Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Medaljoni

Riječki buvljak .Podijelite s nama stare stvari na koje ste naišli.
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Medaljoni

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 25.11.2010, 21:23

Neki igor želi saznati više o ovome. Ovo prvo je iz doba Mađara a ovaj žeton ili šta je već je iz doba Italije. Zna li tko što bi zapravo predstavljale ove stvarčice?

medaljon Društvo riječkih alpinaca Carsia.JPG
medaljon Društvo riječkih alpinaca Carsia.JPG (311.05 KiB) Pogledano 6547 puta

Znak je  označavao dijelove pogona u koje je radnik torpeda imao pristup.JPG
Znak je označavao dijelove pogona u koje je radnik torpeda imao pristup.JPG (270.85 KiB) Pogledano 6546 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

rijeka53

Re: Medaljoni ?

Post broj:#2  PostPostao/la rijeka53 » 25.11.2010, 21:36

Kada ubacim u gugl prvu medalju, " Drustvo rijeckih alpinaca (krasa)"
dode mi spisak svega ca ima u Muzeju grada Rijeke, moze bit da je tamo medalja
bas je krasan onaj runolist, iako ne vidin kakoFe veze ima sa nasim krsom koji im je i u nazivu, bo

http://www.fiume-rijeka.it/museo/inventario.htm

Druga medalja se lijepo cita od Torpeda....tko zna kojom prigodom-zaslugom su je djelili,
nema godine....ono zgrebano mi ne djeluje originalno, jedino ako nije neki broj
proizvednih topreda
ili tako nec slicnoga....

:pozdrav:

al kad bolje gledam vidin one druge medalje i zelenu podlogu to je netko vjerojatno slikao va Muzeju
Zadnja izmjena: rijeka53; 25.11.2010, 21:41; ukupno mijenjano 2 put/a.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 25.11.2010, 21:39

Znači imamo medaljon Društvo riječkih alpinaca "Carsia"

i neki žeton , novčić od torpeda s tal.obilježjem.

e sad još da Kobler malo s tehničke strane odgovori za ovaj torpedo ako može i to je to :gore

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#4  PostPostao/la kobler » 26.11.2010, 00:23

Vidio sam negdje, sad se ne mogu sjetiti kod koga (MOŽDA Sergio Krištafor?) značku koju su nosili radnici u tvornici Torpedo. Znak je ujedno označavao dijelove pogona u koje je imao pristup. Mislim da je bio iz perioda ranijeg od ovog.
Na znački je posve jasno da je jednoglavi orao iz perioda između dva rata. Znači Orlandov torpedo.
Broj je ukracan u značku i nisam u stanju reći jel' to redovno stanje stvari ili se netko naknadno igrao.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 26.11.2010, 00:46

U redu, hvala to je dovoljno. :pozdrav: Ako želi taj Igor više znati neka sam istražuje a mogao je i sam postaviti pitanje.. :roll:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#6  PostPostao/la nikola » 26.11.2010, 08:48

kobler napisao:Broj je ukracan u značku i nisam u stanju reći jel' to redovno stanje stvari ili se netko naknadno igrao.

Mora da je naknadna igra u pitanju jer bi inače kod same izrade bedža - značke ugravirali broj.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la kobler » 26.11.2010, 10:05

Baš tako. Sad sam razgovarao sa Sergiom, on ima istu ovakvu prljavo naranđastu, bez ikakva broja, naravno.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#8  PostPostao/la nikola » 26.11.2010, 10:18

kobler napisao:Baš tako. Sad sam razgovarao sa Sergiom, on ima istu ovakvu prljavo naranđastu, bez ikakva broja, naravno.

A šta sam ti ja reka`.
Glede torpeda, vjerujem da ćeš biti večeras u muzeju.
Imam ja u potpisu jedan mali torpedo. Nažalost nije u mojem vlasništvu...
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la kobler » 26.11.2010, 10:24

Nažalost ne, jer imam još puno posla oko moje izložbe u nedjelju.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 26.11.2010, 13:54

Evo još dvije značkice

Prvu bi svi manje , više trebali prepoznati o čemu je riječ a za drugu bi trebao pomoć ?

Unione Sportiva Fiumana.jpg
Unione Sportiva Fiumana.jpg (301.44 KiB) Pogledano 6549 puta

Sportski nogometni klub US Fiumana (Unione Sportiva Fiumana, osnovan 1926.), igrali su na Kantridi (Borgomarina)

spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano) savoja ,grb trst  čuvar svetih granica.JPG
spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano) savoja ,grb trst čuvar svetih granica.JPG (316.49 KiB) Pogledano 6548 puta

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Medaljoni, značkice ?

Post broj:#11  PostPostao/la kobler » 26.11.2010, 14:36

Značka je u spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano).
Heraldički (manje-više, heraldički) opis je:
Dolomiti (?) tj. prikaz mjesta gdje je sklonište Fiume, praćen (tj. iznad) velika kola iz grba Reggenze del Carnaro;
u donjem polju šuma jelki (crnogorice); u gornjem kvadratu grb Trsta; u donjem kvadratu ezulska / talijanska inačica riječkog grba na riječkoj zastavi.
Iznad štita kruna kuće Savoja i impresa čvor tvz. FERT, što je moto kuće Savoia od Vittoria Amedea II. Nikakav dokument nije napravljen koji bi objasnio točno značenje, pa postoje razne interpretacije značenja (primjerice, 3.l.jed. indikativa prezenta od fero, fers, tuli - u značenju trpjeti (sopportare); ili akronim / skraćenica od "Fortitudo Et Robur Taurinensis" - "Torinska snaga i jakost").
Natpis na gredi u sredini znači: 5. [susret] C[lub] A[lpino] - dei sacri confini gvardia sicura - pouzdan čuvar svetih granica.
Toliko.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 26.11.2010, 14:54

Ma odlično Kobler više nego dovoljno. : bravo3

rijeka53

Post broj:#13  PostPostao/la rijeka53 » 28.11.2010, 02:28

Slika

Interesantno, ali ja sam guglajuci shvatila malo drugojacije

kobler napisao:Značka je u spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano).

Mislim da ovo NIJE znacka clanova Rijeckog Planinarskog drustva jer naziv na znacki:” Dei Sacri Confini Guardia Sicura” je bio moto G.a.F.-Granicara

Gugl kaze: http://it.wikipedia.org/wiki/Guardia_alla_Frontiera

Strazari na Granici ilitiga Granicari (G.a.F.) bili su dio kraljevske vojske, osnovani 1934. godine, sve do 1953., sa zadatkom obrane talijanske granice, a moto im je bio, upravo to sto pise na znacki; Dei Sacri Confini Guardia Sicura/Svete Granice Straza Osigurava-garantira.
Do tada su obranu granica obavljali Guardia di Finanza, karabinjeri i granicna policija.
http://utenti.multimania.it/valloalpinoit/
Speciajlizirani dio vojske-GaF se sastojao od odjela za inženjering, topništvo i pješadije, a dodjeljeno
im je oko tisuću Bunker na liniji „del Vallo Alpino“/ALPSKI ZID.
http://it.wikipedia.org/wiki/Vallo_Alpino

To je sustav utvrda-bunkera koje je dao sagraditi Mussolini da zaštitrti talijanske granice od susjednih zemalja, odnosno Francuske, Švicarske, Austrije i Jugoslavije. Italija je morala odbranti granicu od 1.851 km, od istoka prema zapadu, kako slijedi:
• "Vallo Alpino West":
ili 487 km s Francuskom;
• "Sjeverna Vallo Alpino"
ili 724 km u Švicarskoj;
ili 420 km s Austrijom, zatim pripojena Njemačkoj (planinske doline u Južnom Tirolu, Cadore, Meso i Tarvisio);
• "Vallo Alpino Orientale"
ili 220 km s Jugoslavijom.
Početni projekt uključuje Alpa, iz Ventimiglia i dolazi do onda talijanskog gradu Fiume.

Na kraju 1939.g., od Ventimiglia do Rijeke GAF se sastojao se od 8 komanda, 27 sektora i jedan autonoman, 7 pukovnija topništva, 20.000 ljudi, 1.000 utvrda, 6.000 strojnica, 1000 minobacača, stotinajk protutopova od 47/32, cca 2.000 raznog topovskog oružja i 1.000 drugih srednjih (75/27) i manjih calibra (149/35).
Da je dovrsen Alpski zid bi imao oko 3.325 utvrda.
Ulaskom Italije u rat brojcanost ljudi se povecala na 50.000 ljudi, as su stigli crnokosuljci.
Vojnici su bili uvjezbavani kao alpinci iako su imali nadimak "Vidoa" (od pjemontese, udovica), jerbo na sesiru nisu imali crno pero kao sto to imaju ALPINI.

ALPSKI ZID ISTOCNI- kamo smo mi
http://it.wikipedia.org/wiki/Vallo_Alpino_Orientale
XXVII settore - Fiume i XXVI settore Klana,

kobler napisao:Heraldički (manje-više, heraldički) opis je: Dolomiti (?) tj. prikaz mjesta gdje je sklonište Fiume, praćen (tj. iznad) velika kola iz grba Reggenze del Carnaro;

OVO NIS NE RAZUMEN ?????

kobler napisao:u donjem polju šuma jelki (crnogorice);

SUME SU AS SU PLANINARI

kobler napisao: u gornjem kvadratu grb Trsta; u donjem kvadratu ezulska / talijanska inačica riječkog grba na riječkoj zastavi.

NIS NE RAZUMEN ????

kobler napisao:Iznad štita kruna kuće Savoja i impresa čvor tvz. FERT, što je moto kuće Savoia od Vittoria Amedea II. Nikakav dokument nije napravljen koji bi objasnio točno značenje, pa postoje razne interpretacije značenja (primjerice, 3.l.jed. indikativa prezenta od fero, fers, tuli - u značenju trpjeti (sopportare); ili akronim / skraćenica od "Fortitudo Et Robur Taurinensis" - "Torinska snaga i jakost").
Natpis na gredi u sredini znači: 5. [susret] C[lub] A[lpino] - dei sacri confini gvardia sicura - pouzdan čuvar svetih granica.

Kruna na vrhu mi je pod normalno, govorimo o Kraljevini Italiji, a ona spaga mi je vise neki obican alpski simbol, tako da NE razumijem zasto si izvukao ovdeka FERT, as ja ga nikamo NE VIDIM napisanoga. Istina to je MOTO kuce Savoja, ali prvi puta se pojavljuje na okovratniku tamo nekih vitezova daleke nam 1364 godine i nista se o tome nezna. Ima stvarno malimilion slobodnih interpretracija i verzija, recimo, meni se dopala OVA: Femina Erit Ruina Tua (La donna sarà la tua rovina- vidimtamonekocerekanje nicole)

http://it.wikipedia.org/wiki/FERT

p.s. meni je tu najcudnije ca dela onaj grb Trsta

pp.ss. hodite na linkove ke san van postala as ima za vas ljubitelje bunkera puno slikica

ppp.sss. ovo mora biti interesantna knjiga
Slika

pppp.ssss.Opaska autora: prijevod vojnih termina …………… zemski …….
Zadnja izmjena: rijeka53; 28.11.2010, 13:25; ukupno mijenjano 2 put/a.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#14  PostPostao/la kobler » 28.11.2010, 12:14

rijeka53 napisao:Interesantno, ali ja sam guglajuci shvatila malo drugojacije

kobler napisao:Značka je u spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano).

Mislim da ovo NIJE znacka clanova Rijeckog Planinarskog drustva jer naziv na znacki:” Dei Sacri Confini Guardia Sicura” je bio moto G.a.F.-Granicara

Gugl kaze: http://it.wikipedia.org/wiki/Guardia_alla_Frontiera

Ne kažem da je ovo značka "clanova Rijeckog Planinarskog drustva" nego značka NA SPOMEN/uspomena na 5. susret. Mala razlika, zar ne?

Gugl inače može pričati što hoće.

Da si umjesto "Vallo-Alpino" guglala Club alpino i Club alpino fiumano, možda bi naletila na ponešto što bolje objašnjava temu.
kobler napisao:Heraldički (manje-više, heraldički) opis je: Dolomiti (?) tj. prikaz mjesta gdje je sklonište Fiume, praćen (tj. iznad) velika kola iz grba Reggenze del Carnaro;

Pogledaj ovaj link: http://www.youtube.com/watch?v=hXKQCl8FS3U
pa ćeš razumjeti zašto to kažem.

rijeka53 napisao:[
kobler napisao:u donjem polju šuma jelki (crnogorice);

SUME SU AS SU PLANINARI

Eto, negdje se slažemo.

rijeka53 napisao:[
kobler napisao: u gornjem kvadratu grb Trsta; u donjem kvadratu ezulska / talijanska inačica riječkog grba na riječkoj zastavi.

NIS NE RAZUMEN ????

Zato što je raduno/susret održan u Trstu ili zato što je tada uprava CA Sezione di Fiume bila u Trstu. Ne znam, mogu provjeriti kasnije.

rijeka53 napisao:
kobler napisao:Iznad štita kruna kuće Savoja i impresa čvor tvz. FERT, što je moto kuće Savoia od Vittoria Amedea II. Nikakav dokument nije napravljen koji bi objasnio točno značenje, pa postoje razne interpretacije značenja (primjerice, 3.l.jed. indikativa prezenta od fero, fers, tuli - u značenju trpjeti (sopportare); ili akronim / skraćenica od "Fortitudo Et Robur Taurinensis" - "Torinska snaga i jakost").

Taj čvor stoji kao prikaz ovog akromima FERT. Dakle, čvor i motto znače isto i uzajamno su zamjenjivi. Jasnije?

Kobler napisao:Natpis na gredi u sredini znači: 5. [susret] C[lub] A[lpino] - dei sacri confini gvardia sicura - pouzdan čuvar svetih granica.

Natpis na gredi je sve skupa što piše na gredi. Dei sacri confini gvardia sicura - pouzdan čuvar svetih granica je pak motto guardia di confine preuzet je jednostavno stoga što se uklapao u rodoljubno ozračje cijele priče. Plus što Guardia više ne postoji, pa je slobodno uzimati njihove simbole, pogotovo s rodoljubnim nakanama/izgovorom.

Kruna na vrhu mi je pod normalno, govorimo o Kraljevini Italiji, a ona spaga mi je vise neki obican alpski simbol, tako da NE razumijem zasto si izvukao ovdeka FERT, as ja ga nikamo NE VIDIM napisanoga. Istina to je MOTO kuce Savoja, ali prvi puta se pojavljuje na okovratniku tamo nekih vitezova daleke nam 1364 godine i nista se o tome nezna. Ima stvarno malimilion slobodnih interpretracija i verzija, recimo, meni se dopala OVA: Femina Erit Ruina Tua (La donna sarà la tua rovina- vidimtamonekocerekanje nicole)

http://it.wikipedia.org/wiki/FERT

Nažalost, upravo kruna nije normalna i po meni je ONA glavna anomalija. Naime, značka je iz relativno recentnog vremena, nastala u krugu esula - što tu traži kraljevina i vjernost kući Savoia, tek se treba dokučiti.

p.s. meni je tu najcudnije ca dela onaj grb Trsta

PS. meni nije - već sam objasnio zašto.[/quote]

rijeka53

Post broj:#15  PostPostao/la rijeka53 » 28.11.2010, 13:08

kobler napisao:Značka je u spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano

Naime, značka je iz relativno recentnog vremena, nastala u krugu esula

Kako ZNAS da je to susret Planinarskog drustva, kada na njoj pise nesto drugo i na temelju cega
VIDIS i da je to friska znacka esula i zasto onda nisu jednostvano uzeli pravu znacku ALPINACA,
nego onu iz vojnih, sada vec, nepostojecih rodova.

p.s.
htjela bih ti skrenuti paznju da moje intervencije nisu nikada usmjerene na osobu nego na POST
s jedinom namjerom da svi skupa nesto naucimo o Rijeci i da u bezbroj kontraverznih cinjenica
probamo ZAJEDNICKI pronaci "istinu", zato je bespotrebno da ih uzimas uvijeka tako osobno.

Sljedeće

Vrati se na: Stare stvari