Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Sve o psima u Rijeci (OPĆENITO)

Sve o kućnim ljubimcima , riječkim veterinarima na jednom mjestu.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Sve o psima u Rijeci (OPĆENITO)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 19.7.2016, 21:07

Prema našem zadnjem upitu Gradu Rijeci , gradu se nalazi čak 7.053 1 registriranih pasa što je vrlo lijepa brojka. Rezultat je to sve veće zatvorenosti društva u kojem živimo . : psic

Za imat psa treba imat vlastiti stambeni prostor , vremena i mnogo ljubavi pa i para ponekad, ali dobro . :lol: . Sve nam to pas vrati kad se vratimo dom umorni , loše volje , kad počne mahanje repa sve probleme svijeta zaboravimo. :srce

Osim što će ova tema služiti kao "općenito" sve što želimo raspravljat o psima , njihovim i našim problemima i lijepim pozitivnim , korisnim informacijma. Ovo će biti i zbirna tema svega što imamo i znamo psima, da imamo na jednom mjestu.
Naravno, svaki grad ima pravilnik o držanju kućnih ljubimaca tako i naš, pročitajte ovdje.

Informacije o kućnim ljubimcima na javnim površinama, kao i sve ostale informacije o odlukama koje se tiču kućnih ljubimaca možete pročitati na linku portala Grada Rijeke: http://www.rijeka.hr/KucniLjubimciNa

Kućni ljubimci na javnim površinama
Problem neodgovornih vlasnika pasa je sveprisutan i svakodnevno prijavljivan od strane nezadovoljnih građana Komunalnom redarstvu. Prijave se većinom podnose protiv vlasnika pasa koji svoje kućne ljubimce izvode na javne površine (parkove, dječja igrališta, okoliš škola i slično), pri čemu ih ne izvode na odgovarajućem povodcu, ne čiste za njima njihov izmet i puštaju ih da se slobodno istrčavaju, ostavljajući ih pri tome bez nadzora. Posljedica takvog postupanja su neuredne i onečišćene javne površine, koje uz sve napore službi za održavanje ne mogu biti u cijelosti uredne, posebno uzevši u obzir da je na području grada Rijeke registrirano i cijepljeno 5753 pasa, koji svi imaju fiziološke potrebe.

kućni ljubimci U cilju rješavanja opisane problematike, poduzimaju se odgovarajuće preventivne i edukativne mjere, ali i represivne mjere, koje se provode sukladno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama ("Službene novine Primorsko-goranske županije" broj 44/09 i “Službene novine Grada Rijeke“ broj 4/14)..
Odlukom se zabranjuje dovođenje na javnu površinu psa bez povodca, a ukoliko je pas utvrđen kao opasan, pritom je obavezna i upotreba zaštitne košare (brnjice). Također je propisana obveza posjednika kućnog ljubimca da nosi pribor za čišćenje (vrećica, papir, posuda i slično) i očisti javnu površinu koju njegova životinja onečisti na bilo koji način, posebice obavljanjem nužde, Za opisane prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 kn.


Kontrola kretanja pasa po javnoj površini je u nadležnosti komunalnih redara, no takvu kontrolu, pored velikog broja registriranih pasa, otežava i činjenica da vlasnici sa psom zatečeni u prekršaju na zelenoj i drugoj javnoj površini najčešće komunalnom redaru ne žele dati podatke, često su arogantni i nasilni prema redaru te napuštaju mjesto prekršaja, pa je utvrđivanje identiteta počinitelja gotovo nemoguće bez suradnje policijskih službenika.

S tim u vezi, Direkcija za komunalno redarstvo vrši pojačan nadzor, sukladno planu vršenja nadzora na više od pedeset prioritetnih lokacija (parkovi, dječja igrališta, pješačke zone, okoliši škola i dječjih vrtića i slično) uz asistenciju policije. Početkom prosinca 2013. godine, dogovoreno je da će se takav zajednički nadzor vršiti pojačanim intenzitetom i to dva puta mjesečno na području sve tri policijske postaje u gradu Rijeci. Takve zajedničke akcije pokazale su do sada zadovoljavajuće rezultate, temeljem kojih se provode i nadalje.

Također, uz razumijevanje potreba vlasnika pasa za odgovarajućim lokacijama na koje mogu izvoditi svoje kućne ljubimce radi istrčavanja, stručne službe Grada Rijeke, rade na utvrđivanju cca 22 lokacije koje će biti namijenjene izvođenju i istrčavanju pasa, što bi trebalo bitno smanjiti problem i omogućiti vlasnicima pasa korištenje prikladnih površina. Tako se u 2014. godini od strane stručnih službi Grada Rijeke planiraju urediti do dvije lokacije za izloženu namjenu, od kojih je izgledno uređenje lokacija na području mjesnog odbora Podvežica i Kozala.


hranjenje mačaka na javnim površinama

Hranjenje mačaka lutalica, tzv. slobodno živućih mačaka, na javnim površinama posebna je priča. Ostatcima hrane ili posudama i drugim pomoćnim predmetima kojima se uređuje nedozvoljeno hranilište za mačke, onečišćuje se javna površina. Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je na bilo koji način onečišćavati javnu površinu (iako nije izričito zabranjeno hranjenje životinja) te je za takvo postupanje propisana novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn. Također je “Odlukom o držanju kućnih ljubimaca“ propisana obveza čišćenja javne površine koja je onečišćena ostacima hrane ili drugim predmetima (posude za hranu i slična ambalaža i predmeti), koji služe za hranjenje pasa ili mačaka lutalica (slobodnoživućih mačaka), te je propisana i novčana kazna u iznosu od 500,00 kn za postupanje protivno toj odredbi.

Građani, u najboljoj namjeri na taj način vode brigu o mačkama, ne preuzimajući pri tome i odgovornost za sprječavanje njihovog nekontroliranog razmnožavanja, što dovodi do problema prekomjernog broja mačaka na određenom području, povodom čega komunalno redarstvo redovito prima prijave nezadovoljnih građana. Odgovorno postupanje stoga uključuje i obvezu vršenja preventivne kastracije i sterilizacije mačaka, kojom će se smanjiti broj slobodno živućih mačaka na javnim površinama. Grad Rijeka sufinancira rad nekoliko udruga za zaštitu životinja koje se bave skupljanjem mačaka s javnih površina na području našeg grada, te njihovim kastracijom (sterilizacijom) i vraćanjem natrag u njihovo stanište, ukoliko se mačke ne uspiju udomiti.

Domaće životinje zabranjeno je držati u naseljenim područjima Grada Rijeke te je Odlukom o komunalnom redu propisana novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn, uz izricanje zabrane držanja životinja na nedopuštenom području.

1 Prema podacima centralnog upisnika Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede - „Lysacan“, u kojemu su registrirani svi psi, broj registriranih i cijepljenih, a samim tim i čipiranih pasa na području Grada Rijeke je 7.053.Tek unatrag godinu , dvije vidjevši da je broj kućnih ljubimaca porastao, Rijeka je počela ulagat u infrastrukturu za kućne ljubimce. Tako smo dobili prve pseće plaže i parkove u gradu Rijeci . Sloboodno ih ocjenjujte i dajte svoje mišljenje u predviđenoj temi.


Pseće plaže u gradu Rijeci

Pseća plaža Brajdica (2.)Parkovi za pse u Rijeci

Park za pse Škurinjska draga (1.)
Park za pse Podvežica (2.)
Park za pse Podmurvice, ulica Plase (3.)
Pseći park na Krnjevu (Kaufland) (4)
Banderovo pseći park (5)
Pseći Park Kačjak na Trsatu (6)
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23888
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Koje su to opasne pasmine ? Obavezna upotreba brnjice

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 2.9.2016, 17:50

U našem gradu normalno je da psi hodaju bez povodca ili bez brnjice , tu mislim na opasne pasmine , npr staforde koje jednim ugrizom mogu ubit dijete pa i odraslog čovjeka a o drugim psima da ne govorim.

Otvaranje ove teme ponukalo me kad sam jučer vidio mišičavog, snažnog staforda kako bez povodca igra igralištem a u susret mu dolazi maleno dijete kojeg roditelji gledaju izdaleka, (ne)svjesni opasnosti a i sam sam svjedok kako izleda ugiz staforda na psu. Taj kad ugrize ne pušta.http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287986.html

Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki strafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski spicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, voditi na uzici, obvezno s brnjicom.


Svakog vlasnika koji se ne pridržava zakona , bi trebalo prijavit a vet. stanica svaki ugiz psa policiji , što to uopće ne čini a trebalo bi ih prisiliti.


Također velike pasmine ili pasmine koje spadaju u opasne pase njihovi vlasnici bi trebali polozit tečaj , ako ništa barem će odbit jedan dio ljudi zbog kompliciranosti nabave.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Lokalpatrioti Rijeka
Administracija
Administracija
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 821
Teme: 77
Pridružen: 5.6.2009, 21:53

Re: Sve o psima u Rijeci (OPĆENITO)

Post broj:#3  PostPostao/la Lokalpatrioti Rijeka » 18.2.2019, 21:37

Popis mjesta s finom klopicom, gdje možete doći sa psom.
Pogledajte popis i predložite mjesto ukoliko ga nema.

Slika
Pet Friendly Restaurant u Rijeci i okolici (2019.)


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Kućni ljubimci

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost