Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Loša signalizacija i opasna cestovna, pješačka područja u gradu Rijeci !

Cestovni, pomorski, zračni i željeznički promet Rijeke i našeg kraja.
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Loša signalizacija i opasna cestovna, pješačka područja u gradu Rijeci !

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 20.1.2015, 14:49

U gradu Rijeci postoje neka iznimno opasna cestovna i pješačka područja , u kojem se u svakom trenutku može dogoditi neka nesreća. Dok se takva rizična i opasna područja ne riješe ili barem smanji na najveću moguću mjeru, njihova rizičnost , izbjegavajte ih.
Kad se skupi dovoljan broj takvih područja poslat ćemo dopis svim nadležnim institucijama.
Ako mislite , da to Vas nije briga, sjetit ćete se ove teme , nedaj Bože kad se takvo što desi nekome od vaših ukućana. Sve zato što grad nije ništa poduzeo u vezi opasnih pješačkih i prometnih mjesta . Ova tema vu trebal služiti podizanju sigurnosti u našem gradu.
Grad Rijeka ima jedan vrlo poznati zavoj na Piramidi o kojem smo već pisali u zasebnoj temi. Zahvaljujući svojem oštrom i nepreglednom zavoju i nalupanim na stotine vozila svoju nesretnu slavu zahvaljujući internetu proširio je i van riječkih okvira .Diljem svijeta, ljudi se smiju našem zavoju.

Imam neke fotografije kritičnih prometnih područja u našem gradu, no kao početak ove teme , prenosim današnju nesreću koja se zbila na križanju ulica Žrtava fašizma i Fiumare. Pločnik uz cestu je neprimjeren i vrlo opasan !
Sve se zbilo na vrlo uskom dijelu trotoara pri dnu Via Rome, a sreća u nesreći je što je kamion koji je zakačio invalidska kolica tek krenuo sa semafora, pa je vozio vrlo malom brzinom

Djevojka prebačena u sušačku bolnicu
Nesreća u centru Rijeke: Kamion zakačio djevojku u invalidskim kolicima (FOTO)

Autor: Fiore Vežnaver

RIJEKA - 24 - godišnja djevojka prebačena je u sušačku bolnicu nakon prometne nesreće što se dogodila oko 12.30 sati na križanju ulica žrtava fašizma i Fiumare.
Prema prvim informacijama, djevojka koja je nastradala, dok je bila u invalidskim kolicima, ne bi trebala imati teže ozljede. Očevici navode se nesreća dogodila kada je kamion s prikolicom, kotačem zahvatio kolica koje je gurao otac djevojke.
Sve se zbilo na dijelu pri dnu Via Rome, gdje je nogostup vrlo uzak, pa se djevojčin otac, gurajući kolica, u jednom trenutku provlačio između zida i kamiona, te dijelom zašao na kolnik. Sreća u nesreći je što je kamion koji je zakačio invalidska kolica tek krenuo sa semafora, pa je vozio vrlo malom brzinom.

Opasna  područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (3).jpg
Opasna područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (3).jpg (76.88 KiB) Pogledano 4074 puta

Opasna  područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (2).jpg
Opasna područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (2).jpg (46.77 KiB) Pogledano 4074 puta

Opasna  područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (4).jpg
Opasna područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (4).jpg (46.15 KiB) Pogledano 4074 puta

Opasna  područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (5).jpg
Opasna područjau grad rijeka lica žrtava fašizma i Fiumare (5).jpg (52.22 KiB) Pogledano 4074 puta

http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kro ... m-kolicima

Kakvo riješenje predlažete ovdje ? :ne znam:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 22

Re: Opasna cestovna i pješačka područja u gradu Rijeci !

Post broj:#2  PostPostao/la Fiuman » 20.1.2015, 22:38

Zabranu kretanja,ima druga strana koja je prohodnija...imas tu lokacija koliko hoces,nova cesta na krnjevu i pjesacki na njoj,neki dan je covjek tamo poginuo,ista stvar je i kod 3. maja,pjesacki na ravnici,osvjetljenost slaba na obe lokacije,cijela Candekova ulica,narocito od studentskog doma do pumpe,divljanje,jurcanje a puno pjesaka...cesta kod ztc-a,raj za ludake koji se vole utrkivati,potez od ztc-a do mlake kompletno...

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 85

Post broj:#3  PostPostao/la edotijan » 21.1.2015, 11:06

Na ovome dijelu, ponekad je teško proći i pješice. Jedino pravo rješenje bi bio mali podhodnik kroz zgradu koja je jednim uglom na samoj prometnici ili nekako upozoriti pješake da koriste prolaz malo nože kod autobusnog stajališta. Curi iz kolica želim sve najbolje. Da li je njen tata ipak mogao pričekati da kamion prođe ?

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 21.1.2015, 12:31

Neće ići ! Ljudi žele doći do Pametne zgrade. Ako idu podhodnikom , doći će na drugu stranu i šta opet onda preko ceste ?!

Rješenje je ukinuti jednu traku.

Slika
Ionako su dvije i onda se granaju na tri trake.

13.3.2010 ulica Zrtava fasizma DSC00996.JPG
13.3.2010 ulica Zrtava fasizma DSC00996.JPG (214.4 KiB) Pogledano 4045 puta

Ukinut jednu traku.

Taj problem vuče se već desetljećima od masovnije pojave automobila.

Pogledajte video "Rijeka 70 tih križanje Fiumare i Žrtava Fasizma" kojeg smo objavili na našoj službenoj FB stranici. Vidjelo ga je preko 18 000 ljudi i ima čak 125 shereova. Ljudi su oduževljeni klipom.

Upravo dignut i na Youtube! ;)

Gledaj na youtube.com

P.s. poslao sam upit dvjema autoškolama, koja je propisana minimalna širina trotoara?! Pa čekam odgovor. Dotle sam bio slobodan da zavirim u rječnik hrvatskog jezika i pogledam za riječ "trotoar" i tamo kažu .
trotoar - (fr.) uređen, popločen ili asfaltiran dio kolnika uz rub ulice namijenjen pješacima, pločnik. ;)

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 22

Post broj:#5  PostPostao/la Fiuman » 21.1.2015, 12:38

U pametnu zgradu mozes doci i s druge strane,pored.rozi bara imas prolaz,i dodes tocno tu gdje se opet prosiri nogostup,a za ukidanje traka nisam,ionako,je guzva,ovako bi bila jos veca za tih par ljudi sto idu tuda,zao mi je djevojke,ali mislim da je njen otac trebao koristiti drugi put,s obzirom na njenu stuaciju...

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 21.1.2015, 17:59

Javila mi najbrže jedna autoškola iz Zagreba i ona kaže:

Poštovani, to uređuje gradski ured za komunalne poslove i promet. No u večini dijelova grada to nije moguče odrediti jer su stare infrastukture. Na nekim mjestima zbog pomanjkanja parkirnih mjesta označavaju se parkinzi na nogostupu i nisu zakonom utvrđene točne mjere za pješake. Jedino je utvrđeno zakonom ako na nogostupu ne postoje oznake il crte za parking, kad parkirate vozilo onda morate ostavit od vozila do zgrade 1,6 metara. poz.

Hvala im! :pozdrav:

Dakle Grad Rijeka je nadležan. Djevojka koja je stradala, možda bi mogla tužit grad zbog uskog nogostupa i proživljenih trauma, jer nigdje ne piše da je opasno i zabranjeno tuda prolaziti. Zanimljiv slučaj !

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 85

Post broj:#7  PostPostao/la edotijan » 21.1.2015, 18:14

Blizu mene, gdje se cesta spušta prema RK Korzo sa zadne strane, uvijek su parkirana po dva auta. Ne možeš sam proći, da ne govorimo o kolicima. Komunalni redari prolaze i nikom ništa.

fiumanuzg
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#8  PostPostao/la fiumanuzg » 22.1.2015, 14:33

Jedino pravo rješenje za ovaj dio koji je označen u razgovoru je postavit stupiće i lanac uz rub trotoara kako bi pješaci morali ostati na trotoaru ili ići okolo s druge strane, bilo kraj Rozi bara bilo s druge strane ceste. Žao mi je djevojke i situacije koja se desila, ali smatram da tu vozač kamiona nije i ne bi trebao biti ništa kriv.

A što se tiče problematičnih mjesta, nabrajamo samo ona problematična za pješake ili i za aute?

Na drenovi je križanje kod nove Petrolove pumpe ulica Bok, Ive Lole Ribara i mislim (iako tu živim, sram me bilo, ali te su ulice skroz ispresjecane pa ne kužim više koja je koja) da je treća Kučićki put kriminalno, bilo za pješake, bilo za vozače, preglednost loša, bio je nedavno i smrtni slučaj, onaj motorist.

Što se tiče vožnje kroz grad, ono križanje kod Riječke banke, na dnu ciottine ulice je koma, tamo skreće tko kuda hoće bez žmigavaca i svega, tamo bi trebalo stavit one gumene pregrade između traka ili nešto.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 14.5.2015, 18:28

ZTC -CRNA PROMETNA TOČKA RIJEKE

ZTC opasno cestovno područje.jpg
ZTC opasno cestovno područje.jpg (182.34 KiB) Pogledano 4002 puta

Čuvajte se kad prolazite cestom pokraj ZTC-a o velika vjerojatnost je da će te biti ozljeđeni a moguće su lako i smrtne posljedice.

Bilo je i smrtnih slučajeva (motociklist). Koliko je samo prometnih nesreća koje nisu dospjele u novine.

Najsvježija je ova....

Kobno križanje: Biciklist podletio pod auto kod ZTC-a
http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kro ... -kod-ZTC-a

Također izlaz vozila iz ZTC-a je katastrofa, govorim o parkiralištu ispod koje se priključuje na glavnu cestu.

Pero guska
Libvrnia
Libvrnia

Teme: 6

Post broj:#10  PostPostao/la Pero guska » 8.7.2015, 00:15

Možda nije cestovno područje opasno za život i zdravlje, ali po meni jedna nelogičnost je semafor koji označava prolazak vlaka preko ceste u Krešimirovoj. Nisam tome nikada pridavao pažnju dok nisam zadnjih dana vidio kada svjetli crveno , da ljudi ne skreću u podvožnjak niti idu do rampe ako misle čekati vlak, nego se zaustavljaju ispred semafora. Često to nisu riječke registracije, ali nekada jesu.

Ako idemo malo analizirati semafor koji svijetli crveno i pokazuje strelicu lijevo znači da je moguć nastavak vožnje promjenom smjera ulijevo, ali u Krešimirovoj to nije slučaj , već smjer u svakom slučaju ostaje ravno samo ovisi da li kroz podvožnjak ili preko pruge. Nije mi poznato da igdje u svijetu strelica označava prestrojavanje iz trake u traku za isti smjer?! Osim toga, već je rampa i svjetlosni signal kod prolaska vlaka prometni znak koji obavezuje na zaustavljanje, inače bi po ovom rješenju na svakom pružnom prijelazu trebao dodatno biti i semafor.

Sve u svemu kad više ljudi stane prije semafora, potencijalno prave gužvu , pogotovo iz smjera istoka prema zapadu.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 7.8.2015, 20:30

Neshvatljivo je koliko još mora ljudi poginuti na tom raskrižju da bi se odgovorni pokrenuli.

I 2 sata nakon nesreće , prolaznici su bili u šoku jer su mogli vidjeti dio tijela ispod krvave plahte. Osobno sam vidio. :ruka

ZTC - NAJCRNIJA PROMETNA TOČKA RIJEKE

Na križanju Zvonimirove i ulice Vinka Benca danas je poginuo na licu mjesta, dostavljač novina (28) koji je upravljao motorom. Nesreća se dogodila u 04:19 sati ujutro kad je na njega naletio šleper zagrebačkih registracijskih oznaka koji se kretao u smjeru Kantride. Stoji u priopćenju Novog lista.

Današnji događaj samo je još jedan u nizu prometnih nesreća Zvonimirove ulice. Ovo nije prvi put da je tu motociklist već izgubio život.
Građani su predlagali rotor da se izgradi na tom raskrižju ali do dana današnjeg ništa se nije učinilo po tom pitanju i policija je po tom pitanju nemoćna.

Raskrižja na spoju Ulice Vinka Benca i Zvonimirove, te na spoju Čurbegove, Zvonimirove i Ulice Ivana Matetića Ronjgova uređena su za potrebe ulaza i izlaza vozila iz Zapadnog trgovačkog centra, nakon sveobuhvatne rekonstrukcije petstotinjak metara duge dionice Zvonimirove, dovršene 2011. godine.
Iz Rijeka prometa kažu da imaju vlastite prometne stručnjake, nadzor i regulacija prometa te prometno planiranje i projektiranje vrši se iz Gradskog prometnog centra Rijeka prometa u sklopu redovnog rada, u što spada i sinkronizacija rada semafora na pojedinim raskrižjima tako i za ovo. Dakle, za taj se posao ne angažiraju vanjske tvrtke.

Rijeka promet vrši analizu stanja i svi su suglasni s prijedlogu rješenja. Poslani su troškovi vezani za izmjenu rada semafora i tu priča staje. Daljnjeg dogovora nema. Čeka se suglasnost Hrvatskih cesta na procjenu troškova. Dakle, cijela priča staje zbog novca i rasprave oko toga tko će platiti troškove izmjene rada semafora. Grad ili država.

Očito je da novo izgrađeni šoping centar kriv za trenutno stanje jer je privukao previše prometnih sudionika. Treba reći da je prometno jako loše napavljen izlaz iz ZTC-a koji se spaja u samo raskiržje.

Ponavljam još jednom čuvajte se kad prolazite cestom pokraj ZTC-a jer tko zna koliko još poginulih i ozljeđenih treba biti da se učini nešto po tom pitanju.

Dvojica skuterista teže ozlijeđena u sudaru kod riječkog ZTC-a (jedan od njih je preminuo)
Brzina, adrenalin... Svaki treći teško stradali u prometu – motociklist (slika još jednog motora)

fiumanuzg
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#12  PostPostao/la fiumanuzg » 24.8.2015, 12:58

Adamić,

istina je da svatko ima pravo na mišljenje, ali ja dosta često prolazim tim raskrižjem i nije mi jasno zašto ljudi toliko stradaju. Ako si strpljiv i poznaješ propise i znaš pravilo desne strane to raskrižje je sasvim solidno. Nije savršeno, ali nije ni toliko krivo koliko ljudi koji proljeću kroz crveno, oduzimaju prednost i sl.

Inače, po viđenom na rotoru na Škurinju, molim sve koji misle da je rotor rješenje neka vide što sve naši sugrađani i stranci rade u tom rotoru pa neka i dalje traže rotor kao sigurno rješenje. Vozi se u konrtra smjeru, pretiče se unutar rotora pa se onda divljački na snagu gura pred onoga tko je u izlaznoj traci, ne staje se pješaciam na pješačkom, a i na tom rotoru je motorist poginuo.

Nikad nije samo cesta kriva, već mi vozači koji joj se ne prilagodimo dovoljno.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 24.8.2015, 13:07

Slažem se s tobom. Prometna signalizacija kod ZTC-eja je OK , samo vozači su ti koji ne paze. No svejedno , ako se Riječani tu krše svaki dan onda treba nešto poduzeti. Rotor spominju da bi se trebao izgraditi , mislim da bi dobro došao i ubrzao promet ili možda ne kako kaže FiumanZG ? Prometna kultura kod rotora bi se trebala naučiti.

fiumanuzg
Krepat ma ne molat !
Krepat ma ne molat !

Post broj:#14  PostPostao/la fiumanuzg » 24.8.2015, 13:15

Ma nije da ne bi dobro došao rotor, slažem se ja da su rotori najbolji način uređenja raskrižja, još ako ima šanse radit denivelirane rotore onda je to uređenio skoro kao da se voziš po aotoputu, samo je problem da u rijeci imamo jedan rotor koji dokazuje neznanje vožnje u rotoru i nekulturu naših sugrađana u vožnji. Strah me što bi bilo prvih par godina dok se ljudi ne nauče. Pa kod tower centra mi svaki drugi treći put netko oduzme prednost, ili uleti ispred mene koji sam u rotoru ili zakoči i puštza me u rotor tak oda se onaj iza njega nabije u bunker i da mu skine sve svece kao i meni.

A u dotičnom slučaju, barem je tako na kraju pisalo je jadan motorist podletio pod prikolicu, ne ispred šlepera već pod njegovu prikolicu. Ako je to istina, onda ovdje nije bitno kako bi raškršće izgledalo jer i da je rotor dotični se mogao zaletit u tj pod prikolicu. Znam da ispadam bezobziran, nisam takav, samo mi je krivo kad optužujemo sve druge, a ne priznajemo svoju krivnju.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 24.8.2015, 13:19

Da je gledat prvi susret vozača s rotorom kod ZTC-eja. Bilo bi tu svega. :lol: : o )

Također vozači se znatno više trebaju paziti i uključiti mozak , jer iz 4 smjera bi auti dolazili, za razliku od semaforu kad trebaš najviše paziti samo na zeleno i crveno.

Ne znam , vidjet ćemo , kako će to urediti da se smanje prometne nesreće.

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Promet