nikola napisao:Moji ljudi na terenu, operativci, govore mi da je taj spomenik bio na mjestu gdje i spomenik prestolonasljednika (valjda Aleksandra Karađorđevića, zvao se "Spomenik kralju ujedinitelju"). Za njega mi je jasno da je skinut, ono, fuj monarhija, itd. Ali mornar je mornar, što to nekome smeta?
ozren napisao:KarloOP napisao:Zahvaljujuci uspjesima na fronti na Soci, po (tada) glavnokomandujucem generalpukovniku Borojevicu prozvan je trg i podignut spomenik.
Osobno žalim,ali spomenik nema nikakve veze sa feldmaršalom Borojevićem.
Na slici je spomenik austrougarskom pomorcu postavljen zimi 1916. ili 1917.godine.
Čitavo spomen obilježje sastojalo se od kamene kule i drvenog kipa u njemu.Kula sa kruništem je bila visoka barem 8 metara,a toliko široka da se oko kipa moglo slobodno prolaziti.Glavni ulaz se zatvarao s rešetkastim željeznim vratima.Unaokolo su bila četiri prozora,a na krovu jarbol sa zastavom. Kula je imala postolje opasano lancima.
Kip mornara je bio visok oko 170 cm,obučen u klasičnu uniformu austrougarskog mornara,na glavi mu je kapa okrugla oblika
s natpisom "K & K KREIGSMARINE".U desnoj ruci drži teleskopski durbin.
Bio je jedinstven jer su se u njega zabijali čavli: zlatni,srebrni,brončani ili željezni.Bio je običaj da se straga zabijaju željezni,a sprijeda oni skupocjeniji.Čavli su bili sa velikom
glavom,slični onima koje koriste tapetari.
Originalnost ovog spomenika je u tome što su se u njega zabijali čavli radi skupljanja novčanih sredstava u posebnu zakladu za pomoć stradalim mornarima austrougarske mornarice te njihovim obiteljima.Čavli su bili,zapravo imitacija zlata,srebra i bronce.
U kamenoj kuli bio je postavljen pult s knjigom u koju su se upisivala imena onih koji su kupili čavle i iznos koji su uplatili.
Spomenik je postavljen u prisutnosti velikog broja građana.Sam čin otkrivanja pripao je županu barunu Zmaiću.
Kula je srušena 1924.godine, a prema iskazima nekih svjedoka kip je viđen kasnije u Martinšćici,odakle mu se gubi svaki trag.
Toliko od mene!
ozren napisao:Kula je srušena 1924.godine, a prema iskazima nekih svjedoka kip je viđen kasnije u Martinšćici, odakle mu se gubi svaki trag.
Vrati se na: Pitanja i odgovori
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 7 gostiju