Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

RN Fiume (teška krstarica)

Dotaknite se neke teme iz bogate povijesti našeg grada. Jedino rubrika "Osobe" vezana je cijeli naš kraj. Pridonesite svojim prilogom da saznamo i naučimo nešto više .
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 267

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 31.5.2010, 18:13

Da li žale talijani ili ne, ne znam, ali znam da im je i bojni brod nosio naziv FIUME

fiumeboat.jpg
fiumeboat.jpg (46.38 KiB) Pogledano 4731 puta
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Re: Talijani žale za našim prostorima

Post broj:#2  PostPostao/la LPR » 31.5.2010, 18:27

Ne bojni brod, nego teška krstarica. Potopljena u bitki kod rta Matapan 1941. godine.

Mene je uvijek fasciniralo kako se to dogodilo da im na isti dan budu potopljene tri krstarice s "redentnim" (kao protuteža "iredentnim") imenima Fiume, Pola i Zara - kao da se radilo o predosjećaju da će Italija izgubiti te gradove nakon rata...

RN Fiume (1).jpg
RN Fiume (1).jpg (94.99 KiB) Pogledano 4730 puta

RN Fiume (2).jpg
RN Fiume (2).jpg (54.26 KiB) Pogledano 4730 puta

RN Fiume (3).jpg
RN Fiume (3).jpg (60.19 KiB) Pogledano 4730 puta

LPR
lr1-2014

Teme: 6

Post broj:#3  PostPostao/la LPR » 31.5.2010, 18:37

Evo još jednog pogleda na zlosretne krstarice..."Fiume" je prva s lijeve strane.

zara1b.jpg
zara1b.jpg (257.59 KiB) Pogledano 4730 puta

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la nikola » 31.5.2010, 18:38

Čini mi se da su to u stvari bili brodovi klase "Zadar" ili što bi rekli talijani "Zara", i to:
Zara, Pola, Fiume, Gorizia.

I_CA_Zara_Class1932.png
I_CA_Zara_Class1932.png (391.97 KiB) Pogledano 4644 puta

Tri teške krstarice klase Zara u Napulju prije rata lijevo, Rijeka, Zadar, Pula. Izvrstan brod, s dobrom ravnotežom konstrukcije, naoružani s osam topova 203 mm, klasificirani kao tip 'Washington'.
Zajedno s dva broda "Gorizija" i sa još tri teške krstarice lošije kvalitete (Trento, Trieste, Bolzano) čine okosnicu flote, međutim, potopljeni su za vrijeme bitke Matapan. (ovo je moj skromni prijevod sa talijanskog, uz malu pomoć translatora.

Dakle, prvi slijeva je FIUME.Na pramcu je i avion,
zara1.jpg
zara1.jpg (130.14 KiB) Pogledano 4653 puta

a evo i zrakoplov, ali ovo je slikano 1934.godine
ar0188.JPG
ar0188.JPG (57.38 KiB) Pogledano 4640 puta
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost1

Post broj:#5  PostPostao/la gost1 » 31.5.2010, 18:44

Naravno, klasa teških krstarica "Zara", od četiri broda. Uz "rodonačelnika": Fiume, Pola i Gorizia.

Krstarice klase “Zara”, tehnički podaci:

Početkom 1928. godine u Regia Marini uvidjeli su potrebu za usavršavanjem projekta teške krstarice klase “Trento”, koja se smatrala dobro naoružanom, ali preslabo zaštićenom da bi bila sposobna nositi se s mogućim suparnicima na moru (prvenstveno Francuzima). Odlučeno je da se projekt modificira na način da se poveća oklopna zaštita, uz žrtvovanje maksimalne brzine. Budući da su na snazi već bila ograničenja Washingtonskog ugovora, koji je ograničavao standardnu istisninu teških krstarica na 10.000 tona, načelno se smatralo da se traženi omjer naoružanja (8 topova od 203/53; 16 topova od 100/47; 4 ili 6 topova 40/39; 8 teških strojnica od 13,2 mm, dva hidroaviona), oklopne zaštite (paluba 70 mm, komandni most, topovske kule i vertikalni pojas 150 mm) i brzine (32-33 čv, parne turbine snage 95.000 KS) može “ugurati” u ugovorna ograničenja. Ubrzo se, međutim, uvidjelo da će se za postizanje traženih parametara morati posegnuti preko dodijeljene istisnine, tako da je konačni projekt za tešku krstaricu klase “Zara” standardno istiskivao od 11.508 do 11.900 tona, dok je pod punim opterećenjem istisnina bila od 14.168 do 14.560 tona. Brodovi su, uz “Zara”, dobili imena “Fiume”, “Pola” i “Gorizia”. Građeni su u brodogradilištima u Trstu (”Fiume”), La Speciji (“Zara”) te Livornu (“Pola” i “Gorizia”), i ušli su u stroj krajem 1931. godine (osim “Pole”, koja je završena krajem 1932. godine). Zbog oklopne zaštite koja je bila mnogo jača od one na teškim krstaricama klase “Trento”, u početku su novi brodovi klasificirani kao “oklopne krstarice”, ali je još prije njihovog ulaska u stroj taj naziv promijenjen u “teške krstarice tipa “Washington””, standardne istisnine (lažno prikazane) od 10.165 tona. Gledano unutar grupe sličnih brodova svjetskih mornarica, dosta se nailazi na podatak da teške krstarice “Zara” predstavljaju savršenstvo projekta takvog tipa, sa optimalnim odnosom naoružanja, brzine i oklopne zaštite. U talijanskoj RM, ti su brodovi sačinjavali 1.odred (diviziju) teških krstarica.
Veli talijanski autor: “Nisu stigli pokazati svoj puni potencijal”…

gost

Post broj:#6  PostPostao/la gost » 31.5.2010, 19:25

Ova zadnja slika aviona je napravljena u Rijeci, čini mi se.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 31.5.2010, 19:45

Možda bi bilo dobro preselliti ove postove o brodovima u rubriku "Povijest"
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#8  PostPostao/la nikola » 31.5.2010, 20:14

I slika zrakoplova na brodu nije nastala u Rijeci, krajolik je sličan, možda Trst ili Genova...

gost1

Post broj:#9  PostPostao/la gost1 » 1.6.2010, 02:32

Može se preseliti, ako se mene pita.

"Fiume" je bila u Rijeci - npr. ja da sam na mjestu njenih "gazdi" sigurno ne bi propustio takvu propagandu - postoji slika "Fiume" s Učkom u pozadini.
Samo je trebam naći... :mrgreen:

EDIT BY ADAMIC Premješteni postovi o brodovima iz teme "Talijani žale za našim prostorima" u rubriku "Povijest".

gost1

Re: Stare slike grada Rijeke

Post broj:#10  PostPostao/la gost1 » 1.6.2010, 03:04

Ova slika s avionom na pramcu je fantastična.
Upravo zato što je iz Rijeke.
Ne iz Trsta ili Genove.
Dosta je karakterističnih objekata koji se prepoznaju.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Stare slike grada Rijeke

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 1.6.2010, 07:39

lappino napisao:Ova slika s avionom na pramcu je fantastična.
Upravo zato što je iz Rijeke.
Ne iz Trsta ili Genove.
Dosta je karakterističnih objekata koji se prepoznaju.

Dakle, Fiume je ipak bio u Rijeci?Da, ipak je, naišao sam na taj podatak...
... godine 1934. u Rijeci je proslavljena deseta godišnjica aneksije od strane Italije.
U grad je uplovila krstarica Fiume, crnokošuljaši su trčali Korzom, a na Kozali je otvorena nova crkva izgrađena u liktorskom stilu...

Dakle, salsoul i lappino su dobro rekli, hidroavion na pramcu krstarice je slikan u riječkoj luci.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 3.6.2011, 00:54

Da riješimo dilemu.
1462010riva1330.jpg
1462010riva1330.jpg (132.53 KiB) Pogledano 4659 puta

Više elemenata se poklapaju, pa bi rekao da se hidroavion nalazi u riječkoj luci. No na staroj slici crkva sv. Romualda i svih svetih (izgrađena 1934) nema jer je malo lijevo. Ta fotka bi se dala riješit brzo da je kadar malo veći ili da je slika detaljnija ovako uz dosta muke zaključujem da je to Rijeka. Najviše odgovara daju zgrada Jadrolinije i zgrada do. Ovo ostalo je nagađanje. Neka bijela zgrada blješti u pozadini ali je ne mogu odšifrirati.Po meni je zgrada Osiguravajućeg zavoda (vojna komanda) , izgrađena 1928. .

škurinje
Gost
Gost

Re: RN Fiume (teška krstarica)

Post broj:#13  PostPostao/la škurinje » 3.6.2011, 01:32

Bok svima!
Ja sam novi ovdje i pozdrav svima! Ja spremam jedan članak o RN "Fiume" i vidim da pišete o tome. Dakle, RN "Fiume" je bila u Rijeci od 11.03.1934. do 17.ili 18.03.1934. u sklopu proslave desetgodišnjice prisajedinenja Italiji. I nije bila samo ona, već i ostale. Uglavnom, to je vjerojatno bila impresivna slika za Riječane i Sušačane. Ono što ne mogu nikako naći su fotografije te zgode. Nije moguće da ih nema, zato ako imate neku informaciju molim pomoć! Nema ih u muzeju, ni u Rijeci, ni u Rimu, ni u arhivima. Jedina slika je ova sa hidroavionom. Nakon ovog, nisam našao podatke da je bila još jednom u Rijeci. Postoje slike iz 1937 iz Venecije, zajedno sa ostalim brodovima divizije, možda je onda bila tu, to još istražujem. Brod je bio baziran u la Speziji i one slike sa brdima iza, koje podsjećaju na Učku i Kvarner su od tamo. Kasnije je brod bio u Tarantu i sudjelovao je i u Španjolskom građanskom ratu, osim Drugog.
Prilikom posjeta brodu je uručen od strane gradonačelnika oltar izrađen u Obrtničkoj školi i predana ratna zastava. Brod je na više mjesta imao postavljen moto "Indeficienter" (ima jedna slika na netu). U trenutku potonuća na brodu je bilo više članova posade iz Rijeke i okolice, neki su i stradali. Imam i tu neke podatke, ako znate neku priču o tome, pls javite se! Kad dobijem još neke materijale, stavit ću ih na stranice.
A moja prava namjera je da brod dobije svoje mjesto u Pomorskom muzeju u Rijeci, kao i ostali brodovi imena "Rijeka". Sad kad je "Galeb" tu, može se na zidu lukobrana postaviti panoi sa svim brodovima imena "Rijeka". Pozdrav svima! Javite se ako imate kakve podatke !

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 3.6.2011, 04:38

Pozdrav! :pozdrav: Odlične informacije !

Stavit ću par slika i informacija o brodu a neke stvari spomenuo je i Škurinje.

RN Fiume

RN Fiume je izgrađen u Trstu u brodogradilištu "Stabilimento Tecnico Triestina".
Brod je bio dug 187.7 m , širok 20.6 m s gazom 5.9 m.

rnfiumehead.jpg
rnfiumehead.jpg (56.88 KiB) Pogledano 4658 puta

Dovršen i predan na korištenje talijanskoj kraljevskoj ratnoj mornarici 23.11.1931.

fiume2141.jpg
fiume2141.jpg (55.19 KiB) Pogledano 4647 puta

Mogao je primiti 810 članova posade + 31 i 2 hidroaviona.

rnfiumemotto1935indefic.jpg
rnfiumemotto1935indefic.jpg (148.34 KiB) Pogledano 4658 puta

Ovo je genijalno na brodu piše Indeficienter , orao gore je sigurno jednoglavi. :lol:
http://img717.imageshack.us/img717/9192 ... to1935.jpg (KLIK na veću sliku)

Slika
http://yfrog.com/jmrnfiumeelicapoppadrittaj (KLIK na veću sliku)
Propele od RN Fiume
Brzina mu je bila 32 knots (engl.) ili po naši 32 čvora. Te glupe mjere (čvorovi, jardi ,PM,AM) neću nikad shvatit . Uglavnom krstarica je išla nekih 59 na sat.

Potopljen 28.3.1941 u bitci kod Matapana.

Slika
http://img31.imageshack.us/img31/9020/r ... lurata.jpg (KLIK na veću sliku)
Ovako izgleda kad vas britanski razarač Valiant pogodi

Slika
http://img543.imageshack.us/img543/8977 ... urata2.jpg (KLIK na veću sliku)

A ovako izgleda maketa broda kad se netko uhvati posla. :bravo:

RN Fiume p4010466.jpg
RN Fiume p4010466.jpg (90.75 KiB) Pogledano 4658 puta

RN Fiume p4010481.jpg
RN Fiume p4010481.jpg (114.85 KiB) Pogledano 4658 puta

Na internetu možete kupiti ovakvu maketu u mjerilu 1:400 pa sami slažite.
http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0536419502
---------------------------------------
Događaj uvršten u riječku kronologiju.

škurinje
Gost
Gost

Post broj:#15  PostPostao/la škurinje » 3.6.2011, 06:32

Dan svima!
Ovaj oštećeni brod u doku nije "RN Fiume", premda negdje piše da je.
Došao sam do novina iz 1941 kad je brod potopljen, nigdje nema ni slova o tome, premda se između redaka može pročitati da se nešto negdje dogodilo. Nisam došao do"Primorskih novina" koje su izlazile na Sušaku, pretpostavljam da su one objavile vijest o bitci na Matapanu, pa je vijest došla i do Rijeke. Inače kapetanija u Rijeci nema ništa u svojoj arhivi. Povijesni arhiv ima nešto, a to moram istražiti.
Pozdrav svima

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Povijest