Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Kip nadvojvode Maksimilijana Habsburškog blizu Vodnjana

Gradovi ZAGREB, OSIJEK, SPLIT, ZADAR itd.
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4958
Teme: 173
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Kip nadvojvode Maksimilijana Habsburškog blizu Vodnjana

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 8.6.2019, 13:40

Tražeći nešto drugo pronašla sam sliku nekadašnjeg kipa nadvojvode Maksimilijana Habsburškog blizu Vodnjana. Potražila sam priču o tom spomeniku, pa sam je našla u Glasilu grada Vodnjana Attinianum 3/2010, prosinac 2010. (U časopisu nema slike nekadašnjeg spomenika)

fotografija je iz 1898.
spomenik nadvojvodi Maksimilijanu kraj Vodnjana.jpg
spomenik nadvojvodi Maksimilijanu kraj Vodnjana.jpg (199.93 KiB) Pogledano 471 puta

tekst iz spomenutog časopisa:

Jeste li znali da...
… je na području zvanom „Casteleri“, iza zone “Babos” koju siječe željeznička linija, nekada postojao kip nadvojvode Maksimilijana Habsburškog?

Spomenik je podignut 1881. godine. Dizajnirao ga je Andrea Trevisan, običan tkalac koji je čak počeo izrađivati skulpturu, ali je zbog novčanih problema nije dovršio (kao i uvijek pomanjkanje financijskih sredstava blokiralo je radove). Tako je napola dovršen spomenik ostao u vodnjanskoj loži dok ga gospodin Tomaso Sotto Corona, vlasnik pogona za proizvodnju svile smještenog na mjestu današnje sanitarne stanice, nije kupio te zadužio jednog venecijanskog kipara da ga dovrši. Napokon je dovršeno djelo smješteno u blizini njegovog posjeda okrenuto prema Brijunskom otočju, na brežuljku uz željezničku liniju gdje je ostalo dugi niz godina, kako za vrijeme austrougarske vlasti u Istri tako i kasnije.

U svakom slučaju, dovoljno dugo da mjesto dobije toponim “ASSIMIAN”, kako ga zovu neki stari Vodnjanci iz područja Pian (informaciju sam dobila od gospodina Eugenija Biasiola, 1925. godište zvanog “Bimbo”). “Monte de Massimiliano” („Maksimilijanovo brdo“) zvali su ga i djeca, danas starije osobe, koja su se tamo odlazila igrati (Odino Fioranti, Zuccheri, Luciano Fioranti i drugi). Kako bismo saznali više o ovoj ličnosti, spomenimo da je Maksimilijan Ferdinand Josip Habsburški (1832.–1867.) bio nadvojvoda, brat austrougarskog cara Franje Josipa.

Maksimilijan je bio i namjesnik Venecijanskolombardskog kraljevstva te meksički car, gdje su ga revolucionari strijeljali 19. srpnja 1867. godine. Supruga, belgijska kraljevna Charlotta, poludjela je od boli.

Danas se Maksimilijan spominje zbog prekrasnog Dvorca Miramare kojeg je dao izgraditi u blizini Trsta. Dvorac je plemićka rezidencija okružena veličanstvenim parkom koji obiluje rijetkim biljkama, danas važna turistička meta koja u svojim salama prima tisuće posjetitelja.
Tragični događaj Maksimilijana opjevao je pjesnik Giosuè Carducci u jednoj od svojih najljepših djela “ODI BARBARE” (- A Miramare, a le tue bianche torri….-).

Kakve veze ima Vodnjan? Ima jer je Općinu zasigurno posjetila carska ličnost što potvrđuju brojne anegdote i dokumenti čuvani u pazinskom Arhivu, a iz kojih je vidljiv jasan zahtjev određenih priprema zbog stanke koju je ličnost eventualno trebala napraviti u Vodnjanu na putu prema Puli (doček, soba za odmor koju je trebalo pripremiti u palači Bradamante, promjena konja, itd.).

Koliko se o tome pričalo? Mnogo, ako je Trevisanu predložio da izradi skulpturu, o čemu ostaje svjedočanstvo na mjestu koje nosi njegovo ime: Assimian Maksim
AF

Vrati se na: Hrvatska gradovi

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost