Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

{RIJEŠENO} Spomenik junačkog mornara na Sušaku

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

{RIJEŠENO} Spomenik junačkog mornara na Sušaku

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 10.6.2011, 20:49

Znam, sigurno znate gdje se nalazio ovaj spomenik. Ali gdje je završio, tko to zna??? :ne znam: :ne znam:

Slika
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

alancro
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 11

Re: Spomenik junačkog mornara na Sušaku

Post broj:#2  PostPostao/la alancro » 11.6.2011, 08:27

Ja ne znam ni gdje je bio ni di je nestao. Ali nestanak spomenika i simbola nije ništa novo u gradu na Rječini

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 11.6.2011, 08:38

Moji ljudi na terenu, operativci, govore mi da je taj spomenik bio na mjestu gdje i spomenik prestolonasljednika (valjda Aleksandra Karađorđevića :ne znam:, zvao se "Spomenik kralju ujedinitelju"). Za njega mi je jasno da je skinut, ono, fuj monarhija, itd. Ali mornar je mornar, što to nekome smeta? :ne znam:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost

Post broj:#4  PostPostao/la gost » 11.6.2011, 10:49

nikola napisao:Moji ljudi na terenu, operativci, govore mi da je taj spomenik bio na mjestu gdje i spomenik prestolonasljednika (valjda Aleksandra Karađorđevića :ne znam:, zvao se "Spomenik kralju ujedinitelju"). Za njega mi je jasno da je skinut, ono, fuj monarhija, itd. Ali mornar je mornar, što to nekome smeta? :ne znam:

Spomenik spomenutom kralju je bio kod sušačke gimnazije, viewtopic.php?f=32&t=43&p=11309&hilit=spomenik+kralju#p11309,
a za ovaj nisam čuo.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 11.6.2011, 14:33

Tako je. I na istom tom mjestu, tj. na istom tom trgu, bio je spomenik mornaru. Ukusi su različiti, ali mogli su tog mornara i bolje isklesati. :dole
pogledajte samo one na palači Adria. :gore

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 14.6.2011, 01:23

Lijep je kip ali o njemu ne znam ništa .
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Post broj:#7  PostPostao/la Vežičanka » 26.3.2014, 08:57

Da ne bi ova tema ostala bez odgovora prenosim rješenje koje je dao Ozren u temi "Stare slike" viewtopic.php?f=32&t=2462&start=45

ozren napisao:
KarloOP napisao:Zahvaljujuci uspjesima na fronti na Soci, po (tada) glavnokomandujucem generalpukovniku Borojevicu prozvan je trg i podignut spomenik.
Slika

Osobno žalim,ali spomenik nema nikakve veze sa feldmaršalom Borojevićem.
Na slici je spomenik austrougarskom pomorcu postavljen zimi 1916. ili 1917.godine.
Čitavo spomen obilježje sastojalo se od kamene kule i drvenog kipa u njemu.Kula sa kruništem je bila visoka barem 8 metara,a toliko široka da se oko kipa moglo slobodno prolaziti.Glavni ulaz se zatvarao s rešetkastim željeznim vratima.Unaokolo su bila četiri prozora,a na krovu jarbol sa zastavom. Kula je imala postolje opasano lancima.

Kip mornara je bio visok oko 170 cm,obučen u klasičnu uniformu austrougarskog mornara,na glavi mu je kapa okrugla oblika
s natpisom "K & K KREIGSMARINE".U desnoj ruci drži teleskopski durbin.
Bio je jedinstven jer su se u njega zabijali čavli: zlatni,srebrni,brončani ili željezni.Bio je običaj da se straga zabijaju željezni,a sprijeda oni skupocjeniji.Čavli su bili sa velikom
glavom,slični onima koje koriste tapetari.

Slika

Originalnost ovog spomenika je u tome što su se u njega zabijali čavli radi skupljanja novčanih sredstava u posebnu zakladu za pomoć stradalim mornarima austrougarske mornarice te njihovim obiteljima.Čavli su bili,zapravo imitacija zlata,srebra i bronce.
U kamenoj kuli bio je postavljen pult s knjigom u koju su se upisivala imena onih koji su kupili čavle i iznos koji su uplatili.

Slika

Spomenik je postavljen u prisutnosti velikog broja građana.Sam čin otkrivanja pripao je županu barunu Zmaiću.

Kula je srušena 1924.godine, a prema iskazima nekih svjedoka kip je viđen kasnije u Martinšćici,odakle mu se gubi svaki trag.
Toliko od mene!
:pozdrav:

Ista lokacija danas:
Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 26.3.2014, 12:15

:gore

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la Vežičanka » 28.1.2015, 20:17

Jutarnji list 15.studenog 1915.

Boroevićev trg na Sušaku i „željezni mornar".

Sušački odbor družtva
 za pripomoć hrvatskim ratnim invalidima nakanio je podignuti na Sušaku
 izpred ljekarne Sušanj u posebnom
 paviljonu „željeznog mornara".

Pošto to mjesto do danas nije
 okršteno, predložio je zastupnik Ante vitez Bačić. da zastupstvo jednoglasno zaključi, da se to mjesto okrsti imenom generala „Svetozara ,pl.
Boroevića de Bojna". Priedlog je
 jednoglasno prihvaćen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iz Wikipedije
Svetozar Borojević von Bojna se za vrijeme Prvoga svjetskog rata istaknuo nizom uspjeha u obrambenom ratovanju. Zbog toga je dobio čin feldmaršala, čime je postao prvi i jedini nositelj tog čina u Austro-Ugarskoj koji nije bio njemačkog podrijetla.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#10  PostPostao/la Vežičanka » 16.4.2015, 19:54

ozren napisao:Kula je srušena 1924.godine, a prema iskazima nekih svjedoka kip je viđen kasnije u Martinšćici, odakle mu se gubi svaki trag.

Citat iz knjige "Martinšćica u srcu":

Napomenuo sam da se naša obitelj 1923. preselila u Lazaret po odluci Lučkog poglavarstva koje je u Lazaretu imalo skladište gdje je bio pohranjen alat, oprema za brodove, pa čak i puške. Bilo je tu svih vrsta brodskih ferala, brodskih konopa raznih dimenzija i dužina za vezivanje brodova, busola, instrumenata za održavanje veze i signalizacije, raznog alata potrebnog na brodovima, brodskih boja te 30 pušaka s municijom.
Tu je bila smještena cjelokupna vrijedna pomorska arhiva, pisma ex Governo maritimo, pa i jedan kip drvenog mornara u koji su u Sušaku, na trgu kod hotela Kontinental, prolaznici uz naplatu zabijali čavliće - brukvice. Navodno je prihod od toga išao obiteljima mornara.

slika iz teme Stare fotografije Rijeke
Slika

slika iz teme Rijeka i naš kraj u Prvom svjetskom ratu (1914-1918.)
Slika

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la Vežičanka » 17.5.2015, 19:20

Spomenik je svečano otkriven 16. siječnja 1916. godine

slike i tekst koji slijedi su iz časopisa "Ilustrovani list" od 29.siječnja 1916.

spomenik mornaru na Sušaku 1.jpg
spomenik mornaru na Sušaku 1.jpg (178.02 KiB) Pogledano 12274 puta

Otkriće ratnog spomen-kipa na Sušaku

Dne 16.siječnja otkrio se je na Sušaku na Borojevićevu trgu svečanim načinom ratni spomen-kip, prikazujući junačkog mornara, tog Primorcima najbližeg borca za kralja i domovinu.
Kip je postavljen u okruglom, tri metra širokom i sedam i pol metra visokom kiosku, što je sagrađen u stilu Trsatske kule prema nacrtu inž. J.Chvale.
Sam spomenik ukusno je urešen mornarskim emblemima, od kojih su se osobito isticale dekoracije, koje prikazuju Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju u okviru Habsburške monarhije.
Kad je u 11 sati pristupila do spomenika predsjednica ovog patriotično humanitarnog podhvata, gđa Joza pl. Kopajtić Bakarska*, pruži joj kitu cvijeća predsjednik društva za podporu hrvatskih ratnih invalida na Sušaku g. Konstantin Rojčević.

spomenik mornaru na sušaku 2.jpg
spomenik mornaru na sušaku 2.jpg (125.83 KiB) Pogledano 12274 puta

Stupivši na stepenicu spomenika, naglasio je veliki župan dr. Vinko barun Zmajić biranim govorom značenje ovog spomenika i zahvalnost naprama onoj hrabroj našoj vojsci, čiji se barjaci ovdje ponosno i visoko viju. Iza ovog govora dignuo se zastor sa spomen kipa, glazba zaigra kraljevku, a iz tisuću grla zaori Sušakom urnebesni poklik: "Živio kralj!", "Živila naša mornarica!"
Usred tog oduševljenja počelo se zabijanje pločica i čavala u kip. Prvu pločicu pribio je za bana baruna Skerlecza veliki župan barun Zmajić, a po tom vojno-postajni zapovjednik general Ištvanović, pa zastupnik ratne mornarice linijski kapetan pl. Pebal i dalje redom zastupnici i izaslanici svih vojničkih i građanskih oblasti te ini odličnici i građani.
Poslije podne bio je glazbeni koncert u ukusnim prostorijama "Hotel Jadrana", kamo je pohrlilo opet mnoštvo naroda.
Spomenemo li još da je taj dan sakupljeno na Sušaku do 5000 kruna za naše ratne invalide, vidimo kakav je to veliki uspjeh mara i rada velezaslužne predsjednice gđe. Joze pl. Kopajtić i cijelog odbora društva za pripomoć hrvatskim ratnim invalidima na Sušaku. Naše slike prikazuju to svečano otkriće kao i sam spomen-kip.

*Supruga Žige Kopajtića-op Vežičanka

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la Vežičanka » 25.5.2016, 22:06

Jutarnji list 20.siječnja 1916.:

Odkriće spomen –kipa na Sušaku

U nedjelju 16. o. mj. (16. siječnja 1916.op. Vežičanka) odkriven je na Sušaku na Boroevićevom trgu svečanim načinom ratni spomen-kip.
Spomen kip predstavlja mornara, te je postavljen na okruglom tri metra širokome i 7 i pol metara visokom kiosku, načinjenom u stilu trsatskih kula.
Nacrte za taj ukusan kip načinio je mjernik I. Chvala. Prigodom odkrića bio je cieli Sušak izkićen hrvatskim barjacima.

Oko 11 sati zauzeli su svoja mjesta svi pozvani odličnici, zatim školska djeca I mnogobrojno gradjanstvo.
Predsjednici ovog patriotskog podhvata gdji. Jozi pl. Kopajtić Bakarskoj dao je kitu cvieća predsjednik družtva za podporu hrvatskih ratnih invalida na Sušaku gosp. Konstantin Rojčević.
Veliki župan dr.Vinko barun Zmajić-Svetoivanski držao je patriotičan govor, te je spomenuo značaj ovog spomenika.
Nakon govora
 baruna Zmajića digao se je zastor sa
 spomen-kipa, glazba zasvirala je kraljevku, a iz tisuće grla zaori “Živio 
kralj!" —“Živila naša vojska!" —
”Živila naša mornarica!" — “Živila
 Hrvatska!" itd.
Prvu pločicu pribio je za preuzvišenoga gospodina bana 
dra. Ivana baruna Skerlecza, barun
 Zmajić, a nakon toga zabio je pločicu vojno-postajni zapovjednik general 
Ištvanović, te zastupnik ratne mornarice linijski kapetan pl. Pebal
i i dalje redom zastupnici i izaslanici
 svih gradjanskih i vojničkih oblasti,
 te ostali gradjani. Poslije podne bio
 je koncerat u prostorijama “Hotel Jadran", koji je bio nadasve dobro
 posjećen. Na dan sakupljanja sakupljeno je na Sušaku do 5000 kruna.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 2.8.2018, 23:07

1917-1918.jpg
1917-1918.jpg (57.81 KiB) Pogledano 11521 puta

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 30.12.2022, 01:20

1916. fotograf: Bogumil Zoubek / Sušak- Rieka, 1916. g. , skladište Šteinbruškog piva, kinematograf,

Sušak spomenik kula fotograf  Bogumil Zoubek.jpg
Sušak spomenik kula fotograf Bogumil Zoubek.jpg (331.89 KiB) Pogledano 8889 puta

Borojeveićev trg Monarhija mornar austrougarski.jpg
Borojeveićev trg Monarhija mornar austrougarski.jpg (267.94 KiB) Pogledano 8889 puta

kinematograf Sušak.jpg
kinematograf Sušak.jpg (173.72 KiB) Pogledano 8889 puta

Screenshot (72).jpg
Screenshot (72).jpg (194.29 KiB) Pogledano 8889 puta

sesiri rijeka sušak kape mornarske kape.jpg
sesiri rijeka sušak kape mornarske kape.jpg (182.76 KiB) Pogledano 8889 puta

skladiste šteinbruškog piva Rijeka Sušak.jpg
skladiste šteinbruškog piva Rijeka Sušak.jpg (187.95 KiB) Pogledano 8889 puta

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano