Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Demografija-Rijeka je grad koji nestaje

Aktualni događaji u Rijeci i okolici.
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Re: Demografija-Rijeka je grad koji nestaje

Post broj:#46  PostPostao/la Vežičanka » 17.1.2022, 16:54

Baš šteta za tu situaciju u BIH koju spominjete.
Bila sam davno, krajem 1980ih u Sarajevu i jako mi se svidio grad, i noviji i stariji dio.
Široke ulice i trgovi, živopisni stari dio, a svidjela mi se i Ilidža.

Ja mislim da je Rijeka dobar grad za živiti, ali možda sam subjektivna.

Kantrida76
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 42

Post broj:#47  PostPostao/la Kantrida76 » 17.1.2022, 19:43

Iako je Primorsko-goranska županija, prema posljednjem popisu stanovništva, u proteklih deset godina izgubila gotovo trideset tisuća stanovnika, tračak nade u moru poražavajućih demografskih podataka stiže iz riječkog rodilišta koje je prošle godine prvi put od 2008. godine zabilježilo porast novorođene djece u odnosu na godinu ranije.

Porast broja novorođene djece gotovo je simboličan i iznosi 14 beba više u odnosu na 2020. godinu, no kada se uzme u obzir činjenica da je u nešto više od deset godina godišnja brojka poroda u Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, koje je ujedno i jedino rodilište u PGŽ-u, smanjena gotovo za trećinu, odnosno tisuću poroda godišnje, i zaustavljanje takvog negativnog trenda može biti dobra vijest.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/r ... fresh=true

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Post broj:#48  PostPostao/la Adamić » 17.1.2022, 20:49

Svi imaju pad stanovnistva. Poslije glavnog grada,2 najrazvijenije regije Istarska i Pgz imaju takoder velik pad stanovnistva.

Kod nas najveci prirast ima Viškovo i to mjesto koje nema kanalizaciju u 21.st. i ima 2 odlagališta otpada.

Obradit cemo jedini tu temu kakva je nasa Pgz i gdje je Rijeka tu naspram drugih u Hrvatskoj .
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

giovanni
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 2

Post broj:#49  PostPostao/la giovanni » 17.1.2022, 21:36

Rijeka ima malo specifičnu situaciju zbog toga što u Rijeci nema puno prostora za gradnju novih stanova. Odakle dolaze ti ljudi zbog kojih Viškovo i Kostrena bilježe prirast? Pa valjda iz Rijeke.

DinoHM
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#50  PostPostao/la DinoHM » 29.1.2022, 03:42

Vežičanka napisao:Baš šteta za tu situaciju u BIH koju spominjete.
Bila sam davno, krajem 1980ih u Sarajevu i jako mi se svidio grad, i noviji i stariji dio.
Široke ulice i trgovi, živopisni stari dio, a svidjela mi se i Ilidža.

Ja mislim da je Rijeka dobar grad za živiti, ali možda sam subjektivna.

Sarajevo se promijenilo puno nakon nereda iz 2015 koje je dokrajčila poplava u regionu, kada su mnogi gradovi nastradali. Međutim, ta je pobuna bila udavljena i prije poplave. Nakon tog jalovog bunta, stanovnici su se predali i onaj entuzijazam koji je jenjavao, ali postojao još od poslije rata, nakon kojeg su - tada još mladi - ljudi sa svježim predratnim Sarajevom u sjećanju nastojali otresti prašinu rata s ramena i krenuti dalje, počeli nailaziti na posljedice ratnog profiterstva, a narod još naviknut na zajedničku imovinu, u šoku se navikavao na privatizaciju (i to iz pjesme Hladnog Piva, ne neke kao školske).
Eh, zadnjih 5-6 godina Sarajevo tone.
Politiziranje svake teme, održavanje na vlasti - kao i u Hrvatskoj što se toga tiče. Mogućnost odlaska Hrvata je iskorištena masovno. Nitko ne želi gledati ratne profitere i prikačene na državni aparat kako se bogate.
Kod nas nedavno ministrica izjavi kako se dobro živi, a i u Hrvatskoj se iste izjave čuju.

Nego, zaista me zanima, kako ljudi koji bi došli iz BiH, kako sa školom?
Šta misliš djeca (9 godina i 6 godina) mogu proći sa svojim vršnjacima i mi s kolegama roditeljima? Ne mislim pritom na ovaj birokratski dio, nego onaj dobroodnosni :)
Smijem li odmah direktno pitati takvo što?
Rijeka mi s distance izgleda kao otvoren grad (što je desničarima na sramotu, pa po fejsbucima vidim kako se nekad fašisti iz ostalih krajeva rugaju Riječanima, a onda i neke tužne Riječane koji se pravdaju da su i oni jednako dobri ustaše)

Ono što bi mi nedostajalo u Rijeci je bicikl. Iako je Sarajevo padinski grad, ovaj centar i oko MIljacke (gdje živimo i kud se krećemo) sve je uglavnom ravno.

Kakvo je živjeti na Kozali u neboderima, kakvo je na Turniću, Trsat, Sušak? Kantrida? To su neke gradske četvrti koje ovako iz da ljine prepoznajem.

DinoHM
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#51  PostPostao/la DinoHM » 29.1.2022, 03:46

giovanni napisao:Rijeka ima malo specifičnu situaciju zbog toga što u Rijeci nema puno prostora za gradnju novih stanova. Odakle dolaze ti ljudi zbog kojih Viškovo i Kostrena bilježe prirast? Pa valjda iz Rijeke.

Vjerojatno je i najam stana, možda su i neki drugi - komunalni - troškovi malo niži?

DinoHM
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#52  PostPostao/la DinoHM » 29.1.2022, 03:47

Adamić napisao:Svi imaju pad stanovnistva. Poslije glavnog grada,2 najrazvijenije regije Istarska i Pgz imaju takoder velik pad stanovnistva.

Kod nas najveci prirast ima Viškovo i to mjesto koje nema kanalizaciju u 21.st. i ima 2 odlagališta otpada.

Obradit cemo jedini tu temu kakva je nasa Pgz i gdje je Rijeka tu naspram drugih u Hrvatskoj .

Što misliš o mogućem dolasku još ljudi iz BiH, konkretno Sarajeva?

ili to i dalje nije neki način za popunjavanje broja stanovnika (što ima vriejdnost i u raspodjeli budžeta)

DinoHM
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#53  PostPostao/la DinoHM » 6.2.2023, 14:38

Kad se vide vijesti o iseljavanju stanovništva, pomisli čovjek da bi dobro došlo neko useljenje, ljudi koji su voljni doći. Ali onda prepreke u vidu nepostojanja slobodnih mjesta u vrtiću, deračina najma stanova, okretanje ljudi na pola/pola izdavanje, do "sezone" - pa nismo Dalmacija, majku mu.
Očekivao sam bio da će Riječani izdavati studentima i radnicima, a ne turistima i eto ako baš mora studentima koji ne puše i nemaju djecu i životinje.
A što gradska vlast čini po tom pitanju, recimo, stvar reguliranja liberalne trgovine najmom stanova?
U Rijeci se u prethodnim godinama oglašavaju stanovi "dobra investicija za najam". WTF - gdje nestadoše stanovi za život?
Može li trosoban stan za obitelj s troje djece? Ništa od toga.
Malo sam u to razočaran.
A sad, da vas pitam - gdje na sušačkoj strani ima vrtića da primaju u jasličku skupinu i da nije preskupo - da mi se isplati ostati na poslu :D

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#54  PostPostao/la Vežičanka » 7.2.2023, 08:47

Moja su iskustva davna oko vrtića na Sušaku, a onda su primali djecu starije jasličke dobi, znači od godine dana. Valjda će doći netko mlađi sa svojim iskustvima.

Što se tiče najma stanova i tu nemam nažalost nešto konkretno, samo mogu reći da smo zbog tih turista postali građani drugog reda i to postaje sve gore. Već sam negdje napisala pa ću ponoviti - prostituiramo se za turiste na svim razinama i negdje već postaje neizdrživo.

Nekad smo bili majstori a sad smo sluge turistima i perači njihovih WCa.

POSovi stanovi su trebali biti u vlasništvu države i služiti samo za iznajmljivanje, pa i doživotno ako to nekome odgovara. Umjesto toga poslužili su za zarađivanje -jeftino dobiveni stnovi skupo su se poslije prodavali.

Polako ćemo se svi iseliti a ovdje nek se naseli jeftina radna snaga iz trećeg svijeta kojoj će jedini posao biti opsluživanje turiste.

DinoHM
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#55  PostPostao/la DinoHM » 13.2.2023, 12:41

A to je jako tužno, jeste. Gledam neke vijesti nekidan... priča o turizmu u Rijeci. Mislim, OK, ali Rijeka može imat i zimski turizam, Korzo, a ne plaže - koje ionako nema. odjednom, preko noći, kao Dalmacija. Pa pobogu, tu živi 100 000 ljudi, gdje se izgubi industrija majku mu. Najveća luka ništa, najmanje plaže, grabi se.
Iznajmljivanje, zar se ne može srediti - ili si apartman ili si stan. A ne "do 1.6." najam.
Naprosto svakim potezom se kaže "idite odavde, ostavite mjesta turistima".

DinoHM
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#56  PostPostao/la DinoHM » 13.2.2023, 12:43

Vežičanka napisao:Moja su iskustva davna oko vrtića na Sušaku, a onda su primali djecu starije jasličke dobi, znači od godine dana. Valjda će doći netko mlađi sa svojim iskustvima.

Ne znam ima li još ovdje mnogo aktivnih članova, i hoće li se itko javiti. A potpitanje je, gdje idu djeca koju ne prime u vrtiće?
Moj svakako ima preko godinu (mjesec :D )
Svake godine nekakve liste djece koja se nisu upisala. Kakav je plan za njihove roditelje, radna mjesta...
Uglavnom nikakav, izgleda.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#57  PostPostao/la Vežičanka » 13.2.2023, 15:43

Kad to spominješ ja imam jedno davno loše iskustvo a zaista se nadam da se praksa promijenila. Ako nije onda stvarno :dole

Dakle dijete navršava godinu dana, još se navuče nekakav godišnji od te godine i treba ići raditi u ožujku. Zovem vrtić za upis, a djelatnica mrtva hladna izjavljuje da su upisi samo u rujnu. Čudim se, pa nije to škola, školska godina, a djeca se rađaju cijele godine. I što sad do rujna, punih šest mjeseci. Još se sjećam sarkastičnog bezobraznog odgovora te djelatnice.

Uglavnom, mama je uskočila, trebala je doputovati iz daljega, ali što za one koji nisu imali/nemaju tu mogućnost?

Kantrida76

Teme: 42

Post broj:#58  PostPostao/la Kantrida76 » 22.7.2023, 12:32

Samo četiri od 127 hrvatskih gradova – Dugo Selo, Solin, Metković i Imotski – lani su imala veći broj rođene djece od broja preminulih, a hrvatsko stanovništvo se lani smanjilo za nešto više od 11.000 ljudi.

Među županijama s indeksom manjim od 50, što znači da je umrlih bilo barem dvostruko više od rođenih, nalazi se i Primorsko-goranska županija, u kojoj je lani rođeno 1891 dijete, a umrlo je čak 4077 ljudi. Županijski centar, grad Rijeka, ima još lošije pokazatelje: broj umrlih gotovo je trostruko veći od broja rođenih.

https://www.novilist.hr/novosti/samo-ce ... najgorima/

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#59  PostPostao/la Adamić » 23.7.2023, 11:57

Cijela Hrvatska stari.

Novi list odavno nije ozbiljna novina nego samo prepisuju i onda u naslov ubace Rijeka. Original tekst je ovdje. Naravno , za napisat članak treba vremena.

https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58059

A ovdje je naš nedavni članak o riječkim kvartovima, koji svi imaju negativan prirodni prirast.
https://lokalpatrioti-rijeka.com/vijest ... rast-2021/

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#60  PostPostao/la Adamić » 14.1.2024, 23:15

Rijeka će ako ovako nastavi na idućem popisu stanovništva, 2031.  past ispod 100 000 stanovnika. :ruka : o )
https://lokalpatrioti-rijeka.com/vijest ... se-umrlih/

Prethodni

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Aktualno