Lokalpatrioti Rijeka • Pogledaj temu - zgrada gradskih redara

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

zgrada gradskih redara

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Re: Nepoznate lokacije

Post broj:#1  PostPostao/la kobler » 1.11.2010, 23:47

nikola napisao:
salsoul napisao:Ma sve mi je jasno...
Današnja zgrada općine je bio hotel Europa, koji je sagrađen na mjestu "starog" hotela Europa koji je na slici s desne strane.

Dakle, to je zgrada na čijem se mjestu sada nalazi bivši hotel "Europa", na adresi Riva 10?
Moguće, onda ona u sredini, za koju sam mislio da je paviljon tržnice (zato sam i smještao tu poziciju za tržnicu) je isto srušena.

zgrada gradskih redara.jpg
zgrada gradskih redara.jpg (276.42 KiB) Pogledano 2454 puta

Na slici više uopće ništa ne postoji. Slijeva nadesno: zgrada je srušena u bombardiranju, danas je na njenom mjestu nezamjetljivi dio zgrade Croatia linea prema robnoj kući Ri; dalje je bivša tzv. Casa rotonda, nekad u vlasništvu A. L. Adamicha, srušena pa kao reminiscencija ponovljena u projektu Vlade Grubišića za Croatia line (danas neko osiguranje); nadalje zgrada gradskih redara (Corpo di guardia), koju je dao sagraditi A. L. Adamich 1803., jer je za izgradnju svog kazališta na mjestu bivše zgrade gradskih redara (danas Pallazzo Modello) imao uvjet da im ovdje sagradi zgradu zgrada je srušena; na koncu stari hotel Europa - danas su u novoj zgradi hotela Europa županijski uredi.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

zgrada gradskih redara

Post broj:#2  PostPostao/la kobler » 1.11.2010, 23:59

Mislim da je to jedina slika zgrade Gradskih redara (Corpo di guardia).
Imam još članak koji najavljuje skoro iznajmljivanje hotela Europa, koji je dao sagraditi Eugenio Ciotta, brat budućeg gradonačelnika Giovannia.
Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 2.11.2010, 00:20

Odlična slika :bravoveliki:
Zanimljivo, kad znadeš malo više o tim zgradama.

Samo da potvrdim ako sam dobro shvatio ovo crveno označeno je Corpo di guardia. Napisao si zgrada pa ono...to je po meni građevina pa samo pitam da li mislimo na isto. ;)

zgrada gradskih redara 1.jpg
zgrada gradskih redara 1.jpg (72.75 KiB) Pogledano 2453 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la kobler » 2.11.2010, 00:31

Adamić napisao:...
Samo da potvrdim ako sam dobro shvatio ovo crveno označeno je Corpo di guardia. Napisao si zgrada pa ono...to je po meni građevina . ;)

Da, u sredini, označeno crvenom strelicom.
Inače, građevina u kojoj bivaju ljudi? ... ne liči li to na zgradu?

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 915

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 2.11.2010, 00:34

Pa ne bih baš rekao.Kad se kaže zgrada misli se na višekatnicu po meni, ali nema veze. :pozdrav:

Hvala na informacijama. :zastava:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost1

Post broj:#6  PostPostao/la gost1 » 2.11.2010, 04:34

Evo, imaš još jednog koji smatra da su "zgrada" i "građevina" donekle sinonimi, tj. ja ne radim razliku između njih.

Npr. Burj Khalifa je najviša zgrada na svijetu, a bogami i najviša građevina na svijetu... :mrgreen:

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la kobler » 2.11.2010, 07:34

Majko mila, da ćemo zaglibit oko toga!?
Građevina: to su i mostovi i piramide, ali i aerodromi (po širini i dužini, tj. piste i hangari), lukobrani, tuneli & što ti još srce hoće. To zgrade nisu.
Zgrade su ono (manje-više) četvrtasto gdje žive/borave ljudi.
Bonus pack: Ajfelov toranj nije zgrada, nego građevina, mada se u i po njemu stalno vrzmaju ljudi.
Kuća je, pak ono gdje se stanuje - up. stambena zgrada.

Građevina je širi pojam koji obuhvaća u sebe i zgrade, a zgrade međi inim, obuhvaćaju i kuće. Višekatne, prizemnice, kakve već bile.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#8  PostPostao/la nikola » 2.11.2010, 14:12

Čudi me da Kobler mora objašnjavati ono što je i dječici i tetama u vrtiću jasno.
Ipak, ne bi li se pojavili neki subverzivni elementi koji bi tvrdili drukčije, prilažem opis, tj. definiciju predmetnih (vidi na wikipediji):
Zgrada je građevina koja se sastoji od vanjskih zidova i krovne konstrukcije, s jednom ili više zatvorenih prostorija kojima je omogućen pristup. Može služiti za zaštitu ljudi, životinja ili imovine.

Zgrade mogu biti različitih vrsta i namjena - od složenih kompleksa kao što su bolnice, dvorane, kuće ili stambene zgrade. U zgradi se može regulirati temperatura, svjetlo, dotok zraka ili putevi kretanja ljudi.

* po namjeni mogu biti stambene, proizvodne, poslovne, javne, zdravstvene, kulturne, vjerske, športske zgrade ...
* ovisno o materijalima, mogu biti primjerice zidane, kamene, drvene ili metalne zgrade

Građevina je ostvarenje građevinske tehnike. Građevina obično zauzima stalno tj. fiksno mjesto na zemlji isto kao i druge prirodne tvorevine. Na taj način građevine nadopunjuju i mijenjaju krajolik na zemlji. Ljudi su izgradili mnoštvo građevinskih objekata u koje spadaju i zgrade čije veće ili manje skupine tvore sela, naselja i gradove. Isti su povezani čitavom mrežom cesta i željezničkih pruga na kojima su prirodne zapreke savladavane mostovima i tunelima. Ljudi su uredili mnoga pristaništa na obalama, regulirali rijeke, doveli vodu u bezvodne krajeve, stvorili umjetna jezera (akumulacije), prokopima spojili mora i oceane i td... Takvim djelima ljudi nadopunjuju i mijenjaju prirodu u svoju korist. Takva djela nazivamo građevinskim objektima. Građevinski objekti su plod građevinske tehnike.

Povezanost građevina sa tlom tj. njihovo fiksno mjesto na zemlji je glavna karakteristika po kojoj se djela građevinske tehnike bitno razlikuju od djela drugih grana tehnike. Građevina je npr. Telegrafski stup i neboder i vodovod i autocesta. Građevina nije ni lokomotiva, ni čamac ni avion, pa ni tamburica premda se i te tvorevine grade.

Građevina je objekt na zemlji određene lokacije koji se sastoji od građevinskog dijela i ugrađene opreme, a zajedno čine tehničko tehnološku cjelinu.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la nikola » 2.11.2010, 14:24

Nastavno na gore narečeno, osvrnuo bi se na središnji niski objekt koji je omeđen dvjema zgrada.Kobler je napisao da je to zgrada gradskih redara.
Da li je to preteča policije, službe u smislu kakva danas postoji ili su to gradske službe sličnim talijanskim guardia di finanza?
Da li to znači da je to bila centrala redarstva?
Čini li se samo meni da na krovu stoji kameni odljev dvoglavog orla ili je to samo igra sjena i moja mašta? :ne znam:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#10  PostPostao/la kobler » 2.11.2010, 16:25

nikola napisao:Nastavno na gore narečeno, osvrnuo bi se na središnji niski objekt koji je omeđen dvjema zgrada.Kobler je napisao da je to zgrada gradskih redara.
Da li je to preteča policije, službe u smislu kakva danas postoji ili su to gradske službe sličnim talijanskim guardia di finanza? Da li to znači da je to bila centrala redarstva?

To su današnji talijanski "vigili urbani", nekadašnji gradski panduri. Kako su gradovi nekoč imali svoje statute (kao jedini zakon koji je vrijedio na njiovom području!), imali su i vlastite suce. Naravno, uloga tih sudaca i ovlasti tijekom vremena su sužavane, tako da i 19. st. budu u rangu današnjeg suca za prekršaje, a kao istražne i izvršne organe imali su upravo te gradske redare. I da, upravo je to bila njihova centrala.

nikola napisao:Čini li se samo meni da na krovu stoji kameni odljev dvoglavog orla ili je to samo igra sjena i moja mašta? :ne znam:

Ne čini se samo tebi. Nad tom fotkom već duže lomim oči i mozak, ali još uvijek ne znam koja beštija je na krovu. Izbor nije velik, ali znaj ga!

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 2.11.2010, 16:34

kobler napisao:Ne čini se samo tebi. Nad tom fotkom već duže lomim oči i mozak, ali još uvijek ne znam koja beštija je na krovu. Izbor nije velik, ali znaj ga!

Taj glavni ulaz gledao je na današnji Korzo, zar ne?Nisam vidio nigdje tu zgradu osim na planovima grada.
Glede "beštije", kako i sam kažeš, izbor nije velik, dapače, sveden je na minimum, tako da i ne možeš pogriješiti.Ne vjerujem da su ga slupali po rušenju ove i gradnji novih zgrada.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pitanja i odgovori