Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Izbori za konstituantu 1921 godine - Fiumani su potpuno anti-ankesionisti

Dotaknite se neke teme iz bogate povijesti našeg grada. Jedino rubrika "Osobe" vezana je cijeli naš kraj. Pridonesite svojim prilogom da saznamo i naučimo nešto više .
Avatar korisnika
Marin
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 127
Teme: 10
Pridružen: 8.5.2010, 12:15

Izbori za konstituantu 1921 godine - Fiumani su potpuno anti-ankesionisti

Post broj:#1  PostPostao/la Marin » 24.2.2023, 17:33

Izbori za riječku Konstituantu 1921. godine, akademski rad napisao Ivan Jelilić. Stvarno vredi pročitati jer je jako detaljan i relevantan, pažljivo napisan, i prekrasno prikazuje kako su Riječki Autonomaši pobjedili naspram svakakvih mogućih trickova od strane aneksionista i bez glasova novo-anektiranih od strane SDR područja Kastavštine. Inače bi njihova pobjeda bila još uvjerljivija.
Fiumani, stanovnici Rijeke, su svi doista bili autonomaši i nisu htjeli pripojenje Italiji, što prikaže koliko je zapravo Rijeka bila doista žrtva talijanskog-fasištickog ekspansionizma i koliko su Titoisti lagali poslije 1945. A njihovi moralni nasljednici do dan danas lažu o Fiumanima.

U radu se analiziraju izbori za riječku Konstituantu, ustavotvornu skupštinu Slobodne Države Rijeke, održani u travnju 1921. godine. Koristeći se ponajprije građom pohranjenom u fondu Gradskog poglavIzbarstva grada Rijeke, rad ukazuje na specifičnosti riječkog izbornog zakonodavstva, riječke političke opcije te rezultate izbora, odnosno kandidate i izabrane zastupnike. Dok je s jedne strane riječko izborno zakonodavstvo bilo prilagođeno novim demokratskim načelima, svi muškarci i žene stariji od 20 godina ostvarili su pravo glasa, s druge strane, vidljiv je snažan utjecaj talijanske aneksionističke opcije. Također, na snazi su ostala izborna obilježja iz razdoblja dualizma, prevaga grada nad periferijom i zavičajnog stanovništva nad rastućom useljeničkom radnom snagom, radi zadržavanja utjecaja talijanske nacionalističke opcije.

Izvor: https://hrcak.srce.hr/clanak/425645
Zadnja izmjena: Marin; 24.2.2023, 21:57; ukupno mijenjano 1 put/a.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23905
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Izbori za konstituantu 1921 godine - Fiumani su potpuno anti-ankesioni

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 24.2.2023, 19:02

Pročitano odavno! Često me u potragama google odvede tamo. Za nove tragače korisna informacija.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Povijest

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost