Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

U Kupi pronađen zub megalodona (star 20 milijuna godina)

Gradovi ZAGREB, OSIJEK, SPLIT, ZADAR itd.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

U Kupi pronađen zub megalodona (star 20 milijuna godina)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 5.9.2015, 14:26

Zbog ove vijesti sam kupio Novi list. Mislio sam da ovo senzacionalno otkriće ima veze s našim krajem jer rijeka Kupa izvire u našem kraju ali nema, neka bude zabilježeno. ;)

Stjepan Sučec iz Pokupskogzub megalodona Kupa .jpg
Stjepan Sučec iz Pokupskogzub megalodona Kupa .jpg (186.8 KiB) Pogledano 780 puta

Tijekom potrage za školjkama, kilometar uzvodno od kupališta u Pokupskom, Stjepan Sučec iz Pokupskog pronašao je zub megalodona, preteče velike bijele psine koja je izumrla prije oko 1,5 milijuna godina. Megalodon se smatra najsnažnijim i najvećim grabežljivcem u povijesti kralježnjaka.

rijeka kupa  pokupsko.gif
rijeka kupa pokupsko.gif (12.17 KiB) Pogledano 780 puta

Rijeka Kupa izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru.
Pokupsko je smješteno na lijevoj obali rijeke Kupe u srednjem Pokuplju na važnom prometno križanju cesta Velika Gorica-Glina i Sisak-Karlovac. Na karti označio sam s "P".


zub megalodon kupa .jpg
Foto: Stjepan Sučec
zub megalodon kupa .jpg (22.65 KiB) Pogledano 780 puta

Zub je pronađen na prostoru gdje je prije bilo Panonsko more.

panonski bazen (1).jpg
panonski bazen (1).jpg (91.01 KiB) Pogledano 780 puta

panonski bazen (2).jpg
panonski bazen (2).jpg (119.47 KiB) Pogledano 780 putaSVJETSKA SENZACIJA U POKUPSKOM 'U Kupi sam tražio školjke, a iz rijeke sam izvukao zub izumrle morske nemani megalodona'

Tijekom potrage za školjkama, kilometar uzvodno od kupališta u Pokupskom, Stjepan Sučec iz Pokupskog pronašao je zub megalodona, preteče velike bijele psine koja je izumrla prije oko 1,5 milijuna godina, piše portal vgdanas , a senzacionalnu vijest su već počeli prenositi i vodeći svjetski mediji.


Sučec, njegova obitelj i dvojica prijatelja zasigurno će pamtiti 11. kolovoza. Tog su dana tijekom kupanja na Kupi odlučili otići po rječne školjke, no nisu mogli ni zamisliti s čime će se vratiti kući.

- S obzirom da se ovdje često vozimo po Kupi, iako ja najmanje, prevezli smo se tog dana čamcem po rijeci, i žena je rekla da bismo trebali otići po školjke za Udrugu žena iz Pokupskog kako bi mogle raditi aranžmane. Stali smo na mjestu gdje ima puno školjki, kupali smo se u plićaku i tražili školjke. Nakon što smo ih pobrali, ja nisam imao mira, pa sam još ostao u vodi, a i nikad ne znaš što možeš pronaći u Kupi, uvijek mi je to bilo zanimljivo – započeo je priču Sučec, koji je toga dana na rijeci bio sa sinom, suprugom, obiteljskim prijateljem i sinovim prijateljem.

- Tada mi je na dubini od oko jednog metra za oko zapeo „kamen“ čudnog oblika, kada sam ga izvadio van gledao sam u to i pomislio da nije baš neki uobičajen oblik za kamen, iako tako izgleda. Zezali smo se u čamcu da je to od neke ptice i prijatelj Ivan je u šali prislonio to na zube i pomislili smo da bi stvarno to mogao biti zub. Navečer prije spavanja sam malo na Googleu tražio prapovijesne životinje i našao sam slične slike zuba. Kad sam pročitao da bi to mogao biti zub morskog psa star oko 25 milijuna godina, naježio sam se – ispričao je za portal vgdanas gospodin Stjepan.

- Oblik je bio čudan i raspravljali smo o tome navečer pa je sve postalo interesantnije. Meni to još nije sve bistro – dodao je Ivan Jagodić, obiteljski prijatelj koji je sa Sučecima bio toga dana na Kupi.


Podijeljen između nevjerice i uzbuđenja gospodin Stjepan je ubrzo poslao i fotografije zuba svom bratu koji ih je proslijedio jednom stručnjaku za zube morskih pasa u Americi. Na odgovor nije trebalo dugo čekati te mu je John Taylor, koji se bavi zubima morskih pasa, odgovorio kako se radi o zubu megalodona (lat. veliki zub), pretku velike bijele psine koji je mogao narasti do 17 metara.

Megalodona se smatra najsnažnijim i najvećim grabežljivcem u povijesti kralježnjaka. Dužina zubiju dosezala je nevjerojatnih 20 cm, nešto što nijedan današnji morski pas nije uspio nadmašiti. Procjenjuje se da je ukupno imao oko 276 zuba, posloženih u pet redova, s ukupnom veličinom ralja od preko dva metra. Širom otvorenih usta mogao je progutati cijelog nosoroga. Iako se nagađalo da je mogao dosegnuti i veličine od 20 i više metara, znanstvenici su te teze odbacili kao neutvrđene.

- Čuli smo se s Prirodoslovnim muzejem u Zagrebu i oni će odrediti starost zuba i eventualno ponuditi cijenu za otkup, no vidjet ćemo što će biti – kaže gospodin Sučec, a primjerak koji je pronašao gotovo je neoštećen.

- Koliki to mora biti morski pas ako je imao oko 250 zubiju, samo da poredaš ovakvih 250 možeš pretpostaviti. Više puta smo se preznojili dok smo o tome razmišljali. Tko zna, možda je i Panonsko more bilo veće nego što mislimo - pita se Sučec.


- Ja sam mislila da je to bio kamen, da sam ga našla možda bih ga i bacila natrag u rijeku - u šali je za vgdanas rekla gospođa Marija, njegova supruga.

Svi oni pitaju se je li ovaj zub izbacila voda ili što i koliko je dugo tamo? Uz sva ta događanja prisjećaju se i činjenice kako je upravou Pokuplju Andrija Mohorovičić nakon potresa 1909. godine uspio dokazati jak diskontinuitet u širenju potresnih valova na dubini od 54 km (Moho sloj). Ono što im preostaje je pričekati da starost pronađenog zuba točno utvrdi Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu, a hoće li ga prodati ili zadržati, gospodin Stjepan još nije siguran.

http://www.jutarnji.hr/foto--svjetska-s ... 5dc4b8ea92
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
petasatus
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 116
Teme: 9
Pridružen: 13.9.2010, 13:09

Re: U Kupi pronađen zub megalodona (star 20 milijuna godina)

Post broj:#2  PostPostao/la petasatus » 6.12.2015, 22:33

Na stranicama National Geographic-a ima zanimljiv tekst o megalodonu i njegova usporedba sa današnjim morskim psima. Između ostalog tu je i ova fotografija koja koja zorno prikazuje koliko smo u stvari sretni što je beštija izumrla...

megalodon.jpg
Dr. Jeremiah Clifford, specialista za rekonstrukciju fosila, drži u rukama ralje velike bijele psine dok stoji u rekonstruiranoj čeljusti megalodona.
megalodon.jpg (42.94 KiB) Pogledano 764 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 24030
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: U Kupi pronađen zub megalodona (star 20 milijuna godina)

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 6.12.2015, 22:39

:shock: :lol:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Hrvatska gradovi

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost