Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Krimeja

Grad Rijeka se sastoji od 34 mjesna odbora i 637 ulica. Zanimljivosti o nekom dijelu grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti. Imamo i sve ulice i kućne brojeve kvartova , pogledajte i saznajte pod koji mjesni odbor pripada vaša ulica te otkrijete po kome ulica nosi ime.
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 164

Krimeja

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 31.7.2015, 10:09

Iz teme Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

nikola napisao:Kako je Krimeja dobila ime

...Pa svi vi stari i novi Sušačani i Riječani znate o čemu se radi. To je dio grada kojim prolazite kad se spuštate od bolnice ili od igrališta (Orijentovog-o.p.) u grad - to je ona strma ulica koja nosi u našoj primorskoj sredini neobično ime - Krimeja. Da li ste se ikada zapitali kako je došlo do toga čudna, do toga neobična naziva - Krimeja.

"Krimeja" nije star, prvobitan naziv onoga dijela Sušaka što leži iznad željezničke pruge. To je područje bilo daleko izvan naselja - tamo su bili vinogradi, i u starini nije se zvalo "Krimeja" nego "Zagorje". ( :o )

"Krimeja" je novo ime, nastalo iz vica, iz šale, u prošlom stoljeću. Bilo je to nakon znamenitoga Krimskoga rata (od 1853. do 1858.), u kojem je Rusija u sukobu s Turskom težila da se domogne Carigrada i Dardanela i da istisne Tursku s Balkana... Taj rat - nazvan Krimski - jer su se glavne operacije vodile na poluotoku Krimu - zanimao
je cijeli svijet. Nakon duge i teške opsade, nakon 11 i pol mjeseci, pala je, godine
1855., glavna ruska utvrda Sevastopol. Događaj je postao upravo legendaran. Sevastopol i Krim postali su pojam i u našim krajevima.

Tih je godina na današnjoj sušačkoj "Krimeji" Adam Riccotti upravo gradio kuću, a kraj
kuće je - osobenjak! - podigao i malu kulu, minijaturu, igračku! - na kojoj je dao uklesati u onaj čas tako aktualan natpis: CRIMEA. Crimea - prema talijanskom nazivu za poluotok Krim. Natpis je djelovao u općem raspoloženju onih godina senzacionalno i privlačno i odonda su Sušačani stali nazivati Riccottijevu kuću "Krimeja", a po nazivu kuće ostalo je do danas i ime cijelomu onomu kraju.

Branko Fučić, Terra incognita, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1997., str. 324.

Slika

Mene zanima gdje je bila ta kuća Adama Riccottia? Jer po starom običaju ova priča se može naći na mnogim mjestima na internetu ali nitko da se zapita i što je važnije istraži gdje je bila ta kuća, postoje li neki ostaci?
Taj "parkić" je napravljen 1974., pa se mora znati odakle je taj natpis prenesen, nije to tako davno.
"Krimeja" je novo ime, nastalo iz vica, iz šale, u prošlom stoljeću.
također ovo već odavno nije prošlo već pretprošlo stoljeće (ah, uvijek taj copy -paste bez čitanja : lud )

To je ona strma ulica koja nosi u našoj primorskoj sredini neobično ime - Krimeja. Da li ste se ikada zapitali kako je došlo do toga čudna, do toga neobična naziva - Krimeja.

Ta strma ulica se ne zove Krimeja (mada je mi zovemo Krimeja), zove se Kumičićeva. Od Orijentovog igrališta do mosta na Gornjoj Vežici zove se ul. Tome Strižića. To je sve zapravo dio stare ceste Karoline.
Ulica Krimeja je ravna ulica koja ide od raskršća s Kumičićevom do raskršća gdje je pravoslavna crkva na Trsatu. Spomenik se nalazi upravo na raskršću Kumičićeve i Krimeje.

za one koji ne znaju gdje je spomenik, označen je na karti crvenim krugom, na desnom kraju se vidi Orijentovo igralište
Krimeja spomenik karta.JPG
Krimeja spomenik karta.JPG (473.01 KiB) Pogledano 4501 puta

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Krimeja

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 7.2.2016, 19:43

U temi Riječki karneval i sve o maškarama u našem kraju, post br. 21, iz videa "Krimejski feštari" dobila sam
odgovor gdje je nekada bio grb.

Kaže se u filmiću da je najstarija kuća ona u kojoj je (bila) Antikorozija. Na njoj je godinama stajao grb "Krimeja". U blizini kuće (ili na mjestu kuće?) je trgovac Adam Riccotti sagradio malu kulu sličnu onoj koja je bila na Krimu gdje se ratovalo.

Ne čujem dobro iz videa kako se zove ta kuća? Kuća Godina? Također mi nije jasno je li to ta kuća koju je sagradio Adam Ricotti ili je bila još neka starija njegova na tom mjestu ili je kula nekada stajala na mjestu ove najstarije krimejske kuće?

Gledaj na youtube.com

Antikorozija (bivša) na Krimeji (iz Google Eartha)
Antikorozija Krimeja.JPG
Antikorozija Krimeja.JPG (150.93 KiB) Pogledano 4351 puta

milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Krimeja

Post broj:#3  PostPostao/la milic » 7.2.2016, 21:18

I ja sam čuo da spikerica kaže da je to kuća Godina.
U prilog tome ide i njihova grobnica na Trsatskom groblju. Ovakve grobnice su nekad bile odlika imućnijih porodica. Toj porodici pripadao je i Danijel Dane Godina, poginuli partizan i nogometaš NK Orijenta po kome i ulica na Krimeji nosi naziv.

19,20 i 614 007.jpg
Grob Godina
19,20 i 614 007.jpg (312 KiB) Pogledano 4345 puta

19,20 i 614 009.jpg
Nadgrobna ploča grobnice Godina
19,20 i 614 009.jpg (255.35 KiB) Pogledano 4345 puta
Daj balu mali!

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Krimeja

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 7.2.2016, 22:41

Offtopic -he he a tu je ovaj smiješan natpis kojem se svi smiju.

Galvanizacija Rijeka.jpg
Galvanizacija Rijeka.jpg (43.29 KiB) Pogledano 4339 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Krimeja

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 8.2.2016, 10:06

Kaže se da postolar ima najgore cipele.

Ovaj pogon je doživio sudbinu skoro cijele riječke industrije pa više ne radi, Ne znam koliko već dugo, nekoliko godina sigurno.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Krimeja

Post broj:#6  PostPostao/la Vežičanka » 9.2.2016, 11:48

Usporedbom sa starom kartom iz 1861. http://mapire.eu/en/map/cadastral/?bbox ... .346099187 vidim da je bila neka kuća točno na mjestu jedne od zgrada Galvanizacije (ona što stoji na desnom kraju dvorišta poprečno na cestu.)
Je li to kuća koju je sagradio Adam Riccotti?

Usput što se desilo s klizačem na staroj mađarskoj karti s kojim se moglo usporediti staro/novo stanje? :ne znam: Mada stare karte nisu bile precizne kao današnje pa se neke građevine nisu poklapale iako su se trebale.

Krimeja 1.JPG
Krimeja 1.JPG (177.27 KiB) Pogledano 4307 puta

milic

Post broj:#7  PostPostao/la milic » 9.2.2016, 12:21

Kad ti to ufati...to ne pušta! (Iz nekog filma, valjda. Ne znam zašto sam se toga sjetio) :lol:
Brava Vežičanka, samo grizi. :gore
Daj balu mali!

Daluka

Teme: 8

Post broj:#8  PostPostao/la Daluka » 9.2.2016, 12:39

Vežičanka napisao:Usput što se desilo s klizačem na staroj mađarskoj karti s kojim se moglo usporediti staro/novo stanje? :ne znam:

Klikni na "Options" pa na 100 posto (cadstral maps) klizač

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la Vežičanka » 9.2.2016, 14:39

Daluka napisao:
Vežičanka napisao:Usput što se desilo s klizačem na staroj mađarskoj karti s kojim se moglo usporediti staro/novo stanje? :ne znam:

Klikni na "Options" pa na 100 posto (cadstral maps) klizač

Baš ti hvala! Nikako da nađem! Probala sam, onaj plavi kvadrat na kom piše 100% je klizač, prije je bilo u gornjem lijevom uglu.

milic napisao:Kad ti to ufati...to ne pušta! (Iz nekog filma, valjda. Ne znam zašto sam se toga sjetio) :lol:
Brava Vežičanka, samo grizi. :gore

:lol: Pa kad se za nešto zainteresiram teško mi je to pustiti!
Plus toga neprekidno ponavljanje jedne te iste copy-paste priče na stotinu mjesta po internetu a da se nitko ne zapita i istraži gdje je bila ta kuća me već smeta.

Daluka

Post broj:#10  PostPostao/la Daluka » 9.2.2016, 15:20

Vežičanka napisao:Usporedbom sa starom kartom iz 1861. http://mapire.eu/en/map/cadastral/?bbox ... .346099187 vidim da je bila neka kuća točno na mjestu jedne od zgrada Galvanizacije (ona što stoji na desnom kraju dvorišta poprečno na cestu.)
Je li to kuća koju je sagradio Adam Riccotti?

Mislim da nisi u pravu, kućića koja se vidi na karti nije na mjestu današnje zgrade, nalazila se je na mjestu malo desno gdje je danas ova šumica.
Mađarske koordinate kad se prenesu na naš sistem se poklapaju tako da nema govora o grešci.
Inače ta podloga sa mađarske strane je pruzeta (napravljena) na osnovu katastarskih planova iz HDA
x.jpg
x.jpg (208.95 KiB) Pogledano 4293 puta

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la Vežičanka » 9.2.2016, 16:13

Ja svejedno mislim da 1862.jednostavno nije bila takva tehnologija da je bilo točno u metar sa stvarnim stanjem, imala sam primjera kad se stara kuća nije poklapala a trebala je, kad nađem primjer stavit ću.

Daluka

Post broj:#12  PostPostao/la Daluka » 10.2.2016, 15:18

godina.jpg
godina.jpg (77.53 KiB) Pogledano 4273 puta

Vlasnički list zgrade i dvorišta ex Galvanizacije.
Šumica desno je komunjsko.

Pero guska
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#13  PostPostao/la Pero guska » 6.3.2016, 22:07

Vežičanka napisao:Kaže se da postolar ima najgore cipele.

Ovaj pogon je doživio sudbinu skoro cijele riječke industrije pa više ne radi, Ne znam koliko već dugo, nekoliko godina sigurno.

Radilo je još sigurno 2011. znam jer sam bio unutra poslovno. Ne znam koliko je radilo nakon toga.

Vrati se na: Kvartovi