Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Sušačka bolnica (Staro sušačko rodilište)

Riječko zdrastvo kroz povijest
Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Sušačka bolnica

Post broj:#31  PostPostao/la milic » 17.4.2018, 10:40

Pokojni dr. Milan Zgrablić, čuo sam da ga nazivaju i Miljenko, bio je moj dugogodišnji liječnik, specijalist interne medicine, nefrolog. Jako drag čovjek i odličan stručnjak. Meni je ostao u sjećanju jedan detalj - pisao je uvijek sa zelenom tintom. :smile02
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24016
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sušačka bolnica

Post broj:#32  PostPostao/la Adamić » 22.7.2018, 19:16

Vežičanka napisao:
mislim da je ovo zgrada starog rodilišta- zapadno od glavne zgrade


Slika
Da to je to. izgleda neugledno i jadno.

A kad se doda i ovo onda i jezivo. :cry:

U Starom sušačkom rodilištu izgorjelo 25 beba
Staro sušačko rodilište.jpg
Staro sušačko rodilište.jpg (67.83 KiB) Pogledano 4988 puta

Staro sušačko rodilište na fotografiji Petra Grabovca


Piše: Goran Moravček

U Starom sušačkom rodilištu, na današnji dan, 28. ožujka 1975. godine izgorjelo je 25 beba. Jedna od najvećih civilnih tragedija u Rijeci dogodila se u gluho doba noći zbog kratkog spoja na električnoj grijalici. Troje djece je preživjelo. Kao uzroci požara navedeni su “krajnja nedisciplina i nepridržavanje propisa”, kako je istaknuto u zaključcima Izvršnog vijeća Sabora, tadašnje republičke Vlade Hrvatske.

Namjeravao sam o tom događaju opširnije pisati, ali ni jedna mi rečenica ne pada na pamet. I danas, nakon što sam prolistao stranice novina iz toga doba, pod dojmom sam te velike tragedije.

Donosim stoga nekoliko preslika iz Novog lista čiji su novinari iscrpno izvijestili o požaru u Starom sušačkom rodilištu.

rodiliste_staro_susak_pozar_izgorjelo_25_beba.jpg
rodiliste_staro_susak_pozar_izgorjelo_25_beba.jpg (54.42 KiB) Pogledano 4988 puta

Staro sušačko rodilište na slici Petra Grabovca, tadašnjeg fotoreportera Novog lista

http://fluminensia.org/u-starom-susacko ... lo-25-beba

ponsal napisao:Zadnjih dana sam, nažalost, često u sušačkoj bolnici. Pojavilo mi se pitanje kada je rodilište premješteno u zapadnu zgradu jer je na početku, kada je bolnica izgrađena, bilo na prvom katu zgrade. Da li tko zna kad je sagrađena zgrada "starog rodilišta" na Sušaku?


I mene to zanima s obzirom da se je tema preimenovala u " Sušačka bolnica (Staro sušačko rodilište)".

1935. godine se osniva Ginekološko-porodnički odjel u sklopu nove bolnice. Odmah nakon otvorenja nove banovinske bolnica kralja Aleksandra 1934.godine.

Znamo kraj rodilišta

od 1985. formira se jedinstvenu Kliniku za ginekologiju i porodništvo KBC Rijeka.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24016
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sušačka bolnica (Staro sušačko rodilište)

Post broj:#33  PostPostao/la Adamić » 22.7.2018, 19:38

Možemo dosta saznat iz ovog neseretnog događaja !

Svjedok jezive noći 1975. godine: U dječjoj sobi vladala je samo golema tišina i mrak

Onaj tko se ne sjeća 28. ožujka 1975. godine u Rijeci, ili nije iz Rijeke, ili nema duše, kaže prof. dr. Danko Pavešić, jedan od najpoznatijih riječkih ginekologa i svjedok jedne od najvećih riječkih tragedija koja je pogodila Rijeku prije točno četiri desetljeća. Prof. dr. Pavešić tada je već dugi niz godina radio kao ginekolog u sušačkoj bolnici i kako kaže od tada ne prođe niti jedan kraj ožujka da se ne sjeti te jezive noći.

Rađaonica je bila na drugom katu tadašnjeg rodilišta u bolnici na Sušaku, a uz nju je bila dječja soba. Baš za nesreću, te kobne noći nije bilo nikog u rađaonici. Samo je sestra raznosila djecu majkama koje su boravile odvojeno od svoje djece svaka tri sata na dojenje. Nakon dojenja sestra bi djecu pokupila i vratila ih u dječju sobu. Kako je sestra obavila svoj posao, vratila se u sobu. Tamo su dvije babice i čistačica očito prilegle. Probudila ih je buka iz dječje sobe i kad su otrčale do nje vidjele su plamen u sobi koja je bila zatvorena staklenim vratima, prisjeća se prof. dr. Pavešić noći u kojoj je u požaru život izgubilo 25 novorođenčadi.

Prema njegovom svjedočenju u dječjoj je sobi jedno novorođenče primalo kisik, a u blizini iznad njega nalazila se električna grijalica, jedna od onih infracrvenih grijalica koju je u bivšoj državi u to vrijeme imala gotovo svaka kupaonica. Grijalicu koja se za današnje pojmove nalazi na nezamislivom mjestu, prof. dr. Pavešić objašnjava restrikacijama uobičajenim za vrijeme sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada se zbog štednje bolnica nije grijala noću, a budući da se tek radilo o novorođenim bebama i bio je ožujak s još uvijek prilično hladnim noćima, noću se improviziralo s grijanjem u dječjoj sobi.

– Grijalica je počela iskriti na tu kolijevku gdje se nalazilo dijete koje je primalo kisik i to je jedino dijete koje je u stravičnom požaru izgorjelo. Ostala djeca su se ugušila dimom koji je zbog sagorijevanja plastike sadržavao i užareni PVC, objašnjava prof. dr. Pavešić.

– Dežurci su me zvali... Bolje da vam ne opisujem kako je to sve izgledalo. Kad sam došao u rodilište, u dječjoj sobi iz koje je uvijek dopirao plač djece, tada je vladala samo golema tišina i mrak. Ujutro su na mjesto događaja počeli dolaziti policajci, tužioci, obavljala su se ispitivanja... S obzirom da je tadašnji šef sušačke Ginekolgije profesor Perović imao gripu i bio na bolovanju, a njegova zamjenica doktorica Kogoj bila upravo prešla u Dom zdravlja, ja sam bio treći najstariji liječnik i kao takav odrađivao sam ispitivanja i istrage koje su uslijedile, svjedoči prof. dr. Pavešić.

– Ni danas kad se prisjetim tog događaja ne mogu shvatiti i nadiviti se reakciji majki koje su u požaru izgubile djecu. Naime, moja kolega Bosnar i ja, nakon požara morali smo priopćiti majkama što se dogodilo s njihovom djecom. Impresionirala me ta dostojanstvena tišina majki koje su izgubile djecu, to prihvaćanje najgorih vijesti s mnogo razumijevanja... Ne znam, vjerujem da smo kolega Bosnar i ja izgledali izvan sebe u toj situaciji, bilo je čak majki koje su naposljetku tješile nas, iskreno će prof. dr. Pavešić.

– Vijest je naravno odjeknula, izrazi sućuti dolazili su odsvuda, čak i je i tadašnji papa poslao izraze sućuti. Dolazili su i inozemni novinari, iz talijanskih novina, ali da, u pravu ste, percepcija i interes javnosti ne može se usporediti s današnjom, kakvu sad primjerice gledamo u slučaju aviona Germanwingsa, potvrđuje prof. dr. Pavešić.


Doista, iako se 1975. godina ipak ne čini toliko dalekom, daljnji razvoj situacije nakon smrti dvadeset petero novorođenčadi koju je prouzročila infracrvena grijalica i požar koji je uočen gotovo sat vremena nakon izbijanja, iz današnje vizure izgleda gotovo nevjerojatno. Stizali su izrazi sućuti, u pomaganju i suosjećanju mobilizirali su se brojni obični građani, proglašen je dan žalosti, no kao glavni krivci označeni su kratki spoj i dežurna sestra koja nije bila u sobi kad je došlo do kvara na grijalici. Napisi i analize o požaru koji je poharao sušačko rodilište ubrzo su utihnuli, što iz današnje novinarske perspektive, ali perspektive čitavog društva izgleda naprosto nevjerojatno.

Prof. dr. Danko Pavešić tvrdi da je posljedica ipak bilo.
– Neke od posljedica su bile da nam je u tri dana nakon tragedije u rodilište došla samo jedna rodilja koja nije znala za požar. Sve ostale rodilje odlazile su u riječko rodilište. Posljedica je bila i da je tadašnjem šefu Ginekologije na Sušaku profesoru Peroviću bilo zabranjeno kandididrati se ponovo za šefa pa sam na njegovo mjesto došao ja. No, rodilište smo ponovo uredili, poboljšali i krenuli naprijed, zaključuje prof. dr. Pavešić.

Deset godina nakon tragedije u sušačkom rodilištu, Rijeka je dobila novu zgradu Klinike za ginekologiju i porodništvo izgrađenu zahvaljujući samodoprinosu građana. Iako je prvotno bila namijenjena samo riječko rodilište koje u to vrijeme bilo dislocirano od ostatka tadašnje riječke bolnice, svoje su mjesto u njoj našla oba riječka rodilišta. Iako se današnji KBC Rijeka ne može pohvaliti puno boljim prostornim uvjetima od onih koji su vladali prije četrdeset godina, prof. dr. Danko Pavešić uvjerava da takva tragedija danas u jednom rodilištu ipak nije moguća.

– Uvijek je moguće da vam se dogodi nepredviđena situacija. Ali ipak, standardi su danas u rodilištima nešto sasvim drugo nego prije četrdeset godina. Sjećam se, primjerice, da su nakon požara ispitivali dežurce zašto nisu odmah direktno pozvali vatrogasce na telefon. To naprosto nije bilo moguće jer mi u bolnici nismo imali vanjsku liniju, trebalo je zvati portira da on obavi poziv. Nije bilo grijanja noću kao što vam je jasno iz cijelog slučaja. Primjerice, iza te tragedije, zahvaljujući donaciji Jugolinije, sušačko rodilište dobilo je svoje prve protupožarne dojavljivače, kaže prof. dr. Pavešić.


http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/S ... ina-i-mrak
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24016
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sušačka bolnica (Staro sušačko rodilište)

Post broj:#34  PostPostao/la Adamić » 25.7.2018, 23:24

Na drugom katu je bilo rodlište. Kad je bilo premješteno u objekt do, vidjet ćemo ?

Sušak bolnica.jpg
Sušak bolnica.jpg (137.48 KiB) Pogledano 4938 puta

Začelje nove Banovinske bolnice u Sušaku

II. kat: Kirurški odjel s jednakim rasporedom soba za muške i ženske bolesnike kao i na gornjem katu; u njegovu sjevernom krnjem kraku jedan su dio zauzimale dvije operacijske dvorane te blok za sterilizaciju instrumenata i zavojnog materijala, a u drugom je dijelu bila rađaonica s predrađaonicom
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24016
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sušačka bolnica (Staro sušačko rodilište)

Post broj:#35  PostPostao/la Adamić » 5.9.2018, 00:38

Rtl Potraga napravila je rekonstrtrukciju događaja tragedije iz 28. ožujka 1975. godine.. Strašno ! Dođe mi da zaplačem. :cry:

https://vijesti.rtl.hr/potraga/3250515/ ... la-rijeku/

O tome je pisao i New York Times, Tito je dao sućut, Vatikan ...novine su to imali na naslovnicama ali ne preko cijele ..nego kao jedan mali dio te stranice a glavna vijest je bilo nešto nevažno komunističko. Danas bi to bila udarna, udarna vijest.

rodilište sušak.jpg
rodilište sušak.jpg (125.39 KiB) Pogledano 4841 puta

Te noći medicinska sestra koja je bila dežurna u 2.30 sati sestra je odvela bebe majkama da ih podoje. Nakon dojenja vratila ih je u sobu i položila ih, ta djeca su ostala spavati sita u toj sobi. Uskoro se u sobi za novorođenčad, zbog kratkog se spoja, zapalila električna grijalica - prisjeća se tadašnji novinar Novog lista.
"Sve je počelo od toga što se bolnice nisu noću grijale, jer se štedjelo. I da bi toj djeci pružili kakav takav komfor, instalirali su tu grijalicu kao što su nekada bile u kupaonama", prisjeća se Ivo Mikučić, tadašnji novinar Novog lista.
Vatra se širila prostorijom. To nitko nije shvatio dok nije bilo prekasno. Zapravo se za požar saznalo kada je puknula na roleti ona gurtla koja drži. I onda je roleta pala i tu se čula buka i iza toga jedna cijev. I onda su otišli, ali nisu mogli ući unutra."

Bilo je oko 3.15 ujutro, prošlo je 30 do 45 minuta od prve iskre. No trebalo je proći još vremena prije nego što su obaviješteni vatrogasci. "Sestre su u onoj panici učinile ono što su u tom trenutku mogle, jer u tu sobu, u kojoj su vidjele požar, nisu mogle ući, nisu mogle otvoriti vrata niti ništa raditi i trčati", prisjeća se dr. Pavešić.

"Zamislite kakav je tada sustav bio da oni nisu imali telefonsku liniju da bi pozvali vatrogasce, nego su trčali portiru i onda je on zvao vatrogasce", ističe novinar Ivo Mikučić.

preživjela beba nesreca sušak rijeka.jpg
preživjela beba nesreca sušak rijeka.jpg (80.28 KiB) Pogledano 4841 puta

Preživjela beba. Marijana je - treća preživjela. "Bila je kao šećer, najljepša beba u bolnici", ističe Slobodanka. Nakon nesreće bila je na više od 70 operacija. Opekline 4. stupnja ostavile su je s ožiljcima po licu, bez jedne ruke i dojke.

Tu večer zauvijek su se ugasila 24 tek rođena života. Sljedećeg dana tragedija je uzela i 25. žrtvu. Nazvali smo i neke od majki čija su novorođenčad tada stradala. Čim smo spomenuli tu noć - počele bi plakati. Nisu htjele pred kamere. Za neke od obitelji, ovo je bio okidač nekih drugih tragedija. PTSP-u rodilja, kao izvjesnoj dijagnozi koja im se mogla pojaviti, nitko nije razmišljao niti traumu tretirao.

Preživjelo je troje djece. Jednog dječaka nismo uspjeli pronaći, drugi radi u vojsci i otklonio je mogućnost snimanja.

Marijana je škrta na riječima. Cijelo je djetinjstvo provela u bolnicama, tinejdžerske dane se nosila s ožiljcima, progutala koliko su joj bili bolni pogledi drugih.

"Jednom kada sam te vozila u školu, ne sjećam se ja toga... Kada su ti se rugali, a ona je tada odgovorila njima: to se može i vama dogoditi. Požar, može izbit svugdje, je", ispričala nam je Slobodanka Mlacović.

Odštetu od države su dobile nakon 33 godine. Od 2011. na mjesec prima 3.900 kuna. Nakon što se više nije nadala da će jednog dana imati svoju obitelj - lani joj se, u 42. godini, to napokon ostvarilo.

Objavljena su imena svih žrtava i njihove kućne adrese. Brzo se objavilo da je požar uzrokovan kratkim spojen. Tvrdilo se da je pomoć zakasnila sat vremena.

Dan žalosti u rijeci Smrt na pragu života pisao je Novi list. New York Times je u izvještaju citirao jednog oca: Toliko smo puno godina čekali dijete. Na kraju smo ga imali samo tri dana. Prenijeli su i papine molitve i izraze sućuti.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Prethodni

Vrati se na: Bolnice

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost