O potonuću parobroda "Vila" pisali smo u postovima 24 i 25 (str. 2 ove teme). U časopisu Jadranska straža 1935. izašla je izjava zapovjednika, kapetana Joza Kalafatovića o toj nesreći.
Tekst iz Jadranske straže onako kako je izvorno zapisan:Evo kako kapetan Jozo Kalafatović, komandant unesrećenog broda, izvješčuje, nakon dolaska u Sušak 25. februara, o ovom kobnom događaju:“Iz Trsta sam imao da krenem u Veneciju sa teretom fosfata. Na 19. februara vladala je magla, pak sam stoga isplovio iz luke i čekao vani na sidrištu, dok se magla rasprši. Na sidrištu sam ostao do u jutro slijedećeg dana, kada se je nešto razbistrilo, tako da su brodovi stali da plove svojim putem. I ja sam s
“Vilom” krenuo u 8 sati i 30 min., sa laganim tempom i tako plovio čitav sat, dok vidik nije postao jasniji. Onda smo zaplovili redovitom brzinom, i na putu susreli nekoliko brodova iz protivnog smjera.
U podne je magla postajala sve gušćom, te sam morao smanjiti brzinu, tuleći kroz to propisno brodskom sirenom. U 14 sati magla je bila tako gusta, da se je moglo vidjeti samo do pramca i krme. Stoga sam dao zaustaviti stroj, označujući to sa dva duga zvižduka (sa međuvremenom od 2 sekunde), tj. da je moj stroj zaustavljen.
Međutim sam sa brodskim oficirom izračunao približnu točku broda i na taj način sam došao do zaključka da se u 14 sati nalazim na visini ušća Piave Vecchia, po prilici 3,5 nautičke milje daleko od kopna, a oko 10 milja daleko od Lida. Istodobno sam naredio radiotelegrafisti, da od stanice Chioggia zamoli jedan radio –snimak našega broda, a 2. časniku, da izmjeri dubinu mora, koja je tu iznosila 20 metara.
Parobrod Monwood (buduća Vila) 1925. godine dok je bio u američkom vlasništvu:

- Munwood 1925.jpg (63.69 KiB) Pogledano 573 puta
Međutim smo čuli desno od našeg pramca zvižduk nekog broda, koji je davao redovite znakove magle, tj. da slijedi svoj kurs. Ja sam mu neprestano odvraćao sa 2 duga zvižduka, a to je značilo da sam nepomičan. Istovremeno primijetio sam i ja i moji časnici na mostu, kao i ljudi na pramcu, da se zvižduk drugog broda naglo približuje našem desnom boku, iz čega sam zaključio, da taj brod plovi iz Venecije u Trst. Osjetivši mogućnost sukoba, dadoh nalog u stroju, da se vozi polako naprijed, da brod uzmogne slušati kormilo, koje je bilo odmah postavljeno na lijevo, u namjeri, da se onom brodu dade što više slobodna mjesta na desno. Istodobno sam taj okret na lijevo označavao sa 2 kratka zvižduka. Ali od spomenutog broda, koji je plovio prema nama, nisam međutim dobio nikakva odgovora.
Jedva što se je moj brod počeo da kreće, stvorio se je pred nama s desne strane motorni brod “Rodi” na udaljenosti od nekih 100 metara... Stali smo vikati da stane, ali on je u tili čas udario pramcem okomito u
“Vilu” i to u spremište br. 2 (ispred zapovjedničkog mosta).
Udarac u naš brod bio je tako silan, da sam odmah uočio svu kritičnost našeg položaja. U prvom redu sam izdao zapovijed našem radiotelegrafisti Antonu Mrgudiću, da se uputi zov za pomoć “SOS”, a zatim sam naredio da se spuste čamci u more, što je uzvršeno u samih 5 minuta sa velikom hladnokrvnošću i discipliniranošću cjelokupne posade. Većina ljudi spustila se je uredno u 3 čamca za spasavanje, dok su četvorica bila skočila u more, a zatim se opet ukrcala u čamce. Tada se je konstatovalo da nas je presjekao veliki motorni brod “Rodi” (3220 BRT) društva Compagnia Adriatica, koji inače obavlja prugu od Levanta. “Rodi” je odmah spustio svoje čamce, na koji su prešli naši ljudi, te smo se onda svi ukrcali na “Rodi”.
Naša proparana
“Vila” potonula je za samih 10 minuta.
Brzom prozivkom na m. b . “Rodi” bila je ustanovljena otsutnost četvorice moje momčadi i to: Dragin Mata, Bukulin Mirka i Rafić Danijela, ložača iz Žmana, te Belić Tome, ugljenara, iz Ugljana. Moji časnici i časnici s “Rodi” odmah pojuriše da traže izgubljene. Ali traženje je bilo uzalud, premda se je produljilo do 17 i 30 sati, kada je na lice mjesta prispio i remorker “Ursus”, otposlan u pomoć sa strane venecijanske Lučke kapetanije. I njegovo je traženje nažalost ostalo bez rezultata.... Tada su moje nade u njihovo spasenje već bile propale.
Parobrod Monwood (buduća Vila) 1926. godine dok je bio u američkom vlasništvu:Ispitujući saznadoh da su jadnici bili prisutni i pomagali kod spuštanja čamaca, ali misleći da
“Vila” neće naglo potonuti, poletješe u zadnji čas u nastambe na pramcu, da spase ono svoje sirotinje. Ali kako se vidi u zao čas po se... Mir njihovim dušama, a među nama neka im se sačuva vječna uspomena!
“Rodi” je zatim proslijedio s nama put Trsta. Onamo smo stigli ujutro 21 februara, dočekani od generalnog direktora našeg društva Marka Lučić-Roki, koji je učinio sve što stoji u ljudskoj mogućnosti da ublaži našu nevolju i bol; bila su nam nabavljena nova odijela, kaputi, rubenina i sve ostalo, jer smo svikolici bili ostali bez ičega. Na svemu tomu ćemo ostati našem društvu trajno zahvalni.
Koliko zapovjednik, toliko i posada “Rodi-a” ponijeli su se spram nas najljepše i o tomu sam dao zapovjedniku pismenu zahvalu.
Posebna istražna komisija sastala se je tek u petak 22. februara. Ista je ispitala mene kao zapovjednika
“Vile”, zatim I strojara g.Mandića, I časnika g. Poljanića, III strojara g. Mardešića, vođu palube Gericu i kormilara Šorića.
Ovom preslušanju prisustvovao je sa strane našeg konsulata g.kap. Filipović. Posebno saslušanje vodilo se je i kod našega konsulata u Trstu, a kasnije smo ja i posada bili saslušani od strane Lučke kapetanije na Sušaku, a nakon toga je posada bila upućena svojim kućama.”