gost napisao:Sve je počelo 1896. godine u luci Rijeka kada je brodogradilište pod imenom „Lazarus“ gradilo i popravljalo austro-ugarske i talijanske trgovačke i ribarske brodove.
Godine 1948. brodogradilište je dobilo ime „Viktor Lenac“ u čast narodnog heroja iz 2. svjetskog rata, koji je bio radnik brodogradilišta.
Strijeljali su ga fašisti u šumi Klanjskog područja, istaknutog borca komesara civilnog logora.
Nakon dugog traženja mjesta streljanja, konačno znamo lokaciju! Ploča od prokroma sve govori
A današnja akcija definitivno nije fulana. Vodič A.
Točne GPS koordinate su:
N45,29'33''
E14,29'53''
eneo napisao:Mene zanima koliko je tih Viktora Lenca bilo. Ovaj je streljan, drugi je poginuo u borbi na današnjem parkiralištu brodogradilišta V. Lenac. Po pričanju starih ljudi sa dobrim pamćenjem postoji i treći. U svibnju 1945 na lokaciji današnjeg parkirališta boravilo je 25000 njemačkih zarobljenika. Tada je stradao miner V.Lenac koji je aktivirao eksploziju velike stijene iznad njihovih glava. Podatak o stradalim zarobljenicima je nepoznat. Možda milic ima više informacija. Tko je i zašto uklonio spomen ploču V.Lencu na slici ?
ivica.prpic napisao:-I još sam se sjetio ovo,iz pouzdanih domaćih izvora,još od kada,i nimalo ne želim nit sam ikad blatio NOB-u,al u okolici Našeg grada postoji jedna spomen ploča herojski palim borcima u borbi protiv Okupatora,Yes,pali su,tj. ubijeni su,al ti o kojima govorim ono što su mi ispričali domaći ljudi,znači ti su pali ne u borbi,nego prilikom razmjene jaja s Talijanskim vojnicima,al su onda navodno došli Njemci,i to više nije išlo,samo je netko po predanjima bio tvrdoglav,i platio to životom,ispričavam se i zahvaljujem,pozz.-IP..
milic napisao:eneo napisao:Mene zanima koliko je tih Viktora Lenca bilo. Ovaj je streljan, drugi je poginuo u borbi na današnjem parkiralištu brodogradilišta V. Lenac. Po pričanju starih ljudi sa dobrim pamćenjem postoji i treći. U svibnju 1945 na lokaciji današnjeg parkirališta boravilo je 25000 njemačkih zarobljenika. Tada je stradao miner V.Lenac koji je aktivirao eksploziju velike stijene iznad njihovih glava. Podatak o stradalim zarobljenicima je nepoznat. Možda milic ima više informacija. Tko je i zašto uklonio spomen ploču V.Lencu na slici ?
Ma baš i ne. Probat ću se malo raspitati pa javim.
Vrati se na: Antifašistički spomenici i spomen-ploče PGŽ
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju