Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

ZAGREB

Gradovi ZAGREB, OSIJEK, SPLIT, ZADAR itd.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

ZAGREB

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 19.6.2010, 13:22

ZAGREB
Slika

Slika

BROJ STANOVNIKA : 779.145 stan.(2001.godine) / Rijeka 144.043 stan. (2001)
Rijeka ima 635.102 manje stanovništva od Zagreba-

GUSTOĆA NASELJENOSTI : ukupna gustoća 1215 stan./km2 / Rijeka 3273 stan./km2
Rijeka ima 2058 više stanovnika po km2 od Zagreba.

GRAD SE PROSTIRE NA:
641,355 km2 / Rijeka 44 km2
Zanimljivo kako je Zagreb ogorman nasprem Rijeke. Točnije 1376% ili skoro pa 14 puta veći.

CIJENA NEKRETNINE: stan 2.035 (€/m2) / u Rijeci je stan 1.666 (€/m2) (stanje na dan 19.6.2010. )
Rijeka je jeftinija za 369 €
PROSJEČNA BRUTO PLAČA : 9030 tisuća kuna / u Rijeci je 7793 tisuća kuna (2008 godina)
Građani Rijeke imaju manju plaču od građana Zagreba za 1237 kuna. Nije puno nije ni malo. Kad se uzme koliko Zagreb ima milijunaša ,Rijeka još dobro stoji.
Prošla su vremena kad je Rijeka pod Ugarskom vladom (1870) bila prava europska metropola . Od 1872. do 1896. godine riječki gradonačelnik Giovanni de Ciotta (najuspješniji gradonačelnik Rijeke) grad je pretvario u pravo europsko središte:Procvat luke, prva rafinerija nafte u ovom dijelu svijeta, osnivaju se dionička parobrodska društva, otvaraju se banke (Riječka banka 1871.), udvostručen broj stanovnika, cijelom duljinom grada vozi električni tramvaj, u gradu su smještena 22 konzulata, dvadesetak hotela, devet kina... Rijeka je činila polovicu industrije tadašnje Hrvatske. :zastava: i onda je došao nesretni 1. i 2. svjet. rat i sve poremetio. Danas je u situacija u gradu totalno drugačija ,industrije koja bi trebala biti glavni pokretač gradova više nemamo. Većina je opljačkana u zadnjih 20 godine od strane riječkih političara (SDP-a). Nemamo ni svoju industrijsku zonu bez toga se ne možemo krenuti naprijed. Nemamo veće koncerte, sportske ,kulturne dođaje da skratim nemamo nikakve sadržaje vezano za zabavu ali zato sve to ima jedan grad koji se zove Zagreb grad. Pa krenimo u usporedbu laganu.

Zagreb je hrvatski centar moći, sav novac je usmjeren samo u glavni grad Hrvatske dok ostatak Hrvatske nazaduje. Sva važnija industrija, tvrtke smještena je u ili pokraj Zagreba. Naravno to se radi da se pokaže ostatku svijetu da je Hrvatska razvijena zemlja ,upravo forsirajući samo kroz Zagreb neko blagostanje . Političari žele poslat poruku svijetu da je Zagreb zapravo Hrvatska u malom. No prava istina daleko je od toga. Lanac je jak koliko je slaba njegova najslabija karika.
Ako Hrvatska želi ići naprijed morat će mijenjati odnos prema ostalim hrvatskim gradovima koji vape za ulaganjima.
Rijeka kao najvažnija i najveća hrv. luka dobiva jako malo od Hrvatske. Praktički u 20 godina nismo dobili ništa. Jednostavno nema stategije. Nema volje da se stvori moderna luka, zato nas druge luke u okruženju prestižu i sve su dalje od nas.

Centarlistički odnos države prema tvrtkama.
Neka sjedišta koja bi trebala biti u našem gradu dobiva Zagreb. Naprimjer Janaf koji ima veliku zaradu od prolaska nafte njihovim cjevovodima sjedište nema naprimjer kako bi bilo za očekivati u Rijeci ili Sisku nego upravo u glavnom gradu. Glavno da nama nabiju smrdljive rafinerije od kojih nemamo nikave koristi barem ne mi Riječani jer novac od naknada dobiva općina Kostrena.
S općinom Kostrena dolazimo na to da je Rijeka namjerno skučena na malom prostoru. Dok Zagrebu se daju da se šire šakom i kapom koliko god žele.

Nama neke dijelove koje se podrazumijevaju da budu pod teritorij našeg grada kao Kukuljanovo (ind.zona) ,Kostrena (termoelektrana i postrojenje Ina- Urinj,Viktor Lenac),Matulji, Čavli nisu stavljeni . Zašto ? bez toga se nemožemo razvijati pogotovo bez ind.zona koji svaki grad treba imati. Sve te naredbe dolaze iz Zagreba kao centra moći. I u sportu naravno vlada neprihvatljiv odnos , državne firme kao što su HEP , HPB i ostale jake firme financiraju većinom klubove iz Zagreba uvijek najvećim iznosima i to novcem poreznih obveznika. :lupiti: Pa gdje to ima ? Još kad se zna da naprimjer u Hrvatskoj neka domaćinstva nemaju još struje i vode u 21.stoljeću.

Što se tiče grada mislim da počinje biti preglomazan i s time će izgubiti dušu i simpatičnost . Inače nalaze se na ravnom terenu idealno za širenje dok se Rijeka nalazi na brdovitoj konfiguraciji terena s jako malo ravnih podloga. Mogao bi pisati još ali bolje je dati kratak pregled usporedbe. Nego ići previše u detalje. Možda netko drugi doda još nešto, pa je bolje pustiti još prostora za pisanje

Vaši komentari kako vi vidite Zagreb ? Koliko je Zagreb udaljen od Rijeke u razvojnom smislu ?
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: ZAGREB

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 19.6.2010, 19:21

Baš sam se sinoć vratio sa trodnevnog bivanja u Zg-u.Da ne idem u rasprave, ali, velika većina gleda na Zg kao glavni grad koji je centar moći, centraliziran itd., tj.većina ga gleda kao suparnika i želi se uzalud usporediti s njim.

Prvo što se primjećuje dolaskom u Zg su velike, široke i dobro održavane avenije, dakle moderne prometnice, petlje, čvorovi, koji povezuju djelove grada.
Drugo, nove poslovne zgrade (većinom stakleni neboderi-Adamić bi uživao!), nova naselja niču kao gljive poslije kiše, vizura grada se mijenja i svaki put po dolasku se iznenadim koliko se izgradilo.A građevinske dizalice koje se i dalje diži i rade, dokazuju da se i dalje gradi.
Treće, primjetio sam da su "nikla" nova parkirališta, tako da i nije neki problem parkiranja, osim strogi centar grada, gdje ima garaža itd.ali, zato je tramvaj besplatan u centru grada, pa npr.parkiraš automobil negdje iznad Vlaške i tramvajem besplatno odeš do Bana Jelačića, ili kazališta Kerempuh.
Svaki kvart ima svoju tržnicu, velike trgovačke centre i sve ostalo, od banaka do pošte, trgovina elektro uređajima, kompjuterima, zapravo u "grad" ne moraš ako ne želiš ići vidjeti "konja".
Naravno, nije sve idealno i sigurno imaju dosta svojih problema, ali ovo što sam ja naveo je ono što Rijeka nema.I to onako, na brzaka, ima tu još.
Dakle, u usporedbi ta dva grada vodio sam se onim vizualnim i doživljenim u tri zadnja dana.
A kod ništa se ne gradi, ceste III klasa, tržnica i ostalo nalazi se samo u centru grada. O novim parkiralištima možemo samo sanjati.
Besplatni autobus od npr.Mlake do Piramide, ne mogu komentirati, to bi bilo kao da su se Hrvati spustili na Mars.
I pohrvatili ga.
I to još jučer.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: ZAGREB

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 11.7.2010, 16:15

Slika

Među najpoželjnijim su studijima, čije indekse kao da svi žele, i studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike, ali ne onaj zagrebački već riječki. Sveučilište u Rijeci iznenadilo je ove godine i s još nekoliko svojih studija na koje su kandidati “navalili”. Primjerice, Medicinskim fakultetom koji je “potukao” svoju ljutu konkurenciju – Medicinu u Zagrebu, čiji nijedan studijski program nije među deset najtraženijih studija.

– Mi i vodimo politiku da naši studiji budu među deset najpopularnijih. Zbog toga stalno prilagođavamo programe da budu što atraktivniji. To što je naša Medicina u samom vrhu nije čudno. To je jedan dobro organiziran fakultet, ima imidž, tradiciju i valjda se to prepoznaje. Kada pokrenemo kampus na Sveučilištu, imat ćemo i bolje rezultate – uvjeren je Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

---------------------------------------------------------------

Eto nije sve tako crno kao u nečijim glavama koji misle da Rijeka ne može bit uz bok glavnom gradu ili čak i bolji . Itekako Rijeka može prestići Zagreb u nekim područjima samo treba biti uporan i marljiv i trud će se kad tad pokazati.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: ZAGREB

Post broj:#4  PostPostao/la Patriota samo tako » 12.7.2010, 09:23

Živim i radim u Zagrebu, doduše mogu bolje reći samo radim u Zagrebu, a stvarno živim u Rijeci (preko vikenda), pa mislim da imam pravo se uključiti u temu.
Zagreb...hm...da ne pričam velike priče, probat ću u par rečenica opisat viđenje i osjećaje vezano za Zg.

Zagreb je centar moći, informacija i financija.
Zagreb je - "tko je bliže vatri taj se bolje grije".
Zagreb je težak grad.
Zagreb je nervozan.
Zagreb je napet.
Zagreb guši.
Zagreb umara.
Zagreb je u europskim mjerilima prigrad nekog europskog grada.
Zabrebačka "špica" je blago rečeno smiješna.
Zagreb nema mora.
Zagreb je vikendom u ljetno doba prazan jer se "Zagrebčani" vračaju doma na more.
Zagrebčani se svakom čude što netko sa mora dođe živjeti u Zagreb.

Riječku kvalitetu života, more, Korzo, povijest, ljudi, multikulturalnost...ne bi nikada mogao zamijeniti za Zagreb.

VOLIM Rijeku iz dubine duše. :zastava:
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: ZAGREB

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 12.7.2010, 14:23

Samo bi htio još nešto spomenuti a to je da nemam ništa protiv Zagreba samo sam iznio neke činjenice koje me smetaju. Zagreb kao grad aspolutno nije kriv ništa Rijeci ali država se zato ponaša vrlo zaboravljivo prema nama. Zagreb je lijep grad i možda se netko neće složiti samnom ali po meni imaju puno bolje političare.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: ZAGREB

Post broj:#6  PostPostao/la Patriota samo tako » 12.7.2010, 22:45

Da, sam grad kao grad nije kriv i nema ništa protiv Rijeke, nije do grada, nego do ljudi.
A grad, kako radim u njemu i upoznao sam ga, pa men i osobno i nije nešto ljep, sigurno nije lijepši od Rijeke.
I mi smo sami krivi, dok je SDP bio na vlasti, što je napravio za Rijeku, NIŠTA, nažalost.
Vidite što je Kalmeta napravio za Zadar, čudo!
Kako stalno putujem po Hrvatskoj, i cijelu sam je proša i to par puta, imam pravo to reći. Valjda će i naših 5 minuta doći.
:zastava:
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: ZAGREB

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 12.7.2010, 23:34

Patriota samo tako napisao: Valjda će i naših 5 minuta doći.
:zastava:

Malo mi je 5 minuta :kava:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: ZAGREB

Post broj:#8  PostPostao/la Patriota samo tako » 13.7.2010, 16:24

Ko čeka taj i dočeka :zastava:
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 574
Teme: 23
Pridružen: 21.9.2009, 14:34

Re: ZAGREB

Post broj:#9  PostPostao/la Gost » 9.8.2010, 21:29

Patriota samo tako napisao:Da, sam grad kao grad nije kriv i nema ništa protiv Rijeke, nije do grada, nego do ljudi.
A grad, kako radim u njemu i upoznao sam ga, pa men i osobno i nije nešto ljep, sigurno nije lijepši od Rijeke.
:zastava:


A grad čine ljudi! Grad kao grad nikada nije kriv, krivi su ljudi koji žive u njemu.
O ljepoti nebi ništa govorio, jer se tu nema ništa za reći. Rijeku i Zagreb se nemože uspoređivati. Zagreb je po mom mišljenju skup i centar Hrvatske malograđanštine (čast iznimkama) i pretvorio se u glavni grad Hercegovine. A što me najviše nervira, stalno misle da su u pravu i da su iznad svih ostalih.

Evo, toliko od mene!!!!!!! :pušiti:

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: ZAGREB

Post broj:#10  PostPostao/la Patriota samo tako » 10.8.2010, 09:05

Ima nešto u tome što si naveo, ali nije to više Zagreb kao što je bio 90-tih, ali kad vidim onu "špicu" pa to je tragedija, ne može se špica usporediti sa našim Korzom ni u snovima, nemado našeg Korza, smirenosti, ljudskosti i dobrih komada :D , zato živjela :zastava:
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11094
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: ZAGREB

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 10.8.2010, 09:36

Stavite srce na stranu, pa ćete vidjeti da u svakom dijelu grada Zagreba ima po nekoliko građevinskih dizalica.Novi kvartovi, poslovne zgrade...gradi se k`o ludo!
Jučer su otvorili Chinatown na površini od 25 tisuća četvornih metara.Ne komentiram kineske trgovine, ali i to pokazuje da idu naprijed.
A mi stagniramo, ne možemo jednu cestu otvoriti, cestu koja život znači za ovaj grad, ovaj kraj!
A o mentalitetu neki drugi put.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: ZAGREB

Post broj:#12  PostPostao/la Patriota samo tako » 10.8.2010, 11:15

nikola napisao:Stavite srce na stranu, pa ćete vidjeti da u svakom dijelu grada Zagreba ima po nekoliko građevinskih dizalica.Novi kvartovi, poslovne zgrade...gradi se k`o ludo!
Jučer su otvorili Chinatown na površini od 25 tisuća četvornih metara.Ne komentiram kineske trgovine, ali i to pokazuje da idu naprijed.
A mi stagniramo, ne možemo jednu cestu otvoriti, cestu koja život znači za ovaj grad, ovaj kraj!
A o mentalitetu neki drugi put.


Istina je, ali Zagreb se ima gdje širiti, na ravnom je....a Rijeka je smještena gdje je smještena.
Znaš kako se kaže, tko je bliže vatri, taj se bolje ogrije!
Rijeka je više i bolje zaslužila.
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: ZAGREB

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 11.10.2010, 19:32

Zagrebčani izgubili bitku za Cvjetni trg
Izgradnja ide punom parom

Slika

Na Cvjetnom trg još malo pa će biti izgrađen izlazna rampa garaže u sastavu kompleksa Cvjetni prolaz Nakon izgradnje garaže prostor će biti sužen za kretanje pješaka. Tako malo pomalo komadići javnog prostora nestaju a sve zato što se pogoduje privatnom kapitalu i interesima. :dole

Slika
3D vizualizacija dijela Varšavske u kojoj bi se trebala graditi ulazno-izlazna rampa garaže u sklopu kompleksa Cvjetni prolaz

Slika
Ovako sada izgleda sporni dio Varšavske ulice. Parkirana povlaštena vozila i kontejner uskoro bi trebao zamijeniti suvremeni ulaz u garažu

Samo da se nama ovako nešto ne desi jer naš je mentalitet još gori. Ovdje nikoga nije briga što se dešava izvan njegovog dvorišta. Sramežljivost koja se skupo plača.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: ZAGREB

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 3.11.2010, 17:29

OSNOVANA TVRTKA CARGO CENTAR ZAGREB KOJA ĆE GRADITI DISTRIBUTIVNI TERMINAL
Riječki suhi dok otvara 3.000 radnih mjesta


Prva faza terminala mogla bi biti gotova za tri godine
RIJEKA Luka Rijeka, HŽ Cargo i Cargo centar Graz osnovali su tvrtku Cargo centar Zagreb, čiji je najvažniji cilj razvijanje projekta velikog distributivnog terminala kod Zagreba, gdje se predviđa zapošljavanje oko 3.000 ljudi, te postupno širenje terminala do površine veće od milijun četvornih metara. Riječ je o prvom hrvatskom logističko-distributivnom centru za intermodalni prijevoz (cestovni, željeznički, pomorski i riječni prijevoz) u čije se uređenje planira investirati oko 250 milijuna eura. Direktorica Cargo centra Zagreb biti će Ruža Šimunović, koja dolazi iz Cargo centra Graz, a predsjednik Nadzornog odbora je Zlatko Rogožar, predsjednik Uprave HŽ Carga, dok dužnost njegova zamjenika obavlja Denis Vukorepa, predsjednik Uprave »Luke« Rijeka. Uz njih će članovi Nadzornog odbora biti Marijan Banelli, predsjednik Udruge hrvatskih autoprijevoznika, Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Uprave Pastor grupe i Franz Glanz, direktor Cargo centra Graz.
Kako ističe Zlatko Rogožar, već do kraja ove godine planira se oko 1,5 milijuna četvornih metara prostora staviti u nadležnost Dugog Sela, te nakon toga ishodovati koncesija za korištenje prostora ukupne veličine oko 2 milijuna četvornih metara. Gradnja i uređenje centra planiraju se u tri faze, prva bi mogla biti gotova u roku od tri godine i tada bi se otvorilo oko 350 radnih mjesta.
– Taj terminal je u biti suhi dok riječke luke, direktno bi trebao uposliti oko 1.000, a indirektno oko 3.000 ljudi. Prvi početni kapital osigurali su osnivači tvrtke, a ostatak investicije ići će kroz predpristupne i pristupne fondove EU-a, te kreditima od komercijalnih banaka, koje pokazuju ozbiljan interes. Želimo biti brzi kako netko drugi u regiji ne bi otvorio ovakav terminal prije nas. Za uspješno poslovanje dugoročno će biti presudna i realizacija projekta nizinske pruge, ističe Rogožar, dodajući kako po 20 posto udjela u tvrtki imaju Luka Rijeka, HŽ Cargo i Cargo centar Graz, dok je ostatak učešća kod autoprijevoznika i niza manjih logističkih kuća. Za desetak dana u Zagrebu u Institutu prometa i veza planira se i javna prezentacija projekta Cargo centar Zagreb.

D. PAJIĆ

------------------------------------------------------

Riječka luka u totalnom rasulu ali zato Zagreb uživa.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: ZAGREB

Post broj:#15  PostPostao/la Patriota samo tako » 4.11.2010, 11:39

To je dobra vijest, samo da ta vijest ne ostane na papiru, već da zaživi.
Živi bili pa vidjeli.
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Hrvatska gradovi

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost