Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Spomenik , mjesto strijeljanja Viktor Lenca (općina Jelenje)

Kako samo ime kaže - klikamo i slikamo spomenike iz doba NOB-e u od riječke okolice pa do granica našeg kraja PGŽ, da bismo ih sačuvali od zaborava jer neki po viđenom stanju neće još dugo ! Ovo je prva takva baza ikad napravljena.
Za riječko područje imate temu " Spomenici antifašističke borbe u Rijeci".
Pravila foruma
NAPOMENA: naslov teme mora sadržavati mjesto i kratki naziv AF spomenika .
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 914

Spomenik , mjesto strijeljanja Viktor Lenca (općina Jelenje)

Post broj:#16  PostPostao/la Adamić » 24.7.2015, 20:07

Mjesto gdje je strijeljan Viktor Lenac nalazi se u općini Jelenje. Dakle, naslov ću urediti prema tome.

Općina Jelenje mjesto strijeljanja Viktor Lenac karta .jpg
Općina Jelenje mjesto strijeljanja Viktor Lenac karta .jpg (276.06 KiB) Pogledano 8961 puta

Sad smo više, manje bitno sve riješili i imamo temu na jednom mjestu da ne pišemo 100 puta jedno te isto po raznim dijelovima foruma. :gore :zastava:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Pero guska
Libvrnia
Libvrnia

Teme: 6

Re: Spomenici iz razdoblja komunizma

Post broj:#17  PostPostao/la Pero guska » 29.7.2015, 21:54

gost napisao:Sve je počelo 1896. godine u luci Rijeka kada je brodogradilište pod imenom „Lazarus“ gradilo i popravljalo austro-ugarske i talijanske trgovačke i ribarske brodove.
Godine 1948. brodogradilište je dobilo ime „Viktor Lenac“ u čast narodnog heroja iz 2. svjetskog rata, koji je bio radnik brodogradilišta.
Strijeljali su ga fašisti u šumi Klanjskog područja, istaknutog borca komesara civilnog logora.

Nakon dugog traženja mjesta streljanja, konačno znamo lokaciju! Ploča od prokroma sve govori ;)
A današnja akcija definitivno nije fulana. Vodič A. : ruka

viktorlenac BRODOGRADILISTE 1965.jpg

viktorlenacklana1.jpg

viktorlenacrr.jpg

spomenikvl.jpg

Točne GPS koordinate su:
N45,29'33''
E14,29'53''

Zanimljiva mi je ova tema jer sam dosta prolazio tim područjem, pokraj prvog spomenika koji upućuje na drugi spomenik, ali taj drugi isto nisam nikad našao. Sad vidim po karti gdje je.

A daljinu je netko stvarno određivao odokativno, ako je ovo stara vojna karta JNA, a čini se tako, na njoj je jedan kvadrat 1000 metara po visini i širini tako da nikako ne može biti udaljenost od jednog do drugog spomenika 3000 metara

eneo
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 3

Re: Spomenik , mjesto strijeljanja Viktor Lenca (općina Jelenje)

Post broj:#18  PostPostao/la eneo » 7.8.2015, 22:09

P8054068.JPG
mjesto spomen ploče
P8054068.JPG (325.75 KiB) Pogledano 8911 puta

Mene zanima koliko je tih Viktora Lenca bilo. Ovaj je streljan, drugi je poginuo u borbi na današnjem parkiralištu brodogradilišta V. Lenac. Po pričanju starih ljudi sa dobrim pamćenjem postoji i treći. U svibnju 1945 na lokaciji današnjeg parkirališta boravilo je 25000 njemačkih zarobljenika. Tada je stradao miner V.Lenac koji je aktivirao eksploziju velike stijene iznad njihovih glava. Podatak o stradalim zarobljenicima je nepoznat. Možda milic ima više informacija. Tko je i zašto uklonio spomen ploču V.Lencu na slici ?

ivica.prpic
Fiume e basta !
Fiume e basta !

Post broj:#19  PostPostao/la ivica.prpic » 7.8.2015, 22:24

-Interesantno,nešto malo sam i ja načuo o tome,uobičajeno-predanja mladjih kojima su nešto ispričali stariji,no ne želim ništa neprovjereno bez dokaza prenositi,pozz.-IP..

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#20  PostPostao/la Adamić » 7.8.2015, 22:27

Gdje se ta spomen ploča nalazila točno ? Može oznaka na karti. :ne znam:

eneo

Post broj:#21  PostPostao/la eneo » 7.8.2015, 22:45

P8054071.JPG
pogled prema vrhu brda
P8054071.JPG (361.9 KiB) Pogledano 8899 puta

Uđeš na parkiralište i voziš skroz do kraja (lijevi ćošak).Pješke preskočiš zidić i nakon 10-20 m vidjet ćeš u grmlju veliki kamen odvaljen od brda. Spomen ploču sam vidio 1992-3 .

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#22  PostPostao/la Adamić » 7.8.2015, 22:55

Ok. Nisam znao za tu ploču. Budem obišao.

ivica.prpic
Fiume e basta !
Fiume e basta !

Post broj:#23  PostPostao/la ivica.prpic » 8.8.2015, 00:04

-Na parkingu Lenca je bilo nešto manje zarobljenih Njemaca,al još za vrijeme Yuge pronadjeni su i vraćeni u Njemačku posmrtni ostaci Njem. WW2 vojnika,upravo sa tog parkinga,i to je zabilježeno u tisku,tako sam bar ja odavno čuo iz pouzdanih izvora,no sve treba provjeriti,pa tako i to,zahvaljujem,pozz.-IP..

ivica.prpic
Fiume e basta !
Fiume e basta !

Post broj:#24  PostPostao/la ivica.prpic » 8.8.2015, 00:22

-I još sam se sjetio ovo,iz pouzdanih domaćih izvora,još od kada,i nimalo ne želim nit sam ikad blatio NOB-u,al u okolici Našeg grada postoji jedna spomen ploča herojski palim borcima u borbi protiv Okupatora,Yes,pali su,tj. ubijeni su,al ti o kojima govorim ono što su mi ispričali domaći ljudi,znači ti su pali ne u borbi,nego prilikom razmjene jaja s Talijanskim vojnicima,al su onda navodno došli Njemci,i to više nije išlo,samo je netko po predanjima bio tvrdoglav,i platio to životom,ispričavam se i zahvaljujem,pozz.-IP..

milic

Post broj:#25  PostPostao/la milic » 8.8.2015, 07:18

eneo napisao:Mene zanima koliko je tih Viktora Lenca bilo. Ovaj je streljan, drugi je poginuo u borbi na današnjem parkiralištu brodogradilišta V. Lenac. Po pričanju starih ljudi sa dobrim pamćenjem postoji i treći. U svibnju 1945 na lokaciji današnjeg parkirališta boravilo je 25000 njemačkih zarobljenika. Tada je stradao miner V.Lenac koji je aktivirao eksploziju velike stijene iznad njihovih glava. Podatak o stradalim zarobljenicima je nepoznat. Možda milic ima više informacija. Tko je i zašto uklonio spomen ploču V.Lencu na slici ?

Ma baš i ne. Probat ću se malo raspitati pa javim. :pozdrav:
Daj balu mali!

eneo

Post broj:#26  PostPostao/la eneo » 8.8.2015, 21:50

Milicu unaprijed hvala. Što se tiče lokacije današnjeg parkirališta i događaja u svibnju 1945, Ivice mislim da bi još jedanput morao pročitati knjigu austrijskog povjesničara Rolanda Kalteneggera "Operationszone Adriatisches Kustenland 1944/45" :čitati:

Pero guska
Libvrnia
Libvrnia

Post broj:#27  PostPostao/la Pero guska » 8.8.2015, 22:35

ivica.prpic napisao:-I još sam se sjetio ovo,iz pouzdanih domaćih izvora,još od kada,i nimalo ne želim nit sam ikad blatio NOB-u,al u okolici Našeg grada postoji jedna spomen ploča herojski palim borcima u borbi protiv Okupatora,Yes,pali su,tj. ubijeni su,al ti o kojima govorim ono što su mi ispričali domaći ljudi,znači ti su pali ne u borbi,nego prilikom razmjene jaja s Talijanskim vojnicima,al su onda navodno došli Njemci,i to više nije išlo,samo je netko po predanjima bio tvrdoglav,i platio to životom,ispričavam se i zahvaljujem,pozz.-IP..

Vjerujem da je puno junaka u mnogim ratovima palo na tako glup način ili u međusobnim obračunima, ali povijest se idealizira pa se priča o veličanstvenim akcijama, herojskom otporu koji je zapravo bio bežanija itd...

ivica.prpic
Fiume e basta !
Fiume e basta !

Post broj:#28  PostPostao/la ivica.prpic » 9.8.2015, 17:35

-Ma znam,sve te knjige sam ili listao,ili pročitao,Kalteneggerov text je obojan nacistički,partizanske knjige su obojane komunistički,i treba itekako pročitat i jednu i drugu stranu da bi došao di istine,pozz.-IP..

eneo

Post broj:#29  PostPostao/la eneo » 22.8.2015, 20:01

Screenshot_2015-08-22-17-56-22.png
Screenshot_2015-08-22-17-56-22.png (498.61 KiB) Pogledano 8807 puta

Crvena točka-mjesto stradanja V. Lenca i uklonjene spomen ploče.

milic

Post broj:#30  PostPostao/la milic » 22.8.2015, 21:09

milic napisao:
eneo napisao:Mene zanima koliko je tih Viktora Lenca bilo. Ovaj je streljan, drugi je poginuo u borbi na današnjem parkiralištu brodogradilišta V. Lenac. Po pričanju starih ljudi sa dobrim pamćenjem postoji i treći. U svibnju 1945 na lokaciji današnjeg parkirališta boravilo je 25000 njemačkih zarobljenika. Tada je stradao miner V.Lenac koji je aktivirao eksploziju velike stijene iznad njihovih glava. Podatak o stradalim zarobljenicima je nepoznat. Možda milic ima više informacija. Tko je i zašto uklonio spomen ploču V.Lencu na slici ?

Ma baš i ne. Probat ću se malo raspitati pa javim. :pozdrav:

Pitao sam dvoje koji su radili osamdesetih u Lencu, ali pojma nemaju za ovu ploču i tog minera. :ne znam:
Trebalo bi pitati nekog Kostrenjana. Ja, ovako brzinski, ne poznam nikoga.
Daj balu mali!

PrethodniSljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Antifašistički spomenici i spomen-ploče PGŽ