Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

REFERENDUM 2014 : Birajmo zastupnike imenom i prezimenom

Sve što ima veze s politikom u našem gradu.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

REFERENDUM 2014 : Birajmo zastupnike imenom i prezimenom

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 23.9.2014, 21:14

"Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" kaže drugi po redu referendum organiziran od udruge "U ime obitelji" koji bi mogao biti usvojen . No ovaj put bit će malo teže SDP i HDZ su PROTIV.

Iako se nisam slagao s onim prošlim , primitivnim referendumom o braku i koji jedino nije prošao u našoj i susjednoj županiji , ovaj referendum za razliku od prošlog ima moju punu podršku.

Željka Markić radi posao kojeg se političari neće prihvatiti. Zašto se vodeće stranke boje preferencijalnog glasanja ? Zato što npr. njihovi vođe Milanović i Karamarko lako mogu ispasti sa izbornih lista, narod bi ih kaznio.

Ovo je ukratko opis referenduma:

Izborna načela

Preferencijalno glasanje bez cenzusa
Smanjenje izbornog praga s 5% na 3%
Veće izborne jedinice i biranje 20 zastupnika ili više, ovisno o broju birača
Ujednačavanje vrijednosti glasova birača u izbornim jedinicama
Glasanje dopisnim i elektroničkim putem
Preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka - 3.000 potpisa
Pravilo koaliranja stranaka - samostalno na izbore, udruživanje nakon izbora

Promijenimo izborni zakon kako bismo birali sposobne, a ne podobne zastupnike, onakve koji će htjeti i znati Hrvatsku izvući iz krize. Saznajte kako!
http://uimeobitelji.net/

Rijeka U ime obitelji referendum 2014.jpg
Štand na Korzu. Ponesite osobnu te svoj OIB ili JMBG
Rijeka U ime obitelji referendum 2014.jpg (188.5 KiB) Pogledano 1680 puta

Izjašnjavanje birača održat će se od 21. 9. do 5. 10. 2014. brojnim mjestima po cijeloj Hrvatskoj. Referendumom će se u Ustav unijeti načela, poput npr. preferencijalnog glasovanja bez cenzusa i mogućnosti glasovanja elektroničkim i dopisnim putem.

Vojko Obersnel je izričito protiv ovog referenduma jer su mu tako iz Zagreba naredili, pa je Markićki odbio dati štandove po Rijeci , ponudivši joj samo jedan, valjda zakonski mora .
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
eneo
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 849
Teme: 4
Pridružen: 11.2.2014, 19:52

Re: REFERENDUM 2014 : Birajmo zastupnike imenom i prezimenom

Post broj:#2  PostPostao/la eneo » 23.9.2014, 22:39

Prepao se čovjek gubitka vlasti i odlaska na dijetu. Ovo je šansa i da naša zastava uđe u sabor. :zastava: :zastava: :zastava:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: REFERENDUM 2014 : Birajmo zastupnike imenom i prezimenom

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 24.9.2014, 12:50

Eneo stani na loptu. Rijeka i naš kraj prvo trebaju izgraditi lokalne birače pa se onda može pričati o našem riječkom zastupniku i sl.. Osijek i Slavonci po tom pitanju mnogo bolje dišu dok naš kraj ko da su naselili Marsovci. Ma nama izgleda treba jedna riječka verzija Markićke da nas sve pokrene. ;) Ako je to moguće. Istraživanja su pokazala da stranke s regionalnim predznakom najbolje brinu o svojem kraju i da su razvijenija od krajeva u kojem su stranke recimo poput riječkog SDP-a s centralom u glavnom gradu. Riječ je o vlasti na lokalnoj razini a na državnoj razini malo mogu toga učiniti a i da imaju većinu dokaz je SDP odnosno riječki SDP koji ništa nije učinio za svoj kraj dapače uništio ga je, bacivši ga na koljena.
Moramo se sami sebi okrenuti na gradskoj razini i ne očekivat pomoć od države jer vidimo ioanko da joj je blagajna prazna i opljačkana. Kako da naš grad i dobije nešto kad toliko malo Riječana sjedi u saboru a ako i koji dođe to su sve bili šutljivci i mutavci bili , svi do zadnjega.

Zato ovaj referendum treba shvatiti vrlo ozbiljno jer se tiče svih nas, pa evo jedne analize , u kojoj nisam primjetio da autor naginje na bilo čiju stranu.

Da se pitalo Markić, u Sabor bi ušle 23 stranke i nezavisni

Autor: Tihomir Ponoš
Sve liste koje bi prešle prag imale bi više od tri zastupnika što znači da bi sve mogle formirati vlastite zastupničke klubove. Broj zastupnika dvjema najuspješnijim strankama bio bi smanjen

ZAGREB Strahovi predstavnika velikih stranaka, ali i niza stručnjaka, da bi smanjivanje praga rezultiralo povećanim brojem lista koje bi ulazile u Hrvatski sabor zbog čega bi se teže sastavljala vlada, a posljedično i teže upravljalo Hrvatskom, sasvim je opravdan. »U ime obitelji« predlaže da izborni prag u izbornim jedinicama bude tri posto te da se u svakoj izbornoj jedinici bira najmanje 20 zastupnika. U slučaju da Sabor ne prilagodi tom zahtjevu izborne jedinice (jasno u slučaju da prijedlog »U ime obitelji« bude uspješan te da odredbe o izbornim pravilima postanu dio Ustava), predviđeno je da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica te da izborni prag za listu bude samo dva posto. Izborni prag u Hrvatskoj nikada nije bio dva posto, na parlamentarnim izborima u kolovozu 1992. godine (tada je cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica u kojoj se biralo 60 zastupnika, a još toliko ih se biralo u jednomandatnim izbornim jedinicama) jedini je put bio tri posto.
Teško usklađivanje

Pokušali smo aplicirati rezultate prošlih parlamentarnih izbora, održanih 4. prosinca 2011. godine, uskladiti ih s tim zahtjevom kako bismo vidjeli koliko bi lista ušlo u Sabor. Podatci se ne mogu do kraja uskladiti sa zahtjevom »U ime obitelji« s obzirom da oni namjeravaju zabraniti predizborne koalicije. Na prošlim izborima svoje je liste istaknulo više koalicija, a nije moguće odrediti koliko je koja stranka iz koalicije dobila glasova.
U Sabor bi ušlo devet stranačkih lista, na tim su listama bili kandidati 21 stranke, a parlamentarni status zadržala bi i Nezavisna lista Ivana Grubišića. Sve liste koje bi prešle prag imale bi više od tri zastupnika što znači da bi sve mogle formirati vlastite zastupničke klubove. Dakle, u Saboru bi imali predstavnike 21 stranke, jedne nezavisne liste, a tome treba pridodati i predstavnike nacionalnih manjina koji su Saboru dali predstavnike još dvije stranke SDSS-a i BDSH-a.

Broj zastupnika dvjema najuspješnijim strankama bio bi smanjen. Kukuriku koalicija ne bi imala 80 zastupnika nego 66, odnosno 17,5 posto manje. Prema rezultatima izbora u deset izbornih jedinica, Kukuriku koalicija ima 53 posto od ukupnog broja zastupnika i dovoljnu većinu da samostalno formira vladu. U drugom slučaju udio njihovih zastupnika bio bi 43,5 posto i nedostajalo bi im 10 zastupnika za formiranje parlamentarne većine. Lista HDZ-a (koji je u pojedinim izbornim jedinicama koalirao s DC-om i HGS-om) ne bi imala 44 nego 37 zastupnika, odnosno 15,1 posto manje.
Gube i regionalci

Na gubitku bi bile i regionalne stranke koje ne osvajaju glasove u cijeloj Hrvatskoj. HDSSB zahvaljujući dobrim rezultatima u IV. i V. izbornoj jedinici ima šest zastupnika, a u slučaju izbornog praga od dva posto imao bi ih četiri. Svi ostali koji bi prešli taj skromni prag bili bi izborni dobitnici. Hrvatski laburisti, treća stranka na prošlim izborima, ne bi imali šest nego osam zastupnika. Nezavisna lista Grubišić četiri, a ne dva. Koalicija HSP Ante Starčević i HČSP bi broj mandata učevetrostručila – s jednog na četiri, a isto bi napravio i HSS sa svojim koalicijskim partnerima.
Tri danas neparlamentarne liste vjerojatno bi ušle u Sabor. Koalicija BUZ, PGS, HRS koja je zajedno izašla u cijeloj zemlji osvojila bi četiri mandata. Četiri mandata osvojio bi i HSP sa svojim partnerom (u jednoj izbornoj jedinici) HSNS-om. Ta je lista po broju osvojenih glasova bila najuspješnija pravaška lista. Najveću razliku osjetili bi u HSLS-u, stranka koja je na prošlim izborima po prvi put postala izvanparlamentarna. Izborni bi status sačuvala i to s čak pet zastupnika.

Iako je jasno da samostalno ne bi sve stranke koalicija prešle prag, izvjesno je da bi broj lista koje bi prešle dvopostotni prag bio blizu 20, a broj parlamentarnih frakcija dovoljno velik da znatno oteža formiranje vlade i poveća poslijeizbornu stranačku trgovinu koja se navodno želi izbjeći.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... -nezavisni
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce


Vrati se na: Politika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron