Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Bijele vijesti

Riječki razvojni projekti
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Re: Bijele vijesti

Post broj:#151  PostPostao/la Vežičanka » 1.3.2013, 14:47

:bravoveliki:
Super što si to obradio. Baš sam mislila da to treba malo istražiti.
To je dobrodošao dodatak našem gradu. Sve to lijepo izgleda, na dobrom je mjestu i sviđa mi se što sade masline. : stablo

gost

Post broj:#152  PostPostao/la gost » 19.3.2013, 23:00

Novo lice riječke industrijske baštine: Vulkan pretvoren u hostel

Da se industrijska baština može pretvoriti u krasan turistički sadržaj i k tome još okrenuti zdravom životu i očuvanju okoliša, dokazala je grupa riječkih entuzijasta koji su u dijelu nekadašnjeg industrijskog prostojenja Vulkan otvorili jedinstven hostel nazvan Dharma. Novi je hostel s radom službeno započeo ovog tjedna, kada ga je posjetila i naša ekipa, uvjerivši se u doista nesvakidašnji koncept ovog objekta koji će svakako doprinijeti ukupnoj turističkoj ponudi grada na Rječini.

Neven Tomašić, Andro Stošić, Robert Merlak i Vera Lončar, direktorica hostela, okupljeni u tvrtku Hara d.o.o., krenuli su u projekt koji je ustvari nastao kao rezultat potrage za prikladnim prostorom za udrugu Joga u svakodnevnom životu.

Slika

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/N ... n-u-hostel

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#153  PostPostao/la Vežičanka » 21.3.2013, 19:41

Stražarska kućica iz WWII obojana u crveno odsada stražari na ulazu u hostel Dharma. .
Originalno i zanimljivo. :gore Baš mi se sviđa.

Slika

Pogled iznutra:

Slika

Pogled na budući park. Ostale stražarnice su tu razmještene i biti će pretvorene u hranilice za ptice. Također će ih oslikati umjetnici.:

Slika

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#154  PostPostao/la Vežičanka » 25.5.2013, 22:53

Neva Rošić darovala Rijeci ostavštinu oca Đure

U Foyer HNK Ivana pl. Zajca, u nazočnosti intendantice Nade Matošević Orešković, Neva Rošić potpisala je darovnicu kojom predaje pisanu ostavštinu svoga oca dr. Đure Rošića, Državnom arhivu u Rijeci. U ime Arhiva, darovnicu je potpisao direktor te ustanove, Goran Crnković.

– Dr. Đuro Rošić bio je prvi intendant riječkog kazališta, upravo on je ustanovio teatar kakvim ga poznajemo danas, a nama ostavio obavezu da ga takvim održavamo, rekla je intendantica Nada Matošević Orešković, iskazujući zadovoljstvo što se primopredaja pisane ostavštine prvog riječkog intendanta održava upravo u Kazalištu.
Goran Crnković zahvalio je Nevi Rošić na spremnosti darovanja ostavštine njena oca, koji je više od 60 godina djelovao u Rijeci:
Ostavštinu dr. Đure Rošića čini čak osam kutija s dokumentima koji se tiču povijesti kazališta ali i drugih oblasti u kojima je ovaj istaknuti intelektualac i Riječanin djelovao tijekom života.
Neva Rošić rekla je da je njena obitelj generacijama djelovala u Rijeci, djed je u vrijeme gradonačelnika Ciotte gradio kuće u Dolcu, njegovi sinovi – liječnik, pravnik i ekonomist – družili su se s Franom Supilom, njen otac je bio intendant ali i kritičar riječkog kazališta, pisao o važnim povijesnim trenucima grada i o svojim sugrađanima.
http://www.novilist.hr/Kultura/Neva-Ros ... u-oca-Dure

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#155  PostPostao/la Vežičanka » 24.8.2013, 15:12

Novi List od 22.kolovoza donosi vijest da su
Učenice Medicinske škole Pegi i Megi Pavletić te Dina Bolkovac pod vodstvom mentorice Tatjane Holjević na Godišnjoj svjetskoj konferenciji programa GLOBE u konkurenciji četrdeset zemalja osvojile visoko treće mjesto, a briljantan uspjeh donijela im je prezentacija projekta »Kvaliteta vode Mrtvog kanala i mogućnosti revitalizacije«
Bravo cure!
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/M ... li-spojiti

Učenice su uzimale uzorke vode u Mrtvom kanalu godinu dana da bi se ocijenila kvaliteta, a zamislile su da se Rječina i Mrtvi kanal spoje da bi se Mrtvi kanal pročistio a ujedno bi se odvodio višak vode iz Rječine kad ona nabuja.

Mrtvi kanal je staro korito Rječine koje je ispunjeno morskom vodom. Novo korito Rječine kojim ona danas teče prokopano je 1855.
Kako čitam u jednom komentaru ispod teksta, Rječina i Mrtvi kanal su bili povezani još za vrijeme Austro-Ugarske, a danas je taj kanal koji ih povezuje zatrpan.

Našla sam par starih slika gdje se lijepo vidi luk kanala koji je povezivao Rječinu i Mrtvi kanal:

Ovo je obojana razglednica iz 1924.godine. Na desno se vidi dio natpisa gostione "Dobroj mamici" (kako zgodan naziv). Tu mi se čini da je to bio prilično velik kanal.
Slika

Slika iz 1944.godine. Tu mi se čini da je kanal već manj:
Slika

Evo još jedne razglednice s vidljivim kanalom, godina mi nije poznata:
Slika

A ovo sam ja slikala jučer. Nekakav mali luk kanala se nazire, to je vjerojatno taj zatrpan muljem:
Slika

gost

Post broj:#156  PostPostao/la gost » 24.8.2013, 21:05

Vežica napisao:Mrtvi kanal je staro korito Rječine koje je ispunjeno morskom vodom. Novo korito Rječine kojim ona danas teče prokopano je 1855.

1852.

viewtopic.php?f=116&t=1243&p=75771&hilit=Prekinut+je+tok+Rje%C4%8Dine#p75771

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#157  PostPostao/la Vežičanka » 24.8.2013, 21:23

Ja sam uzela podatak sa stranice rijeka.hr http://www.rijeka.hr/Default.aspx?art=214
tekst "Kako je nastao Mrtvi kanal"

Uz veliko ulaganje taj je iskop učinjen 1854.-55., tako da je u staro korito puštena morska voda pa je nastao Mrtvi kanal, a novo korito je odvelo Rječinu pravo u more. Mrtvi kanal do danas služi kao luka za barke i manje brodove.

Ne znam je li na njihovoj stranici greška, ili su radovi počeli 1852 a završeni 1855.? :ne znam:

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#158  PostPostao/la Vežičanka » 24.8.2013, 21:28

Meni se čini da se ovo 1852.god odnosi samo na dio toka Rječine kod Hartere, a ne na kopanje Mrtvog kanala. Spominje se stijena.

Što ti misliš Ilirija?

gost

Post broj:#159  PostPostao/la gost » 24.8.2013, 21:39

Vežica napisao:Meni se čini da se ovo 1852.god odnosi samo na dio toka Rječine kod Hartere, a ne na kopanje Mrtvog kanala. Spominje se stijena.

Što ti misliš Ilirija?

Pitanje je na mjestu. Nisam razmišljao o tome. Ima tu pametnijih od mene. Možda oni znaju odgovor. :ne znam:

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#160  PostPostao/la Vežičanka » 26.8.2013, 15:19

Čestitamo Riječanki Lani Gržetić na osvojenoj tituli Miss Hrvatske! :bravo:

http://www.novilist.hr/Scena/Rijecanka- ... s-Hrvatske

Slika

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#161  PostPostao/la Vežičanka » 26.8.2013, 15:31

Čestitamo Riječanki Gordani Sobota Matejčić na izboru za pročelnicu Konzervatorskog odjela u Rijeci.
Gordana je dužnost preuzela početkom srpnja. :bravo:

Slika

http://novine.novilist.hr/Default.asp?W ... 328592863K

brziri
Šta da ?
Šta da ?

Teme: 1

Post broj:#162  PostPostao/la brziri » 15.9.2013, 18:48

Vežica napisao:Novi List od 22.kolovoza donosi vijest da su
Učenice Medicinske škole Pegi i Megi Pavletić te Dina Bolkovac pod vodstvom mentorice Tatjane Holjević na Godišnjoj svjetskoj konferenciji programa GLOBE u konkurenciji četrdeset zemalja osvojile visoko treće mjesto, a briljantan uspjeh donijela im je prezentacija projekta »Kvaliteta vode Mrtvog kanala i mogućnosti revitalizacije«
Bravo cure!
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/M ... li-spojiti

Učenice su uzimale uzorke vode u Mrtvom kanalu godinu dana da bi se ocijenila kvaliteta, a zamislile su da se Rječina i Mrtvi kanal spoje da bi se Mrtvi kanal pročistio a ujedno bi se odvodio višak vode iz Rječine kad ona nabuja.

Mrtvi kanal je staro korito Rječine koje je ispunjeno morskom vodom. Novo korito Rječine kojim ona danas teče prokopano je 1855.
Kako čitam u jednom komentaru ispod teksta, Rječina i Mrtvi kanal su bili povezani još za vrijeme Austro-Ugarske, a danas je taj kanal koji ih povezuje zatrpan.

Našla sam par starih slika gdje se lijepo vidi luk kanala koji je povezivao Rječinu i Mrtvi kanal:

Ovo je obojana razglednica iz 1924.godine. Na desno se vidi dio natpisa gostione "Dobroj mamici" (kako zgodan naziv). Tu mi se čini da je to bio prilično velik kanal.
Slika

to je kanal sa kojim u mrtvi kanal dolaze vodotokovi kolektorom sa Školjića i Vodovodne ulice
prije 15-tak godina dok je još radio Mesokombinat tu je bilo mjesto gozbe za galebove i ciple

gost

Post broj:#163  PostPostao/la gost » 19.9.2013, 23:28

Uređenje staze do mlinova u kanjonu Rječine

HRVATSKE VODE I GRAD RIJEKA PREDSTAVILI ZAJEDNIČKI PROJEKT S CILJEM REVITALIZACIJE DO SADA NEPRISTUPAČNOG PODRUČJA MARGANOVA

Gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik direktora Hrvatskih voda Danko Holjević sa suradnicirna jučer su kraj zgrade Marganova, posljednjeg hangara Tvornice papira, predstavili svoje projekte i jedinstvenu suradnju. Nairne, Hrvatske vade trenutačno izvode radove koji se odnose na održavanje kanjona Rječine (sanacija pristupa) i popratnih građevina (pregrade, tuneli, mjerni profil za mjerenje protoka Rječine) što je ujedno i njihova obveza. No, pri završetku tih radova, sljedeće godine, Grad Rijeka će probijene pristupe dužine. oko 350 m na trasi Marganovo - ustav na ulasku u centralni kanjon Rječine, urediti i otvoriti za šetače u sklopu projekta Riječkih šetnica.

Ponovo most

Planiraju se izgraditi i vidikovci, a kasnije bi se nastavilo s probijanjem puta od ulaska u kanjon do mjesta gdje se nekad nalazio drveni most, koji je srušen u Drugom svjetskorn ratu, a koji vodi do Matešićeva rnlina ispod Orehovice. Planovi su lokalne samouprave da se most ponovo izgradi. Treba naglasiti da će se staza Marganovo kada bude gotova nadovezati na onu koja je otvorena 2012.g,
a vodi od Trsata do Orehovice, dužine oko 2,5 km.
- U kanjonskom dijelu Rječine nalaze se vodne građevine, odnosno pregrade i tunel, koje u skladu s našim obvezama, nakon dugo vremena moramo obnoviti i omogućiti pristup do njih. Stoga je ovo prilika i za uređenje šetnica, pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.
Radovi koje za Hrvatske vode izvodi Vodogradnja, a koji su se jučer mogli vidjeti odmah kraj zgrade Marganova, su u početnoj fazi. Nakon što je probijena staza/prilaz u usponu, dužine do 50-ak m, sada se podupire zidovima. Srećom, jutros je bilo lijepo vrijeme jer je organizirana i mala šetnja po uređenom prilazu, ali i onom koji se tek planira urediti.
Vrijednost trenutačnih radova Hrvatskih voda procijenjena je na milijun kuna, saznali smo od Danka Holjevića.

Prekrasan pogled

Gradonačelnlk Vojko Obersnel tom je prilikom nagtasio da je riječ o svojevrsnoj sretnoj okolnosti, budući da će se nakon radova Hrvatskih voda, Grad Rijeka na njih nadovezati, u cilju otvaranja jedne jedinstvene šetnice čiji će početak biti u centru grada.
- Već u nekih prvih nekoliko metara ova staza nudi prekrasan pogled s uzvisina, a za kojeg većina građana ne zna budući da je cijelo ovo područje bilo zatvoreno za građane, dok je Tvornica papira bila u funkciji, naglasio je Obersrnel. Namjera nam je da osiguramo pristup šetačima do rnlinova u kanjonu Rječine, da približimo i tu baštinu te da je pokušamo sačuvati, otkrio je daljnje planove gradonačelnik.
Riječke šetnice projekt su Grada Rijeke na kojem se sustavno radi još od 2009. godine, a do sada je uređeno ukupno oko 20 km staza na raznim lokaciijama, uz onu spomenutu koja vodi od Trsata do Orehovice, 2011.g. otvorena je šetnica od Plumbuma preko Donje i Gornje Vežice, Svetog križa i Strmice do Trsata (11,5 km). Zatirn je uređena šetnica, kojn je malo zahtjevnija, ali nudi slikovite ambijente kanjona Rječine i starih mlinova. Vodi kroz kanjon Rječine, a započinje na Orehovici, pa preko Velog vrha vodi do Drenove. Ova staza duga je 9,8 km

Slika

Ljiljana HLAČA, Novi List 19.09.2013.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#164  PostPostao/la kobler » 20.9.2013, 23:56

Nije nikakva misterija: Mrtvi kanal je zatrpan nanosima iz Rečine i trebalo bi ga izjaružati da opet ima veću dubinu.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#165  PostPostao/la kobler » 21.9.2013, 00:43

Vežica napisao:Ja sam uzela podatak sa stranice rijeka.hr http://www.rijeka.hr/Default.aspx?art=214
tekst "Kako je nastao Mrtvi kanal"

Uz veliko ulaganje taj je iskop učinjen 1854.-55., tako da je u staro korito puštena morska voda pa je nastao Mrtvi kanal, a novo korito je odvelo Rječinu pravo u more. Mrtvi kanal do danas služi kao luka za barke i manje brodove.

Ne znam je li na njihovoj stranici greška, ili su radovi počeli 1852 a završeni 1855.? :ne znam:

Uz malo zdravog razuma, rečenica je nemušta:
uz veliko ili kakvo god ulaganje ništa se ne kopa tako da "u staro korito" pustiš morsku vodu, pa ni kad novim koritom odvodi Rečinu pravo u more. To nije opis radova, nego nabrajanje nepovezanih događaja.
Prvo je, od 1852. napravljen iskop preko Fratarskih brajdi ravno u more, pa je Rečina dobila novo korito (koje i danas ima), potom je izveden spoj sa ustavom Rečine i Mrtvog kanala kao "siguronosni ventil", tako da se prigodice (za velikih voda) voda pušta i u kanal, a onda je s vremenom stvar zapuštena (po svoj prilici uz prigodne: "nije sad čas, ima i hitnijih problema!") i spoj je poluzatrpan.
Da se održava, bila bi druga pjesma. No, i samo korito Rečine je poprilično zatrpano nanosima ... Spoj Grad - Željeznica - Hrvatske (& ine) vode - Lučka uprava nije eksplozivan, već uzrokuje opće mrtvilo. Sama pomisao na određenje tko bi, ustvari, trebao snositi financijski teret održavanja paralizira stvar u začetku.

Vežica napisao:Meni se čini da se ovo 1852.god odnosi samo na dio toka Rječine kod Hartere, a ne na kopanje Mrtvog kanala. Spominje se stijena.

Što ti misliš Ilirija?

Neće biti. Cijela priča o novom koritu i Mrtvom kanalu traje od 1852. do 1855.

Inače, što se nanosa tiče, imamo sreće utoliko što je glavna voda koja danas "glumi" Rečinu, ustvari iz viška vode iz Zvira (vodovod), malo iznad onog "koljena" koje korito pravi kad skreće oko Hartere, te od ispusta HE Rijeka (voda iz akumulacije Valići) koja dolazi tunelom i izlijeva se u Rečinu (korito Rečine), nakon tog "koljena", tj. koji metar nakon mosta kod ex-energane Hartere. Tek na rijetke petke (i bez nekog naročitog upozorenja) dolazi voda "regularnim" putem po koritu, kad se prelijeva preko brane u Valićima.
Kad bi cijelo vrijeme tekla "uredno", tj. koritom, može se samo zamisliti koja bi to količina nanosa onda bila!

Vežica napisao:Novi List od 22.kolovoza donosi vijest da su

Bravo cure! ... a zamislile su da se Rječina i Mrtvi kanal spoje da bi se Mrtvi kanal pročistio a ujedno bi se odvodio višak vode iz Rječine kad ona nabuja.

Možda još nije dovoljno jasno rečeno: spoj postoji od početka. Možda je samo još jedna novinarska genijalnost u pitanju kod formulacije, pa ispada da su se cure sjetile napraviti spoj, a ne počistiti ga. Ako je, kao što predmnijevam, ipak stvar u čišćenju i održavanju, želim im puno sreće u "pokretanju mrtvih duša", jer političari i klonovi vole nove poduhvate (nešto čega su se oni sjetili!), a ne puko održavanje postojećeg. Za to nemamo novaca, kriza je!!!

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Projekti