Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Sportske teme.
Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 574
Teme: 23
Pridružen: 21.9.2009, 14:34

Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#1  PostPostao/la Gost » 23.9.2009, 21:37

Iako sam bio Član kluba, nisam jako upoznat sa povjescu kluba. Mozda je netko od vas upoznatiji i moze nam dati malo tekstas, a ja ću dati par slika.

Bazen_na_Skoljicu_10_-_izgradn.jpg
Bazen_na_Skoljicu_10_-_izgradn.jpg (60.79 KiB) Pogledano 4174 puta

Bazen_na_Skoljicu_20_-_13_meta.jpg
Bazen_na_Skoljicu_20_-_13_meta.jpg (109.05 KiB) Pogledano 4174 puta

Bazen_-_30_-_na_Skoljicu_treni.jpg
Bazen_-_30_-_na_Skoljicu_treni.jpg (92.97 KiB) Pogledano 4174 puta

Bazen_-_40_-_na_Skoljicu_dvora.jpg
Bazen_-_40_-_na_Skoljicu_dvora.jpg (64.2 KiB) Pogledano 4174 puta

bazen_-_50_-_na_skoljicu_prven.jpg
bazen_-_50_-_na_skoljicu_prven.jpg (130.24 KiB) Pogledano 4174 puta

bazen_-_60_-_na_skoljicu_prven.jpg
bazen_-_60_-_na_skoljicu_prven.jpg (120.44 KiB) Pogledano 4174 puta

Bazen_-_70_-_Izgradnja_Novog_k.jpg
Bazen_-_70_-_Izgradnja_Novog_k.jpg (58.27 KiB) Pogledano 4174 puta

Bazen_-_80_-_Novi_bazen_na_Kan.jpg
Bazen_-_80_-_Novi_bazen_na_Kan.jpg (68.4 KiB) Pogledano 4174 puta

Bazen_-_100_-_Novi_bazen_na_Ka.jpg
Bazen_-_100_-_Novi_bazen_na_Ka.jpg (69.35 KiB) Pogledano 4174 puta

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Plivacki Klub Primorje

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 22.10.2009, 18:06

POVIJEST DRUŠTVA "PRIMORJE '08"

Društvo je osnovano 1908. godine u Sušaku pod imenom Hrvatski sportski klub "VIKTORIA" i najstariji je plivački klub u Hrvatskoj.
Pod tim imenom je djelovao do završetka Drugog svjetskog rata. Godine 1945. formirano je sportsko društvo "Primorac", a od početka 1948. godine stvara se plivački klub "Primorje", koji zatim prerasta u plivački i vaterpolo klub "PRIMORJE" sa plivačkom i vaterpolo sekcijom.

Reorganizacijom kluba od 1. siječnja 1991. godine djeluje kao Športsko društvo "PRIMORJE '08" u koji su danas udruženi:

- Plivački klub "PRIMORJE - ERSTE banka"
- Vaterpolo klub "PRIMORJE - ERSTE banka"
- Klub za sinkronizirano plivanje "PRIMORJE Aqua Maris"


Slika


Povijest plivačkog i vaterpolo sporta u Hrvatskoj bila bi neoprostivo okrnjena kada bi se iz nje istrgla aktivnost VICTORIE - PRIMORJA. Društvo je imalo četiri imena, djelovalo je u četiri države i pod dvije okupacije, ali je kontinuet sportske etike i domoljublja konstantno zadržan i ljubomorno čuvan. Članovi društva često su bili protagonisti osnivanja i promoviranja drugih sportova kao košarke, hazene, skokova u vodu, rukometa i sinkronog plivanja, a osnovali su i prvi Olimpijski odbor u državi.

Burni događaji koji su se na ovim prostorima odvijali od prvih godina dvadesetog stoljeća do danas, ispreplitali su se i imali veliki utjecaj na društveno djelovanje VICTORIE. Članovi drustva su pod utjecajem društvenih i povjesnih uvjeta u kojima su živjeli, uvijek bili u žiži događaja koji su dobrim dijelom bili vezani za potvrđivanje nacionalne svijesti i odisali otporom najdrastičnijim oblicima pritisaka okupatora i tuđinaca. Nije zato nikakvo iznenađenje sto je u prvim danima talijanske okupacije članstvo Kluba odbilo poziv talijanskog komesara da prijeđe među talijanske klubove. Tom komesaru je tada rečeno da će članovi "radije kraće vrijeme pauzirati" čime je izraženo uvjerenje da okupacija neće dugo trajati i da će Klub ponovo raditi u slobodnoj zemlji. Iako je opredjeljenje svakog člana VICTORIE proizlazilo iz njegovog osobnog uvjerenja, sigurno da je kontinuitet njegovanja domoljublja u Društvu također učinilo da se veoma brzo najveći broj aktivnih članova našao u redovima borbe za istjerivanje okupatora.

Poraće u Rijeci nije kao drugdje. Priključenje Rijeke matici Hrvatskoj povezano je sa nekoliko temeljnih potresa. Trebalo je izgraditi pretpostavku da se do jučer dva oprečna grada spoje i nađu u jednom. Kao što je Sušak postao dijelom veće cjeline Rijeke, tako se zahtjevalo da VICTORIA, sušački klub, promjeni ime, da bi postao već u naslovu klubom
Rijeke i Hrvatskog primorja. U vrijeme kada su simboli povezanosti bili još oskudni, ova promjena imena smatrana je doprinosom budućoj jedinstvenosti riječkog grada. PRIMORJE postaje žarišna točka plivačkog i vaterpolo sporta Istre, Primorja, Gorskog kotara i otoka. Formulirane su osnovne zadaće: masovnost, amaterizam, širenje utjecaja na susjedna područja i visoka sportska kvaliteta. Ostvarenjem ovih ciljeva Klub je pod novim imenom sačuvao netaknutu sportsku etiku VIKTORIJE i ona je i danas prisutna u svim porama društva. Primorjaši su skoro svake godine proglašavani za najbolje sportaše ili najbolju ekipu u našoj regiji i gradu.U našoj sportskoj povijesti ima dosta velikih klubova i velikih pojedinaca, ali je rijetko koje sportsko udruženje uspjelo tijekom cijele svoje povijesti održati zavidno jedinstvo društvenog djelovanja i vrhunskih rezultata.

Vaterpolisti mlađih uzrasta jedni su od najboljih u Hrvatskoj i osvojili su velik broj naslova državnih prvaka u svim uzrasnim kategorijama. Da se sa mladima dobro radi potvrda je i osvajanje TROFEJA "TONI NARDELI" za 1997. godinu kao najuspješniji klub u sve četiri mlađe uzrasne kategorije.

Već na Olimpijadi u Parizu 1924. godine nastupili su Ivo Arćanin, Vlado Smokvina i Tilko Venturini, a na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine Zmaj Defilipis i Boris Polić. U novijoj povijesti Kluba njegovi su članovi postizali uspjehe, kao članovi reprezentacije na Olimpijadama, Svjetskim i Europskim prvenstvima, Mediteranskim igrama, Univerzijadama i Balkanijadama. Nakon Drugog svjetskog rata, Zdravko Ćiro Kovačić je nastupio na tri Olimpijade i osvojio dvije srebrne medalje. Kao vrstan golman, Kovačić je odlukom "International Swimming Hall of Fame" iz Fort Lauderdale - Florida (USA), ušao, kao jedini Hrvat, među velikane svjetskog plivačkog i vaterpolo sporta. Ivica Jobo Curtini je učesnik dviju Olimpijada i osvajač jedne srebrne medalje. Mihovil Dorčić je kao plivač nastupio na Olimpijadi u Rimu 1960.
godine. Na Olimpijadi u Moskvi 1980. godine Zoran Roje i Zoran Mustur osvajaju srebrne medalje, a Zoran Roje na Olimpijadi u Los Angelesu 1984. godine osvaja zlatnu medalju. Na XXVI Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine nastupaju plivači Alen Lončar, Marijan Kanjer, Miloš Milošević, Miroslav Vučetić i Gabrijela Ujčić.
Nastupajući za vaterpolo reprezentaciju Hrvatske Igor Hinić i Damir Glavan osvajaju srebrne olimpijske medalje. Na XXVII Olimpisjkim igrama u Sydney 2000. godine nastupa čak sedam plivača: Miloš Milošević, Marijan Kanjer, Marko Strahija, Alen Lončar, Ivan Mladina, Krešimir Čač i Tomislav Karlo, te vaterpolist Igor Hinić. Na Olimpijadi 2004. u Ateni nastupili su plivači: Ivan Mladina, Krešimir Čač i Duje Draganja koji osvaja srebrnu olimpijsku medalju na 50 metara slobodnim stilom , te vaterpolisti Damir Burić, Nikola Franković i Daniel Premuš.

Veoma je bitno istaknuti da kroz klupsku školu plivanja, vaterpola i sinkroniziranog plivanja prolazi velik broj djece najmladjeg uzrasta, pa je do sada vise od 25.000 djece naučilo plivati, što je velik doprinos Društva zdravom razvoju i sportskom odgoju djece.

Članovi Društva, osim ostvarenih sportskih dostignuća, bili osnivači raznih sportskih aktivnosti i u sredinama van Rijeke. Jedan od prvih tajnika VICTORIJE Nikola Bošković osnivač je Auto-moto saveza, a Rudi Res, uz to što je bio jedan od osnivača VICTORIJE, osniva "Jug" u Dubrovniku, te plivačke aktivnosti u Novom Sadu i Mostaru. Vlado Pajalić obnovio je plivanje u Karlovcu, a Vlado Smokvina osnovao plivački klub u Crikvenici. Emil Margreitner je jedan od osnivača plivačkog kluba "Jedinstvo" u Zadru, a Božo Grkinić i Vlado Polić su osnivači vaterpolo kluba "Mornar". Branko Lončar djeluje i promovira plivanje u Vinkovcima, a Nikola Grego potiče razvoj košarke u Splitu.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Plivacki Klub Primorje

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 22.10.2009, 18:19

ŽENSKI VATERPOLSKI KLUB "PRIMORJE - COLOR TRADE" Rijeka
Slika

Osnovan: 8. ožujka 2005. (kao sekcija Primorje EB) a od 14.10.2008. djeluje kao samostalan klub
Treninzi:
GDJE? Bazen "KANTRIDA"
KAD? Svakim radnim danom osim četvrtka od 20:00 do 22:00 h
INFORMACIJE: 091/542-50-99 ili 091/542-92-60 - E-MAIL: ŽVK PRIMORJE

Slika
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 574
Teme: 23
Pridružen: 21.9.2009, 14:34

Re: Plivacki Klub Primorje

Post broj:#4  PostPostao/la Gost » 12.11.2009, 05:45

:nk rijeka: :bravoveliki: :bravoveliki: :bravoveliki: :nk rijeka:

Slika

Ova tratincica na lopti je tako sslatttka!!!!! :predaj:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki Klub Primorje

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 5.10.2010, 16:44

Nikola Franković, vaterpolist »Primorja EB«, ususret kvalifikacijama Eurolige
Tribine na Kantridi mogle bi biti pretijesne

Već sam imao upita u vezi ulaznica. Čini mi se da bi kapacitet bazena za ovaj turnir i ovu sezonu mogao biti premali, riječka javnost već bruji o tome – tvrdi Franković

Slika
Nikola Franković * D. ŠKOMRLJ
Tek ćemo vidjeti što će biti od svega toga. Na dobrom smo putu da se ponovi naša najbolja sezona


RIJEKA Pjene se riječke vaterpolske vode, uzburkane još od lipnja i najave velikih pohoda »primorjaša«. Dolazak olimpijskih pobjednika, mađarske braće Danijela i Denesa Varge, viceprvaka svijeta, Španjolca Xaviera Garcije te na koncu hrvatskih akvizicija, centra Frana Paškvalina i beka Marija Jelače pokrenuo je euforiju koju je dodatno podgrijala zlatna europska medalja hrvatskog kapetana, Riječanina Samira Baraća. Nova ekipa je premijeru imala u Mađarskoj, gdje je pobjedama nad »Digi Oradeom«, »Montpellierom« i »Szeged Betonom« učinila prve zaveslaje ka ulasku u Europsku ligu.

– S obzirom na sedam dana priprema, koliko smo proveli svi zajedno, sve je izgledalo više nego dobro – kaže »gromovnik« riječkog sastava, napadač Nikola Franković. – U nekim trenucima je nedostajalo veće koncentracije u završnim udarcima i u nekim finalnim situacijama, kada smo možda mogli i bolje reagirati. Sigurno da bi onda imali manje problema i s Francuzima i »Szegedom«. Možda smo mogli prije posljednjih četvrtina riješiti pitanje pobjednika, međutim pokazali smo karakter kao momčad. I kada nas nije išla realizacija, dobili smo te utakmice.

Sada iskusniji

Prvi dojmovi o atraktivnim pojačanjima, zvijezdama o kojima javnost bruji mjesecima?

– Prije svega mogu reći da su to fantastične osobe, najprije su to karakterno jaki ljudi glede komunikacije, ali i njihove prilagodbe na Rijeku i na nas ostale igrače. To je prošlo bez ikakvih problema. Kako smo ih prihvatili mi u razgovoru i na treningu, tako su i oni prihvatili i nas. Stvarno su profesionalni sportaši, neće biti nekih velikih problema u nastavku sezone.

Uz Danijela Premuša i Aleksandra Tiškivskog bili ste 2002. godine pojačanje »Primorja« koje je već iduće godine imalo dobre rezultate, a sve je kulminiralo 2004. kada je osvojeno drugo mjesto u Hrvatskoj i treće u Europi. Usporedba dviju momčadi?

– Mi smo te 2002/03. godine bili dosta mladi igrači, ne toliko iskusni. Tu bih jedino povukao paralelu. Sada smo puno iskusnija momčad, isto tako i znatno discipliniraniji i organiziraniji sastav nego što smo to možda bili te 2002. godine. Što se tiče očekivanja, tek ćemo vidjeti što će biti od svega toga. Na dobrom putu smo putu da se ponovi ta sezona, a samim tim, naravno, nadamo se osvajanju nekog trofeja.

Nestrpljenje

Publika nestrpljivo čeka petak, početak trodnevnog turnira s prvakom i doprvakom Europe, »Primorcem« iz Kotora, grčkim »Panionisom« iz Atene te slovačkim » Ch. Hornetsom« iz Košica. Dva najbolja idu u Europsku ligu?

– Već sam imao nekoliko upita u vezi ulaznica. Čini mi se da bi kapacitet bazena za ovaj turnir i ovu sezonu mogao biti premali. Riječka javnost već bruji o tome i s nestrpljenjem očekuje naše prve domaće utakmice, naravno da poželi dobrodošlicu novim igračima, a i da nadam se, uživa u pobjedama, lijepim igrama i nadasve atraktivnim suparnicima.

Igor DUVNJAK

Raspored

Petak (8. listopad), 19: Primorje EB – Ch. Hornets, 20.30: Panionios – Primorac.
Subota (9. listopad), 19: Primorje EB – Primorac, 20.30: Ch. Hornets – Panionios. Nedjelja (10. listopad), 10.30: Ch. Hornets – Primorac, 12: Primorje EB – Panionios.


------------------------------------------------------------------

Nikad nam jači riječki vaterpolo. Milijuni su se potrošili na pojačanja sve samo s jednim ciljem da se napune tribine i da ljudi vide novi bazen na Kantridi. Slijedeće godine već očekivano više od polovine sastava će se prodati po već dobro uhodanom receptu u našem gradu.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki Klub Primorje

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 8.10.2010, 22:18

Euroliga:

Primorje EB
Hornets 19:8

U prvom susretu drugog kruga kvalifikacija Eurolige koji se ovog vikenda igra u Rijeci vaterpolisti Primorja Erste banke su uvjerljivo pobijedili ekipu Hornetsa iz slovačkih Košica rezultatom 19:8 (6:3, 5:0, 5:1, 3:4). Već od prve četvrtine bilo je jasno da postoji velika razlika u kvaliteti između Riječana i gostiju pa je do kraja susreta bilo samo pitanje s kojom će gol razlikom završiti prvi susret. U sljedećem susretu Primorje u subotu u 19 sati igra protiv crnogorskog Primorca.


Primorje EB :zastava: – Primorac 12:9


:bravo: :zastava:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki Klub Primorje

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 10.10.2010, 17:59

Euroliga:

Primorje EB
Hornets 19:8

U prvom susretu drugog kruga kvalifikacija Eurolige koji se ovog vikenda igra u Rijeci vaterpolisti Primorja Erste banke su uvjerljivo pobijedili ekipu Hornetsa iz slovačkih Košica rezultatom 19:8 (6:3, 5:0, 5:1, 3:4). Već od prve četvrtine bilo je jasno da postoji velika razlika u kvaliteti između Riječana i gostiju pa je do kraja susreta bilo samo pitanje s kojom će gol razlikom završiti prvi susret. U sljedećem susretu Primorje u subotu u 19 sati igra protiv crnogorskog Primorca.


Primorje EB :zastava: – Primorac 12:9

Viceprvak Europe pao na Kantridi
Vaterpolistima Primorja nije trebalo dugo da se uigraju i uđu u vrhunsku formu. U drugom susretu drugog kruga kvalifikacija Eurolige na Kantridi je pao Primorac iz Kotora. Gosti su održavali rezultatsku ravnotežu samo prve dvije četvrtine nakon kojih je rezultat glasio 7:7. U trećoj četvrtini Primorjaši ubacuju u višu brzinu i rješavaju susret rezultatom 4:1 u tom dijelu susreta. Riječani održavaju prednost u zadnjoj četvrtini za ukupnih 12:9 (3:4, 4:3, 4:1, 1:1). Najraspoloženiji u redovima Primorja bili su Beltrame i Daniel Varga s po tri postignuta gola. Susret je odigran na bazenu Kantrida pred ispunjenim gledalištem, odnosno oko tisuću gledatelja.

:bravo: :zastava:

Primorje EB
– Panionis 9:6

Vaterpolisti Primorja su i trećom pobjedom zaključili uspješni riječki vaterpolski vikend. Riječani su ovog puta bili bolji od grčkog Panionisa rezulatom 9:6 (1:2, 4:0, 3:3, 1:1). Grci su dobili prvu četvrtinu ali su onda superirorni Riječani stavili stvari na mjesto u drugoj četvrtini koju su dobili rezultatom 4:0 i tako riješili susret. U prvom susretu dana, momčad Primorca pobijedila je ekipu Hornetsa i tako se kao drugoplasirana momčad plasirala u sljedeći krug.

Eto čim je par ima i rezultata. Bravo dečki :bravoveliki: :zastava:
------------------------------------------
Šta na novim bazenima maksimum je tisuću gledatelja ? Tako skupi da nemaju par stolica više. Bože moj pomozi. Koliko je stari bazen imao , se sjeća tko ? Ako je imao par redova tribina sigurno je stalo negdje 400-500 gledatelja. Koliko vidim sad po internetu tako je i imao. Zanimljivo Jug iz Dubrovnika zna pratit i po 5000 gledatelja a sponzor im je RIO naša riječka firma :roll: .
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Luky_Ri
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !
 
Postovi: 59
Teme: 3
Pridružen: 6.1.2010, 16:58
Lokacija: Rijeka

VK Primorje

Post broj:#8  PostPostao/la Luky_Ri » 2.12.2010, 21:14

Naše barakude rasturaju u domaćem prvenstvu. Momčad je pojačana kvalitetnim inozemnim igračima, tu je novi pomoćni trener Asić. Dečki su vodeći u Jadranskoj Ligi, a nedavno su skinuli skalp i velikoj Barcolaneti u Europskom natjecanju.

Vaterpolo je opet hit u Rijeci.

Volim pogledati Primorje kad uhvatim vremena. Karte su jeftine, imamo novi bazen i atmosfera je odlična.

Više na ...

http://www.vaterpolo-primorje.hr/portal/news.php

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 3.12.2010, 08:02

Da, nitko nije očekivao ovu pobjedu.

Vidim Obi je sa svojim drugovima bio. Nadam se da su platili ulaznice. :kava:

P.s. kako nema aktinih članova u ovoj temi objedinjen je plivaćki i vaterpolo klub u istu temu.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 14.12.2010, 15:06

Vaterpolistice »Primorja« osvojile kup.

Ženski vaterpolo osvijetlio obraz riječkom sportu !

Slika
Riječanke pobjednice hrvatskog kupa 2011. :bravo:

Prošle sezone vaterpolistice »Primorja« su morali odustati od natjecanja u LEN Kupu zbog novaca, nadam se da se ove godine to neće dogoditi. Nadam se da će se naći financijska sredstva kako bi ova ekipa mogla zaigrati u Europi
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 29.12.2010, 14:36

Mnogi su čuli za ovu legendu u medijima ali ne znaju tko je on zapravo bio pa evo kratak osvrt.

DVADESET GODINA OD SMRTI IVICA CURTINI, NAJVEĆA VATERPOLSKA LEGENDA STOGODIŠNJEG »PRIMORJA EB«
Jobo s topom u rukama

Slika
23.6.1922.-12. 9.1990.
Hvala što ste me se sjetili – rekao nam je Curtini 1988., ponad riječke ljekarne na Belvederu tijekom posljednjeg intervjua za naš list. Vedrina i skromnost su mu bile odlike

Igor DUVNJAK

Tata daj se spomeni kako je igrao Curtini – može se parafrazirati upit riječkih dječaka iz sredine »šezdesetih« roditeljima koji su imali povlasticu gledati jednog od najboljih vaterpolista svijeta svih vremena, majstorskog golgetera, koji je najveća igračka legenda u stogodišnjoj časnoj povijesti SD »Primorja 08«. Legenda o slavnom, »Jobu«, čije ime nosi trofej našeg lista, namijenjen za najveće sportsko hrvatsko dostignuće u godini, ne prestaje do danas. S koljena na koljeno kao legenda o Divljem zapadu ide priča o delfinu s loptom i topom u rukama, maheru koji je dobrotom i zaraznim osmijehom znao šarmirati mlade kupačice na slavnom Gradskom kupalištu, nezaboravnom ljetnom sastajalištu tolikih generacija, ali ponajviše o njegovim nezaustavljivim napadima, udarcima poslije kojih su se veselili suigrači i njegovi navijači, a golmani su nemoćno kao osuđenici pratili egzekuciju.

As do asa

Rijeka se s Curtinijem ima čime hvaliti. S njime je započela dvotomnu ediciju vaterpolskih čarobnjaka, nastavljenu s drugim slavnim pokojnikom Zoranom Jankovićem, potonjim asom »Partizana«, a nekad imenom »Primorja«, virtuozom koji je driblao u vodi u doslovnom smislu riječi. Ivica »Jobo« Curtini, koji će kasnije sa sugrađaninom Zdravkom »Ćirom« Kovačićem, stanovnikom Kuće slavnih i neprijepornim golmanskim autoritetom broj jedan u svijetu tih godina, činiti ovdašnji tandem snova, potvrđuje da se po svitanju poznaje dan. Što se pak tandema tiče, riječki vaterpolski gurmani odmah pomisle na trokut jer ne mogu zaboraviti Tomislava Mohorića, entuzijasta s kojim se teško itko mogao natjecati u odanosti klupskim bojama. Uz »Joba« i »Ćira« nemoguće je zaboraviti tog slavnog »Tombu«, partizana kojem je teško ranjavanje oka ostavilo brazgotinu, čovjeka koji je po oslobođenju Rijeke ujahao u grad na bijelom konju. Momčad je trenirala na tom toliko poznatom Gradskom, a ondašnji dječaci i danas imaju u pameti »Tombu«, inače meka srca, ali gruba izgleda i glasa koji je autoritativno kupačima izdavao naredbe neka izađu iz vode da bi se u 18 sati postavilo polje za trening vaterpolista.

Počeo na Sušaku

Junak naše lijepe priče. Curtini, rođen 23. lipnja 1922. godine je iz pelena brzo otišao u vodu, nakon što je prohodao brzo je proplivao i našao se u sušačkoj »Victoriji«. Tu je već kao klinac bio u seniorskoj momčadi i to ne bilo kakvoj nego onoj šampionskoj. Kao što je njegov legendarni nogometni vršnjak Stjepan« »Štef« Bobek kao »mladi mladac« nosio dres zagrebačkog »Građanskog«, tako je Ivica imao seniorsku kapicu sušačkog tima, koji je uzeo naslov šampiona tadašnje Kraljevine Jugoslavije. U godini Olimpijskih igara u Berlinu, 1936. je postao prvotimac, a dvije godine potom, kao šesnaestogodišnjak i državni prvak. To je bila tek gruda, koja će zakotrljati nezaboravnu lavinu zvanu Curtini, o čijim se učincima po riječkim vaterpolskim kantunima oni stariji Fijumani rado spominju. Dosta je reći da je Ivica »Jobo« Curtini nakupio 67 nastupa za reprezentaciju u godinama kada je bilo puno manje međunarodnih susreta nego danas a da je kao plivač i vaterpolist za svoje »Victoriju« i »Primorje« nastupao čak 22 godine.
»Nova država nova radost«, nastanak nove Jugoslavije, kojom je nakon izbjeglog kralja vladao Tito, ta izreka vrijedi, za potonje sportske dosege ovog velikog igrača, čovjeka koji je imponirao vaterpolskim znanjem i blistavim ponašanjem izvan vode, kada je bio srdačan, druželjubiv i nadasve skroman. Bio je kao riba u vodi u ondašnjim vaterpolskim godinama, kada se taj sport odvijao po pravilima, koja su nama dan danas jednostavno nezamisliva. Igralo se tada kao u nogometu, na dva poluvremena. Sve je bilo drugačije. Možete si zamisliti vaterpolo u kojem nema ograničenja dužine napada napada. Igrač je pak mogao ući u igru tek kada je bio postignut pogodak.
Tri godine nakon Drugog svjetskog rata je počela velika međunarodna epopeja ovog ljubitelja postizanja efektnih golova, čega mu nije bilo nikada dosta. Te 1948. godine je nastupio na Europskom prvenstvu u Monte Carlu, na prvom od svoja tri kontinentalna šampionata kao i na Olimpijskim igrama u još razorenom Londonu, o čemu je uostalom za naš list svjedočio Zdravko »Ćiro « Kovačić. Već dvije godine kasnije stigla je i prva medalja tadašnje reprezentacije, osvojena je »bronca« na EP–u u Beču 1950. godine.
Curtini, koji je inače bio i sjajan plivač te je za klub ali i za reprezentaciju nastupao u nadmetanjima kraulera na 100 i 400 metara te u štafetama 4X200 metara se 1952. godine radovao srebrnoj medalji na Olimpijskim igrama u Helsinkiju, istom odličju koje je osvojila tadašnja nezaboravna nogometna selekcija u sastavu Beara, Stanković, Crnković, Čajkovski, Horvat, Boškov, Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek i Zebec. Srebrna medalja je i zaključak velike međunarodne karijere na velikim natjecanjima asa koji je u dva navrata uvršten u najbolju sedmorku svijeta, riječ je o drugom mjestu na Europskom prvenstvu u Torinu. Dugu i plodnu igračku karijeru je završio 1960. godine, spomenar mu je bio zbilja pun blistavih uspomena. Klub pak nije bio dugo bez osvajača olimpijskih medalja, jer je stigao Frane Nonković, »srebrni« 1964. godine u Tokiju, pripremajući mjesto za novu legendu, Zorana Roja, kapetana olimpijskih pobjednika u Los Angelesu 1984. godine i »srebrnog« na Igram au Moskvi četiri godine ranije.

Istinski velikan

Svi koji su ga poznavali uvijek naglašavaju – bio je skroman. U skromnost ovog mirnog gospodina sam se uvjerio i sam prilikom posljednjeg intervjua za naš list, obavljenog tijekom Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, kada su vaterpolisti bivše Jugoslavije s Ratkom Rudićem bili »zlatni«. – Hvala vam što ste me se sjetili – bila je pritom poruka ponad ljekarne na Belvederu, kao još jedna potvrda da su svi istinski velikani jednostavni i skromni ljudi.
Dvije godine poslije toga stalo je vaterpolsko srce Ivice »Joba« Kurtinija. Na stogodišnjoj krošnji »Primorja« prolistali su novi listovi, klub se diči osvajačima sjajnih odličja koje su s najvećih natjecanja na riječki Korzo donosili Nikola Franković, Igor Hinić, Damir Glavan, te aktualni kapetan reprezentacije Samir Barać. Korijen se međutim ne zaboravlja, od 1993. klub je priređivao memorijalni turnir na svog najvećeg bombardera svih vremena, a prije dvije godine, prilikom proslave stote obljetnice »Primorja 08« na počasnoj ploči na prvom mjestu je upisano Ivica »Jobo« Curtini. S punim pravom, svakako.

Roje: I sa šezdeset je pucao sjajno

– Znao sam ga odlično – rekao je Zoran Roje o svom najslavnijem klupskom prethodniku. Uz ostalo vezao ih je i odlazak pod Vezuv, Roje je niz godina igrao zapaženo za napuljski »Canottieri«, u kojem je prethodno Curtini bio trener, sve tamo do 1968. godine. Curtini mi je jedno kratko vrijeme bio i trener u »Primorju«. Pamtim njegovu vedrinu, optimizam, osmijeh. O igračkim kvalitetama ne treba trošiti vrijeme. Kada bismo skočili zajedno u vodu znao se našaliti pitajući koji golman može braniti takvoj dvojici pucača. Jednom smo skupa pucali kada mu je već bilo 60 godina, a šutirao je bolje od mene. Za njega me vezao poseban feeling. Uz ostalo bio je i skroman.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

rijeka53
 

Re: Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#12  PostPostao/la rijeka53 » 19.1.2011, 21:13

SlikaSlikaSlika


Bolji od Barcelonete "Primorjaši" u četvrfinalu Eurolige!

http://www.novilist.hr/hr/Sport/Ostali- ... u-Eurolige

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 24.3.2011, 11:52

Povratak na Kantridu
Dimitar Bobev i Sanja Jovanović od 1. travnja u Primorju?


Slika
Sanja Jovanović i Dimitar Bobev, Foto: R. BRMALJ

Problem jedino predstavlja ugovor koji bugarski stručnjak do rujna ima sa svojim sadašnjim poslodavcem, dubrovačkim »Jugom«, u koji je Bobev otišao nakon Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine

Ono o čemu se posljednjih mjeseci pričalo, 1. travnja moglo bi postati i službeno. Dimitar Bobev se nakon tri godine vraća u Plivački klub »Primorje Croatia osiguranje«, a riječki bi kolektiv trebao dobiti još jedno veliko pojačanje.

Riječ je o najboljoj hrvatskoj plivačici Sanji Jovanović, aktualnoj svjetskoj rekorderki na 50 metara leđnim načinom, koja od 2006. godine surađuje s najtrofejnijim trenerom hrvatskoga plivanja. Dimitar Bobev bi u »Primorju CO« preuzeo ulogu koordinatora, koji bi osim rada s najboljom hrvatskom plivačicom, vodio brigu o komunikaciji između trenera i plivača, koja se u nekoliko navrata pokazala kao ključan problem u klubu.

Uostalom, zbog loše komunikacije glavni je trener »primorjaša« Miloš Milošević tijekom prošlogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u Splitu podnio ostavku, koja u nedostatku stručnoga kadra nije prihvaćena.

Gotova stvar

Već se tada počelo spominjati ime Dimitra Bobeva, što je uprava kluba uporno negirala. Kako bi se riješio problem koji je na vidjelo izašao tijekom splitskoga natjecanja, uprava se odlučila na angažiranje osobe koja bi unijela mir među suprotstavljenim stranama. Ta je funkcija tijekom vrućih ljetnih mjeseci u »Primorju CO« ponuđena Ivici Matkoviću, treneru u »Rijeci«. No, Matković je »primorjašima« nakon dugog razmišljanja poslao odbijenicu.

Iako to niti jedna strana nije htjela potvrditi, Bobevljev povratak u »Primorje CO« je gotova stvar, kako stvari stoje, problem jedino predstavlja ugovor koji bugarski stručnjak do rujna ima sa svojim sadašnjim poslodavcem, dubrovačkim »Jugom«, u koji je Bobev otišao nakon Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Bobev je iz Rijeke otišao nakon osamnaest godina, njegova odluka o napuštanju riječkoga broda s Kantride nije nikoga začudila budući da je imao različite stavove s tadašnjom upravom kluba na čelu koje su bili direktor Mihovil Dorčić i predsjednik Željko Lukanović.

Prosjećnost

Bobev nije svojevoljno napustio grad na Rječini, za koji je iznimno vezan. Uostalom, nije tajna da Sanja Jovanović i njezin trener rado dolaze na pripreme na Kantridu, koja je od ožujka prošle godine s nekoliko mjeseci prekida zbog smrtnog slučaja u obitelji dubrovačke plivačice, njihov drugi dom. Tako su i u kolovozu prošle godine pripreme za zimski dio sezone počeli u Rijeci gdje se spremaju i za ljetne izazove i SP u Šangaju. Tu je doživio najveću afirmaciju, osvajavši s »Primorjem CO« brojne naslove na državnim prvenstvima kojima su dominirali riječki plivači, ali što je još i važnije, stvorivši dva svjetska rekordera, Sanju Jovanović (50 leđno) i njegova nasljednika na vrućoj trenerskoj klupi Miloša Miloševića (50 delfin).

Riječko plivanje se utapa u prosječnosti, osim Dominika Strage i Saše Gerbeca, koji imaju svoje mjesto u akcijama nacionalne vrste, ostali plivači pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem na državnim prvenstvima. Upravo je prosječnost jedan od razloga koji se svojevremeno zamjerao Bobevu, kao i njegovu nasljedniku Miloševiću. Opće poznata stvar je da »Primorje CO« dugi niz godina nije stvorilo plivača. Vrijeme će pokazati hoće li se nešto promijeniti

----------------------------------------------
Okej imamo sad dobre uvjete na bazenu ali ne razumijem zašto grad Rijeka dovodi plivače izvan našeg grada i iz našeg gradskog proračuna daje njima lovu . Pa nismo mi rudnik zlata a niti Hrvatski plivački savez da se brinemo o njima. Neka ih Dubrovnik ili Zagreb centar moći uzme, sad je Rijeka dobra. Neka taj novac od kupnje zvučnih imena Duje Draganje i slične ulažu u trenere i omladinski pogon koji eto kako vidimo ima prosječne rezultate.
Rijeka treba omasovit sport i ne bi trebala naplačivat 200-250 kn kuna mjesečno djeci (barem do 18 godine). Tu mislim na sve riječke sportove.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 24.3.2011, 12:20

Pa Bugarin se vraća na Kantridu, već je bi tu kod nas.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Plivacki i vaterpolo Klub Primorje

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 24.3.2011, 12:23

nikola napisao:Pa Bugarin se vraća na Kantridu, već je bi tu kod nas.


Znam za njega. Već je dugo kod nas. Dobio je gradski stan ali nemam prigovora, samo kažem. Dobri treneri su uvijek dobrodošli ali ne i kupovina razvikanih ne riječkih igrača jer nemamo novca na bacanje. Bolje je taj novac uložit u omladinski pogon od opreme pa do putovanja.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Sport

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron