Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječki morčić (Moretto Fiumano)

Općeniti razgovori o Rijeci, koji nisu pokriveni drugim rubrikama.
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Re: Morčić

Post broj:#106  PostPostao/la Adamić » 5.12.2012, 20:57

Adamić napisao:Kupujem dosta dragim osobama morčić kao poklon. Pa evo provjerenih trgovina gdje možete kupiti ,opet radim reklamu :lol: .
Inače tu se ne trebate bojati da vam je morčić kopija ili falš.

Slika
Ovo je u Starom gradu i tu sam kupio svoj morčič i još ga dan danas ponosno nosim. Nije požutio niti se iskrivio.

Danas me je ženska potjerala iz ove zlatarnice. :shock: :lol: ušao sam unutra da pitam koliko košta morčić. Kad je vidjela da neću ništa kupiti potjerala me je iz zlatarnice. Rekla mi je vi bi samo pričali, stalno mi dolaze takvi koji pričaju. Očito je ženska uzrujana što nema prometa ali prethodno je pričala na mobitel, dok sam ja minutu dvije čekao. :roll:

Tako se ne ponaša prema kupcima. :dole Možda sam ju izbacio iz takta kad sam joj rekao da više nitko ne proizvodi morčiće. Spomenula mi je nekog s Raba da je zadnji.. bio koji ih je radio..odmah do nje.. ali to mi baš ne stoji... :ne znam:

Nakon 1948. godine do svoje smrti 1960. godine u Rijeci je djelovao kao morettist Raoul Rolandi, a pedesetih godina prošlog stoljeća svoje znanje i dio alata prenosi Josefu Antoniu, zlataru albanskog porijekla, koji to svoje znanje prenosi svom sinu Djonu Antoniu.

Gdje je bila ta radnja? Bit će tu negdje pokraj ove.

Uglavnom bušenje uha košta 30 kuna. Morčić koji je koštao 500 kuna sad je 700 kuna. Ja sam svojeg platio čini mi se nekih 50 € prije 10 godina. Podjela je na dječje, srednje i velike. Sve ovisi o vašoj resici uha. Zaključak je očit ,cijena zlata raste u krizi, i zato je do dan danas najbolja štednja u zlatu.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Post broj:#107  PostPostao/la Vežičanka » 5.12.2012, 22:46

Tako se definitivno ne ponaša prema potencijalnim kupcima :dole :dole

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#108  PostPostao/la Adamić » 2.1.2013, 15:45

Uputio bi pitanje odgovornima iz gradske uprave, točnije tur.zajednici Rijeke da li je istina da se morčić više ne proizvodi u Rijeci?
Prema svim informacijama , posljednji riječki moretist zatvorio je u tišini zlatarsku radionicu u Starom gradu prije par godina i to zbog visokog najma ?
Morčići se sad još jedino proizvode u Zagrebu, ako je to sve istina netko treba snositi odgovornost za ovakve velike propuste i nebrigu prema riječkom identitetu.

Poštovani,
u nastavku donosimo očitovanje Turističke zajednice grada Rijeke kojeg prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Turistička zajednica grada Rijeke u sklopu svojih aktivnosti promovira proizvodnju izvornih i kvalitetnih riječkih suvenira gdje se između ostalih suvenira nalaze i morčići. Pored suvenira koji se proizvode u raznim tehnikama, materijalima i oblicima, primjerice u keramici, prema našim saznanjima, u svim boljim riječkim zlatarnicama proizvode i prodaju se morčići u raznim oblicima.

S poštovanjem,
Turistička zajednica grada Rijeke

Eto možda i jesu u pravu. Ovo bi trebalo detaljnije istražiti. No u svakom slučaju sigurno nemamo riječku zlatarnu koja izvozi naše suvenire van našeg grada i nemamo instituciju (gradsku) koja će se se brinut da taj važan dio identiteta opstane, nego sve ovisi o pojedincima koji već sutra mogu zatvoriti svoju radnju i što onda ?

gost

Post broj:#109  PostPostao/la gost » 10.1.2013, 20:11

Prekrasna kruna optočena Morčićima
Slika
iz naše teme: BAŠTINA GRADA RIJEKE I RIJEČKOG PRSTENA

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#110  PostPostao/la Adamić » 9.2.2013, 23:17

Kraljica riječkog karnevala nosi krunu od morčića.
kruna kaljica rijeckog karnevala.jpg
kruna kaljica rijeckog karnevala.jpg (53.48 KiB) Pogledano 4293 puta

Rijecki karneval 9.2.2013..jpg

Mislim da to nije ta ista kruna no slična je u svakom slučaju... no svejedno evo opisa krune iz 2006 godine.

Na subotnjoj će povorci kraljica karnevala po prvi puta u javnosti nositi novu krunu, koja je jučer predstavljena novinarima. Radi se o četvrtoj verziji krune od početka Riječkog karnevala koja je ovog puta izrađena u obrtničko majstorskoj radionici Franka Tancabela. Dizajn krune osmislio je majstor zlatar Ivo Lipić ukrasivši je riječkim simbolima – morčićem, zrakama sunca, te kapljicama vode koje simboliziraju Rječinu. Kruna je izrađena od najfinijeg srebra, a veliki i osam malih morčića koji je krase sadrže sintetske rubine, cirkone i kultivirane bisere. Kapljice vode dočaravaju pak swarowski kristali.

Rijecki karneval 9.2.2013. (2).jpg

Službena maskota Riječkog karnevala je morčić (od 1994.)

gost

Post broj:#111  PostPostao/la gost » 9.2.2013, 23:34

I ovaj je par nakon godine i sitno napokon našao svoje mjesto. Rupe su probijene.

Slika

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#112  PostPostao/la Vežičanka » 10.2.2013, 12:52

:lol:
Ja sam probušila uši tek pred 3 godine. I kaže mi zlatar, gospođo što stvarno nikad niste imali probušene uši? Pa ja mislim da nikad nije kasno.
Nekad su bile u modi one krupne naušnice na klipse, a ovo sam uvijek htjela i onda se odlučila.
Tako da mogu i morčiće nositi. :ljubav

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#113  PostPostao/la Adamić » 19.4.2013, 20:10

Uslikao sam mjesto gdje je radio riječki zlatar Gjon Antoni posljednji izrađivač specifičnog nakita po originalnoj »recepturi«. Nalazi se odmah iza Kosog tornja.
IMG_8740.jpg
IMG_8740.jpg (131.68 KiB) Pogledano 4234 puta

Tako je 2004. izjavio:
Grad se ne koristi sa simbolom morčića na način koji bi bio primjeren. Navodim primjer švicarskog grada Ascone, koji je, kad je Opel htio po njihovom gradu nazvati jedan svoj tip auta, morao platiti jedan franak za svaki proizvedeni automobil. Jednako tako, mislim da bi svi oni koji žele dobiti nekakvu korist na morčiću morali bi plaćati poseban porez Gradu, a Grad Rijeka bi trebala štititi morčić svim mogućim sredstvima, rekao nam je Gjon Antoni.

Slažem se s ovim.

Nestanak morčića?

U drugoj polovici 19. stoljeća Rijeka sa svojim poznatim moretistima i njihovim umijećem izrade morčića postaje najjače središte za izradu takva nakita, pa tako »mori« (kako još nazivaju morčiće) dobivaju, kao izraz autuhtonosti, pridjev »riječki«. U tom razdoblju Pavle Scarpa i Augustin Gigante osnivaju firmu »Gigante & Co« kao najjaču zlatarsku radionicu koja se bavila usavršavanjem i oblikovanjem nakita s morčićem i postižu zapažen uspjeh na svjetskoj izložbi u Parizu 1879. godine. Ta je radionica zaslužna za školovanje mnogih poslije poznatih moretista kao što su Tominich, Rollandi i Karlo Venazi.
Nakon 1948. godine do svoje smrti 1960. godine u Rijeci je djelovao kao morettist Raoul Rolandi, a pedesetih godina prošlog stoljeća svoje znanje i dio alata prenosi Josefu Antoniu, zlataru albanskog porijekla, koji to svoje znanje prenosi svom sinu Djonu Antoniu.
No, izlgleda da će Rijeka izgubiti svog posljednjeg zanatliju koji originalne morčiće izrađuje na način kako se to tradicionalno radilo, u sipinoj kosti. Razlog se nalazi u tome što prostor u kojem se nalazi, u Užarskoj ulici u Rijeci, predmet imovinskog spora, a gospodin Djon nema sredstava da uredi novi prostor.

66.jpg
66.jpg (125.26 KiB) Pogledano 4234 puta

Ministarstvo kulture prodalo je zgradu Konzervatorskog odjela u čijem se prizemlju zlatarnica nalazi

Najbitniji osjećaj i ljubav

Umjetnost izrade morčića Antoni je naučio od svog oca, a njegov otac je to znanje dobio od Raula Rolandija koji je opet bio majstor kod Augustina Gigantea, zlatara kraljevske kuće koji je za svoj rad dobio niz priznanja.
Ovo što se danas po zlatarnicama nudi kao morčić je najgrublji falsifikat. Meni je za izradu jednog morčića potrebno od tri do sedam dana. On je nekoliko puta skuplji od konfekcijskih, ali moji kupci znaju prepoznati kvalitetan rad. Specifičnost je u tome što je odljevak u sipinoj kosti, emajl je posebno pripravljen po receptu kojeg samo ja znam, potrebna je sigurna ruka, a najbitnija je četvrta dimenzija, a to je osjećaj i ljubav za takav rad, pojasnio je Antoni.

Pa pročitajte o tome na ovoj stranici, što misli grad Rijeka. Kakvi idioti!

IMG_8744.jpg
Razočaran sam u potpunosti postupkom Konzervatorskog odjela u Rijeci koji nije pokazao razumijevanje prema meni. Osim toga, nije mi jasno kako je zgrada uopće mogla biti prodana kada je jedan dio vlasništva u postupku vraćanja prijašnjim vlasnicima. Zanimljivo je da je čovjek čije je to bilo vlasništvo Eduardo Zabrijan (Čabrijan), Grobničan, inače nekada jedan od većih riječkih zlatara. Njegova kći Ada Pezelj ima rješenje iz 1994. godine o povratu imovine, ali do sada po tom pitanju ništa nije napravljeno. Obitelj Pezelj i ja smo u vrlo dobrim odnosima, ja ih poštujem kao legalne vlasnike, a oni mene kao majstora zlatara. Kao ni za mene, tako ni za njih ne mare, ogorčen je Antoni.
On podsjeća da je u tom poslovnom prostoru počeo s radom prije 32 godine i da će sada završiti na ulici kao socijalni slučaj jer još uvijek nije stekao uvjete za mirovinu.
IMG_8744.jpg (69.63 KiB) Pogledano 4234 puta

Ključ u bravi, po samom izgledu zapuštenosti izgleda da je prostor već godinama prazan. Samim njegovim nestankom nestalo je i znanje koje se generacijama prenosilo, znanje o izradi morčića, simbola Rijeke.
To je tragedija za ovaj grad koji pokušava pronaći svoje korijene, osloniti se na tradiciju. Grižnja savjesti neće mučiti one koje su plaćeni za čuvanje kulture. Jer da je imaju, Antonija bi čuvali kao najdragocjeniji dragulj u svojoj zbirci, kao zlatni morčić, izrađen tradicionalnim načinom koji su nestale onoga trenutka kada Antonijeve ruke više nisu uzimale staro svrdlo kako bi izrađivale riječke simbole.
:(

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#114  PostPostao/la Adamić » 12.6.2014, 19:44

Jedna zanimljiva informacija, reklo bi se početak izrade morčića kao ženskog nakita.
27.02.1771. Zlatar Gianbattista Farello izradio je za jednu plemenitu građanku naušnice, s likom Morčića, ukrašene rubinima i biserima.

Slijede razni oblici morčića.
a. gigante morcici fiume rijeka moretto.jpg
a. gigante morcici fiume rijeka moretto.jpg (137.88 KiB) Pogledano 4003 puta

kriz morcic crkva (1).jpg
kriz morcic crkva (1).jpg (180.27 KiB) Pogledano 4003 puta

morcic privatna kolekcija.jpg
morcic privatna kolekcija.jpg (164.56 KiB) Pogledano 4003 puta

morcici dragulj rijeka biseri.jpg
morcici dragulj rijeka biseri.jpg (178.18 KiB) Pogledano 4003 puta

Morčići mogu biti ukrašeni biserima, rubinima, draguljima, ma s čime god želite!

Iz knjige Morčić - Theodor de Canziani

E da morčić se piše malim slovima kad se misli na nakit .
Morčić je inače mali crnac, crnčić, a moro/črni moro/morčić su svi oni tamne puti (u ovom slučaju "istočni" susjedi) npr. Mauri (otuda je izvedena riječ moro/morčić). kako je to opća imenica (crnčić isto pišemo malim) onda je dodatan argument da se piše malim.

A kad je došla u upotrebu riječ morčić ? Trebalo bi istražiti, tu poslaveniziranu inačicu. U rječniku hrvatskog jezika nema ništa o tome, niti izvedenica te riječi .
Ovdje piše preko kojih je jezika došla riječ do nas http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show ... 3DHrvatski jezični portalhjp.novi-liber.hr

torretta
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 6

Post broj:#115  PostPostao/la torretta » 16.6.2014, 10:06

Morčiće su osim muških članova familije dobivale i cure, tako je i ovaj moj dospio oko vrata i tu će ostat do smrti. Uzanca je bila da nona Fiumanka daruje unučice morčićima a muška djeca bi ih dobila ako su se bavili pomorstvom u bilo kom izdanju.
Morcic.JPG
Morcic.JPG (160.11 KiB) Pogledano 3976 puta
Ma se te digo: tre de pan,tre de vin e tre de crodighin. E la polenta?

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#116  PostPostao/la Adamić » 17.6.2014, 01:15

Baš lijepi lančić. :gore

Tema mi je odlična ! :kava:

Malo sam se bacio u istraživanje i saznao kakva oštećenja nastaju nakon 7 godina nošenja naušnice . Morčić sam kupio 2007. u Starom gradu , odmah pokraj Kosog tornja. Podatak točan, pogledao u radnoj knjižici kad sam radio u jednoj firmi i tada sam od plaće ukupio sebi morčić (ne u paru !) .
Zlatarna Contour Stari grad.JPG
Zlatarna Contour Stari grad.JPG (232.69 KiB) Pogledano 3964 puta

Zlatarna Contour
Nema nikakvih podataka o ovoj zlatarni na internetu. Ja ne razumijem da riječki zlatari a niti drugi trgovci nemaju web stranice u 21 st. .Ostavit lokaciju i adresu na internetu moguće je i potpuno besplatno. Danas svi više manje prije kupnje proguglamo da vidimo gdje, šta i za koliko možemo nešto naći.

Slijedi analiza naušnice kupljene ovdje.

Uglavnom skinuo sam naušnicu sa uha i evo kako je izgledala. Da li je to normalno da se napravi , trebalo bi pitati stručnjake koji se time bave. Meni su neki zlatari rekli da morčići mogu trajati cijeli život.

Contour (1).JPG
Contour (1).JPG (108.74 KiB) Pogledano 3964 puta

Turban ima oštećenja i nestale su crne točke . Kopča ima znakove oštećenja .
Contour (2).JPG
Contour (2).JPG (78.86 KiB) Pogledano 3964 puta

Druga strana isto, ovdje vidimo male obrise crne točke.
Contour (3).JPG
Contour (3).JPG (76.7 KiB) Pogledano 3964 puta

Naprijed je sve ok ako ne gledamo crne točke na turbanu. Lice je bez oštećenja.
IMG_7986.JPG
IMG_7986.JPG (250.16 KiB) Pogledano 3964 puta

Dužine je 1.5 cm spada u srednje.

Sve u svemu morčić osim navedenih oštećenja nije požutio, izblijedio . Ne zaboravite da svatko radi morčiće po svojem i razlikuju se od zlatarne do zlatarne.

Imam još zanimljivh informacija ali polako.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#117  PostPostao/la Vežičanka » 17.6.2014, 11:26

Da odgovorimo na jedno staro pitanje s treće stranice teme:
alancro napisao:Da li je točno da se jedan dio morčića izrađuje od sipine kosti?

Model za kostur morčića radi se u pozitivu. Taj se pozitiv otisne u sipinu kost i dobije se negativ u koga se lijeva otopljeno zlato, te kad se ono stvrdne dobiva se zlatni pozitiv. (prema Radmili Matejčić)

Dva su tipa morčića: raniji, Turčin glave omotane turbanom i, kasniji, Indijanac, čija je glava uokvirena krunom od perja.

morčić s krunom od perja, slika s treće stranice naše teme
Slika

Izvor: Ivana Šarić-Žic -Zlatni trag

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#118  PostPostao/la Vežičanka » 17.6.2014, 11:43

Današnji morčići nisu kvalitete i trajnosti kao nekad.

Iz gore spomenute knjige:
Proizvodnja je danas brža, pa se time i omogućava niža cijena finalnog proizvoda. Danas se, primjerice, stakleni emajl zamjenjuje plastičnim, što u velikoj mjeri narušava kvalitetu i izgled
morčića. Stakleni je emajl zahtijevao posebnu pažnju prilikom pečenja kako ne bi pucao, pa tako zlatar Ivo Dessardo upozorava kako je "trebalo paziti na radnu temperaturu, da se ne rastopi, odnosno da nakon pečenja ne bude prekrto. Kod te zadnje faze imali su oko 30 i više posto otpada, ovisi o umijeću onoga koji radi. Neki je možda dok se naučio i sve pokvario. To je bio veliki gubitak, a neplaćen."

Možda bi trebalo izbjegavati tuširati se s morčićem i kupati se u morskoj vodi ako želimo da nam traje dugo. Trebalo bi ga skinuti.To je moje mišljenje. Tko zna je li točno :ne znam:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#119  PostPostao/la Adamić » 17.6.2014, 12:27

Bravo Vežica na prilogu. :gore

Slika
Ovo je skoro pa slična naušnica kao moja i tu vidimo kakva bi ona trebala izgledati . Zanimljivo na sva tri morčića vidimo oštećenja na kopči , mislim da bi se to svakako trebalo pri izradi izbjeći.

torretta
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 6

Post broj:#120  PostPostao/la torretta » 17.6.2014, 18:25

Mislim da je stvar u materijalu i izradi, jer moj je oko mog vrata već oko petnaest godina u dobru i zlu i ne vidim tragova oštećenja. Istina bog, jedino ga skidam pri farbanju kose jer hidrogen nije bezopasan a voli poletit gdje ne treba, a moj moro je meni svetinja i ne želim se od njega odvajat.
Ma se te digo: tre de pan,tre de vin e tre de crodighin. E la polenta?

PrethodniSljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Općenite rasprave