijest riječkog školstva

Post broj:#3  PostPostao/la Vežičanka » 5.11.2014, 15:27

Građevinska škola danas
građevinska škola (3).JPG
građevinska škola (3).JPG (197.14 KiB) Pogledano 6528 puta

kao što smo rekli, sagrađena je 1909. što piše na pragu. Ljubazni podvornik dozvolio mi je da poslikam unutra pa ćemo malo zaviriti.
građevinska škola (4).JPG
građevinska škola (4).JPG (183.53 KiB) Pogledano 6528 puta


crtež fasade zgrade na zidu škole:
građevinska škola (5).JPG
građevinska škola (5).JPG (106.89 KiB) Pogledano 6528 puta

stepenice za drugi kat na kojem je nekada bila pučka škola za djevojčice. Na lijevo se vide montažne stepenice za zadnji treći kat, koji je dodan 1975.
građevinska škola (8).JPG
građevinska škola (8).JPG (108.16 KiB) Pogledano 6528 puta


u hodniku škole-drugi kat
građevinska škola (1).JPG
građevinska škola (1).JPG (107.61 KiB) Pogledano 6528 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4955
Teme: 172
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Povijest riječkog školstva

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 5.11.2014, 15:37

hodnik
građevinska škola (9).JPG
građevinska škola (9).JPG (90.65 KiB) Pogledano 6230 puta

stepenice i krov naknadno dodatog kata
građevinska škola (2).JPG
građevinska škola (2).JPG (121.34 KiB) Pogledano 6230 puta

na zidu je staro zvono
građevinska škola zvono1.JPG
građevinska škola zvono1.JPG (69.37 KiB) Pogledano 6230 puta

staro zvono
građevinska škola zvono2.JPG
građevinska škola zvono2.JPG (72.24 KiB) Pogledano 6230 puta


U učionice nisam zavirivala, trajala je nastava.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4955
Teme: 172
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Građevinska škola i OŠ Centar nekad viša djevojačka škola

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 8.3.2020, 11:42

Zadnja stranica svjedodžbe djedove sestre. Završila je školu za učiteljicu 1917. (rođena je 1898. god.)

Ne znam točno u kojoj je zgradi 1917. djelovao Privremeni ženski licej 1917. - u današnjoj Građevinskoj ili u današnjoj osnovnoj školi Centar. Upravitelj je bio profesor Kariolić što se vidi iz donje slike.

ženski licej 1917 (1).JPG

ženski licej 1917 (2).JPG
ženski licej 1917 (2).JPG (95.3 KiB) Pogledano 5254 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Škole

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost