Pogledajte kako izgleda predivni blagdanski Mjesec iznad Rijeke Danas 27.12.2012. u 02:12 u ovo blagdansko vrijeme uslikan je puni Mjesec iznad Rijeke.
Puni Mjesec s mojeg prozora
27.12.2012. Ponoć je. Ležim u krevetu. Vruće mi je nekako, stalno se vrpoljim, pokušavam zaspati mijenjajući strane . Tražim hladan dio kreveta, to me nekako smiri na trenutak. No opet za par sekundi vrpoljenje... Ne mogu više, dižem se iz kreveta, odlazim u kuhinju malo smiriti se, provirim kroz prozor a ono predivan puni mjesec sjaji vani. Ovakve scene svima su više -manje poznate za vrijeme punog Mjeseca, to se je upravo desilo i autoru ove teme. Kako ne mogu spavati uzimam fotoaprat i krećem u snimanje.
Uslikano 27.12.2012. u 03h:03m
27-12-2012 mjesec 3 03.jpg (70.77 KiB) Pogledano 4737 puta
Kvarner obasjan Mjesecom
Od davnina ljudi su pripisivali magična svojstva Mjesecu. Plodnost kod žena,mnoge kulture pun mjesec povezuju s menstrualnim ciklusom i začećem. Legenda kaže da pun mjesec izvlači najgore iz ljudi: više je nasilja, samoubojstava, nesreća i agresije. Utjecaj Mjeseca na ponašanje često se naziva transilvanijski učinak. Uvjerenje da je pun mjesec uzrok mentalnih poremećaja i čudnog ponašanja prevladavalo je Europom u srednjem vijeku, a i danas je u nekim kulturama prihvaćeno. Mjesečeve mijene uzrokuju epileptične napadaje.Tako kaže jedno istraživanje na 900 pacijenata u Grčkoj , koje je izbacilo rezultate da je veći broj eplileptičnih napada tijekom punog Mjeseca .Tako je potvrđeno pučko vjerovanje da pun Mjesec direktno utječe na promjene u ljudskom tijelu i da su napadi epilepsije češći tijekom mjesečevih mijena.
Bilo kako bilo mjesečeve mijene utječu na plimu i oseku a samim time dovodimo utjecaj i na nas ljude. Grčki filozof Aristotel i rimski povjesničar Plinije Stariji govorili su da je mozak „najvodeniji“ organ u tijelu pa je time najosjetljiviji na štetne utjecaje mjeseca koji izazivaju plime. Slijedeći Aristotela i Plinija Starijeg, neki suvremeni autori, kao što je psihijatar iz Miamija, Arnold Lieber, pretpostavljaju da navodni utjecaji punog mjeseca na ponašanje proizlaze iz njegovog utjecaja na vodu. Napokon, ljudsko je tijelo sačinjeno od oko 80% vode, pa možda mjesec izvršava svoju nestašnu magiju remeteći na neki način poredak molekula vode u živčanom sustavu.
Uslikano 27.12.2012. u 02h:07m, pogled snimljen izblizine. Najbolji mogući snimak s mojim objektivom 75-300 mm
IMG_1974.jpg (78.19 KiB) Pogledano 4737 puta
Zašto Mjesec sija?
Odgovor je posve jednostavan. To malo nebesko tijelo, koje se okreće oko Zemlje, obasjava sunce. Ta svjetlost se k nama odbija s mjesečeve površine i mi vidimo jednu stranu Mjeseca. Onu drugu stranu vidjeli smo na fotografijama snimljenim za vrijeme Apollo programa u prošlim godinama. Sunčeva svjetlost, koja obasjava njegovu površinu, stvara neobične posljedice. 14 dana zrake padaju izravno i zagrijavaju Mjesečevu površinu do velike temperature, da bi potom to nebesko tijelo bilo izloženo hladnoći duge i tamne noći.
Praktična primjena
Osim toga, pomoću mjesečevih mijena može se približno odrediti i pravac sjevera. Mjesec u prvoj četvrti izlazi oko podne, a oko 18 sati je na jugu. Pun Mjesec ili uštap je uvijek nasuprot Suncu, izlazi na istoku odmah po zalasku Sunca, oko pola noći je na jugu a ujutro na zapadu. Zadnja četvrt pojavljuje se oko ponoći na istoku a oko 6 sati ujutro je na jugu.
Mjesec zato predstavlja jednu veliku magiju iako se znastvenici ne slažu s gore izrečenim tvrdnjama. Tvrde da je sve to kulturološki fenomen tj. filmovi, mediji , razne nepotvrđene priče koje prave ovakve senzacije. Uvijek će biti onih koji vjeruju u takve priče , eto možda sam i ja pao pod utjecajem njih. No, pustimo ljudima da maštaju o svemu, možda i jesu u pravu, možda pravu istinu nikada nećemo znati. O vjerovanju ljudi se svašta može pisati tako i danas ima još onih koji misle da je mjesec napravljen od sira.
Za kraj pogledajte filmić koji sam snimio s mojeg prozora.
Iako je Mjesec bio kristalno čisto vidljiv s moje pozicije, vrijeme u atmosferi ipak nije bilo mirno kad se je snimalo , stoga je ponegdje vidljivo podrhtavanje slike, na što nisam mogao utjecati.
P.s. Stavljajte slobodno ovdje slike Mjeseca u svim fazama a i spoznaje o njemu
Mjesec je nastao prije 3,9 mr.godina,nakon sudara Zemlje s planetom veličine Marsa.Sudar je izazvao raspršivanje zemljine kore u svemir te je jedno vrijeme naša planeta imala prstenove poput Saturnovih.Postupkom akrecije,prašina i stijene se spajaju pod utjecajem gravitacije, u sve veće komade stijena dok se na kraju nisu spojile u vruće tijelo koje se ohladilo. Upočetku je bio udaljen od Zemlje 27300 km,tj zauzimao je četrvrtinu neba.Zbog sudara,Zemlja je imala rotaciju od 6 sati i brže se rotirala nego Mjesec,pa je ta kombinacija gravitacionih sila izazivala plimne valove visoke i po 300m koji su povlačili u more razne minerale i kemijske spojeve od kojih je možda i nastao život na Zemlji.Nakon sudara,Zemljina os se nagnula za 23,5 stupnja i vjerovatno bi se naša planeta ponašala poput zvrka da Mjesec ne stabilizira tu os, pa zato i imamo godišnja doba,klimu i biljni život na Zemlji. Danas je Mjesec udaljen u perigeju 357000km,a u apogeju 407000km te se udaljava od nas brzinom od 4 cm godišnje,pa će Adamić moći mirno spavati.
POSTOJI LI MJESEČEVA GRAVITACIJA? Svako nebesko tijelo u svemiru ima težu ili gravitaciju, jer je gravitacija sila privlačenja koja postoji među svim nebeskim tijelima u svemiru.
Gravitacijska sila ovisi o masi nebeskih tijela i o njihovoj međusobnoj udaljenosti. Na primjer, postoji sila privlačenja tebe i Zemlje. Ali Zemlja je toliko golema u usporedbi s tobom da te privlači. Snaga svakog privlačenja je tvoja težina kojom pritiskuješ Zemljinu površinu. Ali, na dva puta većoj udaljenosti od Zemljina središta nego sada (ili 7.000 kilometara u zraku) imao bi samo jednu četvrtinu težine od one što je imaš ovdje na Zemlji. Mjesec je golemo tijelo, ali, u usporedbi sa Zemljom, relativno je malen. Mjesec ima 1/81 Zemljine težine. Zato je njegova sila gravitacije ili privlačenja mnogo manja nego Zemljina, šest puta manja od Zemljine sile teže.
Zbog toga, kad se čovjek nalazi na Mjesecu, njegova težina iznosi samo šestinu težine što je ima na Zemlji. Ako bi s Mjesečeve površine skakao u vis, mogao bi skočiti znatno više nego na Zemlji! Uostalom, zacijelo se sjećaš da su već prvi astronauti na Mjesecu izvodili nešto slično kako bi televizijskim gledateljima na Zemlji pokazali kolika je Mjesečeva teža. Danas se vode rasprave oko toga da je NASA lažirala spuštanje na Mjesec. Eto svugdje neke teorije zavjere, nitko nikome ne vjeruje .
Iz knjige: 1000 zašto 1000 zato , obožavam tu knjigu čitati.