kobler napisao:Broj je ukracan u značku i nisam u stanju reći jel' to redovno stanje stvari ili se netko naknadno igrao.
kobler napisao:Baš tako. Sad sam razgovarao sa Sergiom, on ima istu ovakvu prljavo naranđastu, bez ikakva broja, naravno.
kobler napisao:Značka je u spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano).
kobler napisao:Heraldički (manje-više, heraldički) opis je: Dolomiti (?) tj. prikaz mjesta gdje je sklonište Fiume, praćen (tj. iznad) velika kola iz grba Reggenze del Carnaro;
kobler napisao:u donjem polju šuma jelki (crnogorice);
kobler napisao: u gornjem kvadratu grb Trsta; u donjem kvadratu ezulska / talijanska inačica riječkog grba na riječkoj zastavi.
kobler napisao:Iznad štita kruna kuće Savoja i impresa čvor tvz. FERT, što je moto kuće Savoia od Vittoria Amedea II. Nikakav dokument nije napravljen koji bi objasnio točno značenje, pa postoje razne interpretacije značenja (primjerice, 3.l.jed. indikativa prezenta od fero, fers, tuli - u značenju trpjeti (sopportare); ili akronim / skraćenica od "Fortitudo Et Robur Taurinensis" - "Torinska snaga i jakost").
Natpis na gredi u sredini znači: 5. [susret] C[lub] A[lpino] - dei sacri confini gvardia sicura - pouzdan čuvar svetih granica.
rijeka53 napisao:Interesantno, ali ja sam guglajuci shvatila malo drugojacijekobler napisao:Značka je u spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano).
Mislim da ovo NIJE znacka clanova Rijeckog Planinarskog drustva jer naziv na znacki:” Dei Sacri Confini Guardia Sicura” je bio moto G.a.F.-Granicara
Gugl kaze: http://it.wikipedia.org/wiki/Guardia_alla_Frontiera
kobler napisao:Heraldički (manje-više, heraldički) opis je: Dolomiti (?) tj. prikaz mjesta gdje je sklonište Fiume, praćen (tj. iznad) velika kola iz grba Reggenze del Carnaro;
rijeka53 napisao:[kobler napisao:u donjem polju šuma jelki (crnogorice);
SUME SU AS SU PLANINARI
rijeka53 napisao:[kobler napisao: u gornjem kvadratu grb Trsta; u donjem kvadratu ezulska / talijanska inačica riječkog grba na riječkoj zastavi.
NIS NE RAZUMEN ????
rijeka53 napisao:kobler napisao:Iznad štita kruna kuće Savoja i impresa čvor tvz. FERT, što je moto kuće Savoia od Vittoria Amedea II. Nikakav dokument nije napravljen koji bi objasnio točno značenje, pa postoje razne interpretacije značenja (primjerice, 3.l.jed. indikativa prezenta od fero, fers, tuli - u značenju trpjeti (sopportare); ili akronim / skraćenica od "Fortitudo Et Robur Taurinensis" - "Torinska snaga i jakost").
Kobler napisao:Natpis na gredi u sredini znači: 5. [susret] C[lub] A[lpino] - dei sacri confini gvardia sicura - pouzdan čuvar svetih granica.
Kruna na vrhu mi je pod normalno, govorimo o Kraljevini Italiji, a ona spaga mi je vise neki obican alpski simbol, tako da NE razumijem zasto si izvukao ovdeka FERT, as ja ga nikamo NE VIDIM napisanoga. Istina to je MOTO kuce Savoja, ali prvi puta se pojavljuje na okovratniku tamo nekih vitezova daleke nam 1364 godine i nista se o tome nezna. Ima stvarno malimilion slobodnih interpretracija i verzija, recimo, meni se dopala OVA: Femina Erit Ruina Tua (La donna sarà la tua rovina- vidimtamonekocerekanje nicole)
http://it.wikipedia.org/wiki/FERT
p.s. meni je tu najcudnije ca dela onaj grb Trsta
kobler napisao:Značka je u spomen 5. susreta članova Club Alpino (fiumano
Naime, značka je iz relativno recentnog vremena, nastala u krugu esula
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 10 gostiju