Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Park za pse Brašćine - Pulac kod groblja kućnih ljubimaca

Sve o kućnim ljubimcima , riječkim veterinarima na jednom mjestu.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Park za pse Brašćine - Pulac kod groblja kućnih ljubimaca

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 18.9.2018, 19:27

Izgrađen i park za pse
foto Grad uredio jedino groblje kućnih ljubimaca u Hrvatskoj : Pokapani su psi, mačke, zečevi, a priča se i jedan konj


Autor: Ljiljana Hlača
Objavljeno: 18. rujan 2018. u 14:57


Gradonačelnik je najavio razmatranje mogućnosti ukopa urni za budućnost, bez prostora za komercijalizaciju cijele priče. Zakon o veterinarstvu još od 2004. godine ne dopušta pokapanje životinja u zemlju

RIJEKA Grad Rijeka uložio je 190.000 kuna u uređenje parka za pse i groblje kućnih ljubimaca koji se nalaze na području MO Pulac, u Lukovićima kod kućnog broja 9. Realizacija ovih zahvata bile su razlog današnjeg obilaska ovih lokacija gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela i pročelnice Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irene Miličević sa suradnicima.

Park za pse nalazi se odmah do groblja te je riječ o sedmoj takvoj površini namjenjenoj za istrčavanje kućnih ljubimcima. Opremljen je s dvije drvene agility sprave, klupama, košarama za smeće, vrećicama za pseći izmet te je ograđen.

Površina parka je 750 metara kvadratnih te ima dosta prirodnog zelenila odnosno hlada. S uređenjem parkova za pse u Rijeci počelo se još 2014. godine i do sad je u sedam parkova uloženo čak 778.000 kuna.
Oplemenjeno groblje

Budući da se odabrana lokacija nalazi tik do groblja za kućne ljubimca Grad Rijeka je odlučio i tu lokaciju malo oplemenit. Ulaz u groblje je pošljunčan, postavljene su klupe, instalirana slavina za vodu dok je dio gdje su pokopani ljubimci hortikulturno uređen. Do svih spomenutih sadržaja vodi betonska staza.

G189VK06

- Groblje kućnih ljubimaca predstavlja specifičnost za Rijeku i iako je prema Zakonu o veterinarstvu zabranjen ukop ipak smo odlučili preuzeti brigu o njemu kako radi vlasnika kojima ovo mjesto predstavlja poveznicu sa svojim kućnim ljubimcima tako i za ostale koji se žele upoznati s ovom atrakcijom, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prilikom obilaska.


Najavio je razmatranje mogućnosti ukopa urni za budućnost, bez prostora za komercijalizaciju cijele priče. Naime, Zakon o veterinarstvu još od 2004. godine ne dopušta pokapanje životinja u zemlju, već samo spaljivanje u za to predviđenoj spalionici.
Svaki velegrad ga ima

Iako ne postoje neki službeni napisi/dokumenti o riječkom groblju kućnih ljubimaca, pretpostavka je da ono formirano početkom prošlog stoljeća. Groblja kućnih ljubimaca nisu u Europi pa ni u svijetu rijetkost - većina velegradova ima takav sadržaj: Pariz, Tokyo, New York, a za Hrvatsku to bi bila Rijeka.


Tu se nisu pokapali samo psi već i mačke, zečevi, a priča se čak i jedan konj. Nekim ljubimcima vlasnici su podigli uistinu lijepe nadgrobne spomenike napravljene od mramora s posvetama i pod redovitim održavanjem su. Ima posveta i na stranim jezicima.

No, opet ima grobova kojima se samo obrisi naziru i već je vrijeme učinilo svoje. Pretpostavka je da ima 60-tak spomenika, a sudeći po njima nekako se najviše ukopa obavljalo tijekom 60-tih, i 70-tih godina prošlog stoljeća. Namjera je gradskih otaca da cijela lokacija s ovim uređenjem postane i dio turističke ponude Rijeke.

Park za pse Brašćine - Pulac (1).jpg
Park za pse Brašćine - Pulac (1).jpg (121.15 KiB) Pogledano 1471 puta

Park za pse Brašćine - Pulac (2).jpg
Park za pse Brašćine - Pulac (2).jpg (114.17 KiB) Pogledano 1471 puta

Park za pse Brašćine - Pulac (3).jpg
Park za pse Brašćine - Pulac (3).jpg (120.55 KiB) Pogledano 1471 puta

Park za pse Brašćine - Pulac (4).jpg
Park za pse Brašćine - Pulac (4).jpg (53.2 KiB) Pogledano 1471 puta

Park za pse Brašćine - Pulac (5).jpg
Park za pse Brašćine - Pulac (5).jpg (106.18 KiB) Pogledano 1471 puta

Park za pse Brašćine - Pulac (6).jpg
Park za pse Brašćine - Pulac (6).jpg (81.21 KiB) Pogledano 1471 puta


http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/G ... fresh=true
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Kućni ljubimci

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju