Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Tvornica Torpedo Rijeka (1945-2000)

Naša industrija ima veliku i burnu povijest . Na našem području bilo je smješteno mnogo poznatih tvornica koje su sredinom 19 stoljeća tvorile više od 50 % ukupne proizvodnje Hrvatske . Rijeka se može pohvaliti sa prvim parnim mlinom u Hrvatskoj , prvom tvornicom čokolade na cijelom području Balkana, 1850.godine u prostorima nekadašnje rafinerije šećera bila je najveća tvornica duhana u cijeloj monarhiji,imali smo tvornicu papiru koja je prozivodila najkvaliteniji papir koji je izvozila diljem svijeta i još mnogo toga. Uz 12 brodogradilišta , riječki izum torpedo i rafinerijom nafte Rijeka najvećom na ovom kontinentu grad Rijeka je bio na vrhuncu svoje ekonomske moći.
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 267

Post broj:#16  PostPostao/la nikola » 6.4.2013, 20:32

U svijetu industrije nemamo što tražiti, zaostajemo 200-tinjak godina za razvijenima a samim time su nam proizvodi skuplji i nekvalitetniji.Prije smo to mogli prodavati trećim zemljama, sada više nikome!
Glede turizma, još smo u povojima i nemamo osim volje (!) ništa drugo!
Jedino što možemo iskoristiti je luka i naš zemljopisno položaj, kao i naftovod/plinovod.Dakle razvitak luke, cestovnih i željezničkih pravaca.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#17  PostPostao/la gost » 6.4.2013, 20:35

nikola napisao:U svijetu industrije nemamo što tražiti, zaostajemo 200-tinjak godina za razvijenima a samim time su nam proizvodi skuplji i nekvalitetniji.Prije smo to mogli prodavati trećim zemljama, sada više nikome!
Glede turizma, još smo u povojima i nemamo osim volje (!) ništa drugo!
Jedino što možemo iskoristiti je luka i naš zemljopisno položaj, kao i naftovod/plinovod.Dakle razvitak luke, cestovnih i željezničkih pravaca.

:bravo:
Upravo tako. Sva ta nostalgija oko Torpeda, Benčića, brodogradilišta itd. je samo nostalgija. Dolazim iz industrije i mogu iz prve ruke reći da u širem okruženju nemamo ni znanja, ni ljudi, ni sredstava za svjetsku konkurenciju iz npr. dalekoga istoka. Tu i tamo neki poduzetnik pokaže volju ali stvarnost je da smo nekonkurentni. Većina riječkim "ponosa" je nekada radila za državu i vojsku. Jedino su tako mogli nekome nešto prodati. Danas nitko neće raditi u industriji. :radovi: Svi bi samo prodavali maglu i pretakali iz šupljega u prazno. :piti: Toga danas više nema.
Nije tome kriva ni Rijeka, ni Hrvatska ni Jugoslavija. Trendovi su se promjenili i treba se snalaziti u njima.
Treba razvijati stručnjake individualce u svim područjima koji će dugoročno opstati na tržištu. Školstvo (svake vrtste) nije tome doraslo. :spavati:
Dakle, lijepo je sjetiti se prošlih vremena i njegovati ostatke prošlosti ali prodavati fore kako je nekad bolje bilo i da bi isto tako trebalo biti danas je, po mome mišljenju, obično naklapanje bez osnove.

rijeka53

Post broj:#18  PostPostao/la rijeka53 » 6.4.2013, 20:38

Sve ca vi zborite je istina, ali je isto tako istina da se mogla PRETVORBA napraviti
kako spada i to jos prije 15 godina pa "zrtve" ne bi bile tolike i tako teske, a nadam se da ne bi ni clanaka bilo svih ovih godina ovakvih i slicnih.
:zastava:

Od utemeljenja Ureda za reviziju Krasićka je na njegovom čelu vec 15 godina, a kroz njezine revizorske naočale prošle su gotovo sve privatizacijske i druge nezakonitosti, no ona je svoj rad limitirala na puke kroničarske zapise, pa su najveće pretvorbene afere završile u zastari.
'Državni je zavod za reviziju, prema izvješćima, više skrivao nego otkrivao.
Radili su najminimalniji dio posla koji su prema zakonu morali raditi. Izvješća o pretvorbi su gotovo neupotrebljiva, jer nisu obrađene dvije stvari ključne za razumijevanje tajkunske privatizacije, a to su menadžerski krediti i financijski tokovi novca. Bez toga se nije mogao procesuirati kriminal u pretvorbi', kazao je Darko Petričić, autor knjige 'Kriminal u hrvatskoj pretvorbi', za koju je poražavajuće podatke prikupljao čak deset godina.

Petričić se šokirao Krasićkinim odabirom prvih stotinu slučajeva revizije pretvorbe i privatizacije jer među njima nisu istražene najveće afere, u kojima su kupovane i nestajale tvrtke vrijedne stotinu i više milijuna dolara. 'Mislim da je Šima Krasić tom revizijom odigrala i za HDZ, ali i za interese pojedinaca iz koalicijske vlasti 2000-2003', kazao je.

http://www.ezadar.hr/clanak/sima-krasic ... -kriminala
---------------------------------------------------------------------------------

Vijest da se Pamučna industrija iz Duge Rese od jučer nalazi u rukama 20-godišnjeg Luke Ivančića i njegove tvrtke Prave nekretnine d.o.o. iz Zagreba danas je glavna tema hrvatskih medija, Mlađahni je poduzetnik za Pamučnu iskeširao 16,8 milijuna kuna 2 MILIJONA EURA, a nije zgorega spomenuti ni da je riječ o unuku glavne državne revizorice Šime Krasić odnosno sinu članice Uprave Croatia osiguranja Silvane Ivančić.
Mediji pišu kako nije poznato odakle 20-godišnjem Ivančiću milijuni za kupnju. Novi list piše kako se čini da je Ivančić samo "odradio" posao za nekoga drugoga jer prave nekretnine nisu ni registrirane za proizvodnju ili obradu tekstila, ali jesu za zastupanje stranih tvrtki, po neslužbenim tumačenjima radi o tvrtki Glastex iz Klagenfurta, čiji je vlasnik Stjepan Pavić jučer cijelo vrijeme prodajnog ročišta u sudnici šutke sjedio uz unuka Šime Krasić. Ivančić je pak sam za Jutarnji list izjavio kako njegova obitelj NE ZNA ništa o toj kupnji, priznavši kako projekt financiraju Pavic i tvrtka Neva is Senja.

http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vij ... k=carousel

------------------------------------------------------------------------------

Ta nostalgija za proslim vremenima, nekako kao da jako zali onaj eticki dio drustva i nas samih. Mislim da smo svi bili manje pohlepni i spremniji jedan drugom uskociti u pomoc i vise smo se druzili .....i pjevali....pa ne moren se sjetiti kada san to pjevala celu noc i sla na delo promukla glasa.........ko nekad. :pozdrav:

gost

Post broj:#19  PostPostao/la gost » 6.4.2013, 20:39

rijeka53 napisao:... Ta nostalgija za proslim vremenima, nekako kao da jako zali onaj eticki dio drustva i nas samih. Mislim da smo svi bili manje pohlepni i spremniji jedan drugom uskociti u pomoc i vise smo se druzili .....i pjevali....pa ne moren se sjetiti kada san to pjevala celu noc i sla na delo promukla glasa.........ko nekad. :pozdrav:

Kao što sam rekao, dolazim iz industrije i ... nije mi do pjesme, ... a pogotove ne da dolazim na posao mamuran. ;) :lol:
Naravno da se svi slažemo oko pljačke zvane privatizacija ali znajte da onakav ustroj državnih poduzeća ne bi na današnjem tržištu preživio niti jedan mjesec. S pjesmom ili bez nje. :zastava:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#20  PostPostao/la nikola » 6.4.2013, 20:40

Industriju zamišljamo kao prljavu i smrdljivu tvornicu iz koje se u nebesa diže tucet dimnjaka iz kojih suklja gusti smrdljivi dim koji okoliš pretvara u krajolik sličan mjesecu.
A rano ujutro, već u 05,30 rijeka ljudi nakon popijene loze u usputnoj birtiji, lagano se kreće prema ulazu tvornice, cvikaju kartelu, presvlače se u garderobi i odlaze do svojeg pogona, gdje se skupljaju i uz "prvu"jutarnju kavicu uredno poloču litru ljute rakiješine koja je stigla nekome radniku sinoć sa sela.Do marende još unište koju pivicu, a nakon marende, radi se u fušu i usput ukrade materijala i alata iz tvornice.Neka se nađe ili baš ovaj paket elektroda treba mom kumu za ogradu...
Tipičniradni dan iz doba socijalizma.

Današnji radni dan-nema ga, rijetko tko radi.Ako i radi ne prima plaću.Ako i prima, nije mu dostatna za sve troškove.Ako...
Ali svodi se na isto, ne vodi napretku nego stagnaciji i nazadovanju društva.

I bez pljačke u privatizaciji, promjeni države, državnog uređenja, izlaska iz socijalizma i bolne zbilje kapitalizma i surovosti koje on nosi, naša bivša industrija oslanjala se na vrsti trampe. (mi njima brod, oni nama tenkove ili mi njima traktore, oni nama naftu i poslove gradnje rafinerije u njihovim državama) a radnici su plaćani novcem koji se tiskao na Topčideru (dio bivšeg glavnog grada gdje je bila smještena štamparija dinara) u tri smjene.Pa je došla inflacija, pa si kutiju šibica ujutro kupio za 100 000 dinara, a navečer bi ista kutija šibica koštala 2000 000 dinara.Pa su ljudi otplaćivali kredit za kuću u visini cijene kutije cigareta.I to osrednje kvalitete.
Da prije je bilo bolje jer smo bili mlađi i bilo nas briga za sve-ondašnji su političari razmišljali za narod.
I dok se ne stvori kritična masa ili dok se prirodno ne selektiramo, nema tu kruha ni napretka.
Ipak, valja razmišljati pozitivno, stoga, svi vizionari i poduzetnici prava duha naprijed, ostali stoj! :radovi:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Post broj:#21  PostPostao/la Adamić » 6.4.2013, 20:42

Ovako kad čitam vaše postove ,čak ste me na neki način i uvjerili u vaša razmisljanja ali to su bila tada ta vremena danas su druga i tako se i Rijeka treba mijenjati kao što je u ostalim razvijenim Zemljama. Lako je uvoziti treba i stvarati.

Kad pogledam koju industriju je imala Rijeku u zadnjih 100 godina i malo više ,bili smo nekad glavno industrijsko područje Hrvatske i bili smo netko i nešto u europskim razmjerima a sad nemamo ništa. Ljudi su imali posao. To je najvažnije!

Danas je sve s planiranom privatizacijom s blagoslovom države odnešeno i opljačkano .

Rijeka kao lučki grad mora imati industriju stacionirano u blizini svojeg zaleđa. Mora biti dobro povezan zračno, cestovno, željeznički .
Dva su krivca za ovo stanje država i grad .

Pogledajte ekonomiju Rijeke koliko dizalica vidite u Rijeci ja bi rekao samo jednu na Kantridi, uđite u Zagreb i vidjet ćete ih na stotine. Rade se projekti na sve strane a ovdje ništa.

Da kad ste već rekli da industrija nije mogla opstati šta je onda sa Riječkom bankom koju su poslali u stečaj. Ona je prije toga bila u ogromnom plusu.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 23

Post broj:#22  PostPostao/la Gost » 6.4.2013, 20:43

Sa svima se vama ja slažem. Svako od vas tvrdi nešto što je možda i točno.

Ja na to gledam ipak iz malo drugačijeg kuta. Rijeka je uvijek bila industrijski grad, a turizam je bio samo tranzitni i to je uvijek bilo to.

Torpedo je radio dobre traktore, ali nije gilo nikakvog napretka u razvoju. a u takvoj konkurentnoj industriji ti stalno moraš ići naprijed i unapređivati proizvod. Neznam dali se sjećate torpedovog unutarnjeg motora za barke Penta. Kada je bila izložba YU-Nautika u Dvorani Mladosti, sjećam se da su bili izloženi jedan kraj drugog Volvo-Penta i naš jadni Torpedo od kojih 2-3 konja. Volvo je izgledao kao umjetničko djelo, a Torpedo kao da su ga radila djeca u osmom razredu na praksi, a onda ga još i štakori izgrizli. Smijeh živi. I ko će to kupiti? Jedino sirotinja u Jugi ili poslje u Hrvarskoj. A to je možda 300 kupaca godišnje. Od toga takva firma ne živi.

Tvornica papira je u trenutku kada je otišla u stečaj bila na tehnološkom razvoju kraja 19-tog stoljeća. A osim toga koristili su uvozni materijal za proizvodnju papira. Kvaliteta je bila vrhunska, ali količine su bile male, efikasnost proizvodnje loša, i skupa.

Benčić je ista priča. Kvalitetni proizvodi, ali tehnologija sa kraja 19-tog stoljeća. Ljevaona je sve radila sa pjeskom što je jako sporo i neefikasno, a peći su bile zastarjele i trošile brdo energije (skupe energije). Motorna obrada je imala zastarjele strojeve i u upotrebi je bilo samo par (mislim da su bila dva) modernih tokarskih strojeva.

Vulkan potpuno ista priča. Ja sam prije 30 godina radio u Vulkanu-Servis, i znam šta govorim. Već u ono doba program dizalica je bio u banani. Dizalice su bile zastarjele, brodski program - kormilarski uređaji i vinčevi su već bili tehnološki prevaziđeni i bilo je jako puno popravaka u garantnom roku. A mušterije se ne vračaju kada se prvi put opeku.

ja mislim da smo mi sami sebe pokopali sa totalnoim ignoriranjem budučnosti. Grad u svemu tome nije ništa kriv. Za oporaviti svu tu industriju trebala su ogromna sredstva, a grad to naprosto nije imao. Država isto tako. Situacija u državi je bilapotpuno ista kao i u Rijeci. A država je bila iscrplena ratom i privatizacijskom pljačkom. A osim toga; država (čitaj HDZ) nije htio Crvenoj Rijeci pomoći u nijednom pogledu. Dapače, gurali su nas još dublje u govna.
A naš najveći neprijatelj smo bili mi sami. Pravi mentalitet "LAKO ĆEMO". I sada kada smo totalno u banani, ujutro su kafići puni, Korzo je puno, niko ništa ne radi. A ko radi htio bi raditi manje. Malo je ljudi koji stvarno razmišljaju o budućnosti svoje firme. (ŠTO JE I LOGIČNO JER NI FIRME NE MISLE O NJIMA). Ali tako se nemože naprijed. To je zatvoreni krug i dok ne rješimo naš mentalitet, nećemo dalje!

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#23  PostPostao/la nikola » 6.4.2013, 21:20

E baš tako !

gost

Post broj:#24  PostPostao/la gost » 6.4.2013, 21:21

seas napisao:Sa svima se vama ja slažem. Svako od vas tvrdi nešto što je možda i točno.

Ja na to gledam ipak iz malo drugačijeg kuta. Rijeka je uvijek bila industrijski grad, a turizam je bio samo tranzitni i to je uvijek bilo to.
mislim da smo mi sami sebe pokopali sa totalnoim ignoriranjem budučnosti. Grad u svemu tome nije ništa kriv. Za oporaviti svu tu industriju trebala su ogromna sredstva, a grad to naprosto nije imao. Država isto tako. Situacija u državi je bilapotpuno ista kao i u Rijeci. A država je bila iscrplena ratom i privatizacijskom pljačkom. A osim toga; država (čitaj HDZ) nije htio Crvenoj Rijeci pomoći u nijednom pogledu. Dapače, gurali su nas još dublje u govna.

Mi se malo inatili njima i to bi bilo to. Dobro si to složio Seas
Zadnja izmjena: gost; 6.4.2013, 21:24; ukupno mijenjano 1 put/a.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#25  PostPostao/la Adamić » 6.4.2013, 21:23

Lijepa slika :zastava:
Torpedo hale  foto Pero Lovrovic.jpg

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 167

Post broj:#26  PostPostao/la Vežičanka » 24.4.2013, 19:46

Tvornica Torpedo slikana s mora:

IMG_2038.JPG
IMG_2038.JPG (216.33 KiB) Pogledano 7126 puta

IMG_2044.JPG
IMG_2044.JPG (231.73 KiB) Pogledano 7126 puta

IMG_2047.JPG
IMG_2047.JPG (183.6 KiB) Pogledano 7126 puta

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#27  PostPostao/la Adamić » 24.4.2013, 20:14

Odlično, nek se nađe! :bravo: :slikanje:

Papalina
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 7

Post broj:#28  PostPostao/la Papalina » 10.11.2014, 18:32

Još malo slika vezanih uz tvornicu "Torpedo"....brodski motor torpedo 7 KS, te proizvodni program tvornice

Torpedo 7 KS (1).jpg
Torpedo 7 KS (1).jpg (138.6 KiB) Pogledano 6791 puta

Torpedo 7 KS (7).jpg
Torpedo 7 KS (7).jpg (188.09 KiB) Pogledano 6791 puta

Torpedo 7 KS (8).jpg
Torpedo 7 KS (8).jpg (179.48 KiB) Pogledano 6791 puta

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#29  PostPostao/la Adamić » 10.11.2014, 19:07

Sjajno ! To još nismo imali ! :bravo:

Papalina
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 7

Re: Tvornica Torpedo Rijeka (1945-2000)

Post broj:#30  PostPostao/la Papalina » 16.11.2014, 21:28

"Torpedo" agregat....generator "Rade Končar".....pogonski diesel motor "Torpedo" 12 cilindara
DSC01233.JPG
DSC01233.JPG (186.59 KiB) Pogledano 6752 puta

DSC01230.JPG
DSC01230.JPG (141.46 KiB) Pogledano 6752 puta

DSC01231.JPG
DSC01231.JPG (126.04 KiB) Pogledano 6752 puta

DSC01237.JPG
DSC01237.JPG (184.83 KiB) Pogledano 6752 puta

DSC01234.JPG
DSC01234.JPG (168.07 KiB) Pogledano 6752 puta

DSC01236.JPG
DSC01236.JPG (156.25 KiB) Pogledano 6752 puta