Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Europska unija ZA i PROTIV (ulazak 30.6.2013.)

Sve što ima veze s politikom u našem gradu.

Jeste li za ulazak Hrvatske u Europsku uniju ?

Anketa je završila: 2.7.2011, 21:34.

Da
25
46%
Ne
29
54%
 
Ukupno glasova : 54

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Europska unija ZA i PROTIV (ulazak 30.6.2013.)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 1.7.2011, 21:34

Slika

Jučer 30.06.2011. u Bruxellesu Hrvatska je završila pregovore sa EU. Time je omogućeno da nakon ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatska postane 28. članica Europske unije, što je predviđeno za 1. srpnja 2013. godine., a time će se i Rijeka i njeni građani ponovo naći u novoj uniji država.
Zanimljivost za Rijeku je i to da je ratifikacija sporazuma okončana u trenutku mađarskog predsjedanja EU-om, pa tako opet Mađar potpisuje buduću pripadnost Rijeke (ovaj put bez ubačene krpice ;) )


Hrvatska je prva koja je pregovarala u 35 poglavlja, jedina koja je dosad imala pregovaračko poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava, te je nakon Grčke, koja je u Uniju ušla 1981. godine, prva zemlja koja u članstvo ulazi sama, a pregovore je otežavalo i teško naslijeđe rata, istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

U Bruxellesu su zatvorena posljednja četiri poglavlja i službeno su završeni pristupni pregovori Hrvatske s EU-om.

U zadnjem pregovaračkom paketu preciziran je i iznos novca koji će u blagajni Unije biti rezerviran za Hrvatsku u prvoj godini njezina članstva.

Od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. Hrvatska u blagajnu Unije mora uplatiti članarinu od 267 milijuna eura (1,95 milijardi kuna), a iz Unije može, pripremi li kvalitetne projekte, povući 800 milijuna eura. Dakle, za 1 uloženi euro možemo, u idealnim uvjetima, dobiti 3 Unijina eura.

Uz to, postoje i fiksni iznosi koji će biti uplaćeni izravno u hrvatski proračun, poput 93 milijuna eura za poljoprivredu ili 40 milijuna za pripreme za ulazak u Schengen. No i Unija je osigurala da iz omotnice za Hrvatsku sebi vrati 22 milijuna eura, koliko stoje troškovi briselske administracije.Nije jedostavna tema jer ima puno razloga Za i PROTIV. No kad bi danas bili izbori odlučno bi odabrao DA. Zašto zato što gore od ovog ne može biti. Zemlja je rasprodana. Banke, telekomunikacije , sve najveće tvrtke su nam ili propale ili su nam u stranom vlasništvu. Ostalo nam je jedno voda i struja ako i to prodamo i na to reagiramo flegmatično, onda stvarno to i zaslužujemo.

Zbog Eu mijenjali smo zakone,ulagali više u zaštitu okoliša, poboljšavali demokraciju . Ući trebamo u EU iz razloga što će nam po pitanju uređenja zakona biti bolje, korupcije će nam biti manje jer će nas kontrolirati Europska unija, trebalo bi biti i pojednostavljeno vođenje države, smanjenje velikog broja županija i općina kojih su nerentabilne i koje ne služe ničemu osim gomilanju troškova.

Slika
Prema cijenama mi smo već u EU.

Iako Hrvatska još nije ušla Europsku uniju , cijene u njoj već su se u velikoj mjeri približile onima u euroklubu, otkrivaju najnoviji podaci Eurostata, statističkog ureda Unije iz Luxembourga. Prema tim podacima, razina cijena potrošačkih roba i usluga u nas je krajem prošle godine bila za 26 posto manja od prosjeka Unije. Kada bi Hrvatska u ovom trenutku bila članica EU, pokazuju podaci Eurostata, po skupoći bi bila na 20. mjestu. Eurostatistika otkriva da među novim članicama EU višu razinu cijena od Hrvatske imaju samo susjedna Slovenija i Estonija, te Cipar i Malta, dok su svi ostali još uvijek prilično jeftiniji od nas. Inače, najvišu razinu cijena u EU ima Danska, a najnižu Bugarska. - Razina cijena u Hrvatskoj dokazuje da smo se u tom segmentu već uvelike uskladili s EU - ocjenjuje Zrinka Živković-Matijević, analitičarka Raiffesiena. S druge strane, dio cijena u Hrvatskoj zbog potrebe prilagodbe propisima Unije porast će. To se posebno, tvrdi Damir Novotny, odnosi na cijene energenata. Dodatni udar na džepove građana proizvest će rast cijena cigareta, budući da se duhanskoj industriji smiješe novi nameti. Inače, cijene duhanskih proizvoda i alkoholnih pića u nas su u prosjeku 18 posto niže od onih u EU. Ukinut će se nulta stopa PDV-a i na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala. Cijene hrane vjerojatno će se postupno smanjivati jer su, kako pokazuje euro-statistika, samo za oko 8 posto niže od europskog prosjeka i više su ne samo od onih u većini novih članica nego i u starim članicama, primjerice u Grčkoj.


Slika
Dolaskom novčane valute Euro naša legendarna i stabilna Kuna otišla bi u povijest


Europska unija neće nam riješit problem ali će nam olakšat neke stvari poput kupovine proizvoda jer neće biti carine. tj. povećala bi slobodu kretanja kapitala i ljudi.

No neke zemlje čak razmišljaju da napuste članstvo u EU primjerice Grčka koja je u teškim ekonomskim problemima pa onda Irska koja je bila čudo EU u svim pokazateljima da bi preko noći pukla lažna sjajna sapunica i proglasila bankrot , pa su molili na koljenima pomoć EU i doblili su je naravno uz kamate. Isto će učinit i Grčkoj. Tko ne zna upravljat zemljom ne zna ali pozitivno je u svemu tome što će Hrvatska ulaskom u Eu ući na veliko tržište od 496 milijuna stanovnika i tu se nudi velika prilika za svakoga. Tko se zna snaći se zna, tko ne zna, tko mu je kriv. :pozdrav:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 1.7.2011, 21:46

Glasao sam za ulazak. Zašto? Jer nema alternative.
Pitaj me isto pitanje za 20 godina.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#3  PostPostao/la gost » 1.7.2011, 23:03

NE...našao sam bar 10 razloga protiv a samo jedan za. Kad odem u Trst neću morati stati na Pasjaku :ne znam:

nagovorite me da promjenim mišljenje

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1720
Teme: 22
Pridružen: 23.6.2011, 00:40
Lokacija: Turnić

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#4  PostPostao/la Fiuman » 2.7.2011, 01:22

Ja iskreno da vam kažem neznam ni sam,toliko sam razočaran svim ovim stanjem, pa sada i ovo da će Sanader primati 16t kn plaće, pa ako je europa sada sa velikim očima prema nama, kako to dopuste, da radnik u 3. maju sanja 5t kn a kamoli 16, a ovaj opljačkao (nije dokazano ali...)pola Hrvatske. Neznam, za sam jer biti će više posla, lakše do njega ako si snalažljiv, proizodi više neće biti ono kada se vani proda dolazi u HR, ili da moraš po neki model nečega vani jer nije dostupno u HR, ali da će nam povisiti cijene svega a cijene plaća ostati iste ili niže će ionako dodatno izbiti i ovako malo para koje imamo...

Avatar korisnika
miha
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 175
Pridružen: 22.12.2009, 10:27

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#5  PostPostao/la miha » 2.7.2011, 22:20

Koja je alternativa EU ? , Balkanska unija ? . Ako vec moramo birati , a moramo , onda je rijesenje od dva zla izabrati manje iako za mene ulazak u EU nije nikakvo zlo . Ako nis drugo tamo se vise cijeni rad i znanje , sposobni i vrijedni imaju vise sanse . Nebi bilo lose uci u EU ali ne i u monetarnu uniju ( Svedska ) ali se bojim da si to necemo moci priustiti jer je sirotinja i bogu teska .
Uostalom ca je to u EU tako lose a kod nas tako dobro ? :pozdrav: :radovi:

Avatar korisnika
doris
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 330
Teme: 17
Pridružen: 15.5.2010, 23:12
Lokacija: Rijeka

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#6  PostPostao/la doris » 3.7.2011, 23:28

Ja se ne slažem sa ulaskom u EU, mislim da smo tek onda nastradali, bit će nam gore nego sad

Avatar korisnika
miha
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 175
Pridružen: 22.12.2009, 10:27

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#7  PostPostao/la miha » 3.7.2011, 23:58

OK , postujen tvoje misljenje , ca ce nam npr. biti gore . Da nece bit lako nece ali gore nego sada ? :pozdrav:

Avatar korisnika
doris
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 330
Teme: 17
Pridružen: 15.5.2010, 23:12
Lokacija: Rijeka

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#8  PostPostao/la doris » 4.7.2011, 00:15

Nisan više va ničemu optimist, samo se nadan da ste va pravu.

Avatar korisnika
uriah
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 20
Pridružen: 10.5.2011, 15:22
Lokacija: Rijeka

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#9  PostPostao/la uriah » 4.7.2011, 11:29

Ja sam već dugo razapet između za i protiv.

Za:
- tamo prirodno pripadamo (barem neki dijelovi Hrvatske)
- već su nas toliko pokupovali, da drugog izbora baš i nemamo
- priključenje nas možda natjera da se sredimo (kako državu tako i razmišljanje)

Protiv:
- nismo zaslužili (afere, zatucan način razmišljanja većine hrvata, nekultura, nesređena država, katastrofa političari...)
- nisu zaslužili (EU pred raspadom?, političko taktiziranje i licitiranje članstvom, ponekad čudni zahtjevi, ...)

Ipak, draže mi je 'za' i zato tako glasam.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 4.7.2011, 12:05

Danas je umro Otto von Habsburg, pod obitelji Habsburz Hrvati su stoljećima bli vjerni inače se je dokazao kao iskreni prijatelj Hrvatske. Pa prigodno prenosim njegove riječi.

"Hrvatska, koja je velikim žrtvama branila svoja demokratska postignuća i pravnu državu, već od samoga početka nije ostavljala bilo kakve dvojbe oko svoje europske orijentacije. To je prirodno, jer Hrvatska po svojoj cijeloj povijesti i tradiciji, nije zemlja Balkana već država Srednje Europe. Usprkos svim otporima iz Bruxellesa, vlast u Zagrebu se čvrsto drži orijentacije da uvede Hrvatsku u Europsku Uniju. Tamo je i pravo mjesto te zemlje, kojoj je tijekom stoljeća za mnogo toga Europa morala biti zahvalna...Europa ne može biti cjelovita bez te vrijedne zemlje, pune tradicije, koja na osebujan i jedinstven način ujedinjuje sredozemnu i srednjoeuropsku kulturu"


Ako su mogle Italija i Njemačka ukinut svoju poznatu valutu i prebaciti na € , zašto ne bi i mi ? Šta mi glumimo neku Švicarsku, kad to nismo . Dobro da smo mi neka bogata uređena skandinavska zemlja pa želimo biti svoji i ne želimo ulaziti u nikakve saveze,unije itd. Ali pogledajte naše stanje u državi, opljačkana država, s preko službeno 350 000 nezaposlenih , gdje je stvarna brojka i puno veća, gdje je skoro sva važnija upravljačka državna imovina koja je bilo od važnog interesa (energetika, financije) prodana u ruke strancima. Apartmanizaciju na hrv. obali već imamo i u rukama je stranaca.

Neka mi netko kaže šta ćemo mi to izgubiti ulaskom u E.U što već nismo ? Možda domaći sir gdje direktiva E.U. propisuje stroge zakone prilikom prozivodnje a ne da se radi u nehigijenskim uvjetima. Isto vrijedi i za slavonski Kulen. Ljudi se bune, zabranit će nam to. Neće , nego će to raditi prema standardima Europske unije i ako se to ostvari bit će zaštićen na tržištu. Kod nas se na tržištu ne zna šta jedemo i šta uvozimo, dobro u zadnje vrijeme vide se neki pomaci zbog direktive E.U. inače bi i dalje imali na našim tržnicma robu nepoznatog podrijetla i šta je najžalosnije uvozimo sve a tu da sam ja u vladi zabranio bi uvoz robe koje mi imamo napretek.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#11  PostPostao/la gost » 4.7.2011, 12:28

Definitivno i isključivo ZA.
Imam bezbroj razloga pa ću probati sažeti u nekoliko rečenica.

Svi ste profulali koji za sadašnje stanje krivite EU i ona "biti će nam još gore". Ne znam kako će nam biti, svakom od nas pojedinačno, ali da smo već prije 10 godina imali EU ne bi bilo Sanadera i pljačke koja je, čine se, još i veća od one iz privatizacije. Upravo nam je ovako jer nas lokalni tajkuni rajcaju i pljačkaju, pa zašto će nam u EU biti i gore. : lud Dok nas tako rajcaju, oni pune žepove i žive od jada naroda. Kome je ova banana država dobra. Samo onima koji ko kauboji vedre i oblače bez demokratskih mehanizama i transparentnosti poput onih u EU.
Zamislite samo istu sitaciju u kojoj smo sada a da smo već prije ušli u EU. Sječam se priče o siru. Pa ja po sir idem u Italiju. Tko ga je tu poskupio ako nismo u EU. Čije su banke, telekomunikacije, INA ... sve prodano zato što smo u EU ?
Iako apriori nisam protiv svake prodaje jer nekad može iznjedriti i nešto dobro, sve smo prodali sami i bez EU. Da smo u Europi rekli bi da je tome kriva Europa.

Kako sam rekao imam puno primjera neću više nabrajati ali evo Vam jedan koji najbolje ocrtava kako nam je dobro i kako je nekima dobro u uvakvoj državi:
Znate tko je, kao predstavnik vlade bio glavni hrvatski pregovarač prilikom preuzimanja T-coma od strane Njemaca.

Ajde razmislite. Ne znate.
Ivica Mudrinić, od početka glavni menadžer te prodane firme. :lol: : lud To je moguće samo u Hrvatskoj. Nevjerojatno.
Kome nije jasno i nije izvukao zaključak iz ovoga primjera sam si je kriv i najbolje mu je da maše zastavama i galami bez veze (po cesti, ženi, susjedima ...). Nije niti važno čijom i kakvom zastavom maše. Taj je odlično topovsko meso za Todoriće, Tedeschie, Sanedere itd. Kako bi onaj general rek'o: "Živio rođo".

duskom
 

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#12  PostPostao/la duskom » 4.7.2011, 22:18

Ova polemika može biti zanimljiva samo radi gimnastike mozga i vježbi u pronalaženju više ili manje relevantnih argumenata. U ostalom - ulaskom u NATO, mi smo već ušli u EU, a da toga nismo bili ni svijesni. Naš mađunarodni položaj (ako se to može uopće nazvati položajem) je smiješan. Nama podilaze, kao nešto - balkanski lider - a to isto govore i srbima, i bosancima kao što su ranije punili glavu bugarima i rumunjima dok ih nisu skuhali. Globalna politika se prelama preko nas malih ( neka se nitko ne uvrijedi kad to kažem), jer se u podzemlju trajno vodi rat sa rusima i u zadnje vrijeme sa kinezima kako bi ih se zaustavilo u prodoru prema zapadu, odnosno zaustavilo što dalje od starih Europskih granica, pa se stvorila tampon zona - zlu netrebalo. Eto to je moje mišljenje o EU, a ipak sam za ulazak, jer je to manje loša varijanta od bilo koje druge.

Avatar korisnika
doris
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 330
Teme: 17
Pridružen: 15.5.2010, 23:12
Lokacija: Rijeka

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#13  PostPostao/la doris » 5.7.2011, 02:00

EU će samo donest više nasilja, već ga i sad ima, čekajte dok dojde euro pa ćete videt ća je skupo. Niman niš protiv nikog ali ni va redu parada pedera, to je se Europa. Bilo bi toga još za nabrajat. Saki ima pravo na svoje mišljenje tako i ja na svoje, ja san PROTIV

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 5.7.2011, 11:06

A da mi uđemo u Sjedinjene američke države?
I postanemo 51 država?
Bi i tada bilo za i protiv?
Pa mi tu pripadamo, staroj Europi, htjeli mi to ili ne. A biti će nam kako si sami napravimo, isto kao i do sada.
Ako budemo radili-imat ćemo, ako ne budemo-nećemo i točka. Sada svi gledaju predpristupne fondove i sl. no to je injekcija koja dolazi ulaskom. Što nakon toga? Pa neće nas stalno krcati lovom, a mi da nemilice trošimo. Primjer je Grčka koja je živjela preko svojih mogćnosti, svi su to znali pa i EU. A ipak su dobivali kredite i time si zatvarali začarani krug. Kada nisu sposobni osim ležati i niš` ne raditi. I sada im je kriva EU. Ma nemoj! A da nisu malo i oni krivi za svoje s(r)tanje?
E tako ćemo i mi. Ako se uozbiljimo i počmemo raditi, biti ćemo najbolji. Ako budemo samo kukali i čekali da nam EU da nešto novca, onda smo najebali.
Više šanse imamo u EU, stoga, pravac zapad!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Europska unija ZA i PROTIV

Post broj:#15  PostPostao/la gost » 5.7.2011, 17:44

Za što imamo više šanse ulaskom u EU???

Imamo više šanse da nam brže i sasvim legalno izlove sve ono što je preostalo od ribe u Jadranu?

Imamo šanse da nam propisanim kvotama ograniče i unište i ono malo poljoprivredne proizvodnje što imamamo (maslinarstvo, vinogradarstvo)?

Imamo šanse da nam ukinu brodogradnju jer oni smiju subvencionirat svoju a mi ne?

EU je ekonomska (bolje reći korporativna) tvorevina nekoliko evropskih jakih ekonomija da prošire svoja tržišta i bez ispaljnog metka pregaze slabe i male. Da im stvore zavisne ekonomije što se npr. i dogodilo u Grčkoj, da im uvaljuju kredite koji služe isključivo za potrošnju i stvaranje zavisnih ekonomija a sve je to umotano u celofan slobode govora, kretanja, seksualne orijentacije i bla..bla..

Pogledajte što se npr. dogodilo sa Bugarskom koja je bila ogromni prozvođač i izvoznik voća a sad sve uvoze iz EU

Reći će neki, pa to se kod nas dogodilo bez EU, nije nam ona kriva. Točno dogodilo se zahvaljujući političkoj eliti koja je radi osobnih interesa prodala našu djedovinu ali to ne znači da će nas EU braniti od toga.

Mi smo društvo sa izraženom korupcijom ali mi nije jasno da neki o tome govore kao da u državama EU teče med i mlijeko, tamo su svi pošteni i sustav je tako koncipiran da je korupcija nepoznanica...moš mislit

Osim toga ne trebamo ulazit u EU da bi nam ona red napravila, mi bi smo sa uređenim društvom trebali ući u EU da bi bili ravnopravni i kakav-takav faktor u toj zajednici.

Znači naš posao je da uredimo svoje društvo sami i očistimo ga od smeća a ne da trčimo u Bruxlles plačući, dođite molimo vas , uzmite nas, spasite nas od naših rodoljuba koji nam rasprodaju sve

Na kraju priče. Nikako mi nije jasno da smo prije 20 godina izlazili iz zajednice gdje nas je kao tlačio Beograd, kočio razvoj i otimao novac i na kraju vojnom silom htio spriječiti izlazak iz te zajednice. Da bi ova zemlja bila samostalna i suverena neki ljudi su dali nogu, ruku, oči, razum i svoj život e a sad mi recite u čemu će se očitovat suverenost ove zemlje u EU?

Hrvatski će biti službeni jezik ravnopravan u parlamentu u Bruxllesu..e to će me spasit definitvno...

Zar vi zaista mislite da smo toliko lošije, zaostalije i neuređenije društvo od Rumunjske i Bugarske koje su toliko prije ušle u EU a nas uporno neće.... aj dobro ali dajte nam još ovog generala, ajd dobro ali još morate ovo, pa morate ono, ali ne sad ste vikali na Rivi u Splitu (što osobno ne podržavam) pa ćemo vam uvalit još malo nadgledanja, pa sad se još malo nagu...

ma ajde :riganje: :riganje: :riganje:

Sljedeće

Vrati se na: Politika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost