Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Jedna fotografija iz Pomorske akademije u Rijeci

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
Jela
Gost
Gost
 
Postovi: 1
Teme: 1
Pridružen: 13.5.2020, 12:48

Jedna fotografija iz Pomorske akademije u Rijeci

Post broj:#1  PostPostao/la Jela » 13.5.2020, 13:06

Postovani i dragi forumasi,

Pisem vam povodom fotografije pitomaca Pomorske akademije u Rijeci koju sam pronasla na forumu. Moze biti da mi je ta fotografija od izuzetnog znacaja za istrazivanje koje sprovodim. Naime, vec cetiri godine proucavam biografiju pesnika, pisca i diplomate Milosa Crnjanskog. Za ove cetiri godine sam skupila mnostvo pojedinosti vezanih za njegovu porodicu, mesta na kojima je bio, kroz koja je prolazio itd. Moj rad se najvise odnosi na njegov mladalacki period biografije: pre, tokom i posle Prvog svetskog rata. U svojim knjigama je na nekoliko mesta pisao kako je 1912. godinu proveo u Rijeci u kojoj je upisao Pomorsku akademiju. A fotografija o kojoj govorim je na ovom linku: download/file.php?id=32990&fbclid=IwAR3ohAMntH-K7rArwHMvrCtdN24rz4kqOOL1j_mxhVWfxdlmlWkBv-ax1Qs . Pazljivo sam je pogledala, pregledala sva lica na njoj i uvidela da mladić iz drugog reda odozdo s desne strane, drugi po redu, neverovatno lici na Milosa Crnjanskog. Zbog toga me veoma interesuje ova fotografija i pojedinosti u vezi sa njom (izvor, godina u kojoj je nastala, gde se cuva itd.)

Bila bih vam veoma zahvalna ako biste mi pomogli, ili ako bi se javila osoba sa pseudonimom Vežičanka koja je tu fotografiju i postavila. Mozda bi ta osoba mogla da mi da detaljnije informacije. Svakako ne mogu, a da ne napisem da je vas sajt, ali i forum uz njega, veliki doprinos kulturi i istoriji tog kraja, i da se iskreno nadam da cete nastaviti da postavljate ta divna svedocanstva. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da ucim o Rijeckom kraju na ovom vasem forumu.

Unapred sam Vam zahvalna na odgovoru i zalaganju! : smile01

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4931
Teme: 171
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Jedna fotografija iz Pomorske akademije u Rijeci

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 13.5.2020, 22:12

Nemam na žalost dodatne informacije o toj fotografiji.

Avatar korisnika
Ana
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 243
Pridružen: 5.10.2015, 20:46

Re: Jedna fotografija iz Pomorske akademije u Rijeci

Post broj:#3  PostPostao/la Ana » 14.5.2020, 11:57

U engleskoj Vikipediji piše: Then he started attending the Export academy in Rijeka in 1912.
To je druga ustanova Trgovačka akedemija, koja je djelovala u zgradi današnjeg Pomorskog fakulteta.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4931
Teme: 171
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Jedna fotografija iz Pomorske akademije u Rijeci

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 14.5.2020, 20:13

Crnjanski nije uopće bio đak Pomorske akademije u Rijeci.

I u našoj temi Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi, str.23 post 335 je tekst iz knjige "Rijeka nogometa 1873-1948" (autori Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak) u kojem je podatak da je Crnjanski bio đak Kraljevske mađarske trgovačke akademije u Rijeci.


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pitanja i odgovori

Tko je online

Google Adsense [Bot] pregledava forum i 2 gostiju