Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Dramalj

Grad Crikvenica
Broj stanovnika: 11 193
Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Dramalj

Post broj:#1  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 02:30

Dramalj je poznato turističko mjesto u blizini Crikvenice, od koje je dijeli samo pet minuta vožnje automobilom ili niti sat vremena ugodne šetnje. Prostire se od Crnog mola do rta Kačjak. Zapravo, točnije je reći da se Dramalj i Crikvenica isprepliću, spojeni uz obalu živopisnim Šetalištem braće Domijan koje se nadovezuje na Gajevo šetalište, po sredini ulicom Milovana Muževića i s gornje strane Jadranskom magistralom.

Dramalj (1).jpg
Dramalj (1).jpg (77.85 KiB) Pogledano 6256 puta

Dramalj (2).jpg
Dramalj (2).jpg (110.31 KiB) Pogledano 6256 puta

Dramalj (3).jpg
Dramalj (3).jpg (130.06 KiB) Pogledano 6256 putaDramalj je nastao negdje u VI ili VII stoljeću kao idealno sklonište za pomorce i trgovce u Vinodolskom kanalu. Japodi, Liburni i Iliri bili su najstariji stanovnici ovog područja. Na rtu Kačjak ponađene su amfore koje svjedoče o postojanju luke u rimsko doba i potvrđuju trgovinu maslinovim uljem i vinom. Dramalj je bio ribarska lučica stanovnika Vinodola i bio je zasađen maslinicima, a ta se tradicija zadržala do početka XX stoljeća. U dramaljskoj lučici Pazdehova i danas se nalazi mlin za masline - toš, smješten u ribarskoj kućici koja datira iz XIX stoljeća.

Dramalj (4).jpg
Dramalj (4).jpg (120.62 KiB) Pogledano 6256 puta

Dramalj (5).jpg
Dramalj (5).jpg (63.83 KiB) Pogledano 6256 puta


Zanimljivo je spomenuti da su nekada Dramaljčani trgovali i dudovim svilcem. Diljem mjesta još se nalaze stabla duda, ili murve po domaći.

Dramalj murva.jpg
Dramalj murva.jpg (75.52 KiB) Pogledano 6256 puta

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#2  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 03:16

U rimsko doba za razvoj Dramlja bila je važna onovremena prometna povezanost između Akvileje u sjevernoj Italiji i Senja, pa dalje do Dalmacije. Put koji je vodio preko Vinodola nosio je sa sobom određene romanske utjecaje i jačao trgovinu. Uz put su postojale postaje za opskrbu, predah, utovar i istovar robe.

Da se ovdje odvijala trgovina svjedoči i ime mjesta koje potječe od grčke riječi "dram", oznake mjere za težinu. Hrvati koji su u VIII stoljeću došli na ovo područje dodali su tom nazivu nastavak -alj. Sličnu tvorbu imaju i nazivi mjesta Tribalj(triba=žrtva), Sopalj, Janjevalj...
U srednjem vijeku stanovništvo se povlačilo više u unutrašnjost zbog opasnosti od gusara. U graditeljstvu se, kao posljedica toga, razvio osebujni stil gradnje. Svaka kuća bila je opasana visokim kamenim zidom (no vjerojatno je služio i kao zaštita od bure). U Dramlju se još može naći kuća građenih u tom stilu, mada valja imati na umu da ne datiraju iz tog doba (na prvoj fotografiji građevine datiraju s početka XX st., a za drugu ne znam).

Slika

Slika


Zanimljivo je spomenuti, danas kada je obala razvijenija i nastanjenija od Vinodola, govorimo za vinodolska mjesta da su u zaleđu, uz konotaciju da su nekako u drugom planu, što je nepravda. U tadašnje doba, bilo je obrnuto. Za Vinodolčane Dramalj je bio u Zagorju, iz njihove perspektive on je iza gore i gledali su na njega kao na luku, mjesto trgovine, recimo kao mi na carinsku zonu danas. Priča o priobalnim mjestima kao što je Dramalj ne da se ispričati izvan konteksta naselja u Vinodolskoj dolini. Štoviše, da nije uništena arhiva u Belgradskoj crkvi, u čiju je župu spadao Dramalj, danas bismo puno više znali o povijesti Dramlja. Čini mi se da se danas zahvaljujući naporima turističke zajednice i kulturnih institucija zaleđe itekako budi i stavlja u prvi plan svoj bogati kulturno-povijesni identitet.

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#3  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 03:56

Kako Dramalj do tada nije imao svoju župu, jedan njegov dio pripadao je župi Drivenik, a drugi župi Belgrad. Početkom XIX stoljeća, za vrijeme Napoleonovih osvajanja, u Vinodolu se uspostavlja moderni ustroj općina i župa, a kako biva sve značajniji i naseljeniji, Dramalj postaje samostalna općina i odvaja se od Drivenika i Belgrada. To uskoro dovodi do osnutka prvo samostalne kapelanije pa onda i župe sv. Jelene u Dramlju 1809. godine. Na trgu s kojeg se pruža lijep pogled na more nalazi se istoimena crkva sagrađena 1812. godine, tri godine nakon osnutka župe, a Dan sv. Jelene slavi se 22. svibnja. Prošle je godine Dramalj proslavio svojih prvih 200 godina.

Zahvaljujući aktivnosti senjskog biskupa Ivana Ježića, gradnju je financirao župnik Mate Balas i sami mještani svojim prilozima. Crkva je sagrađena na mjestu stare kapele od koje je vjerojatno sačuvan kor, pravilno orijentiran i oblikovan u gotičkom slogu. Crkva je izvedena u velikim dimenzijama po uzoru na barokne župne crkve Vinodola, kao što se vidi na staroj razglednici iz osamdesetih.

Slika

Za staru kapelu riječki kamenorezac Giuseppe Capovilla izgradio je 1796. kameni oltar koji još uvijek stoji u ovoj crkvi. U XIX. st. uređena je unutrašnjost crkve, 1837. propovjedaonica, a 1845, godine nabavljeni su oltar i pala. Naknadno su prigrađene pomoćne prostorije uz vanjske zidove crkve, što je donekle narušilo njezin prvotni kasnobarokni izgled. Crkva je u cijelosti djelo domaćih zidara i klesara. Ova građevinska zanimanja doživjela su u cijelom Vinodolu, pa tako i u Dramlju eskalaciju krajem XIX i početkom XX stoljeća.

Mjesto ubrzo mijenja naziv u Sveta Jelena po istoimenoj crkvi, a po završetku Drugoga svjetskog rata opet dobiva staro ime Dramalj. Na inicijativu mjesne zajednice 1989. godine pokrenuta je akcija prikupljanja priloga za obnovu crkve, a letak još uvijek čuvam.

Slika


Crkva danas ima obnovljen krov, fasadu, sat, obnovljeno stubište u tornju te izgleda ovako.

Slika


Kako se na neposvećenom tlu nije moglo osnovati groblje, pogrebi su se do izgradnje crkve vršili u Driveniku i Belgradu, što uopće nije bilo pri ruci. Groblje u Dramlju osnovano je ubrzo nakon dovršetka crkve i nalazi se dvjestotinjak metara nizbrdo.

Slika

Slika


Neizostavno je zaviriti na nadgrobne spomenike u potrazi za precima. Zanimljiv članak o Dramlju na Wikipediji spominje da su Klanfari dobili ime po kovačkim proizvodima (klanfama) koje su izrađivali za potrebe gradnje cesteu doba Napoleona, a Manestri po francuskom vojniku iz poljskih Tatra koji se zvao Manestar i porijeklom je bio iz mjesta Manestry. Otuda prezimena Klanfar i Manestar, ali i istoimena naselja. Tu su još Domijani (navodno prezime potječe još iz rimskog doba), Muževići, Cari, Pavlići, Košuljandići, Jurići... Obično se po tim prezimenima nazivaju i pojedini dijelovi Dramlja...

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#4  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 04:27

Jama Vrtare male

Vjerojatno ste još 2007. godine čuli za nalazište u jami Vrtare male u Dramlju, kada je Novi list donio vijest da su tamo pronađeni ostaci najvećeg primjerka špiljskog lava (Panthera spelea) u Hrvatskoj ali i endemska špiljska kozica (dekapodni račić bez očiju, bijele boje).

foto: Dragan Pelić
spiljskakozicaDraganpelic_zpsa462f8d2.jpg
spiljskakozicaDraganpelic_zpsa462f8d2.jpg (14.85 KiB) Pogledano 6254 putaZa ovu jamu, poznatu i pod nazivom "Lavlja jama" mještani Dramlja znali su i otprije, a uz nju je čak vezana i jedna legenda prema kojoj su tamošnje vile otele djevojku i zatočile je u toj rupi. Djevojku su spasili, no zauvijek je ostala nijema. Jama se nalazi stotinjak metara od obale, u zelenom području. U našoj smo obitelji ponosni što su naši preci posjedovali taj dio zemljišta zvan Vrtare, koje je u doba SFR Jugoslavije proglašeno zelenim pojasom te je zabranjena gradnja. Na svu sreću!

Lubanja spiljskog lava (foto: Dragan Pelić)
lubanjaspiljskoglavazastznakDraganPelicspel_zps7405ae76.jpg
lubanjaspiljskoglavazastznakDraganPelicspel_zps7405ae76.jpg (15.79 KiB) Pogledano 6254 putaPrvi speleolozi Dragan Pelić i Branko Jalžić spustili su se u ovu jamu još 1995. godine. Od 2005. godine u detaljnija istraživanja uključili su se paleontolozi i geolozi otkrivši vrlo bogate nalaze ako se u obzir uzme skromna količina sedimenta, kako se navodi u katalogu za izložbu "Lavlja jama" čijim se podacima služim.

U jamu se ulazi kroz uski otvor skriven u niskom raslinju i šumi. Jama je duboka tridesetak metara i na dnu je jezerce boćate vode. Povezana je sa jamama Vrtare vele i Vrtare nove, te s podzemnim kanalima koji vode do mora, što u njoj omogućuje miješanje morske i slatke vode.

Slika


Jama je vjerojatno u pleistocenu bila prirodni spremnik vode, pa je za žedne životinje predstavljala svojevrsnu klopku. Budući da su u nju upadale i vrlo velike životinje, za pretpostaviti je da je su u blizini geološke promjene zatrpale i neki veći otvor kroz koji su te životinje mogle upasti.

Slika


U jednom kraku jame Vrtare male ostale su sačuvane kosti pleistocenskih životinja. Fosilne kosti iz jame Vrtare male, smatraju stručnjaci, sigurno pripadaju razdoblju gornjeg pleistocena, vremenskom okviru od prije 125 do 10 tisuća godina, dakle s kraja ledenog doba. Uz već spomenutog špiljskog lava, u jami su na iznenađenje i radost stručnjaka pronađeni ostaci slona zasad neutvrđene vrste što je dokaz da je ovo područje u prošlosti klimatski i vegetacijski posve drugačije izgledalo. "Ako se daljnjim istraživanjima pronađu dodatne kosti, mogla bi se odrediti pripadnost određenoj vrsti slonova, a to bi značilo i pojašnjenje paleoekoloških informacija jer su slonovi dobri indikatori paleoklime i paleookoliša", navodi se u katalogu izložbe. Značajni su i ostaci velikih životinja: stepskog bizona (Bison priscus), špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus - izumrli medvjed koji je uspravljen bio visok skoro 3 metra), šumskog nosoroga (Stephanorhinus kirchbergensis) i cijelog niza manjih životinja: vuka, spiljske hijene, goveda, konja, jelena, svinje, kozoroga, divokoze, divlje svinje, zeca, šišmiša, krtice, raznih glodavaca i ptica. Žao mi je što se ne usuđujem potražiti i fotografirati taj otvor, ali unazad par godina Dramaljske šume opsjedaju krda divljih svinja, među kojima ima stvarno velikih primjeraka!

IMG_1345avepar_zps75e1195c.jpg
IMG_1345avepar_zps75e1195c.jpg (119.76 KiB) Pogledano 6254 puta
Zadnja izmjena: Griža; 29.1.2013, 14:16; ukupno mijenjano 2 put/a.

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Dramalj

Post broj:#5  PostPostao/la milic » 29.1.2013, 09:07

Prekrasno! :bravoveliki:
Daj balu mali!

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Dramalj

Post broj:#6  PostPostao/la nikola » 29.1.2013, 13:08

: o )
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24016
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Dramalj

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 29.1.2013, 13:13

Baš zanimljivo! Da čovjek nauči nešto! Taman nije predugo , niti prekratko! :bravo:

Bravo Griža!
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#8  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 13:38

Hvala vam! Nadam se da nisam previše udavila s povijesnim podacima, ali ovo mjestašce baš kao i Jadranovo, Crikvenicu, Selce pa čak i Novi većinom su percipirali kao odmarališno mjesto. Danas je situacija ipak nešto drugačija, zna se da je Dramalj ipak bio puno ranije naseljen i želim pokazati da je ovo mjesto puno više od vikendica i šljunčanih plaža.

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#9  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 15:03

A sada slijedi mala tura kroz ovo simpatično mjesto.
Spustite li se s magistrale u Dramalj, prvo ćete proći kroz Manestre, a tamo ima lijepih
starijih kuća.

Ulaz u Dramalj
Slika

Pogled s autobusnog ugibališta na rt Kačjak i otok Krk, nekad i sad

Slika

Slika

Slika


Nekada su uz rub ceste stajali za ovaj kraj karakteristični kameni stupići.

Slika


Nakon obnove infrastrukture uklonjeni su i stavljena je plava ograda koja je ovoj cesti oduzela staru čar.

Slika


Zatim ćete naići na minijaturnu poštu, turistički ured i dućan, prozujat ćete pored Narodnog doma, škole i crkve sv. Jelene, restorana i ubrzo ste opet na magistrali.

Slika


Narodni dom nalazi se prekoputa crkve sv. Jelene. Tu je 1939. godine osnovana i prva pučka knjižnica. (foto: Wikipedia)
Slika

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#10  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 15:35

Spustite li se serpentinastom cestom uz crkvu i groblje, doći ćete do uvale Pazdehova i istoimene plaže. Tu se nalazi ranije spomenuta ribarska kućica s tošom za masline, odmaralište i restoran. Ova je plaža ranije izgledala ovako:


Ribarska kućica

Slika

Slika


Kasnije je plaža dosipana. Ovdje vidimo pogled prema restoranu Lanterna.

Slika


A ovdje se vidi odmaralište

Slika
Zadnja izmjena: Griža; 29.1.2013, 22:26; ukupno mijenjano 1 put/a.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4916
Teme: 170
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Dramalj

Post broj:#11  PostPostao/la Vežičanka » 29.1.2013, 17:19

Lijepo, poučno i zanimljivo. :gore : pcela

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#12  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 18:50

Hvala, Vežice ;)

Poći ćemo sada u smjeru Kačjaka, Šetalištem braće Domijan. Ovdje će vas impresionirati ogromne agave.

Slika

Slika


Cesta je jako lijepa i preporučam da se njome provezete turističkim vlakićem ili biciklom. S desne strane uz cestu pruža se šuma, a s donje strane, opet zelenilo i niz skrovitih mjesta za kupanje do kojih vode skroviti i vrlo strmi puteljci.

Slika


Nemojte se ovdje ludirati u vožnji jer je cesta zavojita, uska, ljeti zatrpana parkiranim automobilima i dvosmjerna, da još ne bi stjerali autobus pun Čeha niz liticu! ;)

Slika


Pred samim Kačjakom nalazi se uvala Bršćanovica, s malenom plažom i lučicom koje se s vremenom nisu bitnije mijenjale. Ovdje ima vrulja, podvodnih izvora hladne vode. Bršćanovica nekad...

Slika

... i danas.

Slika

Slika

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#13  PostPostao/la Griža » 29.1.2013, 19:31

Stižemo na rt Kačjak. Rt je dobio ime po riječi "kača", što znači zmija. Nikad tu nisam vidjela zmiju, samo guštere.

Slika


S druge strane rta Kačjak nalazi se istoimena plaža. Devedesetih je produljena i proširena i vrlo je omiljena zbog sitnog šljunka i dostupne hladovine. Kad vam dosadi kupanje, možete na partiju mini-golfa ili stolnog tenisa.

Slika


Slobodno možete prošetati po Kačjaku kružnom stazom. Na njegovom isturenom dijelu je skrovita FKK plaža.

Slika

Slika


Pogled prema Dramlju i Crikvenici

Slika


Pogled prema zapadnom dijelu Dramlja i Bršćanovici

Slika

Avatar korisnika
Griža
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 35
Teme: 2
Pridružen: 24.1.2013, 01:25

Re: Dramalj

Post broj:#14  PostPostao/la Griža » 30.1.2013, 19:32

A sad se vratimo onome što je na prvi pogled skriveno, a priča nam o načinu života u prošlosti Dramlja. Stari Dramaljci uglavnom su se bavili zemljoradnjom, ribolovom, maslinarstvom, trgovinom i uzgojem peradi, krava i sitne stoke, po pričanju najviše uzgojem koza. Koze su najbolje podnosile ovu klimu i podneblje, no još uvijek je trebalo dodatne krme za životinje, ali i hrane za ljude. Moji su preci imali i neka zemljišta preko puta na Krku, kuda bi se ujutro uputili barkom, radili na zemlji, ubrali plodove, uzeli otkos i vratili se u Dramalj i još sve to vukli gore jedno 500 metara uzbrdo do kuće i štalice.

Ovdje je prikazana jedna manja takva štalica. Obično bi takva građevina bila izgrađena na kat i bila bi velika otprilike kao i kuća. Dole bi bile bolte ili balature, a na katu prozori. U prizemlju bi bile životinje, a gore bi se čuvalo sijeno i urod. Vele da je gore u sijenu bilo ugodno jer se gore dizala toplina od stajskog gnoja i životinja.

Slika


Tu je prikazana još jedna štalica, prizemnica stvarno malih dimenzija. Čini mi se da bi ovaj dominantni dimnjak mogao biti od pušnice. Na slici se vide novi krov i oluci i pretvorena je u zgodnu malu vikendicu. Prošlog ljeta nisam je nikako uspijevala naći, pa se bojim da je možda dobila fasadu, a možda i kat!!! :shock: Nadam se da sam u krivu.

Slika


Raznorazne salate, kupusnjače, brokula, poriluk, luk, mrkva, krumpir i drugo povrće uzgajalo se na zemljištu (va mejku) omeđenim suhozidom (gromačom).

Slika


U Dramlju ih se još uvijek može naći puno. Sve je bilo puno vrtova i stekla sam dojam da je svaki mejak imao i svoje ime. Na nizbrdici nije rijetkost da zemlja erodira uslijed jakih kiša, pa su vjerojatno ovi kameni zidovi imali i tu ulogu da sve drže na mjestu i da urod zaštite od gladnih životinjica.

Slika


Neki prilazi su prilično lijepo uređeni, naročito ako se radi o vrtovima koji se nalaze na terasastom terenu.

Slika


Tek sam nedavno otkrila u Carima, iznad magistrale u šumi, ovaj zdenac koji je možda služio čak i kao ribnjak jer sam vidjela da unutra plivaju ribe. Vjerojatno je i to bio način da se na neki način sačuva voda za potrebe ljudi i životinja.

Slika

Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24016
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Dramalj

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 26.3.2014, 16:15

Evo jedne slikice...
Dramalj Kačjak.jpg
Dramalj Kačjak.jpg (258.11 KiB) Pogledano 6259 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce


Vrati se na: Crikvenica

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost