Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

SPLIT

Gradovi ZAGREB, OSIJEK, SPLIT, ZADAR itd.
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

SPLIT

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 12.7.2010, 19:03

SPLIT
Slika

Slika

BROJ STANOVNIKA :188.694 stan.(2001.godine) / Rijeka 144.043 stan. (2001)
Rijeka ima 44.651 manje stanovnika od Splita

GUSTOĆA NASELJENOSTI : ukupna gustoća 2995 stan./km2 / Rijeka 3273 stan./km2
Rijeka ima 278 više stanovnika po km2 od Splita.

GRAD SE PROSTIRE NA:
79,33 km2 / Rijeka 44 km2
Split je za 35,33 km2 veći od Rijeke ili za 80,2 %.

CIJENA NEKRETNINE: stan 2.524 (€/m2) / u Rijeci je stan 1.671 (€/m2) (stanje na dan 12.7.2010. )
Rijeka je jeftinija za 853 €

Možda sam po ovom pitanju zadrt ali čim čujem dalmatinski naglasak meni se okrene u želucu. Jednostavno takva zatucanost se ne može naći nigdje u Hrvatskoj . Jednostavno ne volim njihov mentalitet.

Ako niste znali otvorili su i klub Splićana u Rijeci : lud
Slika
:arrow: http://www.klub-splicana.hr/index.php?o ... &Itemid=26
O tome ja uvijek pričam kako vole svoje dalm.kulturu.
Vidite kako oni gaje svoje osjećaje prema svojem kraju i prema svojim korijenima na tome im samo možemo zavidit ali ovo ostalo Bože moj : lud ,dobijem slom živaca kad ih vidim. Moj Hajduk ,moja Dalmacija , meni je najlipše tamo... Rijeka je puna takvih Dalmatinaca... i u gradskom poglavarstvu ih ima ... a imao sam često priliku pričat s njima . Za Rijeku im se živo je*e, njima je Dalmacija svetinja. Rijeka im je prljava ,Korzo ružan pa šta ste onda došli ovdje idite tamo otkuda ste došli.

Odem na riječku placu i imam šta vidjeti. Dalmatinka prodaje povrće i viče moje je najbolje iz Dalmacije je. :riganje:
I onda dođem doma i preko puta zgrade vidim na prozoru se suši ručnik s velikim grbom Hajduka.
Slika
Ma daj šta ću još vidjeti . Sjedneš na kauč upališ televiziju okreneš na ri-tv i vidiš bili kutak ili neke emisije iz Dalmacije. Ti Dalmatinci ušli su duboko u našu sferu života.
Htjeli mi to ili ne nama se nameće neka druga kultura. Živo se njima fučka hoće li na gradskom tornju biti dvoglavi orao ili kokoš.
Eto to je ukratko od mene njihovu arhitekturu ,industriju i ostale stvari nisam dotaknuo to ću neki drugi put.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero

Teme: 3

Re: SPLIT

Post broj:#2  PostPostao/la Patriota samo tako » 13.7.2010, 16:55

:smijeh: ja neću biti tako otvoren kao ti, ali istina je da ih ni ja ne volim, često sam poslovno u ST-u, grad mi je koma, nije baš čist, riva im je koma -bar je meni, ljudi su totalni foliranti, svi crne cvike na glavi, bilo sunca ili ne, svi sjede po kavama, pričaju se priče, filozofiranja itd.

Osim starog grada i dioklecijanovih podruma, drugo ti nemaš što vidjeti u gradu, okolica centra grada je totalno nagrđena, kuće koje su građene kako su građene, ni jedna, a da nije na bar 3 kata (ako je susjed Jozo sagradio od dva kata, moja mora za kat biti veće i tako unedogled), sve to izgleda kao da je te kuće netko pobacao okolo, totalno koma. Zanimljiv je podatak da grad Split ima manje prihode od komunalije od Rijeke, to znači, a sami zaključite što znači.
Jedinino što mi se sviđa u Splitu to je hotel Meridian Lav u Podsrtani, poslje Stobreća, to je hotel kakav i Rijeka zaslužuje.
Zaključak:
Nema tih para da bi živio u Splitu, draže mi je čak živjeti u Zagrebu nego u Splitu.
Split :riganje:
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 13.7.2010, 17:13

Dobar info .Slažem se sa svim što si napisao. Ja sam rekao istinu ne sviđa mi se i to je to.
Slika
Željko Kerum

Ali mi se sviđa njihov gradonačelnik Kerum. Samo za konačnu ocjenu morat ću još pričekat da prođe cijeli njegov mandat da vidimo da li će uistinu Split pokrenuti. Drago mi je što su HDZ i SDP samo tako ispali iz igre. Svaka mu čast. Narodu je dosta jedno te istih lopova. Malo sam gledao njihove gradske sjednice ,ovi iz opozicije ga nisko napadaju.Baš ružno za vidjeti. Spominju mu sestru majku oca...da su seljaci da se ne kuže u vođenje grada. I ona neka ženska da li je iz HDZ ili SDP sad ne znam tako je bila drska prema njegovoj sestri od Keruma koja je htjela voditi gradsku sjednicu a nije mogla jer ju je ta glupača stalno prekidala i ometala svojim drskim ponašanjem. Meni je došlo da je ošamarim koji nemam veze s gradom Splitom. Da , opozicija je luda i žele na sve načine srušit gradonačelnika. Željko kerum je na svojem početku mandata napravio vrtić i to gotovo u ekspresnom roku , podijelio je za Uskrs svakome nezaposlenome Spličaninu 500 kuna oko 15 tisuca ljudi ju je dobilo. Za početak mandata sasvim solidno.

Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero

Post broj:#4  PostPostao/la Patriota samo tako » 13.7.2010, 17:35

Inače ta ženska je iz HDZ-a, mislim da se zove Lidija Bilać ili tako nešto, no nije to sad bitno.

Da su Spličani bili ugušeni strankama, to se vidjelo na izborima kad je Kerum pobijedio.
No, pitanje je da li je on najbolji izbor za grad, možda treba ići logikom narod ima vlast kakvu i zaslužuje.

Da se odmah razumijemo, osobno nemam ništa protiv Keruma, ni malo, totalno sam nepristran. Čini mi se malo da se on još nije snašao u svemu tome, svejedno on je poduzetnik, najmanje političar, a u našoj državi opstaju samo političari, a poduzetnici propadaju.

Sve u svemu mišljenja sam da je Kerum malo sirov (iskren), da se možda nije okružio najboljim stručnjacima, da mu je otegotna okolnost što privatno drži pola grada i zapošljava brdo ljudi što je veoma pozitivno i pohvalno.

Međutim, to djeljenje 500 kn za Uskrs, to mi je nekako populistički (znam, ima ljudima kojima je to vrlo puno para), ali ruku na srce, taj novac je od svih građana i lako je djeliti tuđi novac. Bolje je opcija da ljudima dati posao, da se otvaraju radna mjesta, time se i kvaliteta života svih građana poboljšava, normalno čak i onih kojima je to najpotrebnije.
Za kraj podatak:
Podatak sa zavoda o nezaposlenosti u Splitu: cca 15.000 ljudi
A cijela županija preko 35.000, i koliko znam to je županija sa najviše nezaposlenih.
Pametnom dosta.
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 13.7.2010, 18:05

Što se tiče nezaposlenosti i propale industrije i mi i oni smo jako slični. Sve se upropastilo sta se je moglo.
Škole za političara nema ...tako da su kod nas političari oni koji znaju zamotat lošu robu i prodat ju a Kerum je više iskren i kaže da mu smetaju loše splitske ceste kad ide s Ferarijom po njima. :lol: Ljudi su ljubomorni na njegovo bogatstvo pa sam je pare zaradio . Ne mora značiti da je odmah lopov ako je bogat. I na kraju krajeva on ne treba pljačkati kao ostali da imaju.

Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero

Post broj:#6  PostPostao/la Patriota samo tako » 15.7.2010, 08:57

Istina je to što si rekao. Ispada da ljudi en cijene iskrenost, jer valjda to nije odlika političara. Istina je da se i meni sviđa njegova spontanost, a vrijeme će pokazati da li je bio dobar političar/gradonačelnik koji je nešto dobro ostavio iza sebe u svom gradu.

Istina je što si rekao da je i kod nas sva industrija propala :( , koma je to....kad se čovjek samo sjeti što je Rijeka sve imala do 90-tih...ma da ti srce pukne, bio sam stipendista prvo od INE, pa zatim od Harter stipendija je bila kao sada cca 2500 kn..para bilo ko blata, čekao me posao, siguran i dobro plačen posao, a kad sam završio školu, Hartera mi se zahvalila što sam bio njihov stipendista i zamolila da ne dolazim na posao jer posla, nema, čak nisu zatražili ni stipendije da im vratim .....eto...pa otišao u rat...osjetio na svojoj koži kako je to bilo....

Lijepo smo primorci sve to osjetili na svojoj koži...još od pamtivijeka...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 15.7.2010, 17:39

Ma neka je svima dobar posao i dobra plača .To je danas najvažnije.Od turizma se da živjet 3-4 mjeseca a šta onda poslije. Industrija nam je jako bitna kako nama tako i njima.

Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero

Post broj:#8  PostPostao/la Patriota samo tako » 15.7.2010, 19:19

Da, bez industrije smo u banani.
A nećemo je ni imati više, nažalost.
Pitam se što nas čeka u budućnosti?

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 31.10.2010, 13:10

Zavidim im na članstvu. Zna se za njih koji im je najljepši dio Hrvatske. Samo da napomenem nemam ja ništa protiv njih dapače drago mi je što vole svoj kraj . Vidim ima tu i mladih, znači šire svoju ljubav i na potomke. Osobno kroz svoje školovanje upoznao sam relativno dosta takvih riječkih Dalmatinaca , naravno navijaju za Hajduk iako su rođeni ovdje. :roll: Želim reći da im Rijeka kao grad ne predstavlja nikakvu ulogu u njihovim životima.

Slika
Brojka za respekt , nas nema ni toliko registriranih online članova u jednom danu na forumu.

A gdje smo tu mi u cijeloj to priči. koliko ima "pravih" ljubitelja Rijeke ja bi rekao jako jako malo. Problem je u našem riječkom identitetu, mi se još uvijek tražimo. Svoju povijest ne cijenimo niti mladi znaju puno o Rijeci ali niti ih i zanima baš. Kako će onda bolje razumjet sadašnjost u kojoj žive? Ovaj grad prihvaća svakoga ali na neki način odbacuje svoje vrijednosti. Nadam se da će zato ovaj forum barem malo pridonijeti u promoviranju riječkog identiteta.

Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero

Post broj:#10  PostPostao/la Patriota samo tako » 2.11.2010, 23:33

Adamić napisao:Zavidim im na članstvu. Zna se za njih koji im je najljepši dio Hrvatske. Samo da napomenem nemam ja ništa protiv njih dapače drago mi je što vole svoj kraj . Vidim ima tu i mladih, znači šire svoju ljubav i na potomke. Osobno kroz svoje školovanje upoznao sam relativno dosta takvih riječkih Dalmatinaca , naravno navijaju za Hajduk iako su rođeni ovdje. :roll: Želim reći da im Rijeka kao grad ne predstavlja nikakvu ulogu u njihovim životima.

Slika
Brojka za respekt , nas nema ni toliko registriranih online članova u jednom danu na forumu.

A gdje smo tu mi u cijeloj to priči. koliko ima "pravih" ljubitelja Rijeke ja bi rekao jako jako malo. Problem je u našem riječkom identitetu, mi se još uvijek tražimo. Svoju povijest ne cijenimo niti mladi znaju puno o Rijeci ali niti ih i zanima baš. Kako će onda bolje razumjet sadašnjost u kojoj žive? Ovaj grad prihvaća svakoga ali na neki način odbacuje svoje vrijednosti. Nadam se da će zato ovaj forum barem malo pridonijeti u promoviranju riječkog identiteta.

Da, u potpunosti se slažem s tobom.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 3.11.2010, 08:03

Mi smo svedeni na "Klub riječana" iz Rijeke :cry:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 15.11.2010, 16:51

Ne razvijamo se samo mi vlada gradi i u Splitu i u Osijeku nove svučilišne kampuse. :radovi:

Splitsko sveučilište je u zadnjih 6-7 godina sa oko 8,000 studenata naraslo na 26,000! Upravo se gradi novi moderni kampus, a broj studija se svake godine povečava...posebno kad su diplomski studiji u pitanju, poput novog studija forenzike, jedinog u regiji!

Za sad imamo slijedeće:
* Građevinsko-Arhitektonski Fakultet
* Prirodoslovno-Matematički Fakultet
* Ekonomski Fakultet
* Pravni Fakultet
* Fakultet Elektrotehnike, Strojarstva i Brodogradnje
* Teološki Fakultet
* Kemijsko-Tehnološki Fakultet
* Medicinski Fakultet
* Farmacijski Fakultet
* Kineziološki Fakultet
* Pomorski Fakultet
* Filozofski Fakultet
* Umjetnička Akademija

Na kampusu trenutno postoje FESB, GAF, Ekonomija i nova sveučilišna knjižnica. Medicina ima nove prostore pored bolnice. Trenutno se grade prostori za PMF, KTF i Pomorski, kao i golema zgrada Studentskog Centra, sa 600 soba, restoranom, sportskom dvoranom, ambulantom...
Uskoro kreću i zgrade Prava, Filozofije i Umjetničke Akademije, za šta su dovršeni projekti. Također, dovršava se i pješački most preko Ul. Matice Hrvatske, koji će kampus spojit sa južnim dijelom grada pješačkom Ul. Ruđera Boškovića, koja vodi do obale...

Slika

Slika

Dsota slično djeluju naša arhitektura sveučilišta i njihova.

Bibinje
Gost
Gost

Post broj:#13  PostPostao/la Bibinje » 19.11.2010, 01:51

Ej, večeras san se registrirala na ovaj forum i naisla san na ovu temu..
Dalmatinka san, iz Bibinja kraj Zadra, tu san na faksu... Puuno puta san bila u Splitu i uvik se vraćala doma i samo jedan put u Rijeci (dva ipo miseca trenutno) i ne želin još ići doma...niti ikad ako se mene pita.. ;) Uglavnom, to što govorite za dalmatince tipa šal hajduka i ta grupa splićana u Rijeci... Takvi su svi dalmatinci i to je normalno, jednostavno di posli nosu svoje sa sobon a ako se malo okrenete i Riječani i Zagrepčani i drugi gradovi i regije u Hrvatskoj ma svi su takvi i bilo bi glupo reći da to nije istina... ako podete u split vjerojatno je da imate šal ili šugaman il nešto slično od Armade ili Rijeke...sa sobon jer to je vaše i toga se ne sramite .. naravno! Ali imate pravo u jednoj stvari uvelike... temperament dalmatinaca je katastrofa da to ni istina, i zato svi koji dodu tu u Rijeku iz Dalmacije i zavolu ovaj grad.. tu mogu živiti kako im se prohtije i niko ih neće krivo gledat, mogu naći sebe što u dallmaciji se ne more jer svako misli da ima pravo živiti tvoj ili nečiji život, irelevantno.. I druga stvar koja je mana Rijeke, tu san 2ipo miseca znači.. upoznala san 1 OSOBU IZ RIJEKE, ROĐEN I ŽIVI U RIJECI, NIKOG VIŠE... ne nisan zatvorena u stanu.. izlazin ko svi mladi i uživan el, ali stvarno je to čudno ... to svak mora priznati. I također moran reći da je ta jedna osoba koju san znači upoznala el genijalna.. ljudi ako ste svi ovakvi..ma svaka van dala... I za fakseve, Rijeka je kvalitetnija uduplo nego Split tako da ni bitno koliko ima stanovnika ili koji se kompleksi gradu kad ako jednoga dana imas splitsku diplomu i riječku-izabrati će svaki pametan riječku diplomu.... Ma tu je ka u raju i grad je divota.. i mater će mi zbog toga kose išćupati ali ... Rijeka je zakon... Ovo je drugačiji svit, drugačije sve.. zapantite i ne trudite se uopće usporedbe ikakve raditi sa ijednin gradon Hrvatske, jer su sve to velika sela... Rijeka je priča za se i nek to i ostane.. :pozdrav: :pozdrav: :pozdrav:
NADAN SE DA SE RAZUMI ŠTO SAN NAPISALA... :kava: :kava:
Motivacija je jednostavna stvar. Samo eliminirate ono, što vas demotivira.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 19.11.2010, 13:49

Ča se ne bi razumilo?Tr, naše je! ;)
Dobro si sve rekla, sa svime se slažem.
Teško ćeš naći Riječana koji je porijeklom iz Rijeke, ali to bi ti trebalo biti poznato po primjeru Zadra.
Nego...svatko tko živi u Rijeci je Riječan, pa ćeš se za koje vrijeme i ti tako osjećati.
A mi smo ti tu da svima ukažemo i pokažemo što je i kakva je Rijeka nekada bila.
Kako si naslonjena na Zadar, možeš otvoriti temu Zadar i malo približiti taj lijepi grad i probati ga usporediti sa Rijekom.
P.S.Hm, nadam se da između Bibinja i Zadra nema zle krvi.
:pozdrav:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 19.11.2010, 14:15

Jako si dobro to sve napisala :gore :zastava: :pozdrav:

Pozdav Bibinju/Zadru koji imaju isto zanimljivu povijest .

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Hrvatska gradovi