Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Kometi, asteroidi i meteori

Sve o astronomiji.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 22.1.2013, 20:27

Kometi!
comet-ison-elite-daily1.jpg
comet-ison-elite-daily1.jpg (44.86 KiB) Pogledano 3418 puta

Slušao sam na radiju jednog astronoma koji kaže da nas u ovoj godini očekuje jedan komet u ožujku (PanSTARRS) i onda mrcina svih mrcina krajem studenog komet Ison, pravo svjetleće čudo sjajnije od Mjeseca, kažu za njega da će bit sa Zemlje vidljiv kao najsjajniji komet i kometski rep svih vremena! Da se ovakvo što samo jednom u 100 godina dogodi ! Već kažu za njega da bi to mogao biti komet stoljeća!
: astrolog :slikanje:
Dakle čeka nas komet ISON , prvi su ga opazili Nevski i Artyom Novichonok iz Rusije koristeći "International Scientific Optical Network "teleskop.
Komet Ison proći na samo dva milijuna kilometara od Sunca. Ako se prilikom približavanja Suncu raspadne, ništa od spektakla. Bit će čak 15 puta sjajniji od Mjeseca!
Zasad toliko što se on više približava nama to će biti sve više točnijih podataka. Trebao bi ako bude sve išlo prema "prognozi" biti veći i svjetliji od kometa Ikeya-Seki iz 1965. godine.

Ova godina će biti stvarno posebna ! Dakle taj dan negdje krajem studenog kad dođe nemojte zaboraviti uperiti pogled u nebo ! Zagrlite svoje najmilije , možda nam to bude i zadnji dan u životu jer sustav za obranu Zemlje od kometa nije još razvijen! :D
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Domaći
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !
 
Postovi: 50
Teme: 3
Pridružen: 22.8.2012, 00:55
Lokacija: Leprinac,Jurdanići

Re: Kometi

Post broj:#2  PostPostao/la Domaći » 22.1.2013, 20:50

Po meni taj događaj neće biti opasan a, za ovaj asteroid koji dolazi moglo bi biti panike Korado Korljević iz zvjezdarnice Višnjan bi imao što ispričat o tom asteroidu ovo na wikipediji je malo ublaženo po meni.moglo bi biti "i bi svjetlost" ali nakon toga 10 god mraka da ne vidimo sunca od pepela ,ako preživimo udar naravno : lud :D http://hr.wikipedia.org/wiki/99942_Apophis#Bliski_prolasci
Ovakav događaj se događa najvjerovatnije samo jednom u životu.
Sva sreća nije jako velik radijus samo 270 metara ,a ako udari eksplozija će bit jačine min 500 puta veća nego u Tunguskoj ,Sibir .
da smo,ča nismo kade bi nan bil kraj...?

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 24.1.2013, 16:03

Tek sad kad si spomenuo asteroide , vidim da moramo proširit temu na njih i na "zvijezde padalice" koji mnogi znaju reći da su ih vidjeli a i da razjasnimo pojmove.

Uglavnom Domaći ne postoji još razrađen sustav za obranu . Približno se danas zna oko 80 % stranih tijela koji se približavaju Zemlji, onih 20 % zbog Sunca nije moguće vidjeti ali predviđa se da će do 2030 biti riješen i taj problem. Da, Korado je jako zanimljiv čovjek! Kad su ga pitali koja je veličina "neophodna" da napravi na Zemlji nesto slično kao sto se desilo sa dinosaurima? On je rekao da "Što se nas "kao dinosaura" tiče, računa se da je objekt od 5 km dovoljan za nestanak vrste, a 1 km za nestanak naše civilizacije." pa ti vidi... koliko smo blizu smaku svijeta...
Što je uopće komet, asteroid,meteor i koja je razlika među njima?

Comet_Diagram_text_stripped.jpg
Kad se komet približi suncu, obično se iza njega pojavi rep. Repovi kometa su različiti po obliku i po veličini. Neki su kratki i zdepasti. Drugi su vitki i dugački. Duljina im obično iznosi barem 8 milijuna kilometara. Ponekad su dugački i po 150 milijuna kilometara! A neki kometi uopće nemaju rep.
Kako mu rep postaje sve dulji, komet povećava brzinu, jer se približava suncu i kreće se glavom naprijed. Tada se zbiva jedna neobična stvar. Kad se komet udaljava od Sunca, kreće se tako da mu rep ide naprijed, a glava ostaje pozadi, jer pritisak sunčeve svjetlosti potiskuje sićušne djeliće kometove glave i stvara rep, uvijek u suprotnom pravcu od Sunca. Kad se komet udaljava od Sunca, rep mu se nalazi ispred glave. On postupno usporava kretanje, a zatim isčezne s vidika.
Comet_Diagram_text_stripped.jpg (24.63 KiB) Pogledano 3393 puta


Komet je nebesko tijelo koja se nalazi u eliptičnoj putanji oko Sunca. Dolaze iz najudaljenijih i najhladnijih područja Sunčevog sustava. Tamo su odbačeni gravitacijom divovskih planeta kada je Sunčev sustav tek nastajao. Većina ih stiže iz Oortovog oblaka-ledene sferične oblasti na samom rubu Sunčevog sustava. Kometi se sastoje iz silikatne prašine i smrznutih plinova u obliku raznih vrsta leda (inja) koji čine poroznu jezgru. Kada se putanja kometa počne približavati Suncu, zbog povećanja temperature, led i smrznute čestice počinju isparavati stvarajući oblak plina oko kometa koji se zove koma. Zbog pritiska Sunčevog vjetra i radijacije koma (plinovi) i tijelo (prašina) kometa prilikom raspadanja pretvaraju se u karakteristične repove koji su vidljivi na nebu.

Postoje li uistinu zvijezde padalice?
Ljudi su tisućama godina gledali „zvijezde padalice“ i pitali se kakve su to zvijezde i odakle su. Nekad se vjerovalo da dolaze s nekih drugih svijetova.Danas znamo da to uopće nisu zvijezde. To su „meteori“. Meteori su mala, čvrsta tijela, koja putuju prostorom i mogu proći i kroz Zemljinu atmosferu.Meteore vidimo kad uđu u našu atmosferu, jer tada ostavljaju užaren, svijetao trag. Meteor nastaje zbog topline što je stvara trenje zraka o njihovu površinu.Začudo, mnoge meteorske čestice su vrlo male, veličine pribadačine glave. Ali, neki meteori mogu težiti i po nekoliko tona. Mnoge meteore potpuno uništi jaka temperatura kad prolaze kroz Zemljinu atmosferu. Na Zemlju stignu samo veći komadi meteora. Znanstvenici vjeruju da na Zemlju svakog dana padnu tisuće meteora, ali budući da je veći dio Zemljine površine pokriven vodom, meteori obično padaju u mora ili jezera.Meteori se na nebu mogu pojaviti pojedinačno i mogu putovati u gotovo svim pravcima, ali se obično javljaju u jatima od tisuću meteora. Kako Zemlja kruži oko Sunca i može se približiti takvim jatima meteora, oni se u dodiru s gornjim slojevima atmosfere užare, i mi vidimo „meteorsku kišu.“
Odakle stižu meteori? Zvezdoznanci vjeruju da povremena meteorska jata predstavljaju odlomljene dijelove kometa. Kad se komet rasprsne milijuni njegovih dijelića se nastavljaju kretati prostorom u obliku meteorskog jata. Ta se jata kreću određenim putanjama. Takvo jedno jato meteora pređe preko Zemljine putanje svake 33 godine.
Kad neki dio meteora dospije na Zemlju,naziva se „meteorit“. On pada na Zemlju zbog toga što ga privlači Zemljina teža. U davno doba, godine 467. prije naše ere, pao je jedan meteorit na Zemlju i njegov pad je smatran tako značajnim događajem da su ga zabilježili i stari rimski povjesničari!
Ukratko...
Meteor je dio svemirskog tijela koje, padajući kroz atmosferu, ostavlja svijetleći trag, a meteorit je komad meteora, koji je iz svemira pao na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tijela

Asteroidi ili planetoidi su mala čvrsta tijela u planetarnim sustavima. U usporedbi s planetima mnogo su manji i najčešće nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne tvari koja se nije pripojila planetima. Najčešće kruže oko matične zvijezde vlastitom putanjom ili kao prirodni sateliti (mjeseci) većih planeta. Neke od njih nalazimo vezane gravitacijskim silama uz planete, u grupama koje orbitiraju u putanji planeta, ispred ili iza.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 14.2.2013, 14:21

Neće nas i neće :lol:

OPASNOST IZ SVEMIRA
VIDEO: ZA DLAKU IZBJEGNUTA KATASTROFA Pored Zemlje sutra prolazi asteroid čiji bi udar bio jednak snazi 1.000 atomskih bombi!


Slika
Njegova putanja siječe orbite nekoliko satelita koji se koriste za prognozu vremena, prijenos televizijskih kanala i komunikaciju satelitskim telefonima

Predvečer u petak, 50-metarski asteroid ‘2012 DA14’ proletjet će kraj Zemlje na udaljenosti od samo 27.000 kilometar a - najbliži prolet nekog asteroida od kad znanstvenici na Zemlji prate kretanja nebeskih tijela u blizini naše planete.

NASA tvrdi kako nema gotovo nikakve šanse da dođe do sudara sa Zemljom, što je sretna okolnost jer bi prilikom udara asteroid razvio energiju 1000 puta veću od eksplozije atomske bombe u Hirošimi, te bi izbrisao sa Zemlje područje veličine Istre.

Premda asteroid najvjerojatnije neće udariti u Zemlju, to ne znači da neće biti nikakve štete od njegovog prolaska. Njegova putanja siječe orbite nekoliko satelita koji se koriste za prognozu vremena, prijenos televizijskih kanala i komunikaciju satelitskim telefonima.

Asteroid neće biti moguće vidjeti golim okom, no bit će moguće vidjeti ga uz pomoć dalekozora nad sjeveroistočnim horizontom otprilike dva sata nakon zalaska sunca.
http://www.jutarnji.hr/asteroid-2012-da ... e/1085183/14-2-2013- 14-35-53.jpg
14-2-2013- 14-35-53.jpg (21.46 KiB) Pogledano 3363 puta

2012 DA14 je jedan od Zemlji bliskih asteroida promjera približno 50 metra i mase procijenjene na 130 000 tona. Otkriven je 23. veljače 2012. iz zvjezdarnice OAM Observatory kraj La Sagre u Španjolskoj. Proračuni putanje pokazuju da će planetoid 15. veljače 2013. u 19:25 UT proletjeti 27 700 km pored Zemlje. Prvotne procjene putanje ukazivale su na mogućnost udara, ali naknadna promatranja su pomogla u boljem određivanju putanje čime je uklonjena mogućnost udara 15. veljače 2013.. Prolazak planetoida pokraj Zemlje promijenit će njegovu putanju i smanjiti period ophoda oko Sunca s 366 na 317 dana. Sljedeći veoma bliski prolaz pokraj Zemlje odigrat će se 16. veljače 2046. kada će se planetoid naći na udaljenosti oko 60 000 km od središta Zemlje.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

kometa desetljeća Pan-STARRS

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 13.3.2013, 18:39

U ovom mjesecu ako bude vedro moći ćemo promatrati čak i golim okom kometu Pann-Starrs.
10. ožujka najviše se približila suncu i otada se udaljava od sunca i počinje biti vidljiva za promatrače sa sjeverne zemljine polutke.
Biti će vidljiva nisko nad zapadnim horizontom oko pola sata nakon zalaska sunca.

Kometa PanStarrs nad Čileom (National Geographic)
Slika

Ovo je prvi puta da ta kometa prolazi kroz Sunčev sistem i neće se pojavljivati slijedećih 100 000 godina.
Kometa C/2011 Pan-STARRS otkrivena je 2011. godine teleskopom robotizirane zvjezdanice Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) koji se nalazi na brdu Haleakala, Hawaii. Dosad su ju mogli opažati samo stanovnici južne Zemljine polutke a sada bi u prizoru zvijezde repatice trebali uživati i mi. Kometa je dovoljno sjajna da ju se uoči golim okom.
Sama kometa ima promjer 20-30 km a plin i prašina oko nje se može prostirati na milijone kilometara.


Sa stranice Astronomski Magazin http://www.astronomija.co.rs/sunev-sist ... tljea.html :
Što će se i kako točno dogoditi i vidjeti najbolje da se uvjerite sami. Izađite navečer odmah nakon zalaska Sunca na lokaciju s koje vam je linija horizonta prema zapadu neometana. Pogledajte priloženu orijentacijsku kartu neba te pokušajte pronaći kometu. Slobodno se poslužite i optičkim pomagalima poput dalekozora ili teleskopa ukoliko ih imate. Kometu potražite tik poviše mjesta gdje je prije toga zašlo Sunce. Ovih dana orijentir na nebu biti će mlad Mjesec koji će s kometom zaista činiti lijep prizor koji se rijetko može vidjeti na nebu.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#6  PostPostao/la Vežičanka » 13.3.2013, 19:22

Evo orijentacijske karte za praćenje komete Pan-Starrs

Slika

Avatar korisnika
Kont
Libvrnia
Libvrnia
 
Postovi: 143
Teme: 1
Pridružen: 7.8.2012, 12:37

Re: Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#7  PostPostao/la Kont » 3.3.2014, 14:44

Asteroid Croatia
Rijetkima je poznato da objekt s imenom Croatia postoji i u svemiru. To je planetoid (asteroid) promjera 28.45 kilometara koji se nalazi na putanji između planeta Marsa i Jupitera, na udaljenosti od otprilike 469 milijuna kilometara od Sunca. Otkriven je na današnji dan 03.03. 1906. godine sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg u Njemačkoj.
Planetoid je otkrio astronom dr. August Kopff, a nazvan je Croatia prema prijedlogu direktora zvjezdarnice, profesora Maxa Wolfa, i to u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu (današnja Zvjezdarnica Zagreb u Popovom tornju na vrhu Opatičke ulice). Taj planetoid obilazi Sunce otprilike svakih 5 i pol godina, a promjerom je veći od naseljenog područja grada Zagreba.
Planetoid (asteroid) imenom Croatia 389 je među sličnim planetoidima veličinom osrednji i glavna mu je putanja izmedju pravih planeta Marsa i Jupitera. Astronomski elementi staze: epoha 1962.XI-02, 0h ET, velika poluos: 3,13 a.j., ekscentričnost: 0,05247539, inklinacija: 10°,808, duljina uzlaznog čvora: 178°,154, duljina perihela: 46°,794; srednja duljina planetoida u orbiti: 248°,966 + 65°,00851 T (T u Julianskim godinama). Argelanderovom metodom određen mu je (najvjerojatniji) promjer od 28,452 km, a odatle oplošje 2543,2 km2, duljina ekvatora 89,385 km. Siderički period je 5,54 godine.
Croatia.JPG
Croatia.JPG (34.79 KiB) Pogledano 3059 puta

Pitanje:Koga bi voljeli vidjeti na asteroidu Croatia?

Avatar korisnika
luce
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 269
Teme: 2
Pridružen: 21.5.2010, 13:57

Re: Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#8  PostPostao/la luce » 20.3.2014, 10:18

Evo, tu se može svašta nešto pratit u živo, samo NLP nikako dobit. ;)

http://live.slooh.com/

http://events.slooh.com/

tragač
Gost
Gost
 
Postovi: 8
Teme: 4
Pridružen: 7.12.2015, 23:54

Re: Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#9  PostPostao/la tragač » 8.12.2015, 09:41

2012 godina 20:33 sati 16. listopada
"Vatrena kugla" na hrvatskom nebu
U zaleđe Crikvenice doletio - meteorit:
zanima me dali ima netko iz zaleđa da je čuo priču ili vidio mjesto udara :-?
jer na internetu nema puno info..

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/n ... ga-pronadu

zoja
Gost
Gost
 
Postovi: 2
Pridružen: 18.11.2015, 21:45

Re: Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#10  PostPostao/la zoja » 8.12.2015, 21:02

Nije ništa nađeno. Planinari su dosta dugo zvjerkali po brdima oko Crikvenice, ali nikakvih vijesti više nije bilo. Šteta...

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Kometi, asteroidi i meteori

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 8.12.2015, 23:43

Zanimljivo. :gore Ne znam kako nisam vidio tu informaciju.

meteorit krizevci.jpg
meteorit krizevci.jpg (25.47 KiB) Pogledano 2902 puta

Dakle ovako bi trebao izgledati. Ajmo svi u potragu !!! :putopisac:


Gram meteorita 40 puta vrijedniji od zlata ! :mrgreen:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce


Vrati se na: Astronomija

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost